annonse
annonse

Februar 2018
Dynaudio Focus 20 XD
Test af: Dynaudio Focus 20 XD

Digital sejrsgang

Dynaudio mener, at det giver masser af mening at bygge elektronikken ind i højttaleren. Også i high-end. Det beviser de her.

Lyd & Billede mener

En lyd, der er langt større end højttaleren. Solid og ufarvet gengivelse. Et komplet anlæg i høj kvalitet – tilsæt blot en signalkilde.
Kun én digital indgang og én analog indgang. Trådløs tilkobling koster ekstra – og kræver en ekstra boks og kabeltræk.
annonse

Danske Dynaudio er en af de højttalerproducenter, der har taget den digitale udvikling til sig med hud og hår. Der bliver stadig lavet passive højttalere på fabrikken i Skanderborg, men fremtiden er aktiv og digitalt styret, mener de.

Dynaudio Focus 20 XD er den nye kompaktmodel i firmaets aktive Focus XD-serie. Den er en arvtager til Focus 200 XD. Eller rettere en opdatering af den. Selv om der er forskelle i det ydre, er de hardware-mæssigt identiske. De ydre forskelle ses i form af en lækker højglanslakeret finish i ægte finér og en byggekvalitet, der matcher den solide pris.

Hvad teknikken angår, er der tale om en kompakt tovejs standerhøjttaler bestykket med en 6,5 tommers bas/mellemtone med magnesiumpolymer-membran og en 28 mm silke-dome. Det sidste er nærmest en selvfølge, når det gælder Dynaudio. Den nyudviklede diskant er, ligesom de fleste andre Dynaudio-diskanter, en fjern efterkommer af firmaets første diskant, D-28.

Da der er tale om en aktiv højttaler, sker der en del mere på bagsiden end sædvanligt. Der er både digital og analog lydindgang samt en digital udgang til at forbinde de to højttalere. Med en drejeknap kan man tilpasse basgengivelsen efter højttalerens placering – fra fritstående til hjørne. Man kan desuden justere diskantniveauet 1 dB op og ned.

Der er desuden knapper til brug sammen med Dynaudios Connect box, som udvider udvalget af indgange med optisk, USB og Wi-Fi Bluetooth Boksen koster ekstra, men højttalerne kan fint fungere uden, og testen foregik med kablet forbindelse, direkte til højttalerne.

Man skal om på bagsiden for at opdage, at Dynaudio Focus 20 XD er aktiv. Foto: Dynaudio

 

Inde i det ca. 15 liter store kabinet finder man to forstærkere på 150 watt hver til henholdsvis bas og diskant. Og så selvfølgelig den digitale elektronik. Al signalbehandling i Focus 20 XD er digital, så der er ikke noget at hente ved at bruge en ekstern digitalkonverter sammen med analogindgangen.

Den store forskel mellem Focus 20 XD og Focus 200 XD ligger i firmwaren – det program, der styrer den indbyggede digitale signalprocessor, DSP’en. Det er DSP’en, der styrer frekvens- og fasegang på højttaleren. Også delefilteret er et program i DSP’en. Faktisk kan ejere af den oprindelige Focus XD-serie hente en gratis opgradering med ny software til den indbyggede DSP, der skulle give samme ydelse som de nye modeller.

Lyden af Dynaudio Focus 20 XD

Der, hvor kompakthøjttalere kommer til kort i sammenligning med deres gulvstående søskende, er i dybbassen. Med kløgtig DSP-programmering kan man imidlertid komme langt, og Focus 20 XD har en tyngde og fylde i bunde, som havde været umulig i en passiv konstruktion på den størrelse.

Focus 20 XD klarer drilske basstykker med bravur, hvad enten det drejer sig om orgelbas oven på korsang på Philip Glass’ Koyaanisqatsi, funky beats på Chris Jones’ “No Sanctuary Here” eller den store orkesterbesætning på Johann Strauss’ “Banditen-Galopp” i Telarc-udgaven. Faktisk måtte baskontrollen for placering justeres nedad i flere omgange. Disse højttalere behøver på ingen måde tilskud fra rummet for at give smæk i de nedre regioner. Men er væg- eller hjørneplacering nødvendigt, kan man heldigvis justere sig fra det. Og bassen er ikke blot kraftig, men også lynhurtig og fast.

Dynaudio Focus 20 XD beviser, at stereogengivelse i den høje ende godt kan være diskret og elegant. Her i den “nye” farve Grey Oak. Foto: Dynaudio

 

I den modsatte ende af spektret gengives diskanten velopløst og ufarvet. Bækkener lyder som bækkener, og de sprøde overtoner på violiner klinger naturligt ud. Men 28 mm domen er ikke lige så vægtløs og luftig som de bedste bånddiskanter eller den frit i luften monterede kulstof-dome på Bowers & Wilkins 705 S2. Hvorvidt det skal ses som en mangel eller blot et udtryk for, at den ikke overdriver, er et spørgsmål om klangidealer. Focus 20 XD er ikke mørk i klangen, men nøgtern og uden imponatoreffekt.

Mellemtoneområdet er vigtigt og udfordrende for en tovejshøjttaler. Her ligger sangstemmer og mange instrumenters grundtoner. Og her ligger oftest også delefrekvensen mellem en tung bas-enhed og en lille, let diskant. Dynaudio har løst opgaven fejlfrit, og gengivelsen fra de to enheder smelter sømløst sammen. Focus 20 XD gengiver stemmer fremragende. På et stykke som “Right Hand Man” fra Hamilton er det let at skelne de tre overlappende herrestemmers individuelle klang fra hinanden. Og det er ikke nogen let opgave.

Rumgengivelsen er, ligesom diskanten, kompetent uden at være pralende. På en god klassisk optagelse kan man let fornemme, hvordan optagerummet strækker sig dybt og bredt bag højttalerne, men musiklytning på Focus 20 XD handler primært om nærhed og intensitet i musikken.

Foto: Dynaudio

Til en pris på næsten fyrre tusind kroner parret kan man forvente at møde kvalificerede konkurrenter. For ikke at komme til at sammenligne æbler med pærer skal man dog huske, at der følger forstærkere på 4 x 150 watt med i købet samt et digitalt delefilter med DSP-korrektion og en DAC i high-end-kvalitet. Og så indsnævres feltet betragteligt.

Faktisk kan vi kun komme i tanke om den ligeledes fantastiske Devialet Gold Phantom, der med tusinder af watt under motorhjelmen og subwoofer-dyb bas er en hård konkurrent. Hvilken man vælger, bliver en smagssag. Men det er svært at finde lige så meget kvalitet og ydelse fra en passiv højttaler, når der skal gøres plads i budgettet til forstærkeren.

Tilslut en digital eller en analog signalkilde, og du er kørende. Men kun én af hver. Har du flere, eller påtænker du at koble spilkonsol, tv eller computer til højttalerne, skal der lægges et par ekstra tusindkronesedler på disken.

Konklusion

Dynaudio Focus 20 XD er en gennemført vellykket og sund højttaler, som de nok kommer til at sælge en del af. Der er ikke tale om nogen revolution, men om en opdatering af en i forvejen udmærket konstruktion. Prisen kan se afskrækkende ud, men omfatter også to forstærkere pr. kanal, så man behøver blot en signalkilde for at have et meget vellydende og tilmed elegant stereoanlæg af høj klasse. Skulle man ønske mere, ville det være flere indgange og trådløs lyd i selve højttaleren.

Foto: Dynaudio

Fakta & Rating:
 • Pris: 39.998,-
  Bestykning: 6,5" bas, 28 mm dome-diskant Konstruktionsprincip: Basrefleks Frekvensområde: 39 Hz – 24 kHz (+/-3 dB) Indbygget forstærkereffekt: 2 x 150 W i hver højttaler Delefilter: 4,2 kHz, DSP-baseret Tilslutninger: Analog (RCA), digital ind (RCA), digital ud (RCA) Opløsning: 24 bit/192 kHz Justeringer: Placering (frit/væg/hjørne), diskant (+1/0/-1 dB) Mål: 19,8 x 36 x 30,7 cm Vægt: 8,7 kg Finish: Sort højglans, mat hvid, rosentræ højglans, valnød højglans, grå eg højglans Web: dynaudio.com

  Læs også:

  En Aura af System Audio

  ”Lille højttaler med ægte SA lyd” – således reklamerer System Audio selv for sine seneste kompakthøjttalere. Og de holder hvad de lover.

  Alle gode ting er tre-vejs

  Ultimate Ears TripleFi 10 har tre højttalerelementer i hver prop, for krystalklar lyd i hele frekvensområdet.

  Årets anbefalede højttalere

  Årets kavalkade indeholder et eventyrligt udvalg af højttalere i alle prisklasser, størrelser og former, fra bitte små reolhøjttalere og hele vejen op til køleskabsstørrelse.

  Kompakthøjttaler – budget

  Blandt de små og billige højttalere, vi har testet i år, er det Dali Lektor 2, som kombinerer flest positive egenskaber.

  Gulvhøjttalere – budget

  Kan du lide din musik højt, barskt og hårdtslående, får du det ikke meget bedre i denne prisklasse end Klipsch RF62 mkII. Den kan også meget mere.

  Gulvhøjttalere – mellemklassen

  Den elegante CM8 fra Bowers & Wilkens er noget af det lækreste, vi har set – og hørt – længe.

  Kompakthøjttalere – topklasse

  Jeg fryder mig over den standhaftige bas, dynamikken og det usædvanlige åbne lydlandskab. Jeg undrer mig over, at højttalerne ikke er større…..

  Dynamik og opløsning

  Sonos har meget populære streamingssystemer med multirumsløning. Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

  Mere krudt

  En større subwoofer giver mere bastryk og større toner, og den voksne centerhøjttaler giver mere fylde til dialogerne.

  Tættere på Nirvana

  Du får ikke bedre lyd fra anlægget, end det du putter ind i det, og i kategorien signalkilder er Linn Akurate DS definitivt i gourmet-klassen.

  Årets anbefalede forstærkere

  Gode højttalere blomstrer kun med en god forstærker til at drive dem. Vi har sat os for at finde de bedste forstærkere, fra billig til dyr.

  Årets anbefalede gadgets

  I løbet af året har vi testet næsten hundrede elektroniske gadgets. Her er vores favoritgadgets fra 2011.

  På forsiden nå

  Sony VPL-VW760ES

  Når det gælder at servere ægte 4K-opløsning med fantastisk billedkvalitet, er Sony klart den mest aggressive projektorproducent. Med undtagelse af...

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse