annonse
annonse
annonse

8 action-videokameraer

Film de ekstreme øjeblikke

Et action-videokamera åbner for uanede muligheder. Film dit første bungee-jump, skituren ned ad bjerget eller din dykketur – i førstepersons-perspektiv!

Mens smartphones har undergravet markedet for traditionelle videokameraer, så sælger action-videokameraer i spandevis. Det er ikke svært at forstå. Actionkameraer er både lette og små nok til at sætte fast på hovedet, på cykelstyret eller på skulderstroppen, så du har frie hænder til dine udfoldelser. Og du får det hele foreviget fra dit eget perspektiv. Derfor er der også mange slags fæster i handelen, afhængigt af hvad du har brug for.

Actionkameraer har ekstrem vidvinkel, som gør, at du garanteret får det udsnit, du sigter på (du har selvfølgelig ikke tid til at tjekke i søgeren hele tiden!). Nogle kameraer er helt vandtætte, til andre kan man få undervandshuse til dykketuren.

Hvad kan de?
Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan gøre med et lille action-videokamera. YouTube er fuld af videoer af ekstremsports-udøvere, der har et kamera på, mens de udfører halsbrækkende stunts på ski, mountainbike eller surfbræt. Men også mere uskyldige fornøjelser som at fæstne kameraer på radiostyrede biler, legetøjsdroner, robotstøvsugere og plæneklippere. Der er også mange YouTube-videoer af actionkameraer monteret på husdyr, så man kan se verden fra deres perspektiv.

Men det er ikke kun legetøj. F.eks. bruger stadig flere idrætsudøvere actionkamera. Alpine skiløbere, snowboardere, cykelryttere og sejlere – for bare at nævne nogle få – kan have stor nytte af at optage træningen fra eget perspektiv for siden at studere, hvordan de ligger i sporet.

Kameraerne kan modstå det meste på grund af den lille størrelse og den lave vægt. De er nemme at bruge (tryk på en knap, og du er i gang), og prisen er lav. Nogle kameraer har indbygget GPS, så man kan se den rute, man har filmet, på et kort bagefter.

Hvad kan de ikke?
Actionkameraer er ikke tænkt som fuldgyldig erstatning for traditionelle videokameraer. For det første er vidvinkelobjektivet ugunstigt til portrætfilm og nærbilleder, fordi billedet bliver forvrænget. For det andet er objektivet normalt lille og giver meget billedstøj indendørs og i svagt lys. Hvis du filmer om natten, er det derfor en fordel med en kraftig lampe ved siden af.

Flere af kameraerne har desuden ingen søger, så billedet skal ses via en separat app til smartphone eller tablet. Den egner sig dog ikke til, når man går rundt med kameraet, men er beregnet på at hjælpe med at vinkle kameraet rigtigt.

Alle action-videokameraer har kaldt såkaldt “rullende lukker”, hvilket betyder, at billedet fanges ovenfra og ned i stedet for det hele på én gang. Det vil medføre en del forvrængning ved hurtig bevægelse, som er uundgåeligt ved ekstrem brug.

Endelig har actionkameraer ikke særlig god lydkvalitet, da mikrofonen er begrænset. Nogle kameraer har derfor indgang til ekstern mikrofon. Alternativt kan vi anbefale en professionel diktafon ved siden af.

Udstyr
Nogle af kameraerne har flere fæster og mere udstyr i æsken end andre. Men de har alle sammen ekstraudstyr, som man kan købe ved siden af. Vi opfordrer til at gå ind på deres respektive hjemmesider for at se, hvad der tilbydes af forskellige holdere og løsninger.

Batteritid
Batterilevetiden varierer fra omkring halvanden til to timer ved normal temperatur. I vinterkulden reduceres kapaciteten hurtigt til omkring det halve. Derfor kan det betale sig at købe flere batterier og have dem fuldt opladet, når du skal ud på sjov.

Sådan testede vi
Alle kameraerne blev monteret på et stativ og filmede både og udendørs. De har også været sat på en håndholdt boomstang for at se, hvordan de tackler bevægelse. Kameraet fra Liquid Image er faktisk et par skibriller med indbygget kamera og har ikke behøvet boomstangen til dette formål. Endelig blev kameraerne monteret på instrumentbrættet i en bil, der har kørt ned ad en snoet bjergvej med lav vintersol, hvilket har givet både modlys og medlys.

Ud over at vi har dannet os en mening om lydkvaliteten under normal filmning, blev kameraerne også sat foran et hi-fi-anlæg for at høre, hvad de egentlig kan.

Vi har ikke testet stillbilledkvaliteten.

Bedste pris på 8 action-videokameraer
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.