annonse
annonse

Test af: Bowers & Wilkins CM10

Større er bedre

CM10 er den nye topmodel i Bowers & Wilkins’ CM-serie og beviser, at det kan betale sig at udvikle på et allerede succesfuldt koncept.

Lyd & Billede mener

B&W CM10 har et stort lydbillede, der kan fylde et endnu større rum. De spiller engagerende og med stor autoritet, og gør det simpelthen sjovt at lytte til musik.
Højttalerne kræver meget plads for at komme til deres ret. Det store lydbillede bliver let for meget i et mindre rum.
annonse

Britiske Bowers & Wilkins er en af de store højttalerproducenter på verdensplan. Firmaets højttalerserier plejer at være på markedet i mange år, og det er gennemtænkte konstruktioner, som er bygget til at holde. B&W er ikke så modtagelige for modeluner, men holder på deres koncept med egne specialiteter, som jævnligt finpudses og forbedres.

Her ser vi på de nyeste højttalere fra producenten, CM10, der er trevejs basrefleks gulvhøjttalere med flere af de velkendte B&W-specialiteter.

Flagskib
CM10 er flagskibet i CM-serien, som er den næststørste serie i B&W’s program. Højttalerne er lige så høje og brede som den tidligere topmodel i serien, CM9, men næsten 4 cm dybere. De meterhøje højttalere står på en temmelig stor rektangulær fod, som man kan skrue spikes i.

Selv om CM10 er af samme størrelse som CM9, er det lykkedes at få et tredje bas-element ind i kabinettet. Til gengæld er diskanten flyttet op oven på kabinettet i et typisk B&W-hus ligesom på firmaets topmodeller i 800 Diamond-serien. Det skulle ifølge producenten forbedre både spredning og stereoperspektiv betydeligt. At sætte diskanten op på toppen af kabinettet er noget, som Bowers & Wilkins har gjort på deres topmodeller siden slutningen af 70’erne.

Andre nyheder er en nyudviklet aluminium sandwich-diskantmembran, og at FST-mellemtonen rent mekanisk er koblet fri af kabinettet på samme måde som i 800-serien. FST (Fixed Suspension Transducer) er en B&W-specialitet, hvor kevlar mellemtone-membranen bevæger sig meget lidt, så man kan anvende et minimalt, skjult kantophæng. Det skulle give en bedre transient-opløsning og gør også, at elementet kan gå længere op i frekvens.

BowersWilkins-CM10-SatinWhite-Grille-off-copy

Basporten er bagudrettet og sidder oven over terminalerne. Den har en særlig overflade med små fordybninger, ligesom en golfbold, hvilket ifølge B&W giver bedre luftgennemstrømning. Til forskel fra stativhøjttalerne PM1, som er påført et kompositmateriale for at gøre kabinettet mere dødt, har CM10 et mere klassisk kabinet. Det fås i wenge og palisander, mat hvid eller med sort højglans-finish.

Stor autoritet
Højttalere fra Bowers & Wilkins plejer at tiltrække modsatrettede kommentarer. Mange synes, at de spiller lige i øjet, mens andre har indvendinger mod primært diskanten. Jeg har ikke noget problem med deres diskant, snarere tværtimod. Og slet ikke den nye diskant her, som efter min mening er et tydeligt fremskridt.

Det er klart, at B&W har nogle gennemgående træk i deres højttalere. De byder som regel på en åben og meget håndgribelig lydoplevelse, som folk, der kan lide en lidt mere løs og tilbagelænet gengivelse, kan synes er lige lovlig livlig. Vi andre ser dem som engagerende højttalere; de opfordrer ligesom til at høre musik og gør det spændende at lytte. Man får kort sagt en god oplevelse med musikken.

Bowers & Wilkins CM10 spiller stort, virkelig stort. De fylder mit veldimensionerede lytterum på en måde, som kun højttalerne, der er konstrueret til større rum, kan. Det er et lydbillede med betydelig dybde og bredde – mere dybde, end jeg havde ventet. Her er de faktisk på niveau med de allerbedste (og virkelig dyre) højttalere, som jeg har haft på besøg, og spiller med stor autoritet.

Lyden er også fint balanceret. At der er tilføjet et ekstra bas-element, giver mere krop og en kraftigere, mere fuldfed gengivelse end f.eks. lillebror CM9. Men også mere harmoni. At diskanten med den nye membran fysisk er flyttet op oven på højttalerne, giver mere opløsning og flere detaljer end tidligere diskant-elementer i B&W’s “normale” serier. Det har sikkert også betydning for, at stereoperspektivet og spredningen er bedre, end jeg husker fra tidligere erfaringer med B&W.

Liv og nerve
Det er spændende højttalere. Hvis jeg spiller velproduceret popmusik – i dette tilfælde italienske Laura Pausini – gør det store lydbillede, at den indsats, der er lagt i produktionen, virkelig kommer til sin ret. Her er både det tryk, der skal være, og alle de fine, gennemarbejdede detaljer, der kendetegner en god produktion. Det betyder også, at musikoplevelsen får liv. Masser af liv.

Er det så højttalere til ægte audiofile? Nej, til dem har B&W 800-serien. Det her er højttalere til musikelskere, der gerne vil have meget musik for pengene. Man får ikke den stille, sorte baggrund, der kendetegner ægte high-end, og man får heller ikke en strengt neutral gengivelse. Men man får liv og nerve.

BowersWilkins-CM10-tweeter

Nogle gange kan det næsten blive lidt for livligt. Jeg har en indspilning af en trommesolo med Alex Riel, hvor man i begyndelsen af optagelsen kan høre ham gå hen til trommesættet. Og han går noget tungere med CM10, end jeg kan huske ham gøre med nogen andre højttalere. Men det er jo også det ekstra tryk, der gør, at vi får mere liv i musikken.

Nu skulle man måske tro, at CM10 ikke var så gode til klassisk musik. Tværtimod. Til min store overraskelse blev f.eks. solopartier for violin meget spændende, og i det hele taget får man den dér nerve i musikken, der gør, at man instinktivt spidser ører og hører efter. Det er et rigtig godt skudsmål for højttalere i denne prisklasse.

Konklusion
Bowers & Wilkins CM10 er højttalere til dem, der lytter meget til musik og musik i mange forskellige genrer. Højttalerne har brug for et stort rum for at komme til deres ret, men de kan også udfylde selv rigtig store lokaler. De byder på et stort lydbillede, spiller engagerende og med autoritet, og gør det simpelthen spændende at høre musik. Og det er en af de vigtigste kvaliteter, højttalere kan have!

Fakta & Rating:
  • 3-vejs basrefleks gulvhøjttalere
  • Bestykning: 1" sandwich aluminiumdiskant-dome, 6" vævet kevlar FST-mellemtone, 3 x 6,5" pap/kevlar bas-element
  • Frekvensområde: 45 Hz – 28 kHz
  • Følsomhed: 90 dB
  • Impedans: 8 ohm
  • Delefrekvenser: 350 Hz, 4 kHz
  • Mål (selve kabinettet): 99 x 20 x 33,7 cm
  • Vægt: 33,5 kg
  Producent:
  Bowers & Wilkins
  Pris:
  25.998,-
  Importør:

  Læs også:

  Underholdende high-end

  Den første model i en helt ny serie fra Focal overbeviser fra første dansetrin. Det her er ordentlig high-end – uden problemerne!

  Kraftfuld flyder

  Barricade XL er en party-højttaler med seriøs bas, der kan flyde, hvis den falder i vandet.

  Musikalsk håndgranat

  Wonderboom sørger for festmusik på stranden, i brusebadet og ved poolen.

  Kedelig balanceakt

  Det er noget af et kunststykke at få lyden rigtig, og desværre vejer ulemperne tungere end fordelene.

  Let bærbar skønhed

  Libratone Too er nem at tage med og pæn nok til at vise frem, og den lyder rigtig godt.

  Basglad partyhøjttaler

  Måske står navnet Flip for, at den bastunge festhøjttaler giver konkurrenterne fingeren?

  Nøgtern landkrabbe

  Touring XS trives bedre indendørs end ved poolen, især fordi den også er lidt lavmælt.

  Vellydende genkomst

  Et tidligere Bedste Køb har fået rettet op på alle svagheder og er nu bedst i klassen.

  Udholdende panserhøjttaler

  Stryde er spækket med funktioner og kan tåle nogle tæsk, men lyden fejler.

  Fleksibel og nem i brug

  Meget nem at bruge og at tage med f.eks. på stranden, men lyden er et kompromis.

  Trådløst og robust til ferien

  Uanset om du sætter kurs mod strand eller skiløjper, er en robust Bluetooth-højttaler perfekt til rejsen.

  Digital sejrsgang

  Dynaudio mener, at det giver masser af mening at bygge elektronikken ind i højttaleren. Også i high-end. Det beviser de her.

  Friday Lock

  Det smarte hjem er andet og mere end kameraer og lys i tusindvis af farver. I USA har de længe...

  4 Gaming-tastaturer

  Gaming er hot, og tilbehør til spil sælger som varmt brød. Vi har på det seneste testet gaming-mus, gaming-headsets og...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre tv-producenter har travlt med at finpudse, har Philips formået at få deres første 2018-modeller klar i butikkerne....

  Geostorm 3D

  Lad det være sagt med det samme: Vi har ikke noget imod “hjernedøde” actionfilm uden andet formål end ren popcorn-underholdning....

  Sony DSC-RX0

  Sony har længe været specialister i miniaturisering. De har lavet de mindste videokameraer, de mindste stillbilledkameraer og de mindste Walkmen....

  Hasselblad X1D

  Engang for længe siden var alle kameraer store, tunge og uhåndterlige. De glasplader, de anvendte, fyldte meget, de var skrøbelige...

  9 rejseradioer

  Du behøver kun en radiomodtager, så er du klar til sportsudsendelser, debatprogrammer og musik. Og hvis du har en rejseradio,...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  KONKURRENCE

  Nu lanceres en af de mest succesrige filmserier gennem tiderne på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7b.

  DELTAGE

  I samarbejde med Fox/Paramount giver Lyd & Billede nu DIG chancen for at vinde alle otte film på Blu-ray/4K UHD.