TEST AF Bowers & Wilkins 705 S2

En duft af diamanter

Hvis du begærer B&W’s eksklusive 805 D3, men mangler købekraften, kan 705 S2 være det tætteste bud.

Lyd & Billede mener:
Neutral og ufarvet gengivelse, der finder detaljerne frem i dine optagelser. Men stadig behageligt selskab.
Der er stadig et stykke op til den diamantbestykkede storebror. Du skal helst have en muskuløs forstærker.

Bowers & Wilkins har igennem årtier forfinet deres højttalerserier gradvist. Vi testede i fjor den nyeste inkarnation af high-end-serien, repræsenteret af standerhøjttaleren 805 D3, og var behørigt imponerede. Men ikke kun topmodellerne har fået ansigtsløftninger. Nummerserien 700 er efter nogle års fravær tilbage på scenen i ny udførelse, nu med efternavnet S2.

B&W 705 S2 er den mest ambitiøse standerhøjttaler i serien. En “lille stor højttaler”, der henvender sig til dem, der har begrænset plads, men vil have samme kvalitet som i en fuldvoksen gulvhøjttaler.

I stedet for de bløde former på den dyre 805 D3 er kabinettet på 705 S2 en traditionel firkantet kasse. Man må også leve uden B&W’s matrix-afstivning inden i kabinettet, som dog stadig er voldsomt resonansdødt.

Læs også:Beoplay M3
Beoplay giver Sonos One klø

Beoplay giver Sonos One klø

Trods en lidt højere pris er Beoplay M3 p.t. det bedste bud på en seriøs konkurrent til Sonos One.

Mens de fleste modeller i 700-serien er traditionelle højttalere med ét kabinet, er Nautilus-diskantkabinettet bibeholdt på 705 S2, så diskanten bor i et projektilformet aluminiumhus oven på kabinettet.

Arvegods fra den rige onkel

Også selve højttaler-enhederne er bygget på teknologi, som er nedarvet fra high-end-serien. Men hvor de supertynde membraner i diskant-enhederne i 800-serien er fremstillet af syntetisk diamant, er materialet her “kun” kulstof. Men stadig med en så højt placeret opbrydningsfrekvens (47 kHz), at den ligger langt uden for det hørbare område.

Bas-enheden ligner også til forveksling de dyre modellers. Membranmaterialet har B&W døbt continuum, og det skulle give en endnu mere kontrolleret membranopbrydning end den flettede gule kevlar, som B&W har været kendt for siden 1970’erne. Membranen er lavet som en trelags sandwich af papir og polystyrenskum.

På bagsiden finder man en velvoksen basrefleksport samt terminaler. Hvis bassen bliver for dominerende på grund af rumresonanser, kan porten dæmpes i to trin med en medfølgende skumprop. Basrefleksporten har i øvrigt samme “golfboldmønster” på overfladen som porten på B&W 805 D3. Det skal mindske luftmodstanden og dermed vindstøjen.

Terminalerne giver mulighed for bi-wiring, hvilket er et plus. De virker solide og har plads til kraftige kabler, men desværre ikke til bananstik.

Kræver ben at stå på

Som kompakthøjttaler har B&W 705 S2 brug for noget at stå på for at komme op i ørehøjde. Selv om klassen stadig kaldes reolhøjttalere nogle steder, er en reol sjældent en god placering for en højttaler. Og med den topmonterede diskant (og bagudrettede basport) er placering inde på en hylde en umulighed. Oven på en lav reol kan lige akkurat gå, da 705 S2 ikke behøver stor afstand til bagvæggen. Men skal det være godt, skal du have rigtige standere.

Bowers & Wilkins fremstiller et sæt, kaldet FS-700 S2, som har skruebøsninger til 705 S2 og mulighed for sanddæmpning. De får højttaleren til at stå urokkeligt stabilt, men fordyrer også købet med en femtedel. Faktisk kan man få et sæt af trevejs-gulvmodellen 704 S2 for mindre end prisen på 705 S2 plus standere. De vil alt andet lige give en dybere og kraftigere bas uden at optage mere gulvplads. Men så får man ikke Nautilus-diskanten.

B&W’s nye 700-serie falder – logisk nok – mellem den kostbare 800-serie og den billigere 600-serie. Foto: B&W

 

Lyden af Bowers & Wilkins 705 S2

Med så meget snak om lighederne med den mere end dobbelt så dyre 805 D3 er forventningerne til lillebror 705 S2 spændt faretruende højt. Den indfrier dem heldigvis et godt stykke ad vejen.

Bowers & Wilkins 705 S2 er behageligt selskab, som behandler dine yndlingsnumre godt. At sætte sig ned og lytte til dem er ren genhørsglæde, så lyttetesten, der foregik hen over jule- og nytårsdagene, var en fornøjelig opgave.

Ligesom på storebror 805 D3 er lydbilledet varmt. De er ikke farvede eller bamsede – bare rare. Det giver en fyldig lyd på stemmer. Leonard Cohens gravrøst på “You Want It Darker” lyder præcis så tung og skræmmende, som den skal være.

Scenemester

B&W 705 S2 brillerer specielt, når det gælder om at sætte den akustiske scene og genskabe en tredimensionel oplevelse af rummet omkring musikerne. Det gælder, både når rummet er nærmest endeløst stort, som på “Moonlight on Spring River” med Zhao Cong, og i mere intime omgivelser, som på Hanne Boels udgave af “The Ballad of Lucy Jordan”. Men på den venlige måde. På sidstnævnte slipper man således for at få demonstreret alt for tydeligt, at musikerne står i hver sit rum. B&W 705 S2 lader dig beholde illusionen af ét sammenhængende rum.

Selv om bassen er lille, er der pænt styr på detaljerne i bunden helt ned til grænsen lige under 50 Hz, hvor forskellen på en kompakt standerhøjttaler og en langt større gulvhøjttaler gør sig gældende. Bunden er ikke helt så fast og stram som på System Audio Pandion 5. Med nok effekt til rådighed kan højttalerne spille ganske højt og dybt. Chris Jones’ “No Sanctuary Here” lyder fodrokkende godt.

Vægtløst

Højttaler-enhederne er som nævnt nyudviklede “light-udgaver” af dem fra 805 D3. Og udviklingsarbejdet har ikke været forgæves. Diskanten er let og detaljeret, og detaljer står frit i rummet, hvad vi sandsynligvis kan takke det topmonterede Nautilus-kabinet for.

At høre en gammel testklassiker som Thérèse Juels “Tiden bara går” er en fornøjelse. Percussion-detaljer klinger vægtløst i rummet, og stemmerne står helt tæt. Man føler sig hensat til den gymnastiksal, hvor nummeret i sin tid blev optaget med en enkelt stereomikrofon.

Bowers & Wilkins foreslår at bruge højttalerne sammen med en forstærker på 30 til 120 watt. Med 30 watt til rådighed bliver det stille musik og i mindre rum. B&W 705 S2 er ikke specielt følsom. Og skal der magt over tingene, er en kraftig forstærker nødvendig. Vi brugte det meste af tiden en NAD M32 digitalforstærker på 180 watt pr. kanal, som holdt højttalerne i et jerngreb. En mindre 2 x 70 watt forstærker kunne godt levere spænding nok, men ikke med samme autoritet – og den svedte mærkbart under belastningen.

Konklusion

Bowers & Wilkins 705 S2 er trods alt ikke en 805 D3 i forklædning. Men akustikerne har været på hugst i skuffen med B&W’s patenter. Og det, som “lillebror” præsterer, er så rigeligt prisen værd. Er lytterummet lille, leverer højttaleren et stort lydbillede med masser af detaljer og en stemmegengivelse som få andre i prisklassen. Holder du af akustisk musik, får du en fornem gengivelse af optagerummet. Du skal dog regne med at bruge mindst lige så mange penge på forstærkeren som på højttalerne.

Fakta & Rating:
 • Bestykning: 6,5" bas med continuum-membran, 1" kulstof dome-diskant i separat Nautilus-kabinet
  Konstruktionsprincip: Basrefleks
  Frekvensområde: 50 Hz – 28 kHz (-3 dB)
  Følsomhed: 88 dB
  Anbefalet forstærkereffekt: 30-120 W
  Impedans: 8 ohm (3,7 ohm minimum)
  MĂĄl: 20 x 40,7 x 30,1 cm
  Vægt: 9,3 kg
  Finish: Sort højglans, mat hvid, rosentræ

  Pris: fra 15,998,-
  Læs også
  TEST: Beoplay M3

  Beoplay giver Sonos One klø

  Trods en lidt højere pris er Beoplay M3 p.t. det bedste bud på en seriøs konkurrent til Sonos One.

  TEST: Bowers & Wilkins 702 S2

  Redefinerer topklassen

  Med elegance og dynamisk gnist sparker topmodellen i B&W’s nye 700-serie benene væk under konkurrenterne.

  TEST: Samsung HW-MS760

  Flot lyd til større skærme

  Her får du glimrende lyd i en soundbar, som tager sig godt ud med skærme fra 65 tommer og opad.

  TEST: Sumiko S.10

  Elegant muskelbundt

  Når det gælder subwoofere, må man ofte vælge imellem kraft og præcision, men Sumiko har begge dele i fuldt mål.

  TEST: Arendal Sound 1723 Subwoofer 2

  Jordskælv på dåse

  Når det gælder ren og uanstrengt dybbas, har vi næppe hørt bedre end denne dommedagsmaskine fra Arendal.

  TEST: Bowers & Wilkins DB4S

  Teknologisk vidunder

  Hvis NASA skulle lave subwoofere, ville de gøre det sådan her.

  TEST: Monitor Audio Silver W-12

  NĂĄr musikken er vigtigst

  Silver W-12 er til dig, der først og fremmest vil have en kompakt
  subwoofer, som lyder glimrende pĂĄ musik.

  TEST: Yamaha NS-SW1000

  Gør hvad den skal

  Yamahas subwoofer har kraft nok til at trykke den af og er hurtig nok pĂĄ musik. Den har bare Ă©t problem.

  TEST: M&K Sound V12

  Hurtig og præcis

  Hvis du vil have dyb, slagkraftig bas fra en kompakt og let placérbar
  subwoofer, er M&K’s V12 klart blandt de bedste.

  TEST: XTZ SUB 1X12

  Samme sjov til den halve pris

  Subwooferen fra XTZ koster kun det halve af, hvad de andre kræver for tilsvarende størrelse og slagkraft. Og den viger ikke for nogen!

  TEST: Syv seje subwoofere

  Brutale baskanoner

  Hvis du synes, dit hi-fi- eller hjemmebioanlæg lyder lidt anæmisk, kan det skyldes et akut underskud af bas. Vi har testet syv potente subwoofere, der kan give dit anlæg en lydmæssig kickstart!

  TEST: Jern w8000

  Columbusæg i støbejern

  Audioform har tænkt ud af boksen, og begået en virkelig opfindsom højttaler.

  Support Abonnement

  Vores kundecenter hjælper dig, hvis du har spørgsmål vedrørende dit abonnement. Du kan ringe til os eller sende en mail.

  Support Tlf: 89 88 28 33 

   

  Support email: abo@lydogbilde.no 
  ×