annonse
annonse
annonse

Bladelius Mimer

Op på væggen

Mimer fra Bladelius er lækkerheden selv, en medieafspiller, der er så cool, som noget kan være.

Flot og funktionel er denne medieafspiller, der kan spille det meste, inklusive højopløst streaming. Der sidder endda en forforstærker i, så med et par aktive højttalere har man et helt anlæg. Metadatavisningen er kanon!
Der er ikke mange analoge muligheder, trods den fine forforstærker. App’en er ikke ude endnu, så man skal styre på selve enheden.

Det er nu to år siden, jeg så Mimer for første gang. Mike Bladelius havde en prototype med på alternativudstillingen på Marriott i München, og den fik alle til at hæve øjenbrynene af ren og skær forbløffelse. Super lækker og kompetent, og med en forventet pris, der virkede klart overkommelig. “Den er ikke helt færdig,” sagde Mike, og det havde han åbenbart ret i. Men at der skulle gå så lang tid, før den var ude i handelen, havde han nok ikke drømt om.

Jeg siger dette for at fortælle, at fabrikanterne ofte er langt fremme i deres planlægning af udvidelser og forbedringer af produktporteføljen, og konstant har nye modeller under udvikling. Og selv om Mimer blev vist frem for to år siden, er der ikke kommet så mange konkurrenter i mellemtiden, hvilket tyder på, at Mike Bladelius har været meget fremsynet.

Det digitale i forgrunden
Selvfølgelig startede Mike Bladelius ikke fra bar bund. Hans medieafspiller Embla har givet ham masser af viden og erfaring med, hvad man kan gøre. Embla er en mere konventionel medieafspiller, i hvert fald af format. Den har dog også touch-skærm og desuden en slot til cd’er, som kan rippes direkte til maskinens hukommelse.

Med Mimer handler det mere om streaming; her er der ingen mulighed for at rippe eller afspille skiver – endnu. Men der er dog en komplet forforstærker til digitalindgange, to optiske og to RCA. Desuden to USB 3.0 indgange og Ethernet, ud over at den kan køre Wi-Fi. Ja, og så er der en enkelt analog indgang i form af et 3,5 mm jack-stik, så det er ikke ligefrem højkvalitets analoge kilder, det handler om. Lidt synd; det ville ikke have skadet med lidt flere analoge muligheder.

Næsten alle ind- og udgange sidder underneden. Digitaludgangen er dog endnu ikke aktiveret. Bemærk, at det er en ekstern strømforsyning, der giver 12 volt, men den er godt reguleret og af høj kvalitet. At netstrømmen er fjernet fra kabinettet, er selvfølgelig et plus i forhold til at undgå forstyrrelser.
Næsten alle ind- og udgange sidder underneden. Digitaludgangen er dog endnu ikke aktiveret. Bemærk, at det er en ekstern strømforsyning, der giver 12 volt, men den er godt reguleret og af høj kvalitet. At netstrømmen er fjernet fra kabinettet, er selvfølgelig et plus i forhold til at undgå forstyrrelser.

På den anden side er det en medieafspiller til “moderne” forbrugere, der nu om stunder mest har digitale kilder. Her er analoge indgange ofte i overskud, og egentlig er det vel spild af ressourcer at udstyre apparatet med dem. Alt ekstra, der skal indsættes i enheden, koster flere penge.

Af udgange er der en analog, en digital RCA (som endnu ikke er software-aktiveret) og en hovedtelefon-udgang.

Mimer kan hænges på væggen eller stilles på et bordstativ. Jeg har haft den på det særlige stativ og kunne virkelig godt lide det. Det er stabilt og ligner en million. Da næsten hele forsiden er én stor touch-skærm – i fremragende opløsning – er afspilleren diskret, når den er slukket, og ellers styrer cover-art osv., hvordan den ser ud, når den er tændt.

Men det er ikke hele sandheden. Mimer skal kunne udgøre et helt anlæg og håndtere alt, hvad man har behov for, at sådan et skal kunne. Det er i hvert fald planen. Der findes en prototype på en forstærker, som kan kobles direkte til Mimer. Jeg har hørt dem spille sammen, og det virkede absolut lovende.
Desuden er der en app til iPad på vej. Rygtet vil også vide, at der planlægges et modul med flere (også analoge) indgange plus et cd-afspiller-modul. Alt sammen i et meget håndterbart fysisk format, der kan leve op til hovedenhedens elegance og ikke forstyrre det stilige visuelle indtryk.

Indmad, WiMP og Spotify
Som sædvanlig, når det gælder Bladelius, er indmaden meget kompetent. F.eks. finder vi her en DAC, der kan klare 32 bit/384 kHz, hvis du kører højopløst fra eksempelvis en NAS (netværks-harddisk). De normale digitalindgange kører 24 bit/192 kHz, ifølge standarden. Der er endda UPnP-understøttelse. Man kan indstille op-sampling via menuen Settings.

Software-opgraderinger får man via nettet. Den ene, jeg fik under testen, kom op som en forespørgsel, jeg svarede ja, og så gik det helt af sig selv. Let og elegant.

Mimer giver mulighed for at afspille fra WiMP HiFi, hvis man har en konto til det. Bladelius lover, at den vil kunne håndtere alle WiMP-formater, inklusive 24 bit streaming, som WiMP er i gang med at betateste. Fra begyndelsen kunne man også spille Spotify direkte, men software-opdateringen under testen lavede det om til Spotify Connect, da det er sådan, Spotify vil have det fremover. Det betyder, at du bare skal vælge Mimer som højttaler i Spotify på din mobile enhed.

IMG_0925

Når man bruger Spotify på den måde, skal man huske at indstille lydkvaliteten (Spotify har tre muligheder). Der er ingen tvivl om, at WiMP HiFi lyder klart bedre, i princippet som cd’er (i hvert fald i teorien, i praksis lyder cd’er lidt bedre). Spotify i højeste kvalitet lyder med sine 320 kbit/s fladere og mere mat end WiMP HiFi, men stadig vanvittig meget bedre end det lavkvalitets signal, man ofte har for at spare båndbredde på sin mobile enhed, når den ikke kører på Wi-Fi.

Mimer kan virkelig tydeliggøre forskellen på højopløst, FLAC og MP3 i forskellige varianter. Det mærkes også, hvis man laver play-lister med forskellige streaming-muligheder. Her kan man også iblande det, man har liggende på en NAS eller ekstern USB-harddisk.

Det er altså et fleksibelt apparat. Jeg har endda spillet via AirPlay fra min pc og via mobiltelefonen, og det fungerer upåklageligt. Web-radio spiller jeg fra en app, som jeg har på mobilen, og vælger bare Mimer som højttaler. Jeg har også koblet en Sonos-afspiller til digitalt for at kunne modtage radio, plus et andet Spotify-interface. Mimer lader unægtelig til at kunne langt det meste, man kan få brug for.

Lyder det godt?
Bladelius har tradition for lydmæssigt fremragende digitale produkter. Jeg havde selv i lang tid deres multiafspiller Gondul, som kun få produkter kunne gøre rangen stridig. Skulle det være bedre, så ville det simpelthen koste en bondegård.

Mimer er et meget billigere apparat, men det betyder ikke, at der er sparet på lydkvaliteten. Jeg vil sige, at til denne pris er det rigtig svært at finde noget, der lydmæssigt kommer tæt på. De har (som sædvanlig) arbejder hårdt på at reducere jitter så meget som muligt, og det er i høj grad det, der skiller fårene fra bukkene, når det gælder digitale enheder.

Det kan man også mærke, hvis man bruger den som DAC, for den DAC, der sidder i, spiller på et virkelig højt niveau. Det betyder harmonisk lyd, hvor fokus mere er på neutralitet end på at fremhæve noget område eller på at lyde indsmigrende. Du får masser af detaljer, men de er ikke overfokuserede; du får et stort lydbillede, men det er ikke “forstørret”; og du får en fin sort baggrund, der gør, at du ikke oplever forvrængning.

_MG_0933

Det lyder altså godt. Men med et produkt som dette må man se lidt anderledes på det. Streaming har den ulempe, at man ofte støder på meget forskellige formater i diverse opløsninger, især med web-radio eller streaming-tjenester ud over WiMP og Spotify. Flere tjenester har simpelthen ikke tjek på, hvilke formater de spiller, og lyder ofte derefter.

På Mimer kan man få metadata frem på, hvad man spiller, så man nemt kan se, hvilket format musikken ligger i. Det er virkelig godt, og det er noget, jeg ofte savner på streaming-enheder.

Derfor er det vigtigt, at et apparat som Mimer afspiller ALLE de formater, man kan komme ud for, så godt som muligt. Det, der kommer ind, skal præsenteres så godt som muligt i forhold til materialets forudsætninger. Hvis vi sammenligner med, hvordan Sonos præsenterer det samme materiale, så lyder forskellig musik mere forskelligt, men generelt væsentlig bedre – og det er en underdrivelse – eller mere ærligt med Mimer.

Konklusion
Det er en fantastisk lækker afspiller, Bladelius har præsteret med Mimer. Den kan det meste, og fordi det er software, der styrer maskinen, er det muligt at tilføje nye funktioner fra producenten. Hardware-moduler i form af effektforstærker m.m. er også på vej, ligesom en endnu manglende app. Og når Mimer derudover lyder aldeles fremragende, er der ikke meget at klage over. Må eje!

Det er nu to år siden, jeg så Mimer for første gang. Mike Bladelius havde en prototype med på alternativudstillingen på Marriott i München, og den fik alle til at hæve øjenbrynene af ren og skær forbløffelse. Super lækker og kompetent, og med en forventet pris, der virkede klart overkommelig. “Den er ikke helt færdig,” sagde Mike, og det havde han åbenbart ret i. Men at der skulle gå så lang tid, før den var ude i handelen, havde han nok ikke drømt om. Jeg siger dette for at fortælle, at fabrikanterne ofte er langt fremme i deres planlægning af udvidelser og forbedringer af produktporteføljen, og konstant har nye modeller under udvikling. Og selv om Mimer blev vist frem for to år siden, er der ikke kommet så mange konkurrenter i mellemtiden, hvilket tyder på, at Mike Bladelius har været meget fremsynet. Det digitale i forgrunden Selvfølgelig startede Mike Bladelius ikke fra bar bund. Hans medieafspiller Embla har givet ham masser af viden og erfaring med, hvad man kan gøre. Embla er en mere konventionel medieafspiller, i hvert fald af format. Den har dog også touch-skærm og desuden en slot til cd’er, som kan rippes direkte til maskinens hukommelse. Med Mimer handler det mere om streaming; her er der ingen mulighed for at rippe eller afspille skiver – endnu. Men der er dog en komplet forforstærker til digitalindgange, to optiske og to RCA. Desuden to USB 3.0 indgange og Ethernet, ud over at den kan køre Wi-Fi. Ja, og så er der en enkelt analog indgang i form af et 3,5 mm jack-stik, så det er ikke ligefrem højkvalitets analoge kilder, det handler om. Lidt synd; det ville ikke have skadet med lidt flere analoge muligheder. [caption id="attachment_46610" align="alignnone" width="460"]Næsten alle ind- og udgange sidder underneden. Digitaludgangen er dog endnu ikke aktiveret. Bemærk, at det er en ekstern strømforsyning, der giver 12 volt, men den er godt reguleret og af høj kvalitet. At netstrømmen er fjernet fra kabinettet, er selvfølgelig et plus i forhold til at undgå forstyrrelser. Næsten alle ind- og udgange sidder underneden. Digitaludgangen er dog endnu ikke aktiveret. Bemærk, at det er en ekstern strømforsyning, der giver 12 volt, men den er godt reguleret og af høj kvalitet. At netstrømmen er fjernet fra kabinettet, er selvfølgelig et plus i forhold til at undgå forstyrrelser.[/caption] På den anden side er det en medieafspiller til “moderne” forbrugere, der nu om stunder mest har digitale kilder. Her er analoge indgange ofte i overskud, og egentlig er det vel spild af ressourcer at udstyre apparatet med dem. Alt ekstra, der skal indsættes i enheden, koster flere penge. Af udgange er der en analog, en digital RCA (som endnu ikke er software-aktiveret) og en hovedtelefon-udgang. Mimer kan hænges på væggen eller stilles på et bordstativ. Jeg har haft den på det særlige stativ og kunne virkelig godt lide det. Det er stabilt og ligner en million. Da næsten hele forsiden er én stor touch-skærm – i fremragende opløsning – er afspilleren diskret, når den er slukket, og ellers styrer cover-art osv., hvordan den ser ud, når den er tændt. Men det er ikke hele sandheden. Mimer skal kunne udgøre et helt anlæg og håndtere alt, hvad man har behov for, at sådan et skal kunne. Det er i hvert fald planen. Der findes en prototype på en forstærker, som kan kobles direkte til Mimer. Jeg har hørt dem spille sammen, og det virkede absolut lovende. Desuden er der en app til iPad på vej. Rygtet vil også vide, at der planlægges et modul med flere (også analoge) indgange plus et cd-afspiller-modul. Alt sammen i et meget håndterbart fysisk format, der kan leve op til hovedenhedens elegance og ikke forstyrre det stilige visuelle indtryk. Indmad, WiMP og Spotify Som sædvanlig, når det gælder Bladelius, er indmaden meget kompetent. F.eks. finder vi her en DAC, der kan klare 32 bit/384 kHz, hvis du kører højopløst fra eksempelvis en NAS (netværks-harddisk). De normale digitalindgange kører 24 bit/192 kHz, ifølge standarden. Der er endda UPnP-understøttelse. Man kan indstille op-sampling via menuen Settings. Software-opgraderinger får man via nettet. Den ene, jeg fik under testen, kom op som en forespørgsel, jeg svarede ja, og så gik det helt af sig selv. Let og elegant. Mimer giver mulighed for at afspille fra WiMP HiFi, hvis man har en konto til det. Bladelius lover, at den vil kunne håndtere alle WiMP-formater, inklusive 24 bit streaming, som WiMP er i gang med at betateste. Fra begyndelsen kunne man også spille Spotify direkte, men software-opdateringen under testen lavede det om til Spotify Connect, da det er sådan, Spotify vil have det fremover. Det betyder, at du bare skal vælge Mimer som højttaler i Spotify på din mobile enhed. IMG_0925 Når man bruger Spotify på den måde, skal man huske at indstille lydkvaliteten (Spotify har tre muligheder). Der er ingen tvivl om, at WiMP HiFi lyder klart bedre, i princippet som cd’er (i hvert fald i teorien, i praksis lyder cd’er lidt bedre). Spotify i højeste kvalitet lyder med sine 320 kbit/s fladere og mere mat end WiMP HiFi, men stadig vanvittig meget bedre end det lavkvalitets signal, man ofte har for at spare båndbredde på sin mobile enhed, når den ikke kører på Wi-Fi. Mimer kan virkelig tydeliggøre forskellen på højopløst, FLAC og MP3 i forskellige varianter. Det mærkes også, hvis man laver play-lister med forskellige streaming-muligheder. Her kan man også iblande det, man har liggende på en NAS eller ekstern USB-harddisk. Det er altså et fleksibelt apparat. Jeg har endda spillet via AirPlay fra min pc og via mobiltelefonen, og det fungerer upåklageligt. Web-radio spiller jeg fra en app, som jeg har på mobilen, og vælger bare Mimer som højttaler. Jeg har også koblet en Sonos-afspiller til digitalt for at kunne modtage radio, plus et andet Spotify-interface. Mimer lader unægtelig til at kunne langt det meste, man kan få brug for. Lyder det godt? Bladelius har tradition for lydmæssigt fremragende digitale produkter. Jeg havde selv i lang tid deres multiafspiller Gondul, som kun få produkter kunne gøre rangen stridig. Skulle det være bedre, så ville det simpelthen koste en bondegård. Mimer er et meget billigere apparat, men det betyder ikke, at der er sparet på lydkvaliteten. Jeg vil sige, at til denne pris er det rigtig svært at finde noget, der lydmæssigt kommer tæt på. De har (som sædvanlig) arbejder hårdt på at reducere jitter så meget som muligt, og det er i høj grad det, der skiller fårene fra bukkene, når det gælder digitale enheder. Det kan man også mærke, hvis man bruger den som DAC, for den DAC, der sidder i, spiller på et virkelig højt niveau. Det betyder harmonisk lyd, hvor fokus mere er på neutralitet end på at fremhæve noget område eller på at lyde indsmigrende. Du får masser af detaljer, men de er ikke overfokuserede; du får et stort lydbillede, men det er ikke “forstørret”; og du får en fin sort baggrund, der gør, at du ikke oplever forvrængning. _MG_0933 Det lyder altså godt. Men med et produkt som dette må man se lidt anderledes på det. Streaming har den ulempe, at man ofte støder på meget forskellige formater i diverse opløsninger, især med web-radio eller streaming-tjenester ud over WiMP og Spotify. Flere tjenester har simpelthen ikke tjek på, hvilke formater de spiller, og lyder ofte derefter. På Mimer kan man få metadata frem på, hvad man spiller, så man nemt kan se, hvilket format musikken ligger i. Det er virkelig godt, og det er noget, jeg ofte savner på streaming-enheder. Derfor er det vigtigt, at et apparat som Mimer afspiller ALLE de formater, man kan komme ud for, så godt som muligt. Det, der kommer ind, skal præsenteres så godt som muligt i forhold til materialets forudsætninger. Hvis vi sammenligner med, hvordan Sonos præsenterer det samme materiale, så lyder forskellig musik mere forskelligt, men generelt væsentlig bedre – og det er en underdrivelse – eller mere ærligt med Mimer. Konklusion Det er en fantastisk lækker afspiller, Bladelius har præsteret med Mimer. Den kan det meste, og fordi det er software, der styrer maskinen, er det muligt at tilføje nye funktioner fra producenten. Hardware-moduler i form af effektforstærker m.m. er også på vej, ligesom en endnu manglende app. Og når Mimer derudover lyder aldeles fremragende, er der ikke meget at klage over. Må eje!
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Bladelius Mimer
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Touch-styret medieafspiller
  • Balanceret forforstærker
  • Analog volumenkontrol
  • Højopløst touch-skærm
  • Maks. 32 bit/384 kHz opløsning
  • Mål ca. 25 x 43 x 8 cm
Pris: 25000,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.