annonse
annonse
annonse

test: Nikon AF-S 105 mm F1.4E ED

Nikon-tele i en klasse for sig

Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

Ekstrem skarphed og opløsning.
Stort, tungt og dyrt.

Det er stort og dyrt, og vejer næsten et kilo. Men Nikons lysstærke 105 mm er blandt de allerbedste Nikon-objektiver, vi har testet. Det er lavet til Nikons full-frame-kameraer, og vi testede det på et D850, som med sin ekstreme opløsning kan udfordre enhver optisk konstruktion.

Nikon-objektivets brændvidde gør det velegnet som portrætobjektiv. Også fordi lysstyrke f/1.4 giver en tilstrækkelig smal skarphedsdybde på denne brændvidde, til at man får en tydelig adskillelse af motiv og baggrund.

Det massive objektiv virker nærmest skudsikkert og har omfattende vejrbeskyttelse. Selv på et Nikon D850 ser det temmelig digert ud for en 105 mm. Med modlysblænde på virker den korte tele stor på ethvert kamera, bl.a. på grund af den høje lysstyrke.

Nikon har tydeligvis valgt at korrigere objektivet så godt som muligt, bl.a. med bred nok lysgennemstrømning til, at billedcirklen ikke udfordres på full-frame-kameraer.

På blænde f/1.4 kan alle mulige fejl opstå, men de er ikke lette at finde her. Det har lidt mere vignettering ved f/1.4 – op til f/2.0 – end Nikon 85 mm f/1.4, men mindre kromatisk aberration og bedre skarphed. Det er antagelig Nikons skarpeste faste brændvidde med autofokus. Desuden er skarpheden meget jævn. Den falder i hjørnerne på f/1.4, men fra f/1.8 og derover er den så jævn, som man kan forlange.

Der er ikke fortegning af nogen art, heller ikke sfærisk (runde objekter), og diffraktion er ikke et nævneværdigt problem før ved blænde f/11.

Nærgrænsen på en meter er dog ikke noget at prale af. Heller ikke prisen, som er høj selv for et objektiv i denne klasse.

Men det kan ikke nægtes, at AF-S 105 mm F1.4E ED er et af de bedste objektiver, Nikon har lavet. Det er ikke kun egnet til portrætter, fordi brændvidden er perfekt, men også fordi det tegner uskarpe baggrunde med fin, blød defokus og efterlader motivet så knivskarpt i forgrunden, at billederne næsten få 3D-effekt.

Det er stort og dyrt, og vejer næsten et kilo. Men Nikons lysstærke 105 mm er blandt de allerbedste Nikon-objektiver, vi har testet. Det er lavet til Nikons full-frame-kameraer, og vi testede det på et D850, som med sin ekstreme opløsning kan udfordre enhver optisk konstruktion. Nikon-objektivets brændvidde gør det velegnet som portrætobjektiv. Også fordi lysstyrke f/1.4 giver en tilstrækkelig smal skarphedsdybde på denne brændvidde, til at man får en tydelig adskillelse af motiv og baggrund. Det massive objektiv virker nærmest skudsikkert og har omfattende vejrbeskyttelse. Selv på et Nikon D850 ser det temmelig digert ud for en 105 mm. Med modlysblænde på virker den korte tele stor på ethvert kamera, bl.a. på grund af den høje lysstyrke. Nikon har tydeligvis valgt at korrigere objektivet så godt som muligt, bl.a. med bred nok lysgennemstrømning til, at billedcirklen ikke udfordres på full-frame-kameraer. På blænde f/1.4 kan alle mulige fejl opstå, men de er ikke lette at finde her. Det har lidt mere vignettering ved f/1.4 - op til f/2.0 - end Nikon 85 mm f/1.4, men mindre kromatisk aberration og bedre skarphed. Det er antagelig Nikons skarpeste faste brændvidde med autofokus. Desuden er skarpheden meget jævn. Den falder i hjørnerne på f/1.4, men fra f/1.8 og derover er den så jævn, som man kan forlange. Der er ikke fortegning af nogen art, heller ikke sfærisk (runde objekter), og diffraktion er ikke et nævneværdigt problem før ved blænde f/11. Nærgrænsen på en meter er dog ikke noget at prale af. Heller ikke prisen, som er høj selv for et objektiv i denne klasse. Men det kan ikke nægtes, at AF-S 105 mm F1.4E ED er et af de bedste objektiver, Nikon har lavet. Det er ikke kun egnet til portrætter, fordi brændvidden er perfekt, men også fordi det tegner uskarpe baggrunde med fin, blød defokus og efterlader motivet så knivskarpt i forgrunden, at billederne næsten få 3D-effekt.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Nikon AF-S 105 mm F1.4E ED
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 105 mm tele
  • Lysstyrke: f/1.4
  • Nærgrænse: 100 cm
  • Filterdiameter: 82 mm
  • Linse-elementer: 14 i alt, i 9 grupper
  • Mål og vægt: Ø 95 x 106 mm / 985 g
  • Andet: Modlysblænde, vejrbeskyttet
  • Til: Nikon FX
  • Web: nikon.dk
Pris: 16999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-