annonse
annonse

Canon EOS 80D

Canon-kamera til entusiaster

For mærketro entusiaster med en tyk tegnebog og høje krav til billedkvaliteten er det svært at gå galt i byen med Canon EOS 80D.

Lyd & Billede mener

Der er ikke meget at udsætte på billedkvaliteten fra Canons entusiastmodel, som også har legende let betjening.
Hurtigt, men ikke hurtigst, og hverken 4K-video eller ergonomiske forbedringer – men prisen har taget et spring opad.

Canon har lavet deres bedste kamera til entusiaster hidtil, men spørgsmålet er, om det holder i et marked med benhård konkurrence fra bl.a. spejlløse kameraer.

Spejlreflekskameraerne har ikke skiftet grundlæggende design, siden Canon udsendte deres første EOS-kamera for mere end 30 år siden. Teknisk set er dagens spejlreflekser overlegne, og det har aldrig været nemmere at få gode billeder. Men meget tyder på, at markedet ser dem som dinosaurer, for salget er styrtdykket.

Måske kan Canon og Nikon holde fast i markedet for kameraer til entusiasterne, altså dem, der fotograferer ofte og ikke bare skyder løs med mobilen. I så fald er det nye EOS 80D nok det kamera, der kan fastholde markedets interessere. For det er på mange måder Canons bedste entusiastkamera, selv om det langtfra er perfekt. Eller komplet.

Til Canon-brugere, der spekulerer på, om det er bedre end det ældre EOS 70D – eller bedre end Nikon D7200 i samme klasse – er svaret både ja og nej. Billedkvaliteten er klart den bedste, vi har set fra noget Canon-kamera med sensor i APS-format – og faktisk bedre end Nikon-kameraet på flere områder. Her har man også tænkt på dem, der optager video, med indbygget mikrofonindgang og hovedtelefonudgang, men der er ikke 4K-video. Kun HD.

Det er måske ikke så vigtigt for flertallet, der mest er optaget af stillbilleder, men når sandheden skal frem, så er videokvaliteten fra 1080p HD faktisk meget høj her.

Hvis video-optagelse i 4K-kvalitet er vigtigt, findes der meget kompetente kameraer som Panasonic Lumix GX8 og Sony a6300, der begge befinder sig i samme prisklasse og giver tilsvarende høj billedkvalitet. Så Canon-kameraet møder hård konkurrence.

Klassisk spejlrefleks på godt og ondt. (Foto: Producent)
Klassisk spejlrefleks på godt og ondt. (Foto: Producent)

 

Små, men vigtige forbedringer

Canons løsning er at tilbyde et kamera med en ny 24 megapixel billedsensor, som bringer pixeltallet på niveau med konkurrenterne, men også et forbedret autofokussystem med 45 fokuspunkter. Alle er følsomme krydssensorer (for bedre præcision) med Canons Dual Pixel-teknologi, som giver kontinuerlig fokus under video-optagelse og på stillbilleder.

Teknisk set er det en klar opgradering i forhold til forgængeren, i og med at flere fokuspunkter, der dækker et større område, giver mulighed for skarpere billeder. Desværre har kameraet ikke fået det hurtigere EOS 7D II’s intelligente følgefokus, og skudtakten er 7 fps mod 10 fps på 7D II.

Det gør det hurtigere kamera bedre egnet til action og sportsfotografering, men 80D er nu heller ikke nogen sinke. I godt lys havde det ingen problemer med at følge bevægelige objekter som cyklister og biler, hverken direkte mod kameraet eller ved panorering. Lukkertiden afgør i højere grad, om billederne bliver skarpe, men det fokuserer ikke i et lige så overbevisende tempo som 7D II eller Sony a6300.

Du kan skyde relativt lange serier i råformat med godt 20 billeder (det dobbelte i live view), før bufferen stopper dig, men et ubegrænset antal billeder – til hukommelseskortet er fuldt – når du kun skyder jpeg-filer.

Tilsyneladende som et hvilket som helst andet Canon spejlreflekskamera, bare med touch-skærm og bedre billedkvalitet. (Foto: Producent)
Tilsyneladende som et hvilket som helst andet Canon spejlreflekskamera, bare med touch-skærm og bedre billedkvalitet. (Foto: Producent)

  • Type: 24 MP spejlreflekskamera med APS-C billedsensor
  • Optik: 18-135 mm f/3.5-5.6 (tilsv. 28-216 mm)
  • Skærm: 7,6 cm LCD touch, 1 mio. billedpunkter
  • Søger: Optisk prisme, 0,95x forstørrelse, 100 % dækning
  • Højdepunkter: Wi-Fi, Dual Pixel-fokus, vipbar skærm, 7 fps
Pris: 13935,-