annonse
annonse
annonse

Olympus Tough TG-Tracker

Praktisk dykkerkamera med 4K-video

Med 4K-video og 30 meters vandtæthed er der ikke noget, du ikke kan fange på film med Olympus’ sjove actionkamera.

Plus
Fikst og brugervenligt actionkamera med et væld af praktiske funktioner. Logger dine aktiviteter og kan tåle 30 meters vanddybde.
Minus
Kraftig fortegning og ujævn skarphed trækker ned på oplevelsen af 4K-videokvalitet.

Actionkameraer er superpopulære, og det er ikke så underligt. For en relativt overkommelig sum kan man få et lille videokamera, der er både nemt og sjovt at bruge. De er ukomplicerede og kan fæstnes på mange forskellige ting, så man kan optage video af sport, adventure-ferier og alt mulig andet.

Markedet for denne type videokameraer vokser stadig, og salgstallene har for længst passeret almindelige videokameraer. Væksten forventes at fortsætte, og i år vil der blive solgt 11 millioner af dem på verdensplan. Der er over to millioner actionkameraer mere end i 2015.

Kongen af markedet er stadig GoPro, der er selve indbegrebet af actionkameraer og det bedst kendte mærke. Men flere vil have en bid af kagen, og nu kaster Olympus sig ind på actionmarkedet ved at udvide deres Tough-serie af stillbilledkameraer, som er de bedst kendte robustkameraer, til også at omfatte video.

Her kombinerer de Tough-kameraernes robusthed med actionkameraernes kompakte enkelhed i Tough TG-Tracker – et vandtæt, robust og simpelt actionkamera med 4K-video, der holder tæt ned til 30 meters dybde. Med andre ord kan man dykke med det uden et undervandshus; det kan man ikke med Sony FDR X1000V, som vi også testet.

Olympus har lagt flere fristelser ind i TG-Tracker. Som navnet indikerer, kan det logge din færden, så længe kameraet er i Log-tilstand (og med på turen). Bagefter kan du se, hvor du har været, i Tracker-app’en til Android- og Apple-telefoner, og data kan lægges ind i arkivet, når du lagrer video-optagelserne.

Men det er ikke alt. Langtfra, endda. Kameraet kan også aflæse barometerstand, dybde under vand, temperatur, højde og kompasretning, og det kan logge en selvvalgt grænse for g-kraft registreret af det indbyggede accelerometer. F.eks. hvis man hopper over en forhindring på cykel eller springer ud med faldskærm.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Ud over 30 meters dykkedybde fungerer det ved minus 10 grader, og det kan tåle fald fra 2,1 meter samt 100 kg tryk. Altså et ægte Tough-kamera, bare med 4K-video oven i alt det andet.

Den vipbare skærm gør kameraet mere brugervenligt end konkurrenternes actionkameraer. (Foto: Producent)
Den vipbare skærm gør kameraet mere brugervenligt end konkurrenternes actionkameraer. (Foto: Producent)

 

God brugervenlighed

Eller rettere sagt, kameraet optager ikke 4K-video i fuld 3840 x 2160 pixel opløsning. I stedet interpolerer det op fra billedsensorens 7,2 megapixel til 8,3 megapixel. Dermed kan man argumentere for, at det ikke er et “ægte” 4K-videokamera, og desværre kan det også ses på video-optagelserne og de stillbilleder, man kan hente ud af videofilerne.

For du kan ikke tage stillbilleder på normal vis med TG-Tracker. Men først lidt om brugervenligheden.

Da kameraet er så lille og let (180 gram), er det nemt at tage med sig. Knapperne er placeret på toppen og er store nok til, at man kan betjene dem med handsker på. En menuknap åbner Indstillinger, som man så kan bruge piletasterne og OK-knappen til at ændre i. Den vipbare skærm er ganske vist lille, men gør kameraet lettere at betjene end f.eks. Sonys actionkameraer, der ikke har nogen skærm.

Et praktisk pistolgreb medfølger. (Foto: Producent)
Et praktisk pistolgreb medfølger. (Foto: Producent)

Jeg havde foretrukket, at skærmen også var vridbar, for med start/stop-knappen til optagelse oven på kameraet er det mest hensigtsmæssigt at holde kameraet sådan, at man bruger tommelfingeren til at starte og stoppe optagelsen.

Det lille batteri holder i halvanden time ved video, før det skal genoplades, og hvis du har brug for mere lys på optagelsen, kan en LED-lygte tændes over objektivet.

Placér horisonten nogenlunde midt i billedet for mindst mulig fortegning. (Foto: Producent)
Placér horisonten nogenlunde midt i billedet for mindst mulig fortegning. (Foto: Producent)

 

Kraftig fortegning

Kameraet har fast fokus og fast brændvidde – 13,9 mm – og rigtig god lysstyrke på blænde f/2.0. Objektivet giver en ekstrem billedvinkel på 204 grader (161 med digital billedstabilisering aktiveret), som i menuen kan reduceres til 156 grader (126 med stabilisering).

Der medfølger et “pistolgreb”, man kan bruge som håndtag og til delvis stabilisering af håndholdte optagelser, der er lagres i MOV-format. Det betyder, at man ikke kan se 4K-optagelserne på mobilen (overført via Wi-Fi), og de fleste tv’er understøtter heller ikke afspilning af MOV-format via hukommelseskortlæseren.

Olympus’ kamera er så let at bruge, at det er sjovt at have det med for at lave kortere eller længere optagelser af al mulig skæg og ballade. Bare tænd på knappen, og du er klar til at optage. Du behøver næsten ikke at bruge skærmen, for den ekstreme billedvinkel fanger alligevel alt foran dig på optagelsen.

Sænker man kameraet under vand, finder det selv ud af, at det er neddykket, og begynder dybdemåling, ligesom det justerer eksponeringen. Det fungerer glimrende, men man må leve med en ret grovkornet billedkvalitet af 4K-kvalitet at være. Stillbilleder fra videofilen ser heller ikke overbevisende ud med lav opløsning og antydninger af billedstøj, selv på optagelser i godt lys.

Den skarpe billedvinkel giver også fortegning, som er temmelig heftig. Hvis man ikke retter kameraet direkte mod horisonten, buer den kraftigt opad eller nedad. Effekten er ikke lige så tydelig under vand, men på land kan man hele tiden se, hvordan hverken horisontale eller vertikale linjer er særlig rettegnende.

Billedvinklen har en anden uheldig bivirkning, nemlig uskarpe kanter og mørke hjørner. Optagelserne er altid skarpest i midten, og ud mod kanterne falder skarpheden markant, ligesom lystabet i hjørnerne (vignettering) er til at tage og føle på.

Olympus-kameraet eksponerer fremragende både over og under vand. (Foto: Producent)
Olympus-kameraet eksponerer fremragende både over og under vand. (Foto: Producent)

 

Konklusion

Man køber ikke Olympus TG-Tracker for at få 4K-video i broadcast-kvalitet, men fordi det er nemt at lave sjove videoer af diverse aktiviteter. For mange vil videokvaliteten sikkert være mere end god nok – den er i hvert fald bedre end fra actionkameraer med 1080 HD-video – men den kan ikke matche de bedste 4K-actionkameraer.

Brugervenligheden, batterilevetiden og de mange funktioner, der er nyttige for aktive brugere, opvejer dog i høj grad de manglende 4K-kvaliteter.

Actionkameraer er superpopulære, og det er ikke så underligt. For en relativt overkommelig sum kan man få et lille videokamera, der er både nemt og sjovt at bruge. De er ukomplicerede og kan fæstnes på mange forskellige ting, så man kan optage video af sport, adventure-ferier og alt mulig andet. Markedet for denne type videokameraer vokser stadig, og salgstallene har for længst passeret almindelige videokameraer. Væksten forventes at fortsætte, og i år vil der blive solgt 11 millioner af dem på verdensplan. Der er over to millioner actionkameraer mere end i 2015. Kongen af markedet er stadig GoPro, der er selve indbegrebet af actionkameraer og det bedst kendte mærke. Men flere vil have en bid af kagen, og nu kaster Olympus sig ind på actionmarkedet ved at udvide deres Tough-serie af stillbilledkameraer, som er de bedst kendte robustkameraer, til også at omfatte video. Her kombinerer de Tough-kameraernes robusthed med actionkameraernes kompakte enkelhed i Tough TG-Tracker – et vandtæt, robust og simpelt actionkamera med 4K-video, der holder tæt ned til 30 meters dybde. Med andre ord kan man dykke med det uden et undervandshus; det kan man ikke med Sony FDR X1000V, som vi også testet. Olympus har lagt flere fristelser ind i TG-Tracker. Som navnet indikerer, kan det logge din færden, så længe kameraet er i Log-tilstand (og med på turen). Bagefter kan du se, hvor du har været, i Tracker-app’en til Android- og Apple-telefoner, og data kan lægges ind i arkivet, når du lagrer video-optagelserne. Men det er ikke alt. Langtfra, endda. Kameraet kan også aflæse barometerstand, dybde under vand, temperatur, højde og kompasretning, og det kan logge en selvvalgt grænse for g-kraft registreret af det indbyggede accelerometer. F.eks. hvis man hopper over en forhindring på cykel eller springer ud med faldskærm. Ud over 30 meters dykkedybde fungerer det ved minus 10 grader, og det kan tåle fald fra 2,1 meter samt 100 kg tryk. Altså et ægte Tough-kamera, bare med 4K-video oven i alt det andet. [caption id="attachment_65036" align="alignnone" width="460"]Den vipbare skærm gør kameraet mere brugervenligt end konkurrenternes actionkameraer. (Foto: Producent) Den vipbare skærm gør kameraet mere brugervenligt end konkurrenternes actionkameraer. (Foto: Producent)[/caption]  

God brugervenlighed

Eller rettere sagt, kameraet optager ikke 4K-video i fuld 3840 x 2160 pixel opløsning. I stedet interpolerer det op fra billedsensorens 7,2 megapixel til 8,3 megapixel. Dermed kan man argumentere for, at det ikke er et “ægte” 4K-videokamera, og desværre kan det også ses på video-optagelserne og de stillbilleder, man kan hente ud af videofilerne. For du kan ikke tage stillbilleder på normal vis med TG-Tracker. Men først lidt om brugervenligheden. Da kameraet er så lille og let (180 gram), er det nemt at tage med sig. Knapperne er placeret på toppen og er store nok til, at man kan betjene dem med handsker på. En menuknap åbner Indstillinger, som man så kan bruge piletasterne og OK-knappen til at ændre i. Den vipbare skærm er ganske vist lille, men gør kameraet lettere at betjene end f.eks. Sonys actionkameraer, der ikke har nogen skærm. [caption id="attachment_65037" align="alignnone" width="460"]Et praktisk pistolgreb medfølger. (Foto: Producent) Et praktisk pistolgreb medfølger. (Foto: Producent)[/caption] Jeg havde foretrukket, at skærmen også var vridbar, for med start/stop-knappen til optagelse oven på kameraet er det mest hensigtsmæssigt at holde kameraet sådan, at man bruger tommelfingeren til at starte og stoppe optagelsen. Det lille batteri holder i halvanden time ved video, før det skal genoplades, og hvis du har brug for mere lys på optagelsen, kan en LED-lygte tændes over objektivet. [caption id="attachment_65040" align="alignnone" width="460"]Placér horisonten nogenlunde midt i billedet for mindst mulig fortegning. (Foto: Producent) Placér horisonten nogenlunde midt i billedet for mindst mulig fortegning. (Foto: Producent)[/caption]  

Kraftig fortegning

Kameraet har fast fokus og fast brændvidde – 13,9 mm – og rigtig god lysstyrke på blænde f/2.0. Objektivet giver en ekstrem billedvinkel på 204 grader (161 med digital billedstabilisering aktiveret), som i menuen kan reduceres til 156 grader (126 med stabilisering). Der medfølger et “pistolgreb”, man kan bruge som håndtag og til delvis stabilisering af håndholdte optagelser, der er lagres i MOV-format. Det betyder, at man ikke kan se 4K-optagelserne på mobilen (overført via Wi-Fi), og de fleste tv’er understøtter heller ikke afspilning af MOV-format via hukommelseskortlæseren. Olympus’ kamera er så let at bruge, at det er sjovt at have det med for at lave kortere eller længere optagelser af al mulig skæg og ballade. Bare tænd på knappen, og du er klar til at optage. Du behøver næsten ikke at bruge skærmen, for den ekstreme billedvinkel fanger alligevel alt foran dig på optagelsen. Sænker man kameraet under vand, finder det selv ud af, at det er neddykket, og begynder dybdemåling, ligesom det justerer eksponeringen. Det fungerer glimrende, men man må leve med en ret grovkornet billedkvalitet af 4K-kvalitet at være. Stillbilleder fra videofilen ser heller ikke overbevisende ud med lav opløsning og antydninger af billedstøj, selv på optagelser i godt lys. Den skarpe billedvinkel giver også fortegning, som er temmelig heftig. Hvis man ikke retter kameraet direkte mod horisonten, buer den kraftigt opad eller nedad. Effekten er ikke lige så tydelig under vand, men på land kan man hele tiden se, hvordan hverken horisontale eller vertikale linjer er særlig rettegnende. Billedvinklen har en anden uheldig bivirkning, nemlig uskarpe kanter og mørke hjørner. Optagelserne er altid skarpest i midten, og ud mod kanterne falder skarpheden markant, ligesom lystabet i hjørnerne (vignettering) er til at tage og føle på. [caption id="attachment_65039" align="alignnone" width="460"]Olympus-kameraet eksponerer fremragende både over og under vand. (Foto: Producent) Olympus-kameraet eksponerer fremragende både over og under vand. (Foto: Producent)[/caption]  

Konklusion

Man køber ikke Olympus TG-Tracker for at få 4K-video i broadcast-kvalitet, men fordi det er nemt at lave sjove videoer af diverse aktiviteter. For mange vil videokvaliteten sikkert være mere end god nok – den er i hvert fald bedre end fra actionkameraer med 1080 HD-video – men den kan ikke matche de bedste 4K-actionkameraer. Brugervenligheden, batterilevetiden og de mange funktioner, der er nyttige for aktive brugere, opvejer dog i høj grad de manglende 4K-kvaliteter.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Olympus Tough TG-Tracker
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 7,2 MP actionkamera med 1/2,3" billedsensor
  • Optik: 13,9 mm f/2.0
  • Skærm: 1,5" LCD, 115K billedpunkter
  • Søger: Nej
  • Højdepunkter: Wi-Fi, 4K-video, GPS-logging, barometer, kompas, termometer, manometer, vandtæt ned til 30 m, LED-lygte, 8 MP stillbilleder*

* Interpoleret fra 7,2 MP

Pris: 2999,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Samsung slår sine folder

Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.

Test
Nokia 8.1

Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her

Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.

High end-weekend i Aarhus

Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.

Dyk med droner

Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.

Test
Datacolor SpyderX Pro

Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom

Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.

Test
SteelSeries Stratus Duo

Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp

Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.