annonse
annonse
annonse

Fujifilm Fujinon XF 16-55 mm f/2.8 R LM WR

Solid normalzoom med høj skarphed

Den bedste normalzoom koster lidt, men for de kræsne er den alle pengene værd.

Plus
Fujifilms lysstærke normalzoom er vejrtætnet og leverer en billedkvalitet, som ingen behøver at skamme sig over.
Minus
Ingen billedstabilisering.

De fleste, der har købt et systemkamera, har også erfaring med normalzoomen. Det er nemlig det objektiv, der som regel følger med kameraet, når man køber det.

En normalzoom har en svær opgave. Den skal dække alt fra landskaber til portrætter, taget under alle tænkelige lysforhold. Den spænder fra 24/28 mm vidvinkel til 80/100 mm tele. Som regel har den en moderat lysstyrke på f/3.5-5.6 – og desværre også moderat skarphed, meget fortegning og synlig vignettering.

Det er grunden til, at mange kameraer er udstyret med indbygget objektivkorrektion, som retter op på de fleste af fejlene i billige objektiver.

Men kræsne fotografer stiller større krav end jævne amatører og er villige til at lægge flere penge for et bedre objektiv. Så skal det også både være skarpere og have bedre lysstyrke og mindre fortegning. Sådanne objektiver findes til de fleste kameraer, men Fujifilm har ikke haft en lysstærk normalzoom før nu.

Fujinon-objektivet har en god lysstyrke på f/2.8 – på alle brændvidder – og dækker 16-55 mm brændvidde svarende til 24-82,5 mm på et 135-kamera. Altså lige i øjet for en normalzoom, der skal bruges til alt fra landskaber til portrætter.

(I denne klasse skal man gange med faktor 1,5 for at få et brændviddetal, der svarer til billedvinklen på den gamle 135 mm filmstandard).

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Objektivet er vejrtætnet, solidt bygget og meget større og tungere end Fujis anden normalzoom, XF 18-55 mm f/2.8-4.0. Den optiske konstruktion er også mere avanceret med udstrakt brug af Fujis Nano-GL og HT-EBC coating på linse-elementerne for at holde strølys og ghosting i skak.

Det er de lykkedes godt med. Fujinon-objektivet er næsten helt ufølsomt over for falsk lys og har meget høj, ensartet kontrast på alle brændvidder. Desuden er det meget skarpt, og skarpheden er jævn på alle brændvidder med kun moderat tab af skarphed på de største og de mindste blænder (f/2.8 og f/16 til f/22), når objektivet er sat til 16, 24, 35 og 55 mm brændvidde.

Her bliver tøndeformet fortegning ganske synligt, men er ikke skæmmende på nogen måde og kan let kompenseres for i efterbehandlingen. Vignetteringen ved fuld blænde (f/2.8) er også moderat, omend synlig.

Kromatisk aberration – der ser ud som en halo-effekt med farveafvigelse i kanterne – er marginalt og mest synligt på 16 mm brændvidde.

Oppslagsbilde

Konklusion
Fujifilms lysstærke normalzoom giver et markant løft i billedkvalitet i forhold til en billig normalzoom. Også hvis man sammenligner med Fujinon XF 18-55 mm, som er en af de bedste normalzooms, der følger med et kamera. For de mest kræsne er der ingen tvivl om, at XF 16-55 mm er et bedre valg. Den er solidt bygget, vejrtætnet, meget skarptegnende og har høj optisk ydelse på alle brændvidder.

De fleste, der har købt et systemkamera, har også erfaring med normalzoomen. Det er nemlig det objektiv, der som regel følger med kameraet, når man køber det. En normalzoom har en svær opgave. Den skal dække alt fra landskaber til portrætter, taget under alle tænkelige lysforhold. Den spænder fra 24/28 mm vidvinkel til 80/100 mm tele. Som regel har den en moderat lysstyrke på f/3.5-5.6 – og desværre også moderat skarphed, meget fortegning og synlig vignettering. Det er grunden til, at mange kameraer er udstyret med indbygget objektivkorrektion, som retter op på de fleste af fejlene i billige objektiver. Men kræsne fotografer stiller større krav end jævne amatører og er villige til at lægge flere penge for et bedre objektiv. Så skal det også både være skarpere og have bedre lysstyrke og mindre fortegning. Sådanne objektiver findes til de fleste kameraer, men Fujifilm har ikke haft en lysstærk normalzoom før nu. Fujinon-objektivet har en god lysstyrke på f/2.8 – på alle brændvidder – og dækker 16-55 mm brændvidde svarende til 24-82,5 mm på et 135-kamera. Altså lige i øjet for en normalzoom, der skal bruges til alt fra landskaber til portrætter. (I denne klasse skal man gange med faktor 1,5 for at få et brændviddetal, der svarer til billedvinklen på den gamle 135 mm filmstandard). Objektivet er vejrtætnet, solidt bygget og meget større og tungere end Fujis anden normalzoom, XF 18-55 mm f/2.8-4.0. Den optiske konstruktion er også mere avanceret med udstrakt brug af Fujis Nano-GL og HT-EBC coating på linse-elementerne for at holde strølys og ghosting i skak. Det er de lykkedes godt med. Fujinon-objektivet er næsten helt ufølsomt over for falsk lys og har meget høj, ensartet kontrast på alle brændvidder. Desuden er det meget skarpt, og skarpheden er jævn på alle brændvidder med kun moderat tab af skarphed på de største og de mindste blænder (f/2.8 og f/16 til f/22), når objektivet er sat til 16, 24, 35 og 55 mm brændvidde. Her bliver tøndeformet fortegning ganske synligt, men er ikke skæmmende på nogen måde og kan let kompenseres for i efterbehandlingen. Vignetteringen ved fuld blænde (f/2.8) er også moderat, omend synlig. Kromatisk aberration – der ser ud som en halo-effekt med farveafvigelse i kanterne – er marginalt og mest synligt på 16 mm brændvidde. Oppslagsbilde Konklusion Fujifilms lysstærke normalzoom giver et markant løft i billedkvalitet i forhold til en billig normalzoom. Også hvis man sammenligner med Fujinon XF 18-55 mm, som er en af de bedste normalzooms, der følger med et kamera. For de mest kræsne er der ingen tvivl om, at XF 16-55 mm er et bedre valg. Den er solidt bygget, vejrtætnet, meget skarptegnende og har høj optisk ydelse på alle brændvidder.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Fujifilm Fujinon XF 16-55 mm f/2.8 R LM WR
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
 • Type: 16-55 mm zoom (tilsv. 24-82,5 mm)

 • Lysstyrke: f/2.8
 • Korteste fokusafstand: 30 cm
 • Filterdiameter: 77 mm
 • Linse-elementer: 17 i alt, i 12 grupper
 • Mål og vægt: Ø 83 mm, 106 mm / 655 g
 • Andet: Modlysblænde, vejrtætnet
 • Pris: 8990,-

  Har du noget at tilføje?

  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
  Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
  Test
  Nokia 8.1
  Er et “Nokia” nok? Tja …

  Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

  Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
  High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
  anmeldelse
  Pacific Rim: Uprising
  Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
  Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
  Test
  Datacolor SpyderX Pro
  Sådan får du korrekte farver

  Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

  Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
  Test
  SteelSeries Stratus Duo
  Gør PC’en til en konsol

  SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

  Test
  Sonos Amp
  Dobbelt kraft

  Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

  Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
  Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
  Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
  annonse
  Gruppetest
  Seks 4K-TV’er i budgetklassen
  Et godt TV nummer 2

  På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

  Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
  Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
  Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
  anmeldelse
  The Truth Matters
  Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
  anmeldelse
  The Predator (2018)
  Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
  16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
  Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
  Test
  Nikon Z6
  Fuldtræffer med fuldformat

  Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

  anmeldelse
  Peppermint
  Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
  Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
  anmeldelse
  BlacKkKlansman
  En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
  Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.