Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Opalum FLOW.4810

Flad og elegant

Det her går bare ikke, tænker man, når man ser Opalum FLOW.4810 – 48 bittesmå højttaler-elementer på en plade. Og så spørger alle, hvor subwooferen sidder.

Skrevet af / 06/06/2013 - 09:55
Opalum FLOW.4810
Sven Bilen

Der stilles mange krav til lydanlæg til massemarkedet. Ikke mindst hvis de også skal have god lydkvalitet. Det må ikke optage plads, højttalerne skal helst kunne hænges på væggen, og det skal kunne streame og tilsluttes dit fladskærms-tv. Desuden skal det helst være pænt.

Opalum hedder et nyt firma, som tager udfordringen op på en højst original måde. Opalum er en svensk idé, som via ditto kapital og kyndige folk fra både Sverige og Danmark nu er klar til at forandre vores opfattelse af hi-fi. Man har fået meget – og berettiget – opmærksomhed, hvor som helst Opalum bliver vist, og er allerede, næsten inden man er startet, repræsenteret i et stort antal butikker i hele 12 lande.

Meget flad
En flad højttaler lider af det problem, at man ikke bare kan gøre den så flad, som man ønsker. Ikke mindst fordi magnetsystemet på en højttaler optager plads bagud. Desuden skal der være en vis mængde luft i kassen. Og så må man tage hensyn til, at der sker en del med akustikken, når man hænger en højttaler op på væggen.

opalum-flow-blackwhite

Topmodellen Opalum FLOW.4810 er derfor blevet udstyret med 48 helt små 1 tommers højttaler-elementer i aluminium på en let buet plade. Det gør, at elementerne rent fysisk ikke optager så meget plads hver for sig. I stedet er der så mange desto flere. Men det giver resultat, for tynd er højttaleren. Opsat på væggen måler jeg, at den bare rager 3,8 cm ud – på det tykkeste sted!

Anlægget
Men højttaleren er ikke bare en højttaler. En stor del af hele anlægget sidder faktisk i selve højttaleren. For et anlæg, det er, hvad det er. Det, du får, er en kontrolboks med separat strømforsyning, en fjernbetjening og et par højttalere med indbygget elektronik.

Kontrolboksen er en lille sag med tre digitale og en analog indgang, en udgang til subwoofer – hvis boksen ved, at en sub er tilsluttet, lægger den et fjerdeordens Linkwitz-Riley filter ind ved 80 Hz – mulighed for trådløs streaming og fordeling af signal og strøm til højttalerne.

Man trækker et tyndt kabel til hver højttaler, enten parallelt eller i serie, og her transporteres både 24 volt strøm og digitalsignal. Eftersom 24 volt jævnstrøm regnes for lavspænding, kan kablerne lovligt føres inde i væggen og stadig opfylde alle bygningsregulativer. Overførslen af både signal og strøm i et almindeligt højttalerkabel er en patenteret løsning fra Opalum.

opalum-control-hub-white

Højttalerne ved, om de venstre eller højre – de bøjede forsider er spejlvendt, så de er ikke fysisk ens. Inde i højtaleren sidder så både en masse signalprocessering, konvertering og flere klasse D forstærkere. Signalprocesseringen tager bl.a. hånd om det faktum, at det handler om bittesmå elementer, og at højttaleren er placeret på en væg. De 48 elementer i hver højttaler er opdelt i bas- og diskantgrupper, delingen sker ved 3 kHz. Den totale forstærkning i anlægget opgives til 320 watt.

Actisonic kaldes denne teknik. Den bygger på mangeårig forskning, som firmaets grundlægger, Pär G. Risberg, lavede på Linköpings Universitet, og med den får man, hvad Opalum kalder “clear and pleasant sound from physically constrained, seemingly impossible acoustic designs”.

Fjernbetjeningen er RF-baseret, cirkelrund og lækker. En lille farveindikator angiver, hvilken indgang der er tilsluttet, og det eneste problem er egentlig, at du må kigge på indikatoren for at orientere den i hånden. I øvrigt ser den både godt ud og fungerer kanon.

Glidende papir
Opalum FLOW.4810 ser ud, som om de er skræddersyet til at placeres på hver side af et fladskærms-tv. Eller hænges på en hvid væg. Æstetisk set er de meget tiltalende og ligner næsten mere et par små moderne grafiske kunstværker. Designet er inspireret af et stykke papir, der glider ned ad en væg.

En skrue i væggen, og højttaleren hænges op i sin nøglehulsåbning på bagsiden. Millimetertynde “distancedupper” sørger for, at højttalerne sidder tæt ind til væggen. De tynde kabler mellem højttalerne og “hub’en”, som de kalder styre-enheden, er knap nok synlige. Og denne hub er forsvindende lille og kan takket være fjernbetjeningens RF-styring placeres ude af syne. Strømforsyningen til hub’en er faktisk større, men den kan jo også gemmes væk. Folk på besøg har været vældig positive over for den æstetiske fremtoning.

Altædende
Den her type anlæg skal kunne spille det meste. Mange vil tilslutte det til tv’et og køre Spotify, WiMP eller lignende, og tilslutter man en cd-, dvd- eller Blu-ray-afspiller, skal den også kunne spille godt med både MP3 og PCM, komprimeret og ukomprimeret.

Det kan den unægtelig også.

Opalum giver et forbløffende helstøbt lydindtryk med tanke på udseende og pris. Jo, den afslører også, når det er mindre godt signalmateriale (læs: MP3), men i og med at den maler sit tilpas store lydbillede op med en ganske bred pensel, lider du ikke så meget under det, som hvis det hele pinpointes ud med en ragekniv. Lydgengivelse handler ofte om kompromiser, og med tanke på den målgruppe, som Opalum henvender sig til, er det kompromis, man har valgt for den totale præstation, klart lykkedes. Specielt når man skruer lidt op for volumen.

opalum-rf-touch-remote-white

Så viser Opalum sig også at kunne agere festhøjttaler med ordentligt tryk – det havde jeg ikke forventet. Den spiller generelt bedre her, med et større og mere fyldigt lydbillede og betydelig flere detaljer, end når man spiller på lav volumen, da gengivelsen af og til har en tendens til at blive lidt uinteressant og glide lidt for meget i baggrunden efter min smag. Men det skulle ikke undre mig, om det netop er hensigten, at anlægget også skal kunne fungere som et let og stille lydtapet.

Det, der ryster én mest, er selve kroppen i lyden. Det er utroligt, at der kan komme så imponerende lyd ud af noget, der ser sådan ud. Det er klart, at en subwoofer kan give lidt ekstra allerlængst nede i registeret, men det er ikke noget, du direkte savner. De allerfleste tror, at en sub allerede er tilsluttet!

Elegant på alle måder
Opalum FLOW.4810 er et både teknisk og visuelt elegant og lydmæssigt helstøbt anlæg for den designbevidste musiklytter, som også stiller krav til lydgengivelsen. Det koster imidlertid også, Opalum FLOW.4810 er langtfra nogen billig fornøjelse. Men anlægget tilfredsstiller i høj grad sin ret købestærke målgruppe – meget pænere og med bedre lyd bliver det næppe på en væg i øjeblikket.

Lyd & Billede mener

Rasende elegant Nemt at bruge Maler med ganske bred pensel

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Hegel holder aldrig op med at overraske

Lyd & Billede
Scroll to Top