annonse
annonse

Nikon D5300

Nyttigt amatørkamera

Man går ikke galt i byen, hvis man vælger D5300. Nikons bedste kamera til amatører er dog ikke lydefrit.

Lyd & Billede mener

Brugervenlighed i top og høj billedkvalitet gør Nikon-kameraet til et glimrende kamera for amatører, der også optager video i ny og næ.
Mangelfuld Wi-Fi implementering samt sløv autofokus og lagring skuffer på et ellers attraktivt kamera.

Nikon har sjældent fejlet på brugervenlighed. De har branchens måske bedste lysmålesystem, men kommer ofte sent med innovationer, der ikke er direkte relateret til fotograferingen. Konservative som de er, tog det en evighed, før de fik bygget trådløs funktionalitet ind i et spejlreflekskamera.

Men nu har efterfølgeren til det vellykkede D5200 endelig fået Wi-Fi til trådløs overførsel af billeder. Og ikke nok med det, kameraet har også GPS-tagging, som registrerer, hvor billederne er taget.

Nikon D5300 er deres næstbilligste spejlrefleks, med Canon EOS 700D, Pentax K-50 og Sony a6000 som de nærmeste konkurrenter, ligeledes med billedsensor i APS-C format. De helt store ændringer har Nikon ikke gjort med D5300. I bund og grund er det det samme kamera som forgængeren, med 5 fps skudhastighed, 39 punkts autofokus, 1080/50p HD-video – med råfiler via HDMI – og 24 megapixel billedsensor.

D5300_BK_18_140_LCD_4
Vipbar skærm er praktisk, især til video-optagelse.

Bortset fra integrationen af Wi-Fi og GPS er de mest markante forbedringer, at Nikon har fjernet lavpasfilteret fra sensoren for bedre detaljeskarphed; der er blevet plads til en større vipbar skærm (8 cm) med 1 megapixel opløsning; og endelig kan man optage video i 50p (progressivt) for jævnere filmvisning.

Endelig trådløst
Ellers er der kun kosmetiske ændringer, såsom et lidt mindre og lettere kamerahus, men det er værd at bemærke, at batterilevetiden er øget til respektable 600 billeder pr. opladning.

Kameraets 39 punkts autofokus kan du selv sætte op ved at lægge fokuspunkterne dér, hvor du vil have dem i motivet, og der er en hjælpemenu, som guider dig til betydningen af snart sagt alle funktioner. Læg hertil en overskuelig placering af knapper – med undtagelse af serieoptagelse og selvudløser – og det er tydeligt, at Nikon har haft amatører i tankerne, da de lavede D5300. Du kan endda selv vælge, hvordan skærmvisningen skal se ud, bl.a. med en praktisk grafisk fremstilling af indstillingsvalgene.

Men selv om de endelig har fået integreret Wi-Fi i kameraet, er der mærkeligt nok ikke hverken NFC eller QR-kode til kameraet. Hvilket ellers ville have gjort det såre simpelt at forbinde til en mobiltelefon eller tablet for trådløs overførsel af billeder. Der er heller ikke nogen knap, der starter Wi-Fi – det skal man selv programmere en funktionsknap på siden af kameraet til – så helt vellykket er implementeringen af Wi-Fi i D5300 ikke.

  • Type: Systemkamera med 24 MP APS-C billedsensor
  • Optik: 18-140 mm f/4.5-5.6 zoom (tilsv. 27-210 mm) m. billedstabilisering
  • Skærm: 8 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
  • Højdepunkter: GPS, Wi-Fi, 5 fps, vipbar skærm, 39 punkts AF
Pris: 5500,-