TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Panasonic 55CX700

Multitalent

Panasonics nye CX700-serie imponerer. Et helt igennem godt tv!

Af / 23/06/2015 - 06:00
Panasonic 55CX700

Lyd & Billede mener

  • Fint sortniveau, jævn lysfordeling og naturtro farvegengivelse er det, der karakteriserer Panasonic-skærmen, som også er hurtigere og mere brugervenlig end tidligere generationer.
  • Smart-platformen fra Firefox fungerer fint – man skal bare være klar over, at udviklingen af nye apps til dette system typisk vil tage længere tid end til andre platforme.

Panasonic TX-55CX700ECXC725Panasonic stod for nogle af sidste års mest kritikerroste tv-modeller. Både flagskibet AX900 og det mere overkommelige AX800 – begge med knivskarp 4K-opløsning – fik meget ros for deres flotte billedkvalitet og mange funktioner. Den eneste ulempe ved Panasonics topmodeller var den høje pris!

I år er japanerne tilbage med en række nye modeller, som spænder over et langt bredere prisspektrum, og som angiveligt er langt bedre opdateret på software-fronten. Midt i modeloversigten finder vi den gunstigt prissatte CX700-serie, der omfatter skærmstørrelser fra 48 til 65 tommer.

Design og byggekvalitet
Vi, der kender Panasonic fra plasmatiden, har altid forbundet det japanske mærke med en vis standard inden for byggekvalitet. Plasmaskærmene skulle være tunge og solide for at fungere ordentligt, og noget af denne soliditet præger stadig LCD-skærmene fra den kant. Selv om de er blevet betydelig slankere, favoriseres metal fortsat frem for plast.

Panasonic 55CX700 har et smagfuldt, minimalistisk design med mørkegrå ramme. Der er ingen sokkel, som man kan dreje det på, kun to simple metalfødder på hver sin yderkant. Det e derfor nødvendigt, at tv-møblet er lige så bredt som tv’et. Ellers er vægmontering med VESA-standardbeslag selvfølgelig også en mulighed.

Brugervenlighed og funktioner
Det er første gang, vi tester Panasonics 2015-modeller med den nye Mozilla Firefox brugerflade. Og det giver absolut appetit på mere: Panasonics gamle app-menu med rudesystem var meget træg og moden til udskiftning. Det nye menusystem virker meget hurtigere og mere intuitivt at bruge: Et tryk på Apps-knappen får en række runde hurtigvalgs-ikoner op på skærmen, som alle repræsenterer genveje til forskellige typer indhold.

Annonce

Man kan selv tilpasse menulinjen efter, hvad man foretrækker at se. Vi kan godt lide fremgangsmåden: Menuerne forsøger ikke at være mere fancy end nødvendigt og bringer os hurtigt derhen, hvor vi vil.

De største forandringer ligger dog på overfladen; i de mere tekniske indstillingsmenuer ser tingene meget ud som før. Ligeledes er fjernbetjeningen meget den samme med store, tydelige knapper. Ud over den traditionelle remote har CX700 en ekstra fjernbetjening med touchpad, der forenkler navigationen i visse tilfælde.

Panasonic 55CX700 Firefox1
Årets nye Panasonic-modeller kommer med et nyt operativsystem fra Firefox. Menugrafikken er blevet betydelig hurtigere, mere lækker og mere overskuelig.

Overgangen til Firefox betyder, at tv’ets smart-applikationer er baseret på den åbne HTML5-standard. Det indebærer, at en del populære apps må konverteres, før de passer til Panasonics fjernsyn.

At konvertere apps er ikke noget problem for de større aktører, og i løbet af testperioden blev både YouTube og Netflix (i 4K-version) tilgængelige på CX700. Til gengæld kan det være mindre attraktivt for små app-udviklere at lave apps specielt til Panasonic, da de har et mere snævert anvendelsesområde end f.eks. Android.

Billedkvalitet
Panasonic tilbyder et væld af nye tv-modeller i år, og de, der vil have en nærmere indblik, kan tjekke vores guide i Lyd & Billede #4 2015. En hurtig orientering er dog på sin plads: CX700-serien, som vi tester her, anvender et LED-baseret LCD-panel af typen VA. Derudover er der CX750-serien, der anvender et LCD-panel af IPS-typen. Det er altså to modelserier, som på overfladen virker meget ens, men som indvendig har to lidt forskellige paneltyper.

VA-teknikken er kendt for god lysstyring, hvilket indebærer et godt sortniveau og god kontrast. IPS er på sin side kendetegnet ved at bevare billedkvaliteten over en bredere betragtningsvinkel, men har ofte et blegere sortniveau. Man må man simpelthen vælge ud fra, hvilket brugsområde tv’et skal have.

CX700, som vi tester her, er unægtelig et godt eksempel på denne forskel. Sætter man sig godt til rette i sofaen foran fjernsynet, opleves billedet som virkelig godt! For det første har skærmen rigtig god lysfordeling. Vores testeksemplar havde ingen synlige problemer med såkaldt clouding, hvor mørke billeder præges af lyse pletter og andre ujævnheder. Panasonic leverer tværtimod meget jævn og fin kontrast over hele skærmen.

Sortniveauet er eksemplarisk – ikke helt så kulsort som på en OLED- eller plasmaskærm, men tæt på! Desuden kan den kvittere med en knaldstærk – ligefrem blændende hvid – lysstyrke, hvis det er nødvendigt. Dermed er alt lagt til rette for, at man både kan nyde film og tv-serier om aftenen og se sport i dagstimerne med masser af lys i rummet.

Panasonic 55CX700 _Fjernkontroll
Fjernbetjeningen har fået nye genvejsknapper, der hurtigere bringer os hen til det indhold, vi gerne vil se, inklusive en dedikeret Netflix-knap!

Panasonic har traditionen tro lagt vægt på en nuanceret, naturtro og ikke alt for overdrevet farvegengivelse. 55CX700 har en meget neutral farvepalet, hvor alle nuancer kommer godt frem. De er heller ikke faldet for fristelsen til at overdrive billedskarpheden: Der er ingen tendenser til øget konturskarphed eller voldsomt fremhævede detaljer. Det resulterer i et billede, der er behagelig og afslappende at kigge på.

Alle disse superlativer kommer dog med et forbehold: For at have glæde af billedkvaliteten må man sidde temmelig vinkelret foran fjernsynet. Man skal ikke bevæge sig længere end et par meter væk fra midterpositionen, før farverne bliver betydelig blegere og sortniveauet mere gråligt. Men det er et typisk LCD-problem, som Panasonic langtfra er alene om.

Kalibrering
Det positive visuelle indtryk blev kun bekræftet, da vi tog kalibreringsudstyret frem. 55CX700 måler allerede rigtig godt direkte fra fabrikken – eller “ud af æsken”, som vi plejer at sige. Det eneste, vi kan finde at kritisere, er at de mørkeste gråtoner er mere sorte end grå (såkaldt “black crush”).

Ellers er der kun små afvigelser i farvegengivelse og gammakurver i forhold til gældende standarder, som er relativt lette at justere på plads ved hjælp af menuerne. CX700 kommer med fuld 10 punkts kalibrering af både farverum og gråtoneskala.

“Dette tv er en drøm at kalibrere – det måler godt i udgangspunktet og er let at finjustere,” siger Lyd & Billedes faste kalibreringsmand, Gorm Sørensen.

Panasonic VIERA 55CX700  TX-55CX700 65 inch Front-1

Lydkvalitet
Ud over den flotte billedkvalitet er 55CX700 udstyret med et klart godkendt lydsystem. Undermonterede højtalere samt en ekstra bas på bagsiden sørger for klar og fyldig tale, men bryder ikke ligefrem lydmuren. Vi anbefaler som sædvanlig en separat soundbar eller et surround-anlæg, hvis man vil have en lydkvalitet, der matcher billedet.

Konklusion
Panasonic 55CX700 er et virkelig interessant tv i mellemprisklassen. Balanceret og naturlig billedgengivelse uden overdrivelser er en vinderopskrift i vores øjne, og 55CX700 gør ikke sit ophav til skamme. Desuden er alle de vigtigste funktioner på plads. Det er et tv, som gør rigtig mange ting rigtigt, og det til en fornuftig pris. Dermed kan vi trygt give det vores specielle anbefaling!

[Opdatering]
Panasonic TX-55CX700 sælges under flere forskellige modelbetegnelser i de danske butikker. Da dette kan skabe forvirring, bringer vi her en oversigt over de modeller, der skulle være billedmæssigt identiske med den europæiske basismodel, som vi har testet:

TX-55CX700E
Testet model, basisudgave uden touchpad-fjernbetjening. Sælges af visse online-butikker og uafhængige forhandlere.

TX-55CXE720
Som ovenstående model, men har også touchpad-fjernbetjening..

TX-55CXC725
Med touchpad-fjernbetjening og indbygget DVB-S modtager til satellit-tv. Sælges af Elgiganten.

Det er blevet almindelig praksis blandt tv-producenterne at tilbyde flere såkaldte derivatmodeller af samme tv. Det kan f.eks. skyldes et ønske om at tilbyde modellen på forskellige markeder. Nogle forhandlere bestiller en unikt specificeret model for at kunne konkurrere på pris, udstyr eller specifikationer. I nogle tilfælde kan det også være en strategi for at undgå direkte prissammenligning. Men så længe man har en viden om, hvilke modeller der ydelsesmæssigt er ens, kan man udnytte det til sin egen fordel og gøre et godt køb!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Sony på hjemmebane

Hvilket Frame-TV er det bedste?

Prisbillig TV-underholdning

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL