annonse
annonse

Cambridge Minx Xi

Dagens stereo

Minx Xi fra Cambridge er det moderne stereoanlæg, der kan (næsten) alt.

Lyd & Billede mener

Alsidighed er det, der kendetegner Minx Xi, som er tilpas godt til rigtig mange ting. Det spiller det meste, man kan tænke sig, og har ekstra indgange, så man også kan spille det, der ikke er indbygget.
Hvis man vil spille fra Spotify eller WiMP, skal det ske via tablet eller smartphone; her ville f.eks. Spotify Connect have været smart. Bluetooth var heller helt problemfrit under testen.

Da de første kommercielle hjemmeanlæg kom – her taler vi om 1950’erne – var det som regel frygtindgydende kolosser, der blev kaldt “radiogrammofoner”. Det var et møbel, der indeholdt alt – hvilket dengang ville sige pladespiller, radio og højttalere. Der var endda også nogle, der havde en spolebåndoptager indbygget. Størrelsen var som en stor kommode, og de kom fra virksomheder som Grundig, Schaub Lorenz, og hvad de nu hed dengang.

Men udviklingen er gået fremad. I dag kan det meste være i et meget lille apparat, som Cambridge demonstrerer med deres nye Minx Xi.

Alt-i-en model
Cambridge er kendt for vellydende og velfungerende billigere lydprodukter. De blev for alvor kendt med DacMagic, som var en tidlig DAC-milepæl takket være et fremragende forhold mellem pris og ydelse. Og lige præcis pris/ydelse-forholdet er blevet et adelsmærke for Cambridge. Enhederne fremstilles i Kina, mens udvikling og konstruktion foregår i London (ikke i Cambridge, som man kunne forledes til at tro).

Bagsiden har masser af indgange, både digitale og analoge. Personligt er jeg dog ikke så glad for højttalerterminalerne.
Bagsiden har masser af indgange, både digitale og analoge. Personligt er jeg dog ikke så glad for højttalerterminalerne.

Den nye Minx Xi er en alt-i-en model – dog uden højttalere – der kan det meste af, hvad et anlæg skal kunne i dag. Det, den ikke kan, er f.eks. at afspille cd’er, men der er tre analoge indgange, så man kan koble en cd-afspiller til, hvis man har den slags behov.

Det er et relativt lille apparat med klasse AB forstærkning, som angives til 40 watt i 8 ohm. Det lyder også af mere end 2 x 20 watt. Den kan sluttes til internettet både med kabel og trådløst, og den kan streame stort set alle digitale formater, som man kan komme i nærheden af. Digital-til-analog konverteringen sker i op til 24 bit/96 kHz via en Wolfson DAC. Det plejer at være en fin løsning til overkommelige apparater, og således også her.

På fronten er der et volumen- og funktionsvalg-hjul samt et antal knapper til hurtigvalg af indgang osv. Displayet er stort nok til at være nyttigt, når man betjener enheden. Her er alt, som det skal være.

Omvendt test
Nu vender vi så det hele på hovedet. Sådan en afspiller skal selvfølgelig lyde godt, men det er håndteringen, der er det kritiske her. Den skal være virkelig let at betjene og super nem at leve med – alt skal ligesom give sig selv.

Fjernbetjeningen er faktisk rigtig godt tilrettelagt og med fin funktionalitet.
Fjernbetjeningen er faktisk rigtig godt tilrettelagt og med fin funktionalitet.

Jeg plejer at læse brugsanvisningen, før jeg går i gang med et nyt produkt, men her besluttede jeg at springe den over, for almindelige forbrugere tjekker kun manualen, hvis noget ikke fungerer, som det skal. I og for sig er denne brugsanvisning bare en introduktion til, hvordan man tilslutter netværk, Bluetooth og server. Mere er der heller ikke behov for – ikke noget teknobavl eller selvpromovering. Til gengæld findes den på mange sprog.

Et par højttalere blev sluttet til. Jeg kan ikke lide højttalerterminalerne på Minx Xi, som er af den type, der skal tages af for at kunne klare bananstik, og derfor ikke sad ordentlig fast, da jeg satte afisolerede kabler i. I med ledningen til netforbindelsen, og maskinen vågnede til live og var online på få sekunder. Displayet giver alle informationer, og man forstår med det samme, at man skal presse volumenknappen ind og dreje, når man skal vælge funktion.

  • 2 x 20 W klasse AB forstærker
  • Tre analoge og to digitale indgange
  • Tre USB-indgange
  • Trådløs og kablet netværksforbindelse
  • Bluetooth aptX med dongle
  • Afspiller MP3, AAC, WMA, Apple Lossless, AIFF, Ogg Vorbis, FLAC, WAV, osv. op til 24 bit/96 kHz
  • Over 20.000 internet-radiostationer
Pris: 5499,-