annonse
annonse

Test af: Apple TV 1080p

Apple TV er virkelig smart

Hvordan kan det være, at Apple med den lille Apple TV-boks, som egentlig blot er et hobbyprojekt for verdens største teknologifirma, gør alle de store tv-producenters smart-tv-løsninger til skamme?

Lyd & Billede mener

Brugervenlig AirPlay 1080p Prisen
Understøtter ikke alle gængse filformater Ingen ekstra apps
annonse

Samtidig med Den nye iPad lancerede Apple en opdatering af det populære mini-mediecenter, Apple TV. Den nye Apple TV-boks er fysisk fuldstændig magen til den tidligere Apple TV 2, som først kunne købes i Danmark så sent som i slutningen af september sidste år. Det vil sige, at den er diskret sort med afrundede kanter og i øvrigt så lille, at den nemt kan ligge i en voksen mands hånd. På bagsiden finder man tilslutninger til strøm, Micro-USB, HDMI og netværkskabel samt en optisk lydudgang, hvilket indebærer, at din Apple TV faktisk også kan sluttes til et musikanlæg og afspille musik, uden at du behøver at tænde for dit tv.

Stadig beregnet til streaming
I bund og grund er Apple TV blot smart-tv-i-en-boks, som man slutter til sit tv via HDMI. Boksen har ingen harddisk, så den skal altså udelukkende bruges til at streame indhold til tv-skærmen, uanset om kilden er musik eller film, som man har liggende på sin computer, sin iPad, iPhone eller iPod, eller der er tale om film eller serier, som man lejer direkte i iTunes via sin Apple TV og får streamet til boksen via internettet.

Dette gælder både sidste års model, Apple TV 2, og den nye model. Men djævlen er i detaljen, som man siger, og under hjelmen har den nye Apple TV undergået et par forbedringer, som i hvert fald har begejstret denne anmelder en hel del.

Endelig 1080p
For det første understøtter Apple TV nu video i ægte HD-format, altså 1080p, hvilket går hånd i hånd med, at Apple er i gang med at opdatere filmudvalget i iTunes til fuld HD. For det andet sidder der nu en hurtigere processor i Apple TV-boksen, en Apple single-core A5 processor, hvilket får al navigation i menuer samt afvikling og afspilning til at gå mærkbart hurtigere. Og for det tredje har den nye Apple TV fået en ny brugerflade (som man dog også kan få på sin “gamle” Apple TV 2 via en opdatering), der er mere overskuelig og nemmere at finde rundt i med sine app-lignende ikoner, som nu svarer til dem, vi kender fra iPad og iPhone.

Det er endnu ikke muligt at installere nye apps på Apple TV, og hvilke tjenester man har adgang til, afhænger af, hvor i verden man befinder sig.

Dansk eller amerikansk iTunes
Jeg bruger en amerikansk iTunes-konto og har angivet min placering til at være i USA, og dermed har jeg adgang til både filmleje, tv-serier og iTunes Match via iCloud, mens man med en dansk iTunes-konto og en placering i Danmark må nøjes med adgang til filmleje via den danske iTunes-butik.

Herudover kan man selvfølgelig se videoer på YouTube og Vimeo samt tilgå gratis podcasts, og hvis man sidder i USA eller på anden vis kan få tjenesten til at tro, at man tilgår den fra en amerikansk IP-adresse, kan man også få adgang til filmtjenesten Netflix via sin Apple TV. Men ellers er Apples mediecenter ikke overraskende centreret omkring Apples egne tjenester – altså iTunes – og så kan man som nævnt afspille medieindhold, som man har liggende på sin computer, via Deling i hjemmet eller streame indhold til Apple TV fra sin iPad eller iPhone via Apples AirPlay.

AirPlay Mirroring
Sidste års Apple TV-model havde selvfølgelig også AirPlay, men nyt i år er dels muligheden for at streame video via AirPlay i 1080p og dels den ikke særlig omtalte, men ret så geniale udvidelse af AirPlay, som Apple kalder AirPlay Mirroring. Med denne funktion kan man spejle skærmen på sin iPad eller iPhone på sit tv, og det er der en række spiludviklere, som allerede nu gør brug af, så iPad’en bliver til en blanding af spilkonsol og controller. På den måde afvikles selve spillet på tv-skærmen, mens iPad’en f.eks. viser status eller andre oplysninger og samtidig bruges som trådløs controller ved hjælp af gyroskop, accelerometer osv.

Fakta & Rating:
  • Apple single-core A5 processor
  • HDMI, optisk lyd, Wi-Fi, 10/100BASE-T Ethernet, Micro-USB
  • 23 x 98 x 98 mm, 270 g
  Pris: 849

  Læs også:

  Back in black

  Samsungs flagskibs-tv er tilbage i ny aftapning. Denne gang med en billedkvalitet, der er en topmodel værdig!

  Blændende godt

  Konkurrenterne skal virkelig komme op med noget specielt, hvis de skal overgå billedoplevelsen fra Philips’ farvestrålende OLED.

  Eksplosiv kontrast

  Sonys flagskib Bravia KD-75XE9405 imponerer med et billede, der er en 75-tommer værdigt!

  Flotte billeder

  Med TX-75EX780 har Panasonic begået endnu en lækker storskærm, der duer til det meste.

  Smart storskærm

  Samsungs 75-tommer kan prale af lækkert design, flot billedkvalitet og et væld af smarte funktioner.

  Mangler kontrast

  Philips-skærmen er blandt de mest overkommelige i testen, men giver ikke lige så god kontrast som de bedste.

  Storskærm med stil

  Kinesiske TCL er tilbage med en prisgunstig storskærm, der klarer sig godt mod konkurrenterne.

  Mega-tv til mini-pris

  Samsungs billigste storskærm er slet ikke værst at se på.

  Storskærme til folket

  Overvejer du et nyt tv til vinter-OL, film eller gaming? Hvorfor ikke gå hele vejen med en ægte storskærm?

  Hårdtslående high-end-tv

  Bang & Olufsens seneste tv-kreation, BeoVision Eclipse, er et af de bedste fjernsyn, du kan købe for penge lige nu.

  High-end-tv til lavpris

  Samsungs billigste high-end-model byder på flot brugervenlighed og farvestrålende billedkvalitet i en lækker indpakning.

  Magisk ­kontrast!

  Philips har taget OLED og krydret det med deres eget Ambilight omgivelseslys. Resultatet er et tv, der giver billedoplevelser ud over det sædvanlige.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.