annonse
annonse

6 surround-anlæg med 3D Blu-ray

Hjemmebiograf til næsten ingenting

Surround-anlæggene skal stadig kunne mere – uden at koste mere. Alligevel er det stadig muligt få okay oplevelser fra et komplet anlæg til 5.000 kroner.

Mens kravene til de opgaver, som et surround-anlæg skal udføre, øges – samtidig med at priskrigen bliver stadig hårdere – kan man undre sig over, hvad der bliver tilbage af lyd- og billedkvalitet, når et komplet surround-anlæg, som inkluderer Blu-ray-afspiller, netværks-streaming og internetsurfing via tv-skærmen, skal koste så lidt som 5.000 kroner. For det er ikke til at komme uden om, at her er der meget plast.

Opgaver
Et typisk surround-anlæg i dag må have internetopkobling, enten med kabel eller trådløst. Dette for at kunne streame musik, video og billeder fra pc’en tilsluttet hjemmenetværket, men også for at få adgang til videotjenester som YouTube direkte på tv-skærmen. Dagens tv’er har dette indbygget, mens ældre tv’er kan nyde godt af, at anlægget kan det.

Desuden skal radio selvfølgelig være på plads og da også gerne med internetradio. Det er også smart med digital afspilning fra sin MP3-afspiller eller iPod/iPhone/iPad via anlæggets USB-indgang eller dock.

Alt dette foruden at afspille film og musik fra Blu-ray (også 3D-indhold), dvd og cd. Med tanke på, at anlægget indeholder fem højttalere plus en ekstra bashøjttaler plus den nødvendige forstærkning til at drive dem, hvad slags kvalitet kan man da forvente, når totalprisen er omkring 5.000 kroner (nogle endda billigere)?

God lyd og billede er muligt
Men det er faktisk muligt at få acceptabelt niveau på lyd- og billedkvalitet i sådanne anlæg. Hvad billedkvaliteten på Blu-ray angår, er det faktisk meget vanskeligt at se forskel på billige og dyre afspillere, medmindre man kobler en billig og en dyr på hver sin identiske skærm eller projektor. Og selv da kan det vise sig som en svær opgave. Forskellen ligger i, at de billige drivværk kan støje noget, og nogle af dem er mere træge end andre til at loade filmen. Og så skal man ikke glemme, at levetiden på billige drivværk ofte er væsentlig kortere end på dyrere afspillere.

Det er lydkvaliteten, der hovedsagelig er ankepunktet på billige alt-i-ét anlæg. Med al den plast er det umuligt at få ordentlig hi-fi-lyd fra højttalerne, og billig processering og forstærkning sætter bremsen tidligt i signalvejen. Ikke desto mindre er det muligt at få ordentlig lydkvalitet. Hemmeligheden ligger i at skjule svaghederne ved at balancere lyden akkurat rigtigt ud fra det kvalitetsniveau, man ligger på. Hvis diskantgengivelsen i udgangspunktet er grovkornet, dæmper man den, så mellemtonegengivelsen kommer mest i fokus. På samme måde hvis bashøjttaleren egentlig er en buldrende og forvrænget stakkel, dæmper man de værste frekvenser, så den blander sig bedre i lydbilledet. Derfor lyder billige anlæg ofte bedst i én lydmodus, gerne den, der hedder “neutral”, “bypass” eller lignende. Men hvis man roder for meget med lyden, bliver svaghederne irriterende åbenbare.

Af samme grund som, at disse anlæg maskerer deres mangler, vil de heller ikke i særlig høj grad skille mellem HD-lyd på Blu-ray kontra det mere komprimerede lydspor på dvd. Der er ikke nok opløsning i anlægget til virkelig at få forskellene frem. Men lyden er langt bedre end den, der kommer direkte fra tv’et, og du får samtidig omringende lyd, som sætter dig ind i handlingen.

Seks kandidater
Alle anlæggene i testen bruger fem kompakte satellithøjttalere plus en bashøjttaler (subwoofer). Al forstærkning og processering ligger i hovedenheden, hvor også Blu-ray-mekanikken sidder. Funktionaliteten er meget ens på alle. Alle har netværksunderstøttelse og streaming. De har skærmmenu, hvor alle indstillinger gøres, og alle har USB-tilslutning, som understøtter de fleste MP3-afspillere inklusive iPod (nogle har også en egen iPod dock).

Nogle af anlæggene kan indstilles grundigere end andre, f.eks. med tidsforsinkelse til hver kanal individuelt, og Samsung-anlægget er det eneste med automatisk højttalerkalibrering. Ellers er brugeroplevelsen af anlæggene så ens, at det til syvende og sidst er lydkvaliteten, der skiller vinderen fra de andre.

Pioneer BCS-323

6 surround-anlæg med 3D Blu-ray
Mange ønsker højttalere så små, at man knap nok kan se dem. Men her drejer det sig om små plasthøjttalere, som ikke vejer meget mere end en pose spejderhagl. Alle de andre anlæg i testen har større højttalere. Ikke at ...
Læs hele testen

Samsung HT-E6500

6 surround-anlæg med 3D Blu-ray
Samsung-anlægget er lækkert at se på, og højttalerne har en langt mere tillidsvækkende vægt end Philips-systemet. Subwooferen er også mere robust bygget. Elektronikken har noget så specielt som rør i forforstærkertrinnet. Det er nok mest en gimmick, men kan give ...
Læs hele testen

Philips HTS5563

6 surround-anlæg med 3D Blu-ray
Philips har med dette billige anlæg gået efter en løsning med fem identiske højttalere og med centerhøjttaleren horisontalt placeret. Til denne pris forventer vi ikke solide, tunge højttalere, og det får vi heller ikke. Her er der plast, plast og ...
Læs hele testen

LG BH8220BN

6 surround-anlæg med 3D Blu-ray
Når man sammenligner LG’s udseende med et hvilket som helst af de andre anlæg i testen, blegner konkurrenterne. Børstet aluminium hele vejen, tillidsvækkende vægt og et minimalistisk udseende gør, at vi godt kunne tro, anlægget kostede det dobbelte. Et låg ...
Læs hele testen

Yamaha BRX-610 + NS-P40

6 surround-anlæg med 3D Blu-ray
Blu-ray-receiveren fra Yamaha er testens tungeste og giver et seriøst indtryk. Det er den eneste i testen med elektrisk subwoofer-udgang, og højttalersystemet er desuden det eneste med aktiv subwoofer. Som i øvrigt er testens eneste med kabinet i ordenlig MDF ...
Læs hele testen

Panasonic SC-BTT590

6 surround-anlæg med 3D Blu-ray
Hver gang nogen kommer med et nyt, eksotisk materiale i deres produkt, kan det let affejes som en gimmick. De fleste “kvantespring”, som en producent står alene om, er trods alt bare det. Men nu er Panasonic på banen med ...
Læs hele testen
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-