annonse
annonse
annonse

test: 3 soundbars med Dolby Atmos

Lyd fra himlen

Soundbars med Dolby Atmos åbner lydbilledet i højden. Her er tre seriøse bud, men kun én vinder.

Den nemmeste måde at få bedre lyd fra dit tv på er med en soundbar, som i virkeligheden er et kompakt lydanlæg med forstærker og højttalere indbygget. Den sluttes til i en håndevending, og du er oppe og køre med bedre lyd på minimal plads. Her slipper du for at fylde stuen med højttalere – én er nok!

Mange soundbars har indbyggede musiktjenester og mulighed for at indgå i et trådløst multirumssystem. De fleste kan dog ikke erstatte et fuldblods stereo- eller surround-anlæg, hvad lydkvalitet angår. Du får meget bedre lyd end fra tv’ets begrædelige højttalere, men bekvemmeligheden er på bekostning af rigtig god lyd.

Sådan behøver det dog ikke at være. Hvis man ofrer nogle ekstra kroner på soundbaren, kan den fuldt ud erstatte et godt lydanlæg, og det er det, vi håber at opnå med testens tre kandidater.

Himmelsk lyd

På trods af kun ét fælles kabinet er der flere højttaler-enheder indbygget, som gengiver hver sin lydkanal for at give en oplevet effekt af surround-lyd.

De tre soundbars i denne test har desuden indbygget dekodning af lydformatet Dolby Atmos, som giver “lyd fra himlen”. Til det kræves der to ekstra højttalere på toppen af kabinettet, som sender lyden op mod loftet, hvorfra den så reflekteres ned på lytteren. Hvis alt fungerer, som det skal, føler man, at man sidder i en stor, luftig boble af lyd. En helikopter, der svæver over dig, og regndråber fra oven lyder som netop dét, og lydbilledet bliver større og mere luftigt.

Den allerbedste Atmos-effekt får du med et fuldblods surround-anlæg med separate højttalere monteret i loftet, men indfældede Atmos-højttalere i en soundbar kan faktisk fungere imponerende godt.

Tre soundbars

Der er efterhånden en del Atmos-soundbars på markedet. Sidste år testede vi tre, Samsung HW-K960, Philips Fidelio B8 og Yamaha YSP-5600. Samsung udmærkede sig i en sådan grad, at vi dengang konkluderede, at det var markedets bedste Atmos-soundbar. Vi tager den også med i denne test, hvor den skal prøve kræfter med LG SJ9 og den dyrere Sony HT-ST5000.

Om Dolby Atmos

Dolby Atmos løfter flerkanals film- og musikoplevelser til nye højder. Bogstavelig talt. Det drejer sig nemlig om lyd fra oven. Enten i form af diskrete højttalere monteret i loftet eller – som på de tre soundbars i denne test – Atmos-højttalere indlejret på toppen, der spiller op mod loftet, hvorfra lyden reflekteres tilbage på lytteren.

Der er begyndt at komme en del kildemateriale med Dolby Atmos. Især på UHD Blu-ray-udgivelser, men Netflix er også på banen med flere titler. Det er dog ikke bare lige sådan at få Atmos fra Netflix. Det kræver enten en nyere Xbox-model eller et LG OLED-tv, som så sender Atmos ud via lydreturkanalen på HDMI. Hvis du vil være helt sikker på at kunne afkode Atmos problemfrit fra tv’et, skal du have en soundbar fra LG. Specifikt SJ9, som vi har med i denne test.

Et konkurrerende lydformat til Atmos er DTS:X, men det er mindre udbredt som forbrugerformat. Sony og Samsung understøtter det i deres nyeste software, mens LG ikke er kommet med sådan en opdatering.

test: LG SJ9

Ganske underholdende

LG SJ9 er en soundbar med god brugervenlighed, et lækkert udseende – og helt fin lyd.

Måske er den flotteste soundbar at se på, og brugervenligheden er god. Illusionen af lyd fra oven er okay.
Lyden mangler lidt dynamik og attack, og subwooferen har en smule forsinkelse, så man kan høre, hvor den står. Understøtter ikke trådløse baghøjttalere.

LG SJ9 er en lækker afrundet soundbar, som til forveksling ligner den, der følger med deres papirtynde Wallpaper OLED-tv. Men hvor tv’ets soundbar elegant hejser to højttalere op, når den aktiveres, er højttalerne på toppen indfældet i soundbaren på SJ9. Det er Atmos-kanalerne, som sender lyd op i loftet og giver “lyd fra himlen”.

SJ9 har lige netop de nødvendige ind- og udgange med en hver af HDMI, optisk digital og 3,5 mm analog ind. HDMI-udgangen understøtter lydretur fra tv’et, så man kun behøver det ene kabel mellem de to. Den giver også Atmos-lyd på relevante titler på Netflix.

(Foto: Producent)

Opsætning og brugervenlighed

Soundbaren sluttes let til netværket via app’en Music Flow, og så er det bare at streame musik til den indbyggede Chromecast-modtager. Flere enheder kan parres i en trådløs multirumsopsætning.

Af en eller anden grund kunne vi ikke streame fra Tidal, selv om Chromecast officielt understøtter det. Spotify, Deezer og TuneIn internetradio gik derimod problemfrit.

Ellers er lydplanken nem i brug. Når du ikke skal streame til den, bruger du bare den lille fjernbetjening til at afspille lyd fra tv, Blu-ray, eller hvad det nu måtte være. Vær opmærksom på, at indgangsvælgeren hedder F (for Function).

(Foto: Producent)

Lydkvalitet

Film med Atmos-lydspor giver et rimeligt indtryk af lyd fra oven. I åbningssekvensen på Mad Max: Fury Road breder Max’ stemme sig over hele rummet, og en pigestemme svirrer omkring os. Der er dog ikke så meget lyd bagfra, og SJ9 kan slet ikke konkurrere med separate baghøjttalere.

Max’ stemme lyder fyldigt i den nedre mellemtone, hvilket giver et pænt stort indtryk. Opad i stemmeregisteret lyder det derimod lidt fladt og uldent, og subwooferen kunne godt runge endnu bedre i bunden. Men skru den op til 4, og det er okay.

Det er primært musik, der afslører svaghederne. For det første hænger subwooferen lidt bagefter. Ikke alene er den småslap, der er også en tidsforskydning mellem den og soundbaren. Det gør, at man hele tiden hører, hvor subwooferen er placeret. Hvis den står for langt fra soundbaren, lyder det mærkeligt.

Brug lydindstillingen Movie, også til musik i surround, for at få den bedste surround-effekt. Trondheimsolisternes Reflections giver i så fald et rimelig rumligt indtryk, og celloerne har god fylde. Der er ikke helt luft nok i violinerne; dertil mangler der noget opløsning i diskanten. Kontrabasserne lyder lidt svulstigt og har basområdet adskilt fra de sprøde anslag på strengene pga. af det nævnte problem med subwooferen.

(Foto: Producent)

Konklusion

LG SJ9 er en soundbar, som er let at installere og let at bruge. Den mangler nogle musiktjenester, f.eks. Tidal, og lydmæssigt er den ikke mere end okay. Her er den småslappe subwoofer den største synder.

Køb den, hvis du har et LG OLED-tv og absolut vil have Atmos-lyd fra Netflix. Den vil løfte lyden (også rent fysisk), men samtidig er det let at finde andre soundbars. der lyder bedre.

Fakta

Atmos: 5.1.2 HDMI: 1 x ind, 1 x ud (ARC) Digital ind: Optisk Trådløst: Bluetooth 4.0 (SBC), Wi-Fi: Spotify, Napster, Deezer, TuneIn Analog ind: 3,5 mm minijack Subwoofer: Trådløs Mål: 120 x 5,8 x 14,5 cm Finish: Grå Andet: Multirum (Chromecast, Music Flow) Web: lg.com

Bedste pris på LG SJ9
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

test: Sony HT-ST5000

Rigtig god lyd

Med et mere eksklusivt udseende og en nydeligt afstemt lydgengivelse er det svært ikke at forelske sig i Sony HT-ST5000.

Herlig tung vægt og aluminium-finish følges op af glimrende lydkvalitet. Sony rammer plet i næsten alle discipliner.
Soundbaren understøtter ikke trådløse baghøjttalere, og prisen er heftig.

Hvor de to soundbars fra LG og Samsung har en overflade med meget plast, er det aluminium, der dominerer på Sony HT-ST5000, hvis lækre udseende giver et godt kvalitetsindtryk. Center- og surround-højttalerne har hver sin diskant uden på mellemtonen for en mere dynamisk gengivelse af hele toneområdet. Atmos-kanalerne på toppen er vinklet skråt op mod loftet for at give en bedre effekt af lyd fra himlen, end hvis de pegede lige op.

Subwooferen er også stor og tung nok til, at man får høje forventninger til basgengivelsen.

Opsætning og brugervenlighed

Tilslutning til det trådløse netværk sker via skærmmenuen på tv’et. Lidt mere besværligt end at gøre det direkte fra mobilen, men det fungerer godt og stabilt.

Ligesom LG SJ9 understøtter Sonys soundbar ikke trådløse baghøjttalere, så nogen særlige udbygningsmuligheder har du ikke, bortset fra at HT-ST5000 kan indgå i en multirumsopsætning med andre, kompatible Sony-produkter.

Ellers er brugervenligheden fin, og fjernbetjeningen giver mange muligheder. Det er dog lidt mærkeligt, at man ikke kan vælge imellem forskellige lydindstillinger, når man streamer musik via Chromecast, så man må tage det, man får. I øvrigt understøtter Sony flere streaming-tjenester, bl.a. Tidal, som LG ikke gør.

Lydkvalitet

Musik med Atmos-surround lyder rigtig godt; husk at vælge lydindstillingen 3D Surround Sound for at få den største Atmos-effekt. Trondheimsolisternes Reflections gengives med grove strygere med et sejt attack, der samtidig har en naturlig fylde i klangen. Der er godt med rum omkring dem, og Sony giver et større indtryk af lyd i højden. Det er, som om vores lytterum pludselig har fået fem meter til loftet!

Strygerne er pågående, uden at det lyder skarpt. Rigtig godt. Subwooferen følger også meget bedre med end LG’s, så kontrabasserne lyder mægtigt og attackeret, samtidig med at de er godt integreret med resten af orkesteret.

Foto: Sony

Lyden er kraftig, og man kan skrue godt op, før soundbaren får åndenød. Omtrent på højde med Samsung. Det er også rart, når man spiller musik i stereo, som lyder tilpas godt til, at man ikke behøver noget hi-fi-anlæg ved siden af.

Atmos-sporet på filmen Mad Max: Fury Road gengives overbevisende, og stemmen i åbningssekvensen cirkulerer fint i rummet. Ligesom LG formår Sony ikke at gengive bagkanalerne helt så overbevisende som Samsungs separate baghøjttalere, men af en enkelt soundbar at være imponerer Sony stort.

Konklusion

Sony HT-ST5000 udstråler byggekvalitet, både hvad angår vægt og overflade i aluminium. Den er nem i brug, og – vigtigst af alt – den lyder rigtig godt. Lyden er naturtro, samtidig med at der er flot dynamik og god opløsning opad. Både film og musik imponerer.

Der mangler kompatibilitet med separate trådløse baghøjttalere, så her har Sony en ulempe i forhold til Samsung HW-K960. Bortset fra det har Sony gjort alt rigtigt med deres soundbar. Hvis man altså ser bort fra den høje pris.

Fakta

Atmos: 7.1.2 HDMI: 3 x ind, 1 x ud (ARC) Digital ind: Optisk Trådløst: Bluetooth 4.1 (aptX, AAC, LDAC), Wi-Fi: Spotify, Tidal, Napster, Deezer, TuneIn Analog ind: 3,5 mm minijack Subwoofer: Trådløs Mål: 121 x 8,2 x 13,1 cm Finish: Sort Andet: Multirum (Chromecast, Sony Music Center) Web: sony.dk

Bedste pris på Sony HT-ST5000
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Test: Samsung HW-K960

November 2017Samsung HW-K960
Bliv abonnent for at læse videre.
Abonnér på Lyd & Billede

Allerede abonnent
Log ind

Stadig kongen af soundbars

Jo mere konkurrence Samsung får, jo mere understreger de, at det med soundbars er noget, de
virkelig kan. HW-K960 er klart bedst.

Lyden fra HW-K960 er noget af det bedste, man kan få fra en soundbar. Den lyder naturligt, åbent og fuld af dynamik. Baghøjttalere bidrager til ægte hjemmebiograf.
Vi kan ikke komme på noget særligt.

Samsungs soundbar har hele 11 højttaler-enheder, hver med sin egen forstærker. To Atmos-kanaler på toppen af HW-K960 peger op mod loftet, hvorfra lyden reflekteres tilbage på lytteren og skaber et indtryk af højde.

Men hvor både LG SJ9 og Sony HT-ST5000 skaber surround-effekten fra selve soundbaren, bruger Samsung et par dedikerede trådløse baghøjttalere. Ægte surround-sound, med andre ord! Også de har indbyggede Atmos-kanaler. Og så har Samsung endelig fået understøttelse af DTS og DTS:X i alle kanaler.

Anlægget kan indgå i et trådløst Samsung multirumssystem, og du kan streame fra Spotify, Tidal, Apple Music og meget mere via den brugervenlige app Samsung Multiroom.

(Foto: Producent)

Opsætning og brugervenlighed

Trådløs sammenkobling med både subwoofer og baghøjttalere sker automatisk, når du tænder for enheden. Soundbaren er nem i brug, fjernbetjeningen er enkel at forholde sig til, og et overskuelig display på soundbaren gør, at man har god kontrol.

Lydkvalitet

Trondheimsolisternes Atmos-udgivelse Reflections får en fantastisk holografi. De integrerede Atmos-kanaler fungerer fremragende og giver et realistisk indtryk af, at der kommer lyd ovenfra. Langt bedre end LG SJ9 og på højde med Sony HT-ST5000. Derudover har Samsung et es oppe i ærmet i form af baghøjttalere og formår at trække os længere ind i lydbilledet. Samsung omslutter os helt og kan faktisk erstatte et rimelig godt surround-anlæg af løse komponenter.

Lydmæssigt har den godt fat i det kraftige attack fra strygersektionen, med grumme kontrabasser, der ligger og ulmer i bunden og danner fundament i lydbilledet. Subwooferen er lidt af en kraftkarl i betragtning af, hvad vi har med at gøre. Hvis du slutter en ordentlig hjemmebio-sub til, så får Samsung selvfølgelig tæsk. Men den følger fint med, giver en naturlig klang til bas-instrumenter og integreres rigtig godt i lydbilledet.

(Foto: Producent)

Det samme gælder for musik i stereo. Rockbandet Morphine kommer godt ud, med et bredere lydbillede end soundbarens fysiske mål, med en klar og tydelig saxofon og helt uden pukler i den nedre mellemtone, som visse andre soundbars har en tendens til (I’m looking at you, LG …).

Film i surround lyder også mesterlig godt med et stort, luftigt og troværdigt lydbillede. Kanon!

(Foto: Producent)

Konklusion

Efter at vi har testet de fleste soundbars med Atmos på markedet, står Samsung HW-K960 klart bedst. Ikke kun fordi den har separate baghøjttalere, men også fordi den har en så klar og naturlig lydgengivelse kombineret med muskler nok til at fylde stuen med lyd. Den duer til både film og musik og er kort og godt et kup.

Selve lydkvaliteten er på niveau med Sony HT-ST5000, men sidstnævnte har ikke baghøjttalere og er heller ikke kompatibel med sådanne. Desuden er den væsentlig dyrere. Derfor løber Samsung – endnu en gang – af med sejren.

Fakta

Atmos: 5.1.4 HDMI: 2 x ind, 1 x ud (ARC) Digital ind: optisk Trådløst: Bluetooth (ikke specificeret), Wi-Fi: Spotify, Tidal, Deezer, TuneIn Analog ind: 3,5 mm minijack Subwoofer: Trådløs Mål: 121 x 8,2 x 13,1 cm Finish: Sort Andet: Multirum (Samsung Multiroom) Web: samsung.com

Bedste pris på Samsung HW-K960
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
Bedste pris på 3 soundbars med Dolby Atmos
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • LG SJ9 9.699 kr.
  • Samsung HW-K960 8.999 kr.
  • Sony HT-ST5000 13.999 kr.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.