annonse
annonse

Canon EOS-1D X Mark II

Lynhurtigt professionelt kamera

Canons hurtigste kamera passer til krævende brug og kræsne actionfotografer som hånd i handske.

Lyd & Billede mener

Toptrimmet professionelt kamera med høj skudtakt, stor fokuspræcision og fremragende billedkvalitet.
Høj pris og relativt moderat batterilevetid. Touch-skærm med begrænset funktionalitet.

Forestil dig at arbejde under krævende forhold og komme ind på kontoret, når de andre er gået hjem – bare for at konstatere, at kun en håndfuld af billederne er skarpe nok til, at de kan bruges. Følelsen af penge, der flyver ud ad vinduet, og kunden, der går sin vej, er tung. Hvis fotografen ikke kan stole på kameraet, er det ingenting værd.

Derfor arbejder ingeniørerne hos kameraproducenter som Nikon og Canon med at forbedre de professionelle kameraer for hver ny generation, så det nyeste nye sikrer fotografen flere billeder, der kan bruges.

Så er det ikke kun den tekniske billedkvalitet, der skal sidde lige i skabet. Hvert billede skal være skarpt, støjfrit og taget i det rette øjeblik. Mange kameraer kan fange øjeblikket, men kun de hurtigste formår at få mange skarpe billeder af det.

I lighed med Nikon D5 er Canon EOS-1D X Mark II lavet til de mest krævende fotografer. Dem, der har brug for et lynhurtigt og robust kamera, der kan håndtere alt fra sport og action til studie- og location-fotografering.

Det er ikke et kamera til landskaber eller portrætfotografering som EOS 5DS R eller Nikon D810, men et kamera med hurtig skudtakt og autofokus, der giver dig skarpe billeder hver gang – og på hvert billede.

Sammenligner man med det nævnte Nikon D5, er det påfaldende, hvor ens specifikationerne er. Det er nu ikke så underligt, da de slås om de samme kunder og har været rivaler på samme slagmark i årevis. Canon-kameraet har en ny 20 megapixel full-frame billedsensor, ny billedprocessor (2 x DIGIC 6+), en ekstrem skudtakt på 16 fps (14 fps i 170 billeders serie med råfiler), fuld autofokus og 4K-video.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Forbedret autofokus

Meget sammenligneligt med D5, altså. Med et nyt 61 punkts autofokusmodul med Dual Pixel-teknologi, hvoraf 41 er krydssensorer, får du skarpe billeder ned til -3 eksponeringstrin. Det er faktisk temmelig mørkt. Fokuspunkterne dækker et 24 procent større område end på forgængeren, EOS-1D X.

Kameraet er udstyret med Canons intelligente følgefokus – iTR – og en lang række indstillingsmuligheder for autofokus, inklusive kalibrering, motivtilpasning og frit valg af fokuspunkter. Enkeltvis eller i grupper.

Med andre ord: Et professionelt kamera til action, sport og dyrefoto, præcis som Nikon D5.

Touch-skærm, men kun til valg af fokus. (Foto: Producent)
Touch-skærm, men kun til valg af fokus. (Foto: Producent)

Genkendelig ergonomi

Udvendig har Canon ikke foretaget de store ændringer. Selv erfarne Canon-fotografer vil have svært ved at pege på ændret placering af knapper og hjul på kameraet, sammenlignet med EOS-1D X. Ændringerne er få og små. Såsom at Mark II har fået touch-skærm med valg af fokuspunkter, men ikke berøringsudløser, og en start/stop-knap til video-optagelse i tommelfingerafstand til højre for søgeren.

Dimensionerne er også de samme, men vægten er øget på den nye udgave af kameraet.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Ny hukommelseskort-standard

Batterilevetiden er næsten det eneste, der ikke matcher Nikon D5. Canons kamera giver 1.300-1.500 eksponeringer pr. opladning, Nikonz næsten 4.000. Den nye billedsensor og de to processorer øger følsomheden til ISO 409.600, mod D5’s svimlende ISO 3.280.000. Skudtakten på 16 fps er højere end D5’s 14 fps med AF på første billede, men Nikon-kameraet har 153 fokuspunkter, der dækker et lidt større område af søgerbilledet.

  • Type: 20 MP spejlreflekskamera med 35 mm full-frame billedsensor
  • Optik: EOS
  • Skærm: 8 cm LCD, 1,6 mio. billedpunkter
  • Søger: Optisk prisme, 0,76x forstørrelse, 100 % dækning
  • Højdepunkter: 4K-video, 1.210 billeder/opladning, 16 fps, CF + CFast-kortplads, touch-skærm, vejrtætnet, GPS-logging
Pris: 49900,-