annonse
annonse
annonse

Cambridge Minx Xi

Dagens stereo

Minx Xi fra Cambridge er det moderne stereoanlæg, der kan (næsten) alt.

Alsidighed er det, der kendetegner Minx Xi, som er tilpas godt til rigtig mange ting. Det spiller det meste, man kan tænke sig, og har ekstra indgange, så man også kan spille det, der ikke er indbygget.
Hvis man vil spille fra Spotify eller WiMP, skal det ske via tablet eller smartphone; her ville f.eks. Spotify Connect have været smart. Bluetooth var heller helt problemfrit under testen.

Da de første kommercielle hjemmeanlæg kom – her taler vi om 1950’erne – var det som regel frygtindgydende kolosser, der blev kaldt “radiogrammofoner”. Det var et møbel, der indeholdt alt – hvilket dengang ville sige pladespiller, radio og højttalere. Der var endda også nogle, der havde en spolebåndoptager indbygget. Størrelsen var som en stor kommode, og de kom fra virksomheder som Grundig, Schaub Lorenz, og hvad de nu hed dengang.

Men udviklingen er gået fremad. I dag kan det meste være i et meget lille apparat, som Cambridge demonstrerer med deres nye Minx Xi.

Alt-i-en model
Cambridge er kendt for vellydende og velfungerende billigere lydprodukter. De blev for alvor kendt med DacMagic, som var en tidlig DAC-milepæl takket være et fremragende forhold mellem pris og ydelse. Og lige præcis pris/ydelse-forholdet er blevet et adelsmærke for Cambridge. Enhederne fremstilles i Kina, mens udvikling og konstruktion foregår i London (ikke i Cambridge, som man kunne forledes til at tro).

Bagsiden har masser af indgange, både digitale og analoge. Personligt er jeg dog ikke så glad for højttalerterminalerne.
Bagsiden har masser af indgange, både digitale og analoge. Personligt er jeg dog ikke så glad for højttalerterminalerne.

Den nye Minx Xi er en alt-i-en model – dog uden højttalere – der kan det meste af, hvad et anlæg skal kunne i dag. Det, den ikke kan, er f.eks. at afspille cd’er, men der er tre analoge indgange, så man kan koble en cd-afspiller til, hvis man har den slags behov.

Det er et relativt lille apparat med klasse AB forstærkning, som angives til 40 watt i 8 ohm. Det lyder også af mere end 2 x 20 watt. Den kan sluttes til internettet både med kabel og trådløst, og den kan streame stort set alle digitale formater, som man kan komme i nærheden af. Digital-til-analog konverteringen sker i op til 24 bit/96 kHz via en Wolfson DAC. Det plejer at være en fin løsning til overkommelige apparater, og således også her.

På fronten er der et volumen- og funktionsvalg-hjul samt et antal knapper til hurtigvalg af indgang osv. Displayet er stort nok til at være nyttigt, når man betjener enheden. Her er alt, som det skal være.

Omvendt test
Nu vender vi så det hele på hovedet. Sådan en afspiller skal selvfølgelig lyde godt, men det er håndteringen, der er det kritiske her. Den skal være virkelig let at betjene og super nem at leve med – alt skal ligesom give sig selv.

Fjernbetjeningen er faktisk rigtig godt tilrettelagt og med fin funktionalitet.
Fjernbetjeningen er faktisk rigtig godt tilrettelagt og med fin funktionalitet.

Jeg plejer at læse brugsanvisningen, før jeg går i gang med et nyt produkt, men her besluttede jeg at springe den over, for almindelige forbrugere tjekker kun manualen, hvis noget ikke fungerer, som det skal. I og for sig er denne brugsanvisning bare en introduktion til, hvordan man tilslutter netværk, Bluetooth og server. Mere er der heller ikke behov for – ikke noget teknobavl eller selvpromovering. Til gengæld findes den på mange sprog.

Et par højttalere blev sluttet til. Jeg kan ikke lide højttalerterminalerne på Minx Xi, som er af den type, der skal tages af for at kunne klare bananstik, og derfor ikke sad ordentlig fast, da jeg satte afisolerede kabler i. I med ledningen til netforbindelsen, og maskinen vågnede til live og var online på få sekunder. Displayet giver alle informationer, og man forstår med det samme, at man skal presse volumenknappen ind og dreje, når man skal vælge funktion.

Da De Olympiske Vinterlege var i gang, valgte jeg SR’s Radiosporten, og den kom straks på, live i 64 Mbit/s. Ikke ligefrem den bedste kvalitet, men det fungerede. Man får en fjernbetjening med, og meget kan styres fra fronten af enheden, men der findes også en fremragende app, som gør det legende let. Stream Magic hedder den, og den er gratis.

Underligt nok er der volumenkontrol, når man bruger den på iPad, men ikke på iPhone. Jeg kunne i hvert fald ikke finde nogen.

Cambridge-Minx-Xiside

Der er flere internettjenester indbygget, f.eks. Pandora og BBC iPlayer Radio, men man kan undre sig over, at de ikke har benyttet lejligheden til at lægge f.eks. Spotify Connect eller lignende ind. Her i Skandinavien er det jo Spotify, WiMP og nu også Deezer, der er mest brugt. Dem må man bruge sin smartphone eller  tablet til, men så skal den også sluttes til systemet via f.eks. Bluetooth eller kabel. Hvis man vil spille direkte fra app’en, kan man kun afspille det, der er gemt på ens mobil eller tablet til offline-brug. Og det kræver, at man har app’en kørende, og at telefonen ikke gå i strømspare-mode og slukker skærmen.

Bluetooth har jeg også haft lidt problemer med. Det har spillet fint et stykke tid og derefter nægtet at gå på igen. Ud med donglen og ind igen, så virkede det. Det er dog kun sket et par gange. Rækkevidden er ikke voldsom, men det er jo fortsat Bluetooths akilleshæl.

Hvordan lyder det så?
Det lyder okay. Forstærkeren er ikke verdens ottende vidunder, men i forhold til prisen er det en funktionel og velvalgt, omend ikke voldsomt kraftig forstærker. Med et par lidt træge højttalere måtte den arbejde en del, når jeg skruede op, men klarede sig uden at blive specielt klemt i lyden, og der var afgjort lydtryk nok. Klart godkendt.

Forstærkeren spiller tilpas pænt og tilpas afslørende til at kunne håndtere alle disse forskellige opløsninger og muligheder, så der ikke er noget, der lyder for dårligt. Det betyder til gengæld, at man ikke får det fulde udbytte, når signalet er rigtig godt, men det er heller ikke målet for denne type afspiller. Den skal kunne spille alt på et rimeligt niveau, og det gør den pænt.

Cambridge-Minx-Xi-front

Dermed kan man godt høre lavkvalitets internetradio med et anstændigt udbytte, ja, selv MP3-filer på 128 kbit/s kan tåle at blive spillet på Minx Xi. Selvfølgelig bliver det bedre med bedre kildemateriale, men Minx spiller ligesom op til en “tilpas” grænse, som mange sikkert vil være meget tilfredse med. Med et par gode højttalere i tilsvarende prisklasse kan den blive et udmærket og overkommeligt lille anlæg.

Konklusion
Cambridge Minx Xi er en alsidig afspiller, der dækker de fleste af den almindelige forbrugers behov. Den er virkelig lækker, og alt føles enkelt og gennemtænkt. Den er let at arbejde med og lyder tilstrækkelig godt for sådan et produkt, der skal kunne klare en masse forskellige signaler og derfor må spille på en måde, der er så fleksibel som muligt.

Jeg gætter på, at Minx Xi kommer til at sælge godt, for den ligger helt rigtigt til tiden og gør et godt stykke arbejde. Og pris/kvalitet-forholdet er som så ofte med Cambridge rigtig godt.

Da de første kommercielle hjemmeanlæg kom – her taler vi om 1950’erne – var det som regel frygtindgydende kolosser, der blev kaldt “radiogrammofoner”. Det var et møbel, der indeholdt alt – hvilket dengang ville sige pladespiller, radio og højttalere. Der var endda også nogle, der havde en spolebåndoptager indbygget. Størrelsen var som en stor kommode, og de kom fra virksomheder som Grundig, Schaub Lorenz, og hvad de nu hed dengang. Men udviklingen er gået fremad. I dag kan det meste være i et meget lille apparat, som Cambridge demonstrerer med deres nye Minx Xi. Alt-i-en model Cambridge er kendt for vellydende og velfungerende billigere lydprodukter. De blev for alvor kendt med DacMagic, som var en tidlig DAC-milepæl takket være et fremragende forhold mellem pris og ydelse. Og lige præcis pris/ydelse-forholdet er blevet et adelsmærke for Cambridge. Enhederne fremstilles i Kina, mens udvikling og konstruktion foregår i London (ikke i Cambridge, som man kunne forledes til at tro). [caption id="attachment_43944" align="alignnone" width="460"]Bagsiden har masser af indgange, både digitale og analoge. Personligt er jeg dog ikke så glad for højttalerterminalerne. Bagsiden har masser af indgange, både digitale og analoge. Personligt er jeg dog ikke så glad for højttalerterminalerne.[/caption] Den nye Minx Xi er en alt-i-en model – dog uden højttalere – der kan det meste af, hvad et anlæg skal kunne i dag. Det, den ikke kan, er f.eks. at afspille cd’er, men der er tre analoge indgange, så man kan koble en cd-afspiller til, hvis man har den slags behov. Det er et relativt lille apparat med klasse AB forstærkning, som angives til 40 watt i 8 ohm. Det lyder også af mere end 2 x 20 watt. Den kan sluttes til internettet både med kabel og trådløst, og den kan streame stort set alle digitale formater, som man kan komme i nærheden af. Digital-til-analog konverteringen sker i op til 24 bit/96 kHz via en Wolfson DAC. Det plejer at være en fin løsning til overkommelige apparater, og således også her. På fronten er der et volumen- og funktionsvalg-hjul samt et antal knapper til hurtigvalg af indgang osv. Displayet er stort nok til at være nyttigt, når man betjener enheden. Her er alt, som det skal være. Omvendt test Nu vender vi så det hele på hovedet. Sådan en afspiller skal selvfølgelig lyde godt, men det er håndteringen, der er det kritiske her. Den skal være virkelig let at betjene og super nem at leve med – alt skal ligesom give sig selv. [caption id="attachment_43946" align="alignnone" width="322"]Fjernbetjeningen er faktisk rigtig godt tilrettelagt og med fin funktionalitet. Fjernbetjeningen er faktisk rigtig godt tilrettelagt og med fin funktionalitet.[/caption] Jeg plejer at læse brugsanvisningen, før jeg går i gang med et nyt produkt, men her besluttede jeg at springe den over, for almindelige forbrugere tjekker kun manualen, hvis noget ikke fungerer, som det skal. I og for sig er denne brugsanvisning bare en introduktion til, hvordan man tilslutter netværk, Bluetooth og server. Mere er der heller ikke behov for – ikke noget teknobavl eller selvpromovering. Til gengæld findes den på mange sprog. Et par højttalere blev sluttet til. Jeg kan ikke lide højttalerterminalerne på Minx Xi, som er af den type, der skal tages af for at kunne klare bananstik, og derfor ikke sad ordentlig fast, da jeg satte afisolerede kabler i. I med ledningen til netforbindelsen, og maskinen vågnede til live og var online på få sekunder. Displayet giver alle informationer, og man forstår med det samme, at man skal presse volumenknappen ind og dreje, når man skal vælge funktion. Da De Olympiske Vinterlege var i gang, valgte jeg SR’s Radiosporten, og den kom straks på, live i 64 Mbit/s. Ikke ligefrem den bedste kvalitet, men det fungerede. Man får en fjernbetjening med, og meget kan styres fra fronten af enheden, men der findes også en fremragende app, som gør det legende let. Stream Magic hedder den, og den er gratis. Underligt nok er der volumenkontrol, når man bruger den på iPad, men ikke på iPhone. Jeg kunne i hvert fald ikke finde nogen. Cambridge-Minx-Xiside Der er flere internettjenester indbygget, f.eks. Pandora og BBC iPlayer Radio, men man kan undre sig over, at de ikke har benyttet lejligheden til at lægge f.eks. Spotify Connect eller lignende ind. Her i Skandinavien er det jo Spotify, WiMP og nu også Deezer, der er mest brugt. Dem må man bruge sin smartphone eller  tablet til, men så skal den også sluttes til systemet via f.eks. Bluetooth eller kabel. Hvis man vil spille direkte fra app’en, kan man kun afspille det, der er gemt på ens mobil eller tablet til offline-brug. Og det kræver, at man har app’en kørende, og at telefonen ikke gå i strømspare-mode og slukker skærmen. Bluetooth har jeg også haft lidt problemer med. Det har spillet fint et stykke tid og derefter nægtet at gå på igen. Ud med donglen og ind igen, så virkede det. Det er dog kun sket et par gange. Rækkevidden er ikke voldsom, men det er jo fortsat Bluetooths akilleshæl. Hvordan lyder det så? Det lyder okay. Forstærkeren er ikke verdens ottende vidunder, men i forhold til prisen er det en funktionel og velvalgt, omend ikke voldsomt kraftig forstærker. Med et par lidt træge højttalere måtte den arbejde en del, når jeg skruede op, men klarede sig uden at blive specielt klemt i lyden, og der var afgjort lydtryk nok. Klart godkendt. Forstærkeren spiller tilpas pænt og tilpas afslørende til at kunne håndtere alle disse forskellige opløsninger og muligheder, så der ikke er noget, der lyder for dårligt. Det betyder til gengæld, at man ikke får det fulde udbytte, når signalet er rigtig godt, men det er heller ikke målet for denne type afspiller. Den skal kunne spille alt på et rimeligt niveau, og det gør den pænt. Cambridge-Minx-Xi-front Dermed kan man godt høre lavkvalitets internetradio med et anstændigt udbytte, ja, selv MP3-filer på 128 kbit/s kan tåle at blive spillet på Minx Xi. Selvfølgelig bliver det bedre med bedre kildemateriale, men Minx spiller ligesom op til en “tilpas” grænse, som mange sikkert vil være meget tilfredse med. Med et par gode højttalere i tilsvarende prisklasse kan den blive et udmærket og overkommeligt lille anlæg. Konklusion Cambridge Minx Xi er en alsidig afspiller, der dækker de fleste af den almindelige forbrugers behov. Den er virkelig lækker, og alt føles enkelt og gennemtænkt. Den er let at arbejde med og lyder tilstrækkelig godt for sådan et produkt, der skal kunne klare en masse forskellige signaler og derfor må spille på en måde, der er så fleksibel som muligt. Jeg gætter på, at Minx Xi kommer til at sælge godt, for den ligger helt rigtigt til tiden og gør et godt stykke arbejde. Og pris/kvalitet-forholdet er som så ofte med Cambridge rigtig godt.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede f&aringr du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Cambridge Minx Xi
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • 2 x 20 W klasse AB forstærker
  • Tre analoge og to digitale indgange
  • Tre USB-indgange
  • Trådløs og kablet netværksforbindelse
  • Bluetooth aptX med dongle
  • Afspiller MP3, AAC, WMA, Apple Lossless, AIFF, Ogg Vorbis, FLAC, WAV, osv. op til 24 bit/96 kHz
  • Over 20.000 internet-radiostationer
Pris: 5499,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.