Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Samtidig med Den nye iPad lancerede Apple en opdatering af det populære mini-mediecenter, Apple TV. Den nye Apple TV-boks er fysisk fuldstændig magen til den tidligere Apple TV 2, som først kunne købes i Danmark så sent som i slutningen af september sidste år. Det vil sige, at den er diskret sort med afrundede kanter og i øvrigt så lille, at den nemt kan ligge i en voksen mands hånd. På bagsiden finder man tilslutninger til strøm, Micro-USB, HDMI og netværkskabel samt en optisk lydudgang, hvilket indebærer, at din Apple TV faktisk også kan sluttes til et musikanlæg og afspille musik, uden at du behøver at tænde for dit tv.

Stadig beregnet til streaming
I bund og grund er Apple TV blot smart-tv-i-en-boks, som man slutter til sit tv via HDMI. Boksen har ingen harddisk, så den skal altså udelukkende bruges til at streame indhold til tv-skærmen, uanset om kilden er musik eller film, som man har liggende på sin computer, sin iPad, iPhone eller iPod, eller der er tale om film eller serier, som man lejer direkte i iTunes via sin Apple TV og får streamet til boksen via internettet.

Dette gælder både sidste års model, Apple TV 2, og den nye model. Men djævlen er i detaljen, som man siger, og under hjelmen har den nye Apple TV undergået et par forbedringer, som i hvert fald har begejstret denne anmelder en hel del.

Endelig 1080p
For det første understøtter Apple TV nu video i ægte HD-format, altså 1080p, hvilket går hånd i hånd med, at Apple er i gang med at opdatere filmudvalget i iTunes til fuld HD. For det andet sidder der nu en hurtigere processor i Apple TV-boksen, en Apple single-core A5 processor, hvilket får al navigation i menuer samt afvikling og afspilning til at gå mærkbart hurtigere. Og for det tredje har den nye Apple TV fået en ny brugerflade (som man dog også kan få på sin “gamle” Apple TV 2 via en opdatering), der er mere overskuelig og nemmere at finde rundt i med sine app-lignende ikoner, som nu svarer til dem, vi kender fra iPad og iPhone.

Det er endnu ikke muligt at installere nye apps på Apple TV, og hvilke tjenester man har adgang til, afhænger af, hvor i verden man befinder sig.

Dansk eller amerikansk iTunes
Jeg bruger en amerikansk iTunes-konto og har angivet min placering til at være i USA, og dermed har jeg adgang til både filmleje, tv-serier og iTunes Match via iCloud, mens man med en dansk iTunes-konto og en placering i Danmark må nøjes med adgang til filmleje via den danske iTunes-butik.

Herudover kan man selvfølgelig se videoer på YouTube og Vimeo samt tilgå gratis podcasts, og hvis man sidder i USA eller på anden vis kan få tjenesten til at tro, at man tilgår den fra en amerikansk IP-adresse, kan man også få adgang til filmtjenesten Netflix via sin Apple TV. Men ellers er Apples mediecenter ikke overraskende centreret omkring Apples egne tjenester – altså iTunes – og så kan man som nævnt afspille medieindhold, som man har liggende på sin computer, via Deling i hjemmet eller streame indhold til Apple TV fra sin iPad eller iPhone via Apples AirPlay.

AirPlay Mirroring
Sidste års Apple TV-model havde selvfølgelig også AirPlay, men nyt i år er dels muligheden for at streame video via AirPlay i 1080p og dels den ikke særlig omtalte, men ret så geniale udvidelse af AirPlay, som Apple kalder AirPlay Mirroring. Med denne funktion kan man spejle skærmen på sin iPad eller iPhone på sit tv, og det er der en række spiludviklere, som allerede nu gør brug af, så iPad’en bliver til en blanding af spilkonsol og controller. På den måde afvikles selve spillet på tv-skærmen, mens iPad’en f.eks. viser status eller andre oplysninger og samtidig bruges som trådløs controller ved hjælp af gyroskop, accelerometer osv.

Jeg har prøvet det med to forskellige racerspil – Real Racing 2 HD og Asphalt 6: Adrenaline – og oplevelsen var lidt blandet. Real Racing kørte helt glat, mens Asphalt 6 hakkede en smule, men jeg tror, det kan have noget at gøre med, at jeg har tilsluttet min Apple TV til netværket via Wi-Fi. Og som folk, der spiller multiplayer-spil via internettet, sikkert kan fortælle, kan bare en smule lagging på netværket giver en rigtig rådden spiloplevelse.

Bruger du AirPlay Mirroring til spil, overføres billedet kun i 720p, så billedet på tv-skærmen kan langtfra hamle op med det super sprøde billede på Den nye iPads retina-skærm, men omvendt ville streaming i 1080p nok være for meget for de fleste netværk med langt mere lagging til følge, når det ikke kun er billedet, der skal overføres, men også styringen af et givent spil.

Ikke helt Blu-ray-kvalitet
Men lige bortset fra AirPlay Mirroring, så er kodeordet for den nye Apple TV nu engang 1080p – og det altså uanset om man bruger AirPlay til at streame, eller man henter sit indhold direkte fra iTunes.

Med 1080p skulle Apple TV i princippet byde på samme billedkvalitet som Blu-ray, men i praksis er det ikke helt tilfældet. Det trænede øje vil kunne se forskellen på områder som gengivelse af mørke nuancer, kraftigt belyste områder og meget små detaljer, og forklaringen er helt logisk. Selv om den nye Apple TV og Blu-ray har opløsningen på 1080p til fælles, så er der nemlig forskel på bitraten og filstørrelsen.

Apple TV kan håndtere full motion 30 fps 1080p med en bitrate på op til 25 Mbit/s. Blu-ray har en større bitrate på op til 40 Mbit/s, og den optiske disk kan lagre op til 25 GB data pr. lag, mens 1080p iTunes-filerne af hensyn til begrænset båndbredde er komprimeret (ved hjælp af H.264 High Profile) helt ned til 4-6 GB. Blu-rays højere bitrate sender væsentligt flere pixels til tv-skærmen og muliggør altså større filer og bedre billedkvalitet.

Ikke desto mindre er 1080p på den nye Apple TV en kraftig forbedring i forhold til tidligere, og hvis man tager bekvemmeligheden, prisen og mobiliteten i betragtning, så er Apple TV med 1080p i hvert fald for mig et ægte alternativ til og måske sågar at foretrække frem for Blu-ray. 

Konklusion
Der er ting, som Apple TV ikke kan. En del gængse filmformater understøttes ikke – det drejer sig bl.a. om MKV, AVI og DivX – og man kan heller ikke tilgå sin NAS, selv om Apple TV jo netop er en netværks- og streaming-baseret medieafspiller. Men er man ikke helt fremmedgjort over for Apples univers, så er den nye Apple TV næsten et obligatorisk køb.

Kombinationen af en høj billedkvalitet, nem tilgang til både filmleje og alle mediefilerne på husets computer samt såvel de gamle som de nye AirPlay-muligheder gør Apple TV til et af markedets mest interessante mediecentre. Herudover får man en kærkommen erstatning for tv’ets indbyggede smart-tv-løsning, og til 849 kroner er det næsten kun, hvis man har sidste års Apple TV-model i forvejen, at man bør snyde sig selv for den nye Apple TV. Ellers er det bare med at få den købt med det samme.

Scroll to Top