annonse
annonse

Canon EOS 7D Mark II

Superhurtigt actionkamera

Her er kameraet, der er hurtigere end de fleste konkurrenter og perfekt til actionbilleder.

Lyd & Billede mener

Vanvittig god skudtakt, autofokus og billedbuffer gør EOS 7D Mark II til et af de bedste kameraer, vi har testet. Et, som både amatører og professionelle kan have gavn og glæde af.
Man får ikke Wi-Fi og vipbar touch-skærm, og støj-egenskaberne er ikke helt i top.

Fokus er en vigtig parameter for billedkvalitet. Alverdens megapixel og lysstærk optik er ikke meget værd, hvis kameraet ikke kan fokusere præcist nok. Derfor har udviklingen af fokussystemer været lige så vigtig for kameraproducenterne som udviklingen af billedsensorer og processorer.

Men fokushastighed er ikke så vigtigt for dem, der skal fotografere landskaber med stativ, eller studiefotografer, der tager portrætter eller reklamebilleder. Fokusering mellem hvert billede er først og fremmest noget, som actionfotografer efterspørger. Det og så skudhastighed.

Hvis man skal fastfryse en fiskeørn over vandet eller en alpin skiløber med 100 km i timen, har man brug for mere end megapixel. Fokuspræcision, fart og følgefokus, når fotografen panorerer efter motivet, er langt vigtigere.

Derfor vælger professionelle de hurtigste kameraer, såsom Canon EOS-1D X og Nikon D4S. Desværre koster de forfærdelig mange penge for en ivrig amatør, der står tilbage med få muligheder, når budgettet er begrænset.

De allerbilligste spejlreflekskameraer kan man trygt styre uden om. Hvis der skal være fart over feltet, starter priserne et stykke under 10.000 kroner. Her finder man Sony a6000, Olympus OM-D E-M1 og Nikon 1 V3. Fremragende kameraer med lynhurtige fokusegenskaber, men af de tre er det egentlig kun Olympus, der er rigtig velegnet, fordi man her kan bruge et ordentligt vertikalgreb, som giver fotografen bedre balance, når kameraet anvendes med tele- eller telezoomobjektiver.

Design-Cut-EOS-7D-Mark-II-5-B-Special
Man får ikke Wi-Fi eller vipbar touch-skærm her.

Hidtil har det bedste alternativ været spejlreflekskameraet Canon EOS 7D, men det er et ældre kamera (2009) og ikke længere blandt de hurtigste. Det agter det nye EOS 7D Mark II at lave om på. Med Canons meget seriøse Dual Pixel autofokus med 65 cross-type sensorer og to billedprocessorer er det et af de hurtigste, man kan skyde actionbilleder med.

Hurtigere end de fleste
Det nærmeste man kommer i denne klasse, er Samsungs nye 28 megapixel NX1 – også med APS-C billedsensor, men trods superhurtig autofokus og hele 15 billeder i sekundet har det for lille buffer til at følge med EOS 7D II. Som ikke stopper før efter 1.000 jpeg-eksponeringer mod NX1’s beskedne 75.

Med hybrid autofokus, hvor 65 cross-type sensorer er integreret i den nye billedsensor på 20 megapixel, og to DIGIC 6 billedprocessorer kan Canon-kameraet tygge sig igennem en imponerende mængde billeddata ved serieoptagelser – 1.090 jpeg-billeder eller 31 råbilleder er ikke småting. Dog med reduceret hastighed, hvis man lagrer både jpeg- og råfiler samtidig.

Det er heller ikke værst som videokamera. Det har ganske vist ikke 4K-video som Samsung NX1, men 1080p/50 fps, og understøtter de samme videokompressionsformater, som de professionelle bruger: IPB, All-I og valget mellem MOV- og MP4-format. Der er også mikrofonindgang og hovedtelefonudgang samt volumenjustering af mikrofonerne.

Design-Cut-EOS-7D-Mark-II-6-Special
Klassisk Canon-ergonomi er altid godt.

Canon har lavet flere opgraderinger i forhold til EOS 7D. Såsom mere omfattende vejrtætning, at knappen til kontrol af dybdeskarphed er flyttet hen, hvor den bør være – nemlig foran – og så er Q-knappen, der fungerer som direkte knap til hurtigmenuen, endelig flyttet til højre, så den er lettere at nå.

Af andre ting, der er værd at nævne, er ISO-følsomhed fra 100 til 25.600, blitzsynkronisering på 1/250 sekund, programmérbar kortplads til SDXC- og CF-kort, GPS-logning af billeder og en lukker, som Canon har testet til 200.000 eksponeringer.

  • Type: Spejlreflekskamera med 20 MP APS-C billedsensor
  • Optik: Canon EF-optik
  • Skærm: 7,6 cm vipbar LCD, 1 mio. billedpunkter
  • Højdepunkter: GPS, 10 fps, 1/8000 s. lukkertid, hybrid autofokus, to kortpladser, 1.090 billeders buffer på jpeg
Pris: 14000,-