annonse
annonse
annonse

Canon EOS 77D

Vellykket kamerakompromis

Canon har gjort det lettere at få flotte billeder med et kamera, der ikke skuffer.

Plus
Glimrende billedkvalitet med fin skarphed, god ergonomi, nem overførsel af billeder og fremragende touch-skærm.
Minus
Moderat skudtakt, lille søger, ingen 4K-video og begrænsede videoindstillinger.

Selv om markedet for spejlreflekskameraer er faldende, sælges der stadig millioner af dem, fordi mange foretrækker et spejlrefleks. Ofte fordi det er den type kamera, de er vant til, eller fordi de har tilbehør til et bestemt mærke og vil holde sig til den samme producent, når de køber nyt.

Fordelene er mange. For Canons vedkommende er udvalget af tilbehør som objektiver og blitz det største på markedet – og en af grundene til, at mange stadig vælger Canon. Men de er ikke immune over for markedstrends og har parallelt med spejlreflekserne også en række spejlløse kameraer. Som er mindre, lettere og hurtigere, og i manges øjne mere praktiske at have med.

Hos Canon kan man vælge. Et systemkamera som EOS M5 ligner EOS 77D, som vi tester her, og teknisk set er der flere ligheder end forskelle. Men hvor M5 har elektronisk søger og ikke noget spejl, har 77D både optisk søger og spejl.

Begge er altså systemkameraer med udskiftelig optik, men kun 77D er et spejlreflekskamera. Begge henvender sig også til segmentet mellem begyndere og viderekomne, og EOS 77D minder meget om Canons fremragende entusiastmodel EOS 80D, som vi også har testet, og lægger sig tæt op ad 80D i både design og ydelse. Bare til en mere overkommelig pris.

De har begge en 24 megapixel billedsensor med Canons Dual Pixel autofokussystem, der er lynhurtigt og giver dig skarpere billeder, og næsten samme ergonomi, hvor knapper og hjul er placeret næsten helt ens. Forskellen er, at 77D mangler vejrtætning, her er søgeren og touch-skærmen mindre, og skudtakten er 6 fps mod 7 fps på 80D. Men kameraet er også mindre, lettere – og lidt billigere.

Med andre ord er 77D et mere overkommeligt alternativ til 80D – og Canons egen konkurrent til det spejlløse EOS M5.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Brugervenlighed

Der findes i øvrigt også en ribbet udgave kaldet 800D. Under motorhjelmen er det samme kamera som 77D, men det mangler displayet på toppen og har færre knapper.

Prisforskellen er så lille, at det næsten er hip som hap, hvilket kamera man vælger. Billedkvaliteten er den samme, men 77D har nogle brugermæssige fordele. Bl.a. to indstillingshjul, et foran og et bagpå. Der er også et display på toppen, som hele tiden viser de primære indstillinger. Uanset hvad der er på touch-skærmen.

Begge er nok rettet mod amatørfotografer, der har brug for et godt kamera til alle slags billeder, men det er kun 800D, der kommer med en mere simpel skærmmenu aktiveret. Den findes også på 77D, men her skal den aktiveres. Med den kan man give kameraet til hvem som helst, og så er det meningen, at man let skal kunne finde ud af, hvordan funktionerne påvirker billederne.

Det fungerer faktisk helt fint. Kameraet er nemt at bruge, det er let at finde ud af, hvordan tingene virker, og også viderekomne vil finde indstillingsmulighederne til mere kreativ brug af kameraet tilfredsstillende.

Det er ikke et kamera til skræddersyning, hvor man kan ændre opsætningen og gemme sine favoritter på genvejsknapper – så skal man hellere vælge EOS 80D. Men det ligger godt i hånden med et håndgreb, der stort nok til de fleste hænder, og i vanlig Canon-stil er placeringen af knapper og hjul gennemtænkt. Bortset fra power-knappen, som har tre positioner: Af, på og video-optagelse. Tænder man for kameraet, ender man ofte på video, selv om man egentlig ville tage stillbilleder.

Canon-kameraet har en låseknap på programhjulet, så det ikke drejes og ændrer indstillinger. Den skal desværre holdes nede, mens man drejer hjulet, men burde have været en on/off-lås.

77D kan forbindes til mobilen via Bluetooth eller Wi-Fi for parring og overførsel af billeder. Bluetooth giver en vedvarende forbindelse, men man kan ikke overføre store billedfiler, f.eks. råfiler. Her må man bruge Wi-Fi. Der er stik til fjernstyring og mikrofon, men ikke til hovedtelefoner.

Kameraet optager i øvrigt fin 1080 HD-video, og her kommer Dual Pixel-autofokus til sin ret. Det fokuserer hurtigt og lydløst, så længe der ikke er for lidt lys, og farver, kontrast og eksponering er glimrende i videotilstand.

Billedkvalitet

Vores testkamera kom med den velprøvede Canon EF-S 18-55 mm zoom, der har blænde f/4.0-5.6, lydløs autofokus og optisk billedstabilisering. Det er en meget fin kombination, og zoomen er god til allround-brug. Hvis man har brug for en vidvinkel eller telezoom, er der mange at vælge imellem til Canon-kameraet. Det fås også med en 18-135 mm for dem, der har brug for mere tele.

Billedkvaliteten er ikke let at skelne fra EOS M5 eller EOS 80D og også sammenlignelig med den nærmeste rival fra Nikon, D5600. Canon-kameraet er faktisk lidt bedre på støjbehandling, måske pga. den nye DIGIC 7-processor. For ved ISO 6400 er billedstøjen mere finkornet på EOS 77D. Til gengæld er Nikon-kameraet et halvt eksponeringstrin bedre på billeddynamik.

Små forskelle, også på farvegengivelsen. Hvor begge leverer meget naturtro farver både inde og ude, på jpeg-filer som de fleste i målgruppen vil vælge.

Autofokus er meget tilfredsstillende, også følgefokus, mens skudtakten er moderat med 6 fps (billeder i sekundet). Det holder stadig til hverdags-action, men det er ikke et kamera til sports- eller naturfotografer.

Ikke desto mindre bliver billederne meget skarpe, især ved gunstige lysforhold. Den medfølgende zoom tegner lidt blødt i hjørnerne på vidvinkel og er ikke så skarp på fuld tele, som vi kunne have ønsket, men den er på højde med tilsvarende zooms fra Nikon, Pentax og Sony.

Det er i hvert fald ikke billedkvaliteten, man kan kritisere Canon-kameraet for. Den er på niveau med dyrere Canon-modeller som EOS 80, lige så god som på Nikon D5600 og bedre end tidligere Canon-modeller.

Konklusion

Her er Canon sin egen værste konkurrent. De har et kamera, som er lidt billigere – EOS 800D – og et, som er lidt dyrere – 80D – og billedkvaliteten er stort set den samme. På den måde falder EOS 77D lidt mellem to stole. Lidt dyrere og mere avanceret, end hvad begyndere leder efter, og lidt for simpelt og ikke tilpasningsdygtigt nok til viderekomne fotografer. Og ikke nok med det: EOS M5 er hurtigere, mindre og mere handy til samme pris.

Men dermed fremstår 77D som et (godt) kompromis og er vores foretrukne valg til amatørfotografer, der kan strække budgettet lidt.

Billedkvaliteten er ikke let at skelne fra EOS M5 eller EOS 80D og sammenlignelig med den nærmeste rival fra Nikon.

 

<
>
Vældig praktisk med en ekstra skærm på toppen, som hele tiden viser de vigtigste indstillinger.
Selv om markedet for spejlreflekskameraer er faldende, sælges der stadig millioner af dem, fordi mange foretrækker et spejlrefleks. Ofte fordi det er den type kamera, de er vant til, eller fordi de har tilbehør til et bestemt mærke og vil holde sig til den samme producent, når de køber nyt. Fordelene er mange. For Canons vedkommende er udvalget af tilbehør som objektiver og blitz det største på markedet – og en af grundene til, at mange stadig vælger Canon. Men de er ikke immune over for markedstrends og har parallelt med spejlreflekserne også en række spejlløse kameraer. Som er mindre, lettere og hurtigere, og i manges øjne mere praktiske at have med. Hos Canon kan man vælge. Et systemkamera som EOS M5 ligner EOS 77D, som vi tester her, og teknisk set er der flere ligheder end forskelle. Men hvor M5 har elektronisk søger og ikke noget spejl, har 77D både optisk søger og spejl. Begge er altså systemkameraer med udskiftelig optik, men kun 77D er et spejlreflekskamera. Begge henvender sig også til segmentet mellem begyndere og viderekomne, og EOS 77D minder meget om Canons fremragende entusiastmodel EOS 80D, som vi også har testet, og lægger sig tæt op ad 80D i både design og ydelse. Bare til en mere overkommelig pris. De har begge en 24 megapixel billedsensor med Canons Dual Pixel autofokussystem, der er lynhurtigt og giver dig skarpere billeder, og næsten samme ergonomi, hvor knapper og hjul er placeret næsten helt ens. Forskellen er, at 77D mangler vejrtætning, her er søgeren og touch-skærmen mindre, og skudtakten er 6 fps mod 7 fps på 80D. Men kameraet er også mindre, lettere – og lidt billigere. Med andre ord er 77D et mere overkommeligt alternativ til 80D – og Canons egen konkurrent til det spejlløse EOS M5.

Brugervenlighed

Der findes i øvrigt også en ribbet udgave kaldet 800D. Under motorhjelmen er det samme kamera som 77D, men det mangler displayet på toppen og har færre knapper. Prisforskellen er så lille, at det næsten er hip som hap, hvilket kamera man vælger. Billedkvaliteten er den samme, men 77D har nogle brugermæssige fordele. Bl.a. to indstillingshjul, et foran og et bagpå. Der er også et display på toppen, som hele tiden viser de primære indstillinger. Uanset hvad der er på touch-skærmen. Begge er nok rettet mod amatørfotografer, der har brug for et godt kamera til alle slags billeder, men det er kun 800D, der kommer med en mere simpel skærmmenu aktiveret. Den findes også på 77D, men her skal den aktiveres. Med den kan man give kameraet til hvem som helst, og så er det meningen, at man let skal kunne finde ud af, hvordan funktionerne påvirker billederne. Det fungerer faktisk helt fint. Kameraet er nemt at bruge, det er let at finde ud af, hvordan tingene virker, og også viderekomne vil finde indstillingsmulighederne til mere kreativ brug af kameraet tilfredsstillende. Det er ikke et kamera til skræddersyning, hvor man kan ændre opsætningen og gemme sine favoritter på genvejsknapper – så skal man hellere vælge EOS 80D. Men det ligger godt i hånden med et håndgreb, der stort nok til de fleste hænder, og i vanlig Canon-stil er placeringen af knapper og hjul gennemtænkt. Bortset fra power-knappen, som har tre positioner: Af, på og video-optagelse. Tænder man for kameraet, ender man ofte på video, selv om man egentlig ville tage stillbilleder. Canon-kameraet har en låseknap på programhjulet, så det ikke drejes og ændrer indstillinger. Den skal desværre holdes nede, mens man drejer hjulet, men burde have været en on/off-lås. 77D kan forbindes til mobilen via Bluetooth eller Wi-Fi for parring og overførsel af billeder. Bluetooth giver en vedvarende forbindelse, men man kan ikke overføre store billedfiler, f.eks. råfiler. Her må man bruge Wi-Fi. Der er stik til fjernstyring og mikrofon, men ikke til hovedtelefoner. Kameraet optager i øvrigt fin 1080 HD-video, og her kommer Dual Pixel-autofokus til sin ret. Det fokuserer hurtigt og lydløst, så længe der ikke er for lidt lys, og farver, kontrast og eksponering er glimrende i videotilstand.

Billedkvalitet

Vores testkamera kom med den velprøvede Canon EF-S 18-55 mm zoom, der har blænde f/4.0-5.6, lydløs autofokus og optisk billedstabilisering. Det er en meget fin kombination, og zoomen er god til allround-brug. Hvis man har brug for en vidvinkel eller telezoom, er der mange at vælge imellem til Canon-kameraet. Det fås også med en 18-135 mm for dem, der har brug for mere tele. Billedkvaliteten er ikke let at skelne fra EOS M5 eller EOS 80D og også sammenlignelig med den nærmeste rival fra Nikon, D5600. Canon-kameraet er faktisk lidt bedre på støjbehandling, måske pga. den nye DIGIC 7-processor. For ved ISO 6400 er billedstøjen mere finkornet på EOS 77D. Til gengæld er Nikon-kameraet et halvt eksponeringstrin bedre på billeddynamik. Små forskelle, også på farvegengivelsen. Hvor begge leverer meget naturtro farver både inde og ude, på jpeg-filer som de fleste i målgruppen vil vælge. Autofokus er meget tilfredsstillende, også følgefokus, mens skudtakten er moderat med 6 fps (billeder i sekundet). Det holder stadig til hverdags-action, men det er ikke et kamera til sports- eller naturfotografer. Ikke desto mindre bliver billederne meget skarpe, især ved gunstige lysforhold. Den medfølgende zoom tegner lidt blødt i hjørnerne på vidvinkel og er ikke så skarp på fuld tele, som vi kunne have ønsket, men den er på højde med tilsvarende zooms fra Nikon, Pentax og Sony. Det er i hvert fald ikke billedkvaliteten, man kan kritisere Canon-kameraet for. Den er på niveau med dyrere Canon-modeller som EOS 80, lige så god som på Nikon D5600 og bedre end tidligere Canon-modeller.

Konklusion

Her er Canon sin egen værste konkurrent. De har et kamera, som er lidt billigere – EOS 800D – og et, som er lidt dyrere – 80D – og billedkvaliteten er stort set den samme. På den måde falder EOS 77D lidt mellem to stole. Lidt dyrere og mere avanceret, end hvad begyndere leder efter, og lidt for simpelt og ikke tilpasningsdygtigt nok til viderekomne fotografer. Og ikke nok med det: EOS M5 er hurtigere, mindre og mere handy til samme pris. Men dermed fremstår 77D som et (godt) kompromis og er vores foretrukne valg til amatørfotografer, der kan strække budgettet lidt.
Billedkvaliteten er ikke let at skelne fra EOS M5 eller EOS 80D og sammenlignelig med den nærmeste rival fra Nikon.  
[gallery ids="69655,69656,69657"]
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Canon EOS 77D
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Canon EOS 77D
Type: 24 MP spejlreflekskamera med APS-C billedsensor
Optik: 18-55 mm f/4.0-5.6 (tilsv. 28-84 mm)
Skærm: 8 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
Søger: Optisk, 0,82x forstørrelse
Højdepunkter: Vipbar touch-skærm, Bluetooth, Wi-Fi, 6 fps, Dual Pixel-autofokus, 600 skud/opladning

Pris: 8490,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.