annonse
annonse
annonse

Mobilkameraer

De bedste mobiler til billeder

Mobilkameraerne udvikler sig lynhurtigt, og årets modeller tager bedre billeder end nogensinde.

Vi fotograferer mere end nogensinde. Det er dog ikke den nyvakte interesse for systemkameraer, der ligger bag, men simpelthen det faktum, at alle i dag har en smartphone i lommen, der også fungerer som kompaktkamera. Vi tager billeder af hinanden, når vi er i byen, vi tager billeder for at huske ting, vi fotograferer børn og kæledyr konstant, og vi tager også flere billeder, når vi er på ferie.

Men hvor langt er mobilkameraerne kommet – kan de virkelig tage lige så gode billeder som et kompaktkamera?

Svaret er lidt tvetydigt. Tager man et billede i godt lys af f.eks. et landskab, er det svært at se den store forskel. Går man det derimod indendørs eller forsøger at tage billeder under vanskelige lysforhold, er forskellen større. Simpelthen fordi et rigtigt kamera har plads til en større sensor og dermed kan fange mere lys.

Mobilen må arbejde hårdt med den smule lys, den kan fange, og bruge algoritmer for at gøre billedet lysere. Men især når der er zoomet ind, ser man ofte kraftig billedstøj. Desuden har kameraet plads til meget større og bedre optik. Forskellen kan vise sig i forvrængning af billedet eller ujævn skarphed.

Man skal heller ikke glemme, at selv det mest simple kompaktkamera har en zoom. Muligheden for at gå fra vidvinkel ved gruppebilleder til telefoto på objekter i det fjerne er et område, hvor mobilkameraerne ikke kan være med. I stedet må man bevæge sig i forhold til motivet og måske beskære billedet senere for at få det frem, man ville vise.

Dobbelte objektiver

Uden mulighed for bevægelig optik er svaret fra mobilindustrien en ny trend med dobbelt optik. Men det er meget forskelligt, hvad man bruger det til. Enten kan man gøre ligesom Apple og tilføje et teleobjektiv; det giver den åbenlyse fordel ved turistbilleder, at man kan komme tættere på seværdighederne. Eller man kan gøre som LG og tilføje et vidvinkelobjektiv; så behøver man ikke længere at gå baglæns for at få alting med i søgeren.

Den mest unikke løsning er dog Huaweis, som er udviklet i samarbejde med Leica. Deres telefoner har både et farve- og et sort-hvid-kamera. Man ændrer altså ikke brændvidden, men kombinerer fordelene fra de to sensorer i ét billede. Den monokrome sensor er mere lysfølsom og fanger flere detaljer, mens farvesensoren tilføjer det kulørte aspekt.

Samsung, HTC og Sony er endnu ikke hoppet på denne trend, men det skal blive spændende at se, hvad det næste bliver.

picture1
<
>
(Foto: Producent)

Brug menuen til venstre for at læse om flere produkter
Bedste pris på Mobilkameraer
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.

Apple iPhone 7 Plus 6.900 kroner
HTC U11 5.800 kroner
Huawei P10 Plus 6.000 kroner
LG G6 5.800 kroner
Samsung Galaxy S8+ 7.000 kroner
Sony Xperia XZ Premium 6.000 kroner

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Error: View f1cf4efu6y may not exist

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-