annonce
annonce

test: Fujifilm XF 80 mm F2.8 R LM OIS WR Macro

Nyttig makrotele

Makro-objektiver behøver ikke at have begrænsninger. Se bare
denne makrotele fra Fujifilm.

Superb skarphed og opløsning. Vejrbeskyttelse, billedstabilisering og hurtig autofokus.
Ingen fokus- eller dybdeskala. Prisen.

Fujifilm er en slags dark horse i kameraindustrien. Det er måske ikke det første navn, man tænker på, når et nyt kamera står på ønskelisten. Men det er der ingen grund til. De er mere innovative end de fleste og har nærmest ikke lavet et middelmådigt – endsige dårligt – kamera.

Det samme kan siges om deres objektiver. De har udsendt det ene fremragende objektiv efter det andet, og langsomt, men sikkert udvidet udvalget til systemkameraerne i deres X-serie.

Med XF 80 mm f/2.8 har de også et makro-objektiv, der egner sig til meget mere end de allermindste motiver. Det relativt store objektiv har både vejrbeskyttelse og optisk billedstabilisering (fem EV-trin). Som mange XF-objektiver har det også blændering, og med en nærgrænse på 25 cm (kombineret med 120 mm billedvinkel) får man ægte 1:1 makro.

Det kan også bruges sammen med Fujifilms 1,4x og 2x telekonvertere og fokuserer hurtigt nok til, at det kan anvendes til andre ting end makro.

På et kamera som Fujifilm X-E3 virker objektivet lidt underligt proportioneret, men den store, gummierede fokusring giver et godt greb om kamera og objektiv.

Særlig skarpheden udmærker sig. På makro er den noget af det bedste, vi har testet. Der er som bekendt en tynd linje mellem uskarphed og skarphed ved makrofotografering, og det er bl.a. derfor, makrofotografer anvender Focus Stacking.

Objektivet er skarpt på alle blænder med praktisk taget nul fortegning. Der er nærmest ikke noget fald i skarpheden i hjørnerne på fuld blændeåbning og heller ingen synlig vignettering. Skarpheden er faldende på blænde f/16 og f/22, men det er, hvad man kan forvente af et objektiv med så smal billedvinkel. Kromatisk aberration findes ikke.

Selv autofokus er et lyspunkt her. Man forventer det måske ikke, men den er hurtigt nok til sport og action, og med den indbyggede billedstabilisering gør det objektivet velegnet til meget mere end makrofotografering.

Fujifilm XF 80 mm F2.8 R LM havde været perfekt med fokusskala og markeringer for skarphedsdybde. Billigt er det ikke, men så er der heller ikke andet at udsætte på den optiske ydelse end lidt for skarpe konturer på baggrunde.

Fujifilm er en slags dark horse i kameraindustrien. Det er måske ikke det første navn, man tænker på, når et nyt kamera står på ønskelisten. Men det er der ingen grund til. De er mere innovative end de fleste og har nærmest ikke lavet et middelmådigt - endsige dårligt - kamera. Det samme kan siges om deres objektiver. De har udsendt det ene fremragende objektiv efter det andet, og langsomt, men sikkert udvidet udvalget til systemkameraerne i deres X-serie. Med XF 80 mm f/2.8 har de også et makro-objektiv, der egner sig til meget mere end de allermindste motiver. Det relativt store objektiv har både vejrbeskyttelse og optisk billedstabilisering (fem EV-trin). Som mange XF-objektiver har det også blændering, og med en nærgrænse på 25 cm (kombineret med 120 mm billedvinkel) får man ægte 1:1 makro. Det kan også bruges sammen med Fujifilms 1,4x og 2x telekonvertere og fokuserer hurtigt nok til, at det kan anvendes til andre ting end makro. På et kamera som Fujifilm X-E3 virker objektivet lidt underligt proportioneret, men den store, gummierede fokusring giver et godt greb om kamera og objektiv. Særlig skarpheden udmærker sig. På makro er den noget af det bedste, vi har testet. Der er som bekendt en tynd linje mellem uskarphed og skarphed ved makrofotografering, og det er bl.a. derfor, makrofotografer anvender Focus Stacking. Objektivet er skarpt på alle blænder med praktisk taget nul fortegning. Der er nærmest ikke noget fald i skarpheden i hjørnerne på fuld blændeåbning og heller ingen synlig vignettering. Skarpheden er faldende på blænde f/16 og f/22, men det er, hvad man kan forvente af et objektiv med så smal billedvinkel. Kromatisk aberration findes ikke. Selv autofokus er et lyspunkt her. Man forventer det måske ikke, men den er hurtigt nok til sport og action, og med den indbyggede billedstabilisering gør det objektivet velegnet til meget mere end makrofotografering. Fujifilm XF 80 mm F2.8 R LM havde været perfekt med fokusskala og markeringer for skarphedsdybde. Billigt er det ikke, men så er der heller ikke andet at udsætte på den optiske ydelse end lidt for skarpe konturer på baggrunde.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 39 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Fujifilm XF 80 mm F2.8 R LM OIS WR Macro
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 80 mm makrotele (tilsv. 120 mm)
  • Lysstyrke: f/2.8
  • Nærgrænse: 25 cm
  • Filterdiameter: 62 mm
  • Linse-elementer: 16 i alt, i 12 grupper
  • Mål og vægt: Ø 80 x 130 mm / 750 g
  • Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet, optisk billedstabilisering
  • Til: Fujifilm X
  • Web: fujifilm.dk
Pris: 10990,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-