annonse
annonse

Test af: Opalum FLOW.4810

Flad og elegant

Det her går bare ikke, tænker man, når man ser Opalum FLOW.4810 – 48 bittesmå højttaler-elementer på en plade. Og så spørger alle, hvor subwooferen sidder.

Lyd & Billede mener

Rasende elegant Nemt at bruge
Maler med ganske bred pensel
annonse

Der stilles mange krav til lydanlæg til massemarkedet. Ikke mindst hvis de også skal have god lydkvalitet. Det må ikke optage plads, højttalerne skal helst kunne hænges på væggen, og det skal kunne streame og tilsluttes dit fladskærms-tv. Desuden skal det helst være pænt.

Opalum hedder et nyt firma, som tager udfordringen op på en højst original måde. Opalum er en svensk idé, som via ditto kapital og kyndige folk fra både Sverige og Danmark nu er klar til at forandre vores opfattelse af hi-fi. Man har fået meget – og berettiget – opmærksomhed, hvor som helst Opalum bliver vist, og er allerede, næsten inden man er startet, repræsenteret i et stort antal butikker i hele 12 lande.

Meget flad
En flad højttaler lider af det problem, at man ikke bare kan gøre den så flad, som man ønsker. Ikke mindst fordi magnetsystemet på en højttaler optager plads bagud. Desuden skal der være en vis mængde luft i kassen. Og så må man tage hensyn til, at der sker en del med akustikken, når man hænger en højttaler op på væggen.

opalum-flow-blackwhite

Topmodellen Opalum FLOW.4810 er derfor blevet udstyret med 48 helt små 1 tommers højttaler-elementer i aluminium på en let buet plade. Det gør, at elementerne rent fysisk ikke optager så meget plads hver for sig. I stedet er der så mange desto flere. Men det giver resultat, for tynd er højttaleren. Opsat på væggen måler jeg, at den bare rager 3,8 cm ud – på det tykkeste sted!

Anlægget
Men højttaleren er ikke bare en højttaler. En stor del af hele anlægget sidder faktisk i selve højttaleren. For et anlæg, det er, hvad det er. Det, du får, er en kontrolboks med separat strømforsyning, en fjernbetjening og et par højttalere med indbygget elektronik.

Kontrolboksen er en lille sag med tre digitale og en analog indgang, en udgang til subwoofer – hvis boksen ved, at en sub er tilsluttet, lægger den et fjerdeordens Linkwitz-Riley filter ind ved 80 Hz – mulighed for trådløs streaming og fordeling af signal og strøm til højttalerne.

Man trækker et tyndt kabel til hver højttaler, enten parallelt eller i serie, og her transporteres både 24 volt strøm og digitalsignal. Eftersom 24 volt jævnstrøm regnes for lavspænding, kan kablerne lovligt føres inde i væggen og stadig opfylde alle bygningsregulativer. Overførslen af både signal og strøm i et almindeligt højttalerkabel er en patenteret løsning fra Opalum.

opalum-control-hub-white

Højttalerne ved, om de venstre eller højre – de bøjede forsider er spejlvendt, så de er ikke fysisk ens. Inde i højtaleren sidder så både en masse signalprocessering, konvertering og flere klasse D forstærkere. Signalprocesseringen tager bl.a. hånd om det faktum, at det handler om bittesmå elementer, og at højttaleren er placeret på en væg. De 48 elementer i hver højttaler er opdelt i bas- og diskantgrupper, delingen sker ved 3 kHz. Den totale forstærkning i anlægget opgives til 320 watt.

Actisonic kaldes denne teknik. Den bygger på mangeårig forskning, som firmaets grundlægger, Pär G. Risberg, lavede på Linköpings Universitet, og med den får man, hvad Opalum kalder “clear and pleasant sound from physically constrained, seemingly impossible acoustic designs”.

Fakta & Rating:
  • Speaker composition 48 x 1” point source array
  • Input Actiline® Digital Link
  • Amplifier power Bi-amped, High: 20W, Low: 100W
  • Dimensions (HxWxD) 420 x 312 x 38 mm / 16.5 x 12.3 x 1.5 inch
  • Amplifier type High PSRR closed loop class-D
  • Weight 3.221 kg / 7.10 lb
  • Front finish Hi-gloss translucent white or black
  • Crossover Actisonic® digital active array control
  • Back finish Opalum medium grey soft touch
  • Frequency response 43Hz – 20kHz
  • Mounting On-wall
  Producent:
  Pris:
  25.000,-

  Læs også:

  Billig i alle led

  Sjældent har det været så tydeligt, at prisen afspejler, hvad man får for sine penge.

  Letanvendelig allrounder

  Pladespilleren fra TEAC lyder, som den ser ud, og er et godt valg både æstetisk og lydmæssigt.

  Skinnet bedrager

  NAD giver konkurrenterne baghjul med en pladespiller, der har det lille ekstra.

  Den bedste på budget

  Rega viser, hvorfor de regnes for nr. et på markedet, når det gælder lyd for pengene.

  Plademesteren

  Gør noget ud af pladesamlingen med en grammofon, der også er et pænt møbel.

  Pladespillere for begyndere

  Har man et brændende ønske om at starte en pladesamling, så har man brug for en grammofon. Men hvilken?

  Small box, big boom

  Til trods for sin relativt lille størrelse har JBL Boombox stor lyd og seriøs basgengivelse.

  Større er ikke bedre

  Ligesom de mange løfter i TV-Shop er Boombox for god til at være sand.

  Kanon lyd og udseende

  Monsters boombox er kynisk brutal at se på, men lyder pænere end forventet.

  Mere blink end dunk

  Trods sit festglade ydre spiller XB60 ikke lige så medrivende som konkurrenterne.

  Alsidig under panseret

  En tank udvendig, der viser sig at have uventede musikalske kvaliteter indeni.

  Ude dårligt, hjemme godt

  Lyden kan man ikke klage over, men den har sine begrænsninger som boombox.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.