Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Canon EOS M10

Det enkleste er ikke altid det bedste

Canons mindste systemkamera er rettet mod nybegyndere. Med alle de fordele og ulemper, der indebærer.

Skrevet af / 06/04/2016 - 06:00
Canon EOS M10
Lasse Svendsen

De er blevet beskyldt for at komme for sent til festen, og de kan næppe undskylde sig med, at det tog så længe, fordi de havde brug for tid til at skabe noget ekstraordinært. Canon har tydeligvis koncentreret sig om markedsdominans inden for spejlrefleks og overladt markedet for de små, spejlløse systemkameraer til producenter som Sony, Panasonic og Olympus.

Canons første kompakte systemkamera blev først en succes, da prisen faldt til langt under kostpris. Et stykke tid var EOS M det billigste systemkamera på markedet. Noget måtte gøres. I 2015 – tre år efter EOS M – kom der endelig en vellykket afløser, der løste de fleste ankepunkter ved Canons debutkamera i det spejlløse segment.

Med en ny billedsensor, stærkt forbedret ergonomi med bl.a. håndgreb samt touch-skærm blev EOS M3 et rigtig godt kamera. I dag koster det under 5.000 kroner, hvilket må betegnes som et godt køb.

 

Forenklet til begyndere

Det mere simple EOS M10 koster det samme. Her får man et kamera, der ligner, men har en billedsensor på 18 megapixel og mangler håndgrebet samt muligheden for at sætte kameraet individuelt op – med programmérbare knapper – for den enkelte fotograf.

Men det er ikke sikkert, at det er så vigtigt for målgruppen; dem, der vil have et lille, enkelt kamera med mulighed for at sætte en vidvinkel eller telezoom på. For der findes flere objektiver til Canons små EOS-kameraer i M-serien.

Blandt de fem er den nye EF-M 15-45 mm f/3.5-6.3 IS STM zoom, som er den, der følger med M10.

Desuden findes der en kompakt 22 mm f/2.0 STM, en 11-22 mm IS STM vidvinkelzoom med lysstyrke f/4.0-5.6, normalzoomen 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM samt telezoomen 55-200 mm f/4.5-6.3 IS STM. Alle fem har Canons stillegående og hurtige autofokusmotor (STM), og alle undtagen 22 mm f/2.0 har indbygget optisk billedstabilisering (IS).

Canon tilbyder også en EOS-M adapter, som gør det muligt at anvende andre Canon-objektiver med EOS-fatning. Og dem er der mange af.

Den praktiske touch-skærm er et klart plus på Canon-kameraet. Foto: Canon
Den praktiske touch-skærm er et klart plus på Canon-kameraet. Foto: Canon

 

Billedkvalitet

Det kompakte kamera har få knapper. I stedet bruger man den vipbare touch-skærm, der har separat selfie-funktion, til at navigere i menuer og vælge indstillinger. Dem er der ikke så mange af. Canon har forsøgt at gøre det så enkelt som muligt, og det er sådan set lykkedes.

Man kan i øvrigt vælge fokus og tage billeder med et tryk på skærmen. Det er praktisk i mange situationer, for så bliver billedet skarpest lige dér, hvor man vil have det.

Kameraet har arvet billedsensoren med 18 megapixel samt Canons hybride autofokus fra EOS M2 (som sælges i Japan), men med 49 fokuspunkter, der dækker 80 procent af billedfladen.

For de fleste begyndere er kameraet såre simpelt at bruge. Vælg automatisk optagelse, hvor kameraet tilpasser sig motivet, eller selvbestemt optagelse, hvor fotografen kan bestemme lidt eller det hele selv – og selvfølgelig video-optagelse. Men kun i 1080p HD.

Det har relativt hurtige responser og fokuserer hurtigt i godt lys. Skudtakten er helt okay med 4,6 billeder i sekundet, og man kan skyde serier i denne hastighed, indtil hukommelseskortet er fuldt (kun jpeg). Hvis man bruger touch-skærmen, er responsen også god, og mange vil nok kunne lide, at man kan bruge skærmen som udløser.

Så får man også skarpe billeder. I hvert fald i midten af billedfladen. For den nye Canon-zoom har ikke nogen voldsomt imponerende ydelse. Lysstyrken er svag, især på 72 mm tele – hvilket er temmelig kort – og linjefortegningen er meget synlig på vidvinkel.

Man ser desværre også mørkere hjørner – kaldet vignettering – og synligt fald i skarpheden i hjørnerne ved fuld blænde. Helst bør man blænde ned til f/5.6 eller f/8.0, for så er skarpheden mere jævn og vignetteringen mindre synlig.

Ellers er opløsning og skarphed som forventet fra et overkommeligt kamera med en moderat normalzoom. Farverne er typisk Canon med farvemætning på standardindstilling og god kontrast, men kun moderat billeddynamik.

Den aldrende billedsensor klarer sig godt sammenlignet med tilsvarende kameraer med 16 til 20 megapixel billedsensor, men har synlig billedstøj allerede fra ISO 1600. Som stiger og bliver mere grovkornet med faldende farvemætning, når man øger ISO-følsomheden.

 

Konklusion

Hvis man vil have et kompakt kamera med zoom og god billedkvalitet, kan Canons lille PowerShot G7 X være et interessant alternativ. Men vi foretrækker EOS M3, som er et meget bedre kamera til samme pris. Fordi det har en zoom, der giver bedre billedkvalitet, en billedsensor med bedre skarphed og bedre brugervenlighed.

Men vi kan ikke rigtig se pointen ved at vælge EOS M10, som efter vores mening er et ribbet kamera, der burde have været væsentlig billigere for virkelig at være interessant.

Lyd & Billede mener

Hurtige responser og let at bruge med vipbar touch-skærm. Svag optisk ydelse med ujævn skarphed, billedstøj og moderat billeddynamik.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Længe ventet opgradering

Kompakt og kompetent telezoom

Større instant-billeder

Flyvende dobbeltdækker

Kamera med kunstig intelligens

Giver baghjul til konkurrenterne

Full-frame kamera på budget

Fænomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromis

Helt vild vidvinkel!

En ulv i fåreklæder

Nikons Z8 opfylder manges drømme

Scroll to Top