annonse
annonse
Test af: Audio-Technica AT-OC9/III

Betydelig opgradering

Skift en aldrende pickup ud med Audio-Technicas nye AT-OC9/III, hvis du vil høre mere af musikken på dine lp’er.

Lyd & Billede mener

Eksplosiv dynamik og fokuseret lyd. Meget åbent lydbillede med stor detaljerigdom.
Tynd mellemtone, lidt tilbagetrukket dybbas.
annonse

Den letteste måde at få bedre lyd fra pladespilleren på er at skifte nålen ud. Eller, endnu bedre, skifte pickup. En ny og bedre pickup vil som regel give lyden fra selv en gammel grammofon et løft. Og her er reglen som altid: En dyrere pickup giver bedre lyd.

For mange er Audio-Technica et mærke, de næppe har hørt om, men sikkert har hørt. Mange pladespillere leveres nemlig med en pickup fra Audio-Technica. Selv om den kan være god – deres AT95 er en glimrende billig pickup – er der meget at hente med en endnu bedre pickup.

En af de mere velkendte blandt entusiaster er AT-OC9, som her testes i sin tredje udgave.

Det er en integreret MC-pickup. Det vil sige, at den ikke har aftagelig nål og bruger bevægelige spoler i stedet for bevægelige magneter. Som MM-pickupper gør. Fordelen er mindre bevægelig masse inde i pickuphuset, når nålen vibrerer i rillerne. Ulempen er lavere udgangsspænding.

Hvilket betyder, at man har brug for en forstærker med indgang til MC-pickup. Eller en separat forstærker til MC, også kaldet et RIAA-trin eller en phono-forstærker.

(FOTO: Audio-Technica)

Strålende dynamik og fokus

Denne udgave af Audio-Technica AT-OC9 – OC9/III – er ikke blandt MC’erne med lavest spænding, så den fungerer i de fleste MC-indgange og på de fleste pladespillere.

Den anvender en nålearm af boron, som er let og stift, med en elliptisk slibning i enden og to bevægelige spoler til at generere spænding. Pickuppen er ikke svær at montere – med lidt omhu klarer man det på en halv time – men det hjælper med en nåletryksvægt og en Ortofon-skabelon for at få monteringen præcis.

Så bliver resultatet også rigtig godt. For ikke at sige fremragende. De dynamiske transienter på Dire Straits’ Love Over Gold fik et løft med AT-OC9/III, som er meget bedre fokuseret og mere åben end Ortofon 2M Red.

På Mariane Thorsen og Trondheimsolisternes indspilning af Mozart-violinkoncerter fra 2L lød strygerne lidt tilbagetrukket sammenlignet med Dynavector Karat 17D2 II. Dynamik er pickuppens store styrke. Den tørrer gulv med Charlie Hadens bas, og lyden af Keith Jarreths Steinway-flygel er dyb og kraftfuld.

Konklusion

Audio Technica AT-OC9/III er en markant opgradering i forhold til de standardpickupper, der normalt følger med pladespillere. Den kan måske lyde lidt for analytisk for dem, der foretrækker varmere lyd, men giver flere detaljer og har bedre fokus end pickupper i lavere prisklasser.

For entusiaster på jagt efter en betydelig opgradering af lyden fra vinyl bør den være en meget aktuel opgradering.

Fakta & Rating:
 • Pris: 3.420,-
  Type: MC-pickup Vægt: 8 g Anbefalet nåletryk: 1,8-2,2 g/2 g Anbefalet tonearmsmasse: n/a Udgangsspænding: 0,4 mV Anbefalet modstand: Min. 100 ohm Compliance: 35 x 10-6 cm/statisk Kanalbalance: 0,5 dB Kanalseparation: 30 dB Frekvensområde: 15 Hz - 50 kHz Web: bergsala.dk

  Læs også:

  Digital milepæl

  Hegel HD20 er blandt de bedste DAC´er, vi hidtil har hørt. Uanset pris.

  Slår perleporten ind

  Hegel har lavet sit bedste forstærkersæt nogensinde. P30 og H30 åbner den musikalske perleport og sender samtidig kraftsalver, som kan høres ned i helvede.

  Rund og minimalistisk

  Philips Fidelio SoundSphere er et anlæg med runde kompakthøjttalere, som støtter Apple AirPlay og intet andet.

  I pose og sæk?

  Rotel RCX-1500 byder på et væld af funktioner – CD-afspiller, forstærker og radio i samme enhed. Den virker også prisgunstig, men så var det det med kvalitet og kvantitet.

  Når musikken bliver trådløs

  Musikken kommer ikke længere fra CD´er. Streaming er det nye begreb, som beskriver trådløs afspilning af musik – og du kan være med på morskaben for næsten ingen penge!

  Passer til væggen

  Panasonics stereoanlæg er slankt og passer let ind i reolen. Eller monter det på væggen. Praktisk og let i brug.

  Lyd til udbygning

  Creatives nye bluetooth-højttalere kan udbygges til trådløs multirum, uden at du behøver et hjemmenetværk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.

  Fleksibelt og billigt (bedste køb)

  Sonys stereoanlæg streamer musik trådløst fra pc´en og indbygget AirPlay gør, at du kan streame direkte fra et mobilt Apple-produkt.

  Trådløs og kraftig pc-lyd

  Logitech Squeezebox Touch har et enkelt brugergrænsesnit og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste pc-højttalere giver desuden mægtig lyd.

  Dynamik og opløsning (bedst i test)

  Sonos har et meget populært streamingssystem med multirumsløsning og Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

  Super alt-i-én boks

  Hvad får du, når du blander en moderne D/A-konverter og musik-streaming med Naims legendariske forstærker? Et ganske anderledes hi-fi-produkt …

  Fremtidens forstærker

  NAD C390DD er en hypermoderne digital stereoforstærker. Den er spækket med muligheder og udstyr, lyden er i top, og den koster alt for lidt. Velkommen til fremtiden.

  På forsiden nå

  Sony VPL-VW760ES

  Når det gælder at servere ægte 4K-opløsning med fantastisk billedkvalitet, er Sony klart den mest aggressive projektorproducent. Med undtagelse af...

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse