Earthquake Cinénova Grande

Stor, større, størst

Den enorme syvkanals Cinénova Grande-forstærker kan også spille musik!

Plus
Kræfter nok Musikalsk
Minus
Stor og tung Kræver ren strøm

Earthquake hedder firmaet – et navn, der forpligter. De er blevet kendt for at tilbyde stærke oplevelser på flere måder. En af dem er, at de laver nogle “butt kickers”, der virkelig sparker r*v. En butt kicker eller bass shaker er en højttalermotor, som forbindes til din stol, til den platform, dine møbler står på, eller lignende, og sætter hele kroppen i vibrationer, når der er dyb bas. Virkningen ved f.eks. katastrofefilm eller film som Jurassic Park er forbløffende og giver en i bogstaveligste forstand rystende oplevelse.

Men firmaet har også heftig bilstereo – med nogle af de sejeste bashøjttalere, vi har både set og hørt – plus hi-fi højttalere på programmet. Og så har de elektronik, ret speciel elektronik, faktisk. Det er også elektronik fra Earthquake, vi skal se nærmere på her, i form af en syvkanals forstærker af den mere ekstreme slags.

Syv kanaler
Gennem flere år har Earthquake haft en heftig multikanals biografforstærker på programmet. Da de så lavede en billigere version, gjorde de nogle teknologiske landvindinger, som de besluttede også skulle komme den store model til gode.

På bagsiden ses det tydeligt, at der er tale om syv separate forstærkere med egne indstillingsmuligheder
På bagsiden ses det tydeligt, at der er tale om syv separate forstærkere med egne indstillingsmuligheder

Cinénova Grande, som den store model hedder, er virkelig et monster. Det opdager man allerede, når den bliver leveret. To mand kræver det at flytte rundt på det over 60 kg tunge apparat. Det lyder voldsomt, men når man ser, hvordan forstærkeren er bygget, er det ikke så mærkeligt.

Modulopbygning er nøgleordet. Det betyder, at der sidder syv komplette forstærkere med hver sin kondensatorbank i enheden. Hvilket gør, at den effekt, forstærkeren kan yde, er den samme for alle kanaler, uanset hvor mange kanaler der spiller.

På mange surround-receivere angives den udgangseffekt, forstærkeren kan præstere, når strømforsyningen bare skal trække en enkelt kanal – og ikke f.eks. syv. Lidt ligesom når man opgiver brændstofforbruget for en moderne bil, hvor det altid er under ideelle forhold. En moderne bybil har lige så stor chance for at leve op til de angivne tal, som en snebold har for at overleve på en varm stegepande. Og sådan er det også tit med surround-forstærkere.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Men ikke med Cinénova Grande. Tag et kig på de opgivne udgangseffekter øverst på siden, og du vil indse, at der er ressourcer ud over det sædvanlige her. Især når man brokobler to forstærkere og får en effekt, som man normalt ikke har en chance for at opnå med én forstærker. Det er et veritabelt kraftværk, vi har med at gøre.

Var der nogen, der sagde kompakt konstruktion? Den enorme ringkerne-transformator sidder boltet til frontpladen.
Var der nogen, der sagde kompakt konstruktion? Den enorme ringkerne-transformator sidder boltet til frontpladen.

At hver enkelt kanal har indbygget variabelt hi-pass/lo-pass delefilter, gør også forstærkeren fleksibel. Det betyder, at de forskellige forstærkere virkelig kan tilpasses til den type surround-kanal, de skal spille.

Nyt land
De landvindinger, der gjorde, at Earthquake valgte at lave denne nye, reviderede udgave af Cinénova Grande, er for det første et beskyttelseskredsløb kaldet MARS (Magnetically Actuated Reanimation System). Det handler om, at beskyttelseskredsløbet registrerer højttalerudgangenes elektromagnetiske signatur – som man kalder det – og på den måde kan være helt adskilt fra audiokredsløbet. Det hele er baseret på H.C. Ørsteds teorier.

ION, In-Circuit Optimization Network, er den næste landvinding. Den indebærer, at man kan tweake og optimere det færdige kredsløb via en særlig diagnostisk computer.

De forskellige muligheder for hver forstærker. Desuden kan to forstærkere brokobles for ekstrem power.
De forskellige muligheder for hver forstærker. Desuden kan to forstærkere brokobles for ekstrem power.

Den tredje er ConCurrent-strømforsyningen, som kan give fuld kraft til alle kanaler samtidig. Det handler om, at hver kanal har sin egen kondensatorbank og udgang fra transformatoren, og derfor ikke skal dele strøm med nogen andre forstærkere.

Ja, jeg ved, det er en ultrakort forklaring, men pladsen tillader ikke mere. Hvis du er interesseret i et kursus for viderekomne, kan du finde mere på Earthquakes hjemmeside.

Enkelt og ligetil
I princippet er det ultra let at anvende Cinénova Grande. Du kan bruge XLR eller RCA til indgangene, og så er det bare at koble højttalere til de pågældende kanaler. Hvis du vil brokoble to forstærkere og få mere effekt, gør de medfølgende instruktioner det svært at gøre noget forkert. Men tjek lige, at dine højttalere kan klare effekten; det kan være mange watt, du hælder i dem!

Vil du benytte kanalernes hi-pass/lo-pass filter, er det også virkelig nemt. Ikke noget med display, menuer og fjernbetjening; det er bare kontakter, omstillere og potentiometer, det handler om. Rent analogt, med andre ord.

 

Strømkablet er specielt, og man kan ikke bruge et standardkabel. Forstærkeren trives bedst med jord og ren strøm, og jeg fik i hvert fald lidt summen fra lysnettet et par gange, da jeg forsøgte at køre uden jord via en almindelig stikkontakt uden min sædvanlige Quantum-boks. På bagsiden er der også en slags hovedafbryder, som giver indtryk af et industrielt apparat. På forsiden er der kun tænd/sluk-knappen og syv  indikatorlamper. En letforståelig forstærker, med andre ord.

Musikalske kræfter
Mange kræfter er vel godt til surround? Jeg ser lidt anderledes på det. Hvis en enhed er god til surround, er den ikke nødvendigvis god til musik. Men hvis den er god til musik, er den næsten altid også god til surround.

Lad os derfor kaste os ud i musikken. Et kraftværk som dette skal selvfølgelig prøve kræfter med – Kraftwerk! Optagelserne fra deres Kling Klang studie handler (ud over suveræn musik, efter min mening) om transienthastighed, præcision og dynamik. Og her overrasker Earthquake Cinénova Grande med en gengivelse, som mange rendyrkede high-end forstærkere ville ønske, at de kunne præstere. Her er både kraft og præcision, dynamik og en fantastisk baggrundsstilhed. Det fungerer simpelthen fremragende.

De enkelte forstærkere har deres egen kondensatorbank, så strømforsyningen fungerer optimalt, uanset hvor mange forstærkere der spiller.
De enkelte forstærkere har deres egen kondensatorbank, så strømforsyningen fungerer optimalt, uanset hvor mange forstærkere der spiller.

Prøver vi i stedet en gammel indspilning som “En gång i Stockholm” med Monica Zetterlund, så får vi både den rette patina over optagelsen og den dér særlige drømmestemning, som kun rigtig gode anlæg kan give. For at opnå det skal der være en stille, sort baggrund, og forstærkeren skal sætte så lille et fingeraftryk på gengivelsen som muligt. Det lykkes overraskende godt for Cinénova Grande, selv med en high-end målestok. Jeg er forbløffet over, hvor fint og musikalsk dette kraftværk også kan spille.

Hvad så med surround? Jo, lad os bare sige, at du kan få al den kraft, du har brug for – og lidt til. Det her er en særdeles kompetent forstærker, og fleksibiliteten i, at man f.eks. kan køre et system med fem kanaler og lægge to passive subwoofere til fra samme forstærker, gør det hele yderst interessant. Især hvis du spiller multikanals musik eller godt kan lide koncertfilm.

Konklusion
Earthquake Cinénova Grande er en meget fleksibel forstærker, der kan give op til syv kanaler med både kraft og styrke. Men også med høj kvalitet – meget høj kvalitet – ikke mindst som musikafspiller.

Efter min mening er det sådan, en surround-forstærker skal skrues sammen, og at den også kan fungere som en uhørt kraftfuld stereoforstærker, er kun et ekstra plus. Den giver rigtig meget for pengene, og en prøvelytning anbefales!

Earthquake hedder firmaet – et navn, der forpligter. De er blevet kendt for at tilbyde stærke oplevelser på flere måder. En af dem er, at de laver nogle “butt kickers”, der virkelig sparker r*v. En butt kicker eller bass shaker er en højttalermotor, som forbindes til din stol, til den platform, dine møbler står på, eller lignende, og sætter hele kroppen i vibrationer, når der er dyb bas. Virkningen ved f.eks. katastrofefilm eller film som Jurassic Park er forbløffende og giver en i bogstaveligste forstand rystende oplevelse.Men firmaet har også heftig bilstereo – med nogle af de sejeste bashøjttalere, vi har både set og hørt – plus hi-fi højttalere på programmet. Og så har de elektronik, ret speciel elektronik, faktisk. Det er også elektronik fra Earthquake, vi skal se nærmere på her, i form af en syvkanals forstærker af den mere ekstreme slags.Syv kanaler Gennem flere år har Earthquake haft en heftig multikanals biografforstærker på programmet. Da de så lavede en billigere version, gjorde de nogle teknologiske landvindinger, som de besluttede også skulle komme den store model til gode.[caption id="attachment_38925" align="alignnone" width="460"]På bagsiden ses det tydeligt, at der er tale om syv separate forstærkere med egne indstillingsmuligheder På bagsiden ses det tydeligt, at der er tale om syv separate forstærkere med egne indstillingsmuligheder[/caption]Cinénova Grande, som den store model hedder, er virkelig et monster. Det opdager man allerede, når den bliver leveret. To mand kræver det at flytte rundt på det over 60 kg tunge apparat. Det lyder voldsomt, men når man ser, hvordan forstærkeren er bygget, er det ikke så mærkeligt.Modulopbygning er nøgleordet. Det betyder, at der sidder syv komplette forstærkere med hver sin kondensatorbank i enheden. Hvilket gør, at den effekt, forstærkeren kan yde, er den samme for alle kanaler, uanset hvor mange kanaler der spiller.På mange surround-receivere angives den udgangseffekt, forstærkeren kan præstere, når strømforsyningen bare skal trække en enkelt kanal – og ikke f.eks. syv. Lidt ligesom når man opgiver brændstofforbruget for en moderne bil, hvor det altid er under ideelle forhold. En moderne bybil har lige så stor chance for at leve op til de angivne tal, som en snebold har for at overleve på en varm stegepande. Og sådan er det også tit med surround-forstærkere.Men ikke med Cinénova Grande. Tag et kig på de opgivne udgangseffekter øverst på siden, og du vil indse, at der er ressourcer ud over det sædvanlige her. Især når man brokobler to forstærkere og får en effekt, som man normalt ikke har en chance for at opnå med én forstærker. Det er et veritabelt kraftværk, vi har med at gøre.[caption id="attachment_38926" align="alignnone" width="460"]Var der nogen, der sagde kompakt konstruktion? Den enorme ringkerne-transformator sidder boltet til frontpladen. Var der nogen, der sagde kompakt konstruktion? Den enorme ringkerne-transformator sidder boltet til frontpladen.[/caption]At hver enkelt kanal har indbygget variabelt hi-pass/lo-pass delefilter, gør også forstærkeren fleksibel. Det betyder, at de forskellige forstærkere virkelig kan tilpasses til den type surround-kanal, de skal spille.Nyt land De landvindinger, der gjorde, at Earthquake valgte at lave denne nye, reviderede udgave af Cinénova Grande, er for det første et beskyttelseskredsløb kaldet MARS (Magnetically Actuated Reanimation System). Det handler om, at beskyttelseskredsløbet registrerer højttalerudgangenes elektromagnetiske signatur – som man kalder det – og på den måde kan være helt adskilt fra audiokredsløbet. Det hele er baseret på H.C. Ørsteds teorier.ION, In-Circuit Optimization Network, er den næste landvinding. Den indebærer, at man kan tweake og optimere det færdige kredsløb via en særlig diagnostisk computer.[caption id="attachment_38928" align="alignnone" width="276"]De forskellige muligheder for hver forstærker. Desuden kan to forstærkere brokobles for ekstrem power. De forskellige muligheder for hver forstærker. Desuden kan to forstærkere brokobles for ekstrem power.[/caption]Den tredje er ConCurrent-strømforsyningen, som kan give fuld kraft til alle kanaler samtidig. Det handler om, at hver kanal har sin egen kondensatorbank og udgang fra transformatoren, og derfor ikke skal dele strøm med nogen andre forstærkere.Ja, jeg ved, det er en ultrakort forklaring, men pladsen tillader ikke mere. Hvis du er interesseret i et kursus for viderekomne, kan du finde mere på Earthquakes hjemmeside.Enkelt og ligetil I princippet er det ultra let at anvende Cinénova Grande. Du kan bruge XLR eller RCA til indgangene, og så er det bare at koble højttalere til de pågældende kanaler. Hvis du vil brokoble to forstærkere og få mere effekt, gør de medfølgende instruktioner det svært at gøre noget forkert. Men tjek lige, at dine højttalere kan klare effekten; det kan være mange watt, du hælder i dem!Vil du benytte kanalernes hi-pass/lo-pass filter, er det også virkelig nemt. Ikke noget med display, menuer og fjernbetjening; det er bare kontakter, omstillere og potentiometer, det handler om. Rent analogt, med andre ord. Strømkablet er specielt, og man kan ikke bruge et standardkabel. Forstærkeren trives bedst med jord og ren strøm, og jeg fik i hvert fald lidt summen fra lysnettet et par gange, da jeg forsøgte at køre uden jord via en almindelig stikkontakt uden min sædvanlige Quantum-boks. På bagsiden er der også en slags hovedafbryder, som giver indtryk af et industrielt apparat. På forsiden er der kun tænd/sluk-knappen og syv  indikatorlamper. En letforståelig forstærker, med andre ord.Musikalske kræfter Mange kræfter er vel godt til surround? Jeg ser lidt anderledes på det. Hvis en enhed er god til surround, er den ikke nødvendigvis god til musik. Men hvis den er god til musik, er den næsten altid også god til surround.Lad os derfor kaste os ud i musikken. Et kraftværk som dette skal selvfølgelig prøve kræfter med – Kraftwerk! Optagelserne fra deres Kling Klang studie handler (ud over suveræn musik, efter min mening) om transienthastighed, præcision og dynamik. Og her overrasker Earthquake Cinénova Grande med en gengivelse, som mange rendyrkede high-end forstærkere ville ønske, at de kunne præstere. Her er både kraft og præcision, dynamik og en fantastisk baggrundsstilhed. Det fungerer simpelthen fremragende.[caption id="attachment_38929" align="alignnone" width="460"]De enkelte forstærkere har deres egen kondensatorbank, så strømforsyningen fungerer optimalt, uanset hvor mange forstærkere der spiller. De enkelte forstærkere har deres egen kondensatorbank, så strømforsyningen fungerer optimalt, uanset hvor mange forstærkere der spiller.[/caption]Prøver vi i stedet en gammel indspilning som “En gång i Stockholm” med Monica Zetterlund, så får vi både den rette patina over optagelsen og den dér særlige drømmestemning, som kun rigtig gode anlæg kan give. For at opnå det skal der være en stille, sort baggrund, og forstærkeren skal sætte så lille et fingeraftryk på gengivelsen som muligt. Det lykkes overraskende godt for Cinénova Grande, selv med en high-end målestok. Jeg er forbløffet over, hvor fint og musikalsk dette kraftværk også kan spille.Hvad så med surround? Jo, lad os bare sige, at du kan få al den kraft, du har brug for – og lidt til. Det her er en særdeles kompetent forstærker, og fleksibiliteten i, at man f.eks. kan køre et system med fem kanaler og lægge to passive subwoofere til fra samme forstærker, gør det hele yderst interessant. Især hvis du spiller multikanals musik eller godt kan lide koncertfilm.Konklusion Earthquake Cinénova Grande er en meget fleksibel forstærker, der kan give op til syv kanaler med både kraft og styrke. Men også med høj kvalitet – meget høj kvalitet – ikke mindst som musikafspiller.Efter min mening er det sådan, en surround-forstærker skal skrues sammen, og at den også kan fungere som en uhørt kraftfuld stereoforstærker, er kun et ekstra plus. Den giver rigtig meget for pengene, og en prøvelytning anbefales!
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Earthquake Cinénova Grande
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Earthquake Cinénova Grande
 • 7-kanals forstærker
 • 1450 W / 1 ohm
 • 1000 W / 2 ohm
 • 660 W / 4 ohm
 • 330 W / 8 ohm
 • 1500 W brokoblet / 8 ohm
 • 2500 W brokoblet / 4 ohm
 • 2800 W bro / 2 ohm
 • XLR- og RCA-indgange
 • 20 Hz – 20 kHz frekvensområde
 • Indbygget variabelt hi-pass/lo-pass delefilter
 • Vægt: 61,5 kg
Pris: 38595,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.