TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

: 6 surround-anlæg med 3D Blu-ray

Hjemmebiograf til næsten ingenting

Surround-anlæggene skal stadig kunne mere – uden at koste mere. Alligevel er det stadig muligt få okay oplevelser fra et komplet anlæg til 5.000 kroner.

Af / 20/11/2012 - 00:00
6 surround-anlæg med 3D Blu-ray

Mens kravene til de opgaver, som et surround-anlæg skal udføre, øges – samtidig med at priskrigen bliver stadig hårdere – kan man undre sig over, hvad der bliver tilbage af lyd- og billedkvalitet, når et komplet surround-anlæg, som inkluderer Blu-ray-afspiller, netværks-streaming og internetsurfing via tv-skærmen, skal koste så lidt som 5.000 kroner. For det er ikke til at komme uden om, at her er der meget plast.

Opgaver
Et typisk surround-anlæg i dag må have internetopkobling, enten med kabel eller trådløst. Dette for at kunne streame musik, video og billeder fra pc’en tilsluttet hjemmenetværket, men også for at få adgang til videotjenester som YouTube direkte på tv-skærmen. Dagens tv’er har dette indbygget, mens ældre tv’er kan nyde godt af, at anlægget kan det.

Desuden skal radio selvfølgelig være på plads og da også gerne med internetradio. Det er også smart med digital afspilning fra sin MP3-afspiller eller iPod/iPhone/iPad via anlæggets USB-indgang eller dock.

Alt dette foruden at afspille film og musik fra Blu-ray (også 3D-indhold), dvd og cd. Med tanke på, at anlægget indeholder fem højttalere plus en ekstra bashøjttaler plus den nødvendige forstærkning til at drive dem, hvad slags kvalitet kan man da forvente, når totalprisen er omkring 5.000 kroner (nogle endda billigere)?

God lyd og billede er muligt
Men det er faktisk muligt at få acceptabelt niveau på lyd- og billedkvalitet i sådanne anlæg. Hvad billedkvaliteten på Blu-ray angår, er det faktisk meget vanskeligt at se forskel på billige og dyre afspillere, medmindre man kobler en billig og en dyr på hver sin identiske skærm eller projektor. Og selv da kan det vise sig som en svær opgave. Forskellen ligger i, at de billige drivværk kan støje noget, og nogle af dem er mere træge end andre til at loade filmen. Og så skal man ikke glemme, at levetiden på billige drivværk ofte er væsentlig kortere end på dyrere afspillere.

Annonce

Det er lydkvaliteten, der hovedsagelig er ankepunktet på billige alt-i-ét anlæg. Med al den plast er det umuligt at få ordentlig hi-fi-lyd fra højttalerne, og billig processering og forstærkning sætter bremsen tidligt i signalvejen. Ikke desto mindre er det muligt at få ordentlig lydkvalitet. Hemmeligheden ligger i at skjule svaghederne ved at balancere lyden akkurat rigtigt ud fra det kvalitetsniveau, man ligger på. Hvis diskantgengivelsen i udgangspunktet er grovkornet, dæmper man den, så mellemtonegengivelsen kommer mest i fokus. På samme måde hvis bashøjttaleren egentlig er en buldrende og forvrænget stakkel, dæmper man de værste frekvenser, så den blander sig bedre i lydbilledet. Derfor lyder billige anlæg ofte bedst i én lydmodus, gerne den, der hedder “neutral”, “bypass” eller lignende. Men hvis man roder for meget med lyden, bliver svaghederne irriterende åbenbare.

Af samme grund som, at disse anlæg maskerer deres mangler, vil de heller ikke i særlig høj grad skille mellem HD-lyd på Blu-ray kontra det mere komprimerede lydspor på dvd. Der er ikke nok opløsning i anlægget til virkelig at få forskellene frem. Men lyden er langt bedre end den, der kommer direkte fra tv’et, og du får samtidig omringende lyd, som sætter dig ind i handlingen.

Seks kandidater
Alle anlæggene i testen bruger fem kompakte satellithøjttalere plus en bashøjttaler (subwoofer). Al forstærkning og processering ligger i hovedenheden, hvor også Blu-ray-mekanikken sidder. Funktionaliteten er meget ens på alle. Alle har netværksunderstøttelse og streaming. De har skærmmenu, hvor alle indstillinger gøres, og alle har USB-tilslutning, som understøtter de fleste MP3-afspillere inklusive iPod (nogle har også en egen iPod dock).

Nogle af anlæggene kan indstilles grundigere end andre, f.eks. med tidsforsinkelse til hver kanal individuelt, og Samsung-anlægget er det eneste med automatisk højttalerkalibrering. Ellers er brugeroplevelsen af anlæggene så ens, at det til syvende og sidst er lydkvaliteten, der skiller vinderen fra de andre.

Panasonic SC-BTT590

Med eksotiske materialer

Panasonic har benyttet en eksotisk blanding af bambus og trækul i højttalermembranerne. Og det funker.

Fyldig og god lyd Stort lydbillede i surround
Mangler lidt luft i overtonerne
Læs hele testen

Yamaha BRX-610 + NS-P40

Fleksibel kraftkarl

Yamaha står for testens eneste anlæg med aktiv subwoofer, og hvor elektronik og højttalere kan købes separat. Og lyden er stenhård!

Kraftig lyd Aktiv subwoofer Elektronik kan købes separat
Mangler HDMI-indgange Højttalernes kvalitetsindtryk
Læs hele testen

LG BH8220BN

God lyd og dyrt udseende

Det eneste anlæg i børstet aluminium kommer fra LG. Da det desuden lyder godt, er det et spændende valg.

God, klar lyd Solidt kvalitetsindtryk
Mangler lidt tryk
Læs hele testen

Philips HTS5563

Billig på alle måder

Anlægget fra Philips koster ikke meget. Det mærkes på ydelsen.

Netværks-streaming Afstandsjustering til alle kanaler
Dårlig mellemtonelyd Billig kvalitetsfølelse iPod-tilslutning er ekstraudstyr
Læs hele testen

Samsung HT-E6500

Med rørforstærkning

Med rør i forforstærkertrinet og automatisk højttaleropsætning skiller Samsung sig ud i dette selskab. Det trækker op, mens blæserstøj trækker indtrykket noget ned.

God, klar lyd Automatisk højttalerkalibrering
Lidt blæserstøj Hørbart drivværk
Læs hele testen

Pioneer BCS-323

“Usynlig” men dårlig lyd

Pioneer har testens mindste højttalere. Det har ikke ligefrem en positiv effekt.

“Usynlig lyd” Godt billede
Lydkvaliteten Træg fjernbetjening Besværlig højttalerkalibrering
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i et pænere format

Ny leder i budgetklassen

En åbenbaring

Sonos Arc Ultra tager lyden til nye højder

Skræddersyet muskelbundt

Lyden af dansk storhed

Fugl Fønix

Soundbar, højttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blæser dine ører af!

Årets bedste soundbar fra Samsung?