annonse
annonse

Luxman 505UX & D-05

En klassiker krydser sit spor

En af de klassiske hi-fi-producenter byder på elektronik, hvor moderne teknik parres med klassiske dyder.

Lyd & Billede mener

Klassisk spilleglæde Transparent mellemregister Homogen lyd DAC-muligheder
Designmæssigt meget klassisk Temmelig dyr

Tidligere var Luxman en af de store japanske producenter; man solgte massevis af apparater i Europa og havde et virkelig godt ry. Især i Danmark og Sverige var det måske en smule underligt, for her kostede apparaterne en hel del mere end i det øvrige Europa. Men sådan var det med dygtige distributører på det tidspunkt, og det gode ry, som produkterne hurtigt fik, led absolut ikke under prisfastsættelsen.

Luxman er gennem årene kommet med nogle virkelig klassiske apparater, som har skrevet deres navn ind i hi-fi-historien. Den velkendte konstruktør Tim de Paravicini, som længe havde sit eget firma, EAR Yoshino, blev shanghajet i en relativt ung alder til Japan og konstruerede de imponerende rør-monotrin 3045 for Luxman; og firmaet udviklede den innovative PD-375 pladespiller, hvor selve pladen suges fast til pladetallerkenen med vakuum – for blot at nævne et par stykker.

Fra starten var det mest ret tunge produkter, Luxman kom med, men så gled man mere og mere over i mainstream, for til sidst stort set at forvinde fra i hvert fald det skandinaviske marked. Firmaet blev opkøbt flere gange af forskellige interessenter, og blev da også relanceret uden større held på vores breddegrader, men de seneste par år lader det til, at der kommer andre toner fra firmaet, og Luxman kan nu præsentere et rigtig spændende udbud i sand Luxman-ånd.

Jeg har haft besøg af de seneste forstærkere fra Luxman, den integrerede forstærker 505uX og cd-afspilleren D-05.

Til tidligere tider vender mine tanker så gerne tilbage …
Det er ikke uden følelsen af at blive ført tilbage til sine tidlige hi-fi-dage, når man sidder med den integrerede forstærker Luxman L-505uX. 505uX er seneste inkarnation af den model, som Luxman har haft på programmet, så længe man næsten kan huske – den kom i 1996 og havde retro-look allerede da. Den ser ud, præcis som en japansk forstærker fra 80’erne ville gøre. Ja, bortset fra at VU-metrene og tænd-indikatoren har blåt lys.

Men forstærkeren har alt det, vi kender fra den tid – hovedtelefonstik, tonekontroller, monitor til båndoptagere, valg af højttalerpar, monoknap, pladespiller-indgang og til og med loudness. Det er nostalgi, så det næsten giver tårer i øjnene. For mange lidt ældre hi-fi-venner er det netop sådan, hi-fi skal se ud og fungere. Og underligt nok lader konceptet også til at appellere til ungdommen, i hvert fald den del af ungdommen, som har taget vinyl til sig. Og det er flere, end man skulle tro …

En klassisk ren hi-fi-bagside. Specialledning uden jord medfulgte.
En klassisk ren hi-fi-bagside. Specialledning uden jord medfulgte.

På bagsiden finder vi fire line-indgange, en pladespiller-indgang, en balanceret indgang, tape in/out samt ind- og udgange, så forstærkeren kan anvendes som forforstærker eller ren effektforstærker. Højttalerterminalerne, af tilsyneladende god kvalitet, egner sig af en eller anden grund ikke til de WBT-stik, som sidder på Bertram Audios kabler.

I øvrigt er forstærkeren specificeret til 2 x 100 watt og har en diskret volumenkontrol hentet fra forforstærkeren C-1000f. Pladespiller-indgangen er omskiftelig mellem MM- og MC-pickup, og man kan prale med, at det er en opdateret klassisk Luxman phono-forstærker, der sidder i.

Fjernbetjeningen er faktisk rigtig fin og kan også tilbyde grundlæggende styring af firmaets cd-afspillere.

Cd med DAC
Cd-afspilleren D-05 er designet til at passe med firmaets forstærkere, men har et lidt mere moderne look generelt. Men når man nu har samme on/off-knap i lignende små nedsænkninger, hvorfor i alverden sætter man så on-indikatoren til venstre for knappen på cd-afspilleren og oven over knappen på forstærkeren? Sådan noget begriber jeg simpelthen ikke. I øvrigt virker hele afspilleren bygget som en kampvogn – den føles enormt velbygget.

Cd-afspilleren er ikke bare en cd-afspiller, den er også en koaksial- og en TOSLINK-indgang, så den kan anvendes som DAC til f.eks. digitale kilder. At sætte en DAC i forstærkeren – som vældig mange producenter gør i dag – ville nærmest være en anakronisme med Luxmans forstærkere, men i cd-afspilleren sidder der jo allerede en DAC, og så er det jo logisk at give mulighed for at udnytte den til mere. DAC’en i afspilleren bygger på Burr-Brown PCM1792.

De digitale indgange skulle klare op til 24 bit/96 kHz, og hvis du vil tilslutte den til en computer, er der faktisk både billige og udmærkede USB til SP/DIF konvertere på markedet. Det sidste var en lille generel forbrugeroplysning for dem, som har en DAC uden USB-indgang, men som ønsker at kunne spille fra computeren med kvalitet i lyden.

Balanceret og ubalanceret analogt og digitalt både ind og ud via TOSLINK og koaksial.
Balanceret og ubalanceret analogt og digitalt både ind og ud via TOSLINK og koaksial.

  • Luxman 505uX
  • Integreret forstærker
  • 2 x 100 W, 8 ohm
  • Pris: 44.000 kroner
  • Luxman D-05
  • Cd-afspiller og DAC
  • Pris: 47.000 kroner
Pris: 91000,-