annonse
annonse
annonse

Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS

Marts 2017Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm
Marts 2017Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm

Ekstremt god tele

Endelig findes der en ægte telezoom med høj ydelse til Panasonics systemkameraer.

Superb optisk ydelse og rigtig god mekanisk kvalitet. Meget let og kompakt.
Faldende skarphed fra 300 mm, følsomt over for strølys, moderat lysstyrke.

Egentlig burde det ikke være muligt. Ofte er det heller ikke. Vores erfaringer med telezooms – typisk 70-300 mm eller endnu kraftigere zoom – er blandede. For at sige det mildt. Man finder som regel ekstreme zoomobjektiver på såkaldte de superzoomkameraer, som bryster sig af 20x zoom eller mere. Det giver en enorm rækkevidde – og mange optiske udfordringer.

Og de er ikke lette at løse. Kameraproducenterne tyr derfor til processering af billederne fra kameraer med kraftig zoom for at kompensere for optiske fejl. Men de skinner alligevel igennem, og dermed er superzoomkameraer som regel ét stort kompromis på billedkvaliteten.

Endnu større bliver udfordringen, når man skal konstruere en zoom, der skal sidde på et dyrt kamera med høj opløsning. Her bliver de optiske udfordringer som regel meget tydelige.

Foto: Lasse Svendsen

I lyset af dette er det forbløffende, hvor vellykket Panasonics 100-400 mm zoom er blevet. En ægte telezoom med god til moderat lysstyrke fra f/4.0 til f/6.3, afhængigt af brændvidden.

Det er lavet til Panasonics (og Olympus’) systemkameraer og henvendt til fotografer, der har brug for ekstra lang rækkevidde. Det er også den eneste zoom til Micro Four Thirds-systemet, der har så lang rækkevidde.

På f.eks. Panasonic G80 eller Olympus OM-D E-M1 II bliver det til en 200-800 mm zoom pga. billedsensorens beskæringsfaktor (2x). Det gør zoomen velegnet til dyrefotografering, action og sport, forudsat at autofokus kan følge med.

Leica-godkendt
Objektivet prydes af et Leica-logo, hvilket bare betyder, at det er lavet efter Leicas krav til optisk ydelse. Det er også vejrtætnet, meget tillidsvækkende bygget og påfaldende let og kompakt. Det har aftageligt stativfæste, som skrues på en drejelig ring, så det er lettere at vippe kameraet i portrætstilling.

Foto: Lasse Svendsen

På siden sidder der knapper til begrænsning af fokusområdet fra 5 meter til uendelig, auto/manuel fokus og billedstabilisering til og fra. Der er også en lås til zoomringen, så den ikke kryber, når man bevæger kameraet.

Billedstabiliseringen kompenserer ikke mere end 2½ eksponeringstrin, men det er bedre end ingenting, og den fungerer sammen med kameraets indbyggede billedstabilisering. Det giver bedre stabilisering over hele brændviddeområdet.

Fremragende optik
Den største optiske udfordring ved så meget zoom er at bevare skarpheden over hele brændviddeområdet. Her hjælper det med god autofokus. Men selv kanongod autofokus giver bare flere skarpe billeder; de bliver stadig ikke bedre end optikkens evne til at tegne skarpt. Her skal det nævnes, at autofokus heldigvis er mere end hurtig nok til at følge med, når det går løs. Objektivet understøtter Panasonic-kameraer med 240 fps fokushastighed, og det kan mærkes.

En dag på skibakken viste, at Panasonic-objektivet følger godt med, men det er vigtigt at begrænse fokusområdet i kameraet, ellers risikerer man, at motivet er ude af fokus. Men med skarp baggrund.

Foto: Lasse Svendsen

Fokus er lydløs, og på Olympus-kameraet med det store håndgreb er balancen rigtig god. Med en vægt på under et kilo er objektivet mere end 600 gram lettere – og flere tusind kroner billigere – end f.eks. Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6 L IS II.

Panasonic-objektivet er derimod ikke dårligere. Tværtimod fremstår det som et rigtig godt køb, selv om det ikke er perfekt. Fortegningen er marginal, også på råfiler, hvor man dog kan se lidt pudeformet linjefortegning, og der er knap nok synlig farvebrydning – eller kromatisk aberration, som det også hedder.

Testbilleder på 100, 200, 300 og 400 mm, viser, at skarpheden er bedst op til 300 mm; derefter falder den over hele billedfladen. Hvilket er forventeligt fra et objektiv af denne type. I praksis betyder det, at man må efterbehandle billederne for skarphed på fuld tele, mens det ikke er nødvendigt mellem 100 og 300 mm.

Skarphed
Skarpheden er også meget jævn fra blænde f/4.0 op til 200 mm, hvor den maksimale blænde er f/5.1. 300 mm giver maksimalt f/5.7, og 400 mm selvfølgelig f/6.3. Blænde f/8.0 er generelt den, der giver absolut bedst skarphed over størstedelen af billedfladen, mens den er faldende fra f/16 på brændvidder på op til 300 mm og allerede fra f/11 på 400 mm.

Foto: Lasse Svendsen

Det er slet ikke dårligt, og vignetteringen er godt under kontrol på alle blænder med kun ca. et halvt trins lysfald i hjørnerne på f/4.0. Der er også minimal sfærisk fortegning og astigmatisme, og kontrasten er fremragende. Ja, næsten på Leica-niveau.

Foto: Lasse Svendsen

Objektivet har en lille, integreret modlysblænde, der kan trækkes over fronten, og en aftagelig, der dækker bedre. De hjælper med at holde strølys ude, men det er stadig følsomt over for strølys fra skrå vinkel. Der skal dog ikke meget til for at forhindre strølys; det er nok at kigge i søgeren og dreje kameravinklen en smule, så er det meste væk.

Konklusion
Denne Panasonic Leica-zoom til Micro Four Thirds-formatet er kort og godt fremragende. Den mekaniske kvalitet er på højde med de dyreste objektiver fra Canon og Nikon, og den optiske kvalitet står heller ikke tilbage for tilsvarende fra de to store producenter. For Panasonic- og Olympus-fotografer, der har brug for kraftig tele, er Vario-Elmar 100-400 mm hver en krone værd.

Bedste pris på Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400 mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 100-400 mm telezoom (tilsv. 200-800 mm)
  • Lysstyrke: f/4.0-6.3
  • Korteste fokusafstand: 130 cm
  • Filterdiameter: 72 mm
  • Linseelementer: 20 i alt, i 13 grupper
  • Mål og vægt: Ø 83 x 172 mm / 985 g
  • Andet: Modlysblænde, vejrtætnet, optisk billedstabilisering, zoomlås, stativfæste
  • Til: Panasonic og Olympus MFT

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+

Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.

Handsker til touch-skærme

Brug mobilen uden at fryse om fingrene.

Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen

Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks

Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.

Trådløs soundbar fra McIntosh

Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.

Topsejt rejsekamera fra Fujifilm

Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.

anmeldelse
The Truth Matters

Løgnene bag Irak-krigen

Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.

anmeldelse
The Predator (2018)

Et pust fra ­fortiden

Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.

16x zoom fra Olympus

Kompakt 12-200 mm zoom.

Tre nye Leica specialobjektiver

Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.

anmeldelse
Peppermint

Fuldstændig ­uengagerende

Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.

Test
Nikon Z6

Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

Audiovector slipper musikken fri

Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.

anmeldelse
BlacKkKlansman

En politisk ­knytnæve

Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.

Bedre skærmkalibrering

Datacolor har forbedret kalibreringen.

Test
Nokia 5.1 Plus

Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.

Test
Audeze Mobius

Ud af hovedet-oplevelse

Audezes luksus-headset laver om på hovedtelefonernes grundregler. Og så lyder det godt!

anmeldelse
Velvet Buzzsaw

Kunstnerisk mord

Et relativt mislykket genremiks mellem ironisk satire og slasher-film.

Gruppetest
6 trådløse hovedtelefoner

Seriøs trådløs lyd

Hovedtelefoner til dig, der tager lydkvalitet alvorligt, men ikke har lyst til at blive totalt ruineret.

Udendørs og indbyggede højttalere fra Sonos

Serien, der er produceret sammen med Sonance, er især egnet til den nye Amp.

Gruppetest
5 budget-pickupper

Den vigtigste del

En ny og bedre pickup er den enkleste og bedste løsning til bedre lyd.

De første billeder fra Lumix S1R

Vi har fotograferet med Panasonics nye flagskib, som kan tage billeder på op til 187 megapixel!

Hovedtelefoner til skydespil

Logitech har udviklet en helt ny lydteknologi specielt til skydespil.

Test
Denon CEOL N10

Bonsai-stereo

Denons dværganlæg udfordrer Sonos-højttalere og soundbars på deres hjemmebane.

Flere Pentax-objektiver

Mens vi venter på nye kameraer, kan vi glæde os over to nye vidvinkelobjektiver.

Gruppetest
5 premium gaming laptops

Fem af de seje

Der skal godt grej til, når der skal games. Vi har haft fem laptops, der ikke stikker op for bollemælk, med på slagmarken.

Test
Marantz NA6006

Fin afspiller med en vigtig mangel

Denne netværksafspiller er nem i brug, kan spille det meste og lyder fantastisk. Men de, der streamer højopløst, vil blive skuffet.