annonse
annonse
Oktober 2017
Nikon D850
Oktober 2017
Nikon D850

Test af: Nikon D850

Det sejeste prof-kamera

Et kamera, der er godt til alting, er utopi, men Nikon D850 kommer meget tæt på.

Lyd & Billede mener

Ekstrem billedkvalitet med klasseledende dynamik. 4K-video, perfektioneret ergonomi, høj skudtakt og hurtig autofokus. To kortpladser og oplyste knapper.
Følgefokus hænger lidt. Trægere fokus i live view og ustabil filoverførsel med SnapBridge. Maks. skudhastighed kræver vertikalgreb og ekstra batteri.
annonse

Her er det måske mest komplette kamera, vi nogensinde har testet. Det er ikke det hurtigste, det dyreste eller det bedst udstyrede, vi har set, men summen af det hele gør det svært at finde noget at kritisere Nikon D850 for.

Man kan som bekendt ikke få i både pose og sæk. Heller ikke med et kamera i denne prisklasse. F.eks. er det ikke muligt at opnå den maksimale skudtakt på ni billeder i sekundet (fps) uden et vertikalgreb, der koster ekstra. Det har heller ikke verdens bedste autofokus i live view (dvs. når skærmen er søger), og det er ikke just billigt. Men bortset fra det er D850 ikke alene Nikons bedste kamera nogensinde, det er afgjort også et af de bedste kameraer generelt nogensinde. Uanset kategori.

Nikon-kameraet kan bruges til langt det meste. Naturfotografer vil elske hurtigheden, landskabsfotografer billeddynamikken, og portræt- og bryllupsfotografer den afbalancerede farvegengivelse. Det er nok kun de allermest krævende sportsfotografer, der har brug for noget andet end D850.

Veludstyret

D850 er et stort og relativt tungt kamera. Hvilket skyldes, at det bl.a. huser en 45,7 megapixel billedsensor i 24 x 36 mm full-frame-format, en stor optisk prisme-søger, masser af tilslutningsmuligheder, joystick-knap, plads til et UHS-II SD-hukommelseskort plus et XQD-kort for endnu hurtigere filoverførsel – og en massiv batterikapacitet på 1.840 billeder.

Der er også vipbar touch-skærm, belyste knapper, fuld 4K-video med mikrofon- og hovedtelefonstik, slowmotion-video i 1080p HD, 153 fokuspunkter og en skudtakt på 7 fps. I fuld opløsning. Alt sammen pakket ind i et bundsolidt kamerahus med Nikons gennemførte ergonomi.

Det har også SnapBridge med Bluetooth til automatisk trådløs overførsel af billeder til mobilen, og det kan skyde korte billedserier i 8,6 megapixel opløsning. Med 30 fps.

D850 er ikke uden konkurrence. Med sine 50 megapixel er Canon EOS 5DS R en naturlig konkurrent, men det er langtfra lige så hurtigt. Det samme gælder Nikon D810, som stadig er i salg. EOS 5D Mark IV er en mere oplagt konkurrent, det samme er Sony a7R II, a99 II og ikke mindst a9, som jorder dem alle med en skudtakt på 20 fps. Men ingen af dem er så komplette som D850.

4K-video

Ingen bliver vel overrasket over at høre, at D850 også kan skyde højkvalitets 4K-video i 30 fps med information fra hele billedsensoren. På den måde slipper man for beskæring, modsat på D7500. Professionelle, der kræver den bedst mulige kvalitet, kan streame 4K i 4:2:2 8 bit ukomprimeret kvalitet til en ekstern optager med tidskode og det hele.

Kameraet har også video-optagelse i 1080p Full HD-kvalitet med op til 120 fps til slowmotion-video, og her kan man bruge fokusmarkering (peaking). Det kan man mærkeligt nok ikke på 4K-optagelser. Active D-Lighting (auto dynamisk kontrast), højlysmarkering og elektronisk billedstabilisering er også deaktiveret i 4K-tilstand.

4K-video giver 3840 x 2160 pixel opløsning med 30, 25 eller 24 fps billedfrekvens, og kameraet giver dig kontrol over blænde, lukkertid, ISO og eksponeringskompensation under optagelse. Desuden kan du fokusere med pegefingeren på den vipbare skærm, mens optagelsen foregår.

Det har også en generisk flad videoprofil, men ingen Gamma Log for dem, der skal sætte klip sammen med neutrale profiler.

Fart

Kameraet er lynhurtigt, simpelthen hurtigere end alle andre full-frame-kameraer med så høj opløsning. Sony a9 er væsentlig hurtigere, men har “kun” 24 megapixel opløsning og langt mindre billedfiler at sluge. Ikke desto mindre kan a9 klare op til 20 fps.

I testen blev alle vores billeder af racercyklister skarpe, men af og til mistede følgefokus motivet et kort sekund, før den fandt det igen.

Den relativt høje skudtakt på 7 fps er rigeligt til mange slags motiver, og man kan komme op på 9 fps med det separate vertikalgreb MB-D18 og batteriet EN-EL18b. Det er dyrt ekstraudstyr, men for nogle vil det stadig være det værd. Gevinsten er bedre greb og balance med et teleobjektiv monteret på D850.

Kameraets buffer gemmer op til 51 billeder i raw-format (14 bit lossless) ved serieoptagelser og mere end det dobbelte i jpeg. Som nævnt har kameraet 153 fokuspunkter med 99 krydspunkter, og fotografen kan kalibrere autofokus for at undgå, at et objektiv bagfokuserer. Kameraet har de samme 180.000 farvefølsomme lysmålingssensorer som D500, med følsomhed ned til -3 EV.

Brugervenlighed

Hvis man er vant til et nyere Nikon spejlreflekskamera, vil man føle sig hjemme her. Funktionsniveauet er skyhøjt, men tydelige knapper og gennemtænkt placering gør brugervenligheden høj.

Fakta & Rating:
 • Type: 45,7 MP systemkamera med full-frame billedsensor
  Optik: Nikon FX-format
  Skærm: 8 cm LCD, 2,36 mio. billedpunkter
  Søger: Optisk prisme, 0,75x forstørrelse, 100 % dækning
  Højdepunkter: 4k-video, vipbar touch-skærm, Wi-Fi, Bluetooth, 7/9 fps, 153 fokuspunkter, hovedtelefoner ud/mikrofon ind, 1.840 skud/opladning, vejrtætnet kamerahus
  Web: nikon.dk

  Producent:
  Nikon
  Pris:
  30.195,-

  Læs også:

  Praktisk greb

  Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200 mm lever op til Leica-navnet både optisk og prismæssigt.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphed

  Olympus’ PRO-objektiver er blandt de bedste, vi har testet, og det her er ingen undtagelse.

  Canon for begyndere

  Glem spejlrefleks – for de fleste vil Canon EOS M50 være et meget bedre valg.

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.