Normalt må man vælge. Man kan ikke få i både pose og sæk. Et kamera, der skal være lynhurtigt med høj skudtakt, kan ikke have ekstrem opløsning. Et kamera, der skal være bygget som en professionel model, kan ikke være lille og let. Og et kamera, der skal være lige godt til stillbilleder og video, er ofte kun bedst i den ene disciplin.
Få er lykkedes så godt med at opfylde alle ønskerne som Panasonic Lumix G9. Et kamera med ekstrem skudtakt og opløsning, som er lille og let, vejrbeskyttet og bygget i metal, med raffinerede funktioner og høj ydelse både på stillbilleder og video.
Jeg vil vove den påstand, at G9 ikke alene er Panasonics bedste kamera, men en af de allerbedste systemkameraer for entusiastiske fotografer, der stiller høje krav til skarphed, skudtakt, billedkvalitet og brugervenlighed.
Kameraet ligner lidt Nikon D500 i udformning – hvilket er et kompliment – og er ligesom dette et af de mest tilfredsstillende kameraer, jeg har prøvet.
Det er et kamera til snart sagt ethvert behov. Sport, bryllup, landskab, dyreliv, rejser eller almindelig hobbyfotografering – G9 kan det hele. Desuden leverer det højkvalitets video i 4K-opløsning og har alle de funktioner, man kan forvente af et professionelt kamera. Og lidt til.
En af de mest nyttige funktioner i et kamera er indbygget femaksers billedstabilisering. Her fungerer den sammen med en optisk stabilisator i objektivet og giver op til 6,5 trins kompensation. Bedst i klassen.
Man kan hente stillbilleder fra 6K-opløsning med 30 fps optagehastighed, som giver 18 megapixel billeder. Man kan også hente stillbilleder fra 4K med hele 60 fps, hvilket giver 8,3 megapixel billeder, og kameraet har ægte 4K/60 fps video, en skudtakt på 20 fps i fuld 20 megapixel opløsning samt Panasonics lynhurtige og præcise DFD-fokus (Depth From Defocus).
Og der er selvfølgelig meget mere endnu. Såsom en stor elektronisk søger uden black-out på serieoptagelser, to hukommelseskortpladser, USB-opladning, vridbar touch-skærm og statusskærm på toppen af kameraet.
Det er egenskaber, man også finder en del af hos konkurrenterne, f.eks. Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 og Fujifilm X-T2.
80 MP-billeder med høj opløsning
Ligesom Olympus-kameraet kan G9 tage billeder i ekstra høj opløsning, nemlig 80 megapixel. Princippet er det samme på begge modeller. Man sætter kameraet på stativ, aktiverer høj opløsning i menuen og tager billedet. Så tager kameraet flere eksponeringer og flytter billedchippen mellem hvert billede, og sætter så eksponeringerne sammen til ét 80 megapixel billede.
Siden det tager nogle sekunder, bør både kamera og motiv stå stille, ellers dukker der uskarphed op i billederne.
Kameraets videoegenskaber er ikke lige så avancerede som Lumix GH5’s, men sidstnævnte er i praksis også nærmere et professionelt videokamera med stillbilleder som bonus.
4K- og 6K-opløsning
Man kan optage video i 4K-format med op til 60 fps og 150 Mbit/s, hvilket giver meget rene billedfiler praktisk taget uden forstyrrende rullende lukker. 4K-feedet kan som sagt også bruges til at hente 8 megapixel stillbilleder fra en 60 fps billedstrøm, ligesom man kan hente 18 megapixel stillbilleder fra en 30 fps 6K-videostrøm.
Med den elektroniske lukker formår G9 en skudtakt på 20 billeder i sekundet med fuld 20 megapixel opløsning og autofokus hele vejen.
Kameraet gemmer 4K-optagelserne på SD-kort i 8 bit og 4:2:0 internt (mod 10 bit/4:2:2 på GH5). Begge kortpladser tager UHS-II-kort, som er nødvendige for at håndtere den store datastrøm fra 4K-video og billedserier med 20, 30 og 60 fps.
Superb brugervenlighed
Kameraets DFD-fokus med 225 fokuspunkter er den bedste, vi har prøvet på noget Panasonic-kamera, og sammen med den nye Leica DG Elmarit 200 mm f/2.8 er det en yderst kompetent kamerapakke. Også til action, dyreliv og sport.
Det låsbare programhjul er placeret til venstre for den store søger. Som med 3,7 megapixel opløsning og stor forstørrelse er blandt de bedste, vi har set. Den har knap nok synlig black-out på serieoptagelser, så man hele tiden kan følge motivet i søgeren.
Under det nævnte programhjul sidder et hjul til serieoptagelser og selvudløser, til højre for søgeren en bagbelyst statusskærm, to indstillingshjul og knapper til hvidbalance, ISO-følsomhed, eksponeringskompensation og video-optagelse samt on/off. Smart placeret rundt om udløserknappen, ligesom hos Pentax og Nikon.
Den vipbare touch-skærm kan både bruges til at scrolle i menuerne og vælge fokuspunkter og eksponering med. En række programmérbare knapper til højre for skærmen, endnu et indstillingshjul og en hurtigknap til fokusvalg giver fotografen mange muligheder.
Flere af knapperne er programmérbare, også flere af dem, man finder på skærmen, og kameraet har en umådelig praktisk joystick-knap til valg af fokuspunkter. Det har også et par knapper og en skyder foran, som fotografen selv kan indstille, og tre sæt indstillingsvalg kan gemmes og hentes frem fra programhjulets hukommelsesbanker C1, C2 og C3.
Det vejrbeskyttede kamerahus er virkelig solidt og tillidsvækkende bygget med god plads til hænderne, et stort håndgreb og en fornem søger. Der findes også et vertikalgreb til kameraet, som er praktisk, når man bruger lange teleobjektiver, og samtidig øger batterikapaciteten væsentligt.
Billedkvalitet
Kameraet har samme bagbelyste 20 megapixel billedsensor – uden lavpasfilter – som Lumix GH5. Panasonic siger, at de er næsten ens, bare med opdateret elektronik på sensoren i G9. Men billedprocessoren er ny, og det kan ses: Endelig har Panasonic taget et vigtigt skridt frem på stillbilledkvalitet. Farvegengivelsen er den bedste fra noget Lumix-kamera og på niveau med de bedste konkurrenter.
Billeddynamikken ligger stadig lidt efter Nikon D500, men forskellen er ikke stor nok til, at jeg mener, den er noget minus for kameraet.
Billedstøj er meget bedre under kontrol her end på GH5, og det er ikke før man passerer ISO 6400, at man får kornstøj, der kan være generende. Lige så vigtigt er det, hvordan støjen ser ud. Her er den meget finkornet, og kameraet formår at holde farvestøj meget bedre under kontrol end GH5.
Stillbilledkvaliteten er så god, at det hurtigt bliver hårkløveri at sammenligne med andre kameraer, men detaljeskarphed, farvegengivelse, billeddynamik og (manglen på) billedstøj er på niveau med – eller bedre end – Olympus OM-D E-M1 II, Nikon D500 og Fujifilm X-T2.
Kvaliteten af 4K-optagelser er bedre med G9 end med nogen af de nævnte og vil for mange være en god grund til at foretrække Panasonic-kameraet frem for dets nærmeste konkurrenter.
Konklusion
Billedkvaliteten fra Panasonic Lumix G9 er så god, at man må lede andre steder efter fejl og mangler. Men de er ikke lette at finde, for kameraets ergonomi er gennemført god, det virker så godt skruet sammen, som man kan forlange, og det har et funktionsniveau, der kan gøre selv den mest krævende fotograf målløs. Det er faktisk heller ikke svært at forsvare prisen, for der findes ikke p.t. noget bedre kamera i denne klasse.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer