annonse
annonse
annonse

Test: Sony FE 24-105 mm F4 G OSS

Februar 2018
Sony FE 24-105 mm F4 G OSS
Februar 2018
Sony FE 24-105 mm F4 G OSS

Superb rejsezoom til Sony

Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

Stille, hurtig og skarp. Sonys bedste allround-zoom.
Vignettering på største blænde, “kun” blænde f/4.0.

Med god lysstyrke og et meget nyttigt zoomområde har Sony-fotografer endelig fået det objektiv, de har savnet til allround-brug. Indrømmet, lysstyrken på f/4.0 er ikke specielt imponerende, men den er den samme uanset brændvidden. Som i øvrigt strækker sig fra 24 mm vidvinkel til 105 mm tele.

Zoomen er relativt kompakt i betragtning af, at den passer til Sonys full-frame-kameraer i Alpha-serien. Den er også velbygget og relativt let, med billedstabilisering integreret og modlysblænde i æsken. Der er en afbryder til billedstabiliseringen og en knap til fokuslås.

Sammen med a7R III er autofokus hurtig og præcis. Også på video-optagelser, hvor man kan glæde sig over en næsten lydløs fokusmotor.

Den optiske ydelse er virkelig god for en 4x zoom, men man ser vignettering (lystab) i hjørnerne på største blændeåbning og 24 mm brændvidde. Vignetteringen aftager hurtigt, når man blænder ned til f/5.6, og er næsten ikke synlig fra 50 mm brændvidde.

Raw-filerne viser tydelig tøndeformet fortegning på 24 mm, men ikke værre, end at det let kan korrigeres. Igen, fra 50 mm er der minimal pudeformet fortegning. Også på 105 mm.

Skarpheden er også af høj klasse for en zoom af denne type. Det er ikke let at skelne den fra Sonys FE 28-70 mm f/2.8, og bortset fra på 24 mm og blænde f/4.0 er skarpheden stort set jævn over hele billedfladen. Diffraktion indtræder på mindste blænde og dæmper skarpheden, især på 105 mm, men ikke nok til, at det trækker ned.

Kromatisk aberration er også godt under kontrol, og for dem, der vil bruge objektivet til portrætter, er det rart at vide, at det tegner blødt nok på 105 mm og f/4.0, til at man får fin bokeh (diffuseret baggrund).

Sony FE 24-105 mm F4 er ikke alene det mest anvendelige allround-objektiv til Sonys a-serie, det er også et af de bedste. Selv om det optisk set ikke er bedre end FE 28-70 mm F2.8, er det et mere praktisk rejseobjektiv. Som med billedstabilisering, vejrbeskyttelse og 4x zoom egner sig til stort set alt.

Med god lysstyrke og et meget nyttigt zoomområde har Sony-fotografer endelig fået det objektiv, de har savnet til allround-brug. Indrømmet, lysstyrken på f/4.0 er ikke specielt imponerende, men den er den samme uanset brændvidden. Som i øvrigt strækker sig fra 24 mm vidvinkel til 105 mm tele. Zoomen er relativt kompakt i betragtning af, at den passer til Sonys full-frame-kameraer i Alpha-serien. Den er også velbygget og relativt let, med billedstabilisering integreret og modlysblænde i æsken. Der er en afbryder til billedstabiliseringen og en knap til fokuslås. Sammen med a7R III er autofokus hurtig og præcis. Også på video-optagelser, hvor man kan glæde sig over en næsten lydløs fokusmotor. Den optiske ydelse er virkelig god for en 4x zoom, men man ser vignettering (lystab) i hjørnerne på største blændeåbning og 24 mm brændvidde. Vignetteringen aftager hurtigt, når man blænder ned til f/5.6, og er næsten ikke synlig fra 50 mm brændvidde. Raw-filerne viser tydelig tøndeformet fortegning på 24 mm, men ikke værre, end at det let kan korrigeres. Igen, fra 50 mm er der minimal pudeformet fortegning. Også på 105 mm. Skarpheden er også af høj klasse for en zoom af denne type. Det er ikke let at skelne den fra Sonys FE 28-70 mm f/2.8, og bortset fra på 24 mm og blænde f/4.0 er skarpheden stort set jævn over hele billedfladen. Diffraktion indtræder på mindste blænde og dæmper skarpheden, især på 105 mm, men ikke nok til, at det trækker ned. Kromatisk aberration er også godt under kontrol, og for dem, der vil bruge objektivet til portrætter, er det rart at vide, at det tegner blødt nok på 105 mm og f/4.0, til at man får fin bokeh (diffuseret baggrund). Sony FE 24-105 mm F4 er ikke alene det mest anvendelige allround-objektiv til Sonys a-serie, det er også et af de bedste. Selv om det optisk set ikke er bedre end FE 28-70 mm F2.8, er det et mere praktisk rejseobjektiv. Som med billedstabilisering, vejrbeskyttelse og 4x zoom egner sig til stort set alt.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Sony FE 24-105 mm F4 G OSS
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 24-105 mm zoom
  • Lysstyrke: f/4.0
  • Nærgrænse: 38 cm
  • Filterdiameter: 77 mm
  • Linse-elementer: 17 i alt, i 14 grupper
  • Mål og vægt: Ø 83 x 113 mm / 663 g
  • Andet: Modlysblænde, optisk billedstabilisering
  • Til: Sony FE full-frame
  • Web: sony.dk
Pris: 10995,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.