annonse
annonse

Test af: Panasonic Lumix GX7

En drøm at fotografere med

Få systemkameraer er så tilfredsstillende at bruge som Lumix GX7. Det hidtil mest komplette systemkamera i sin klasse.

Lyd & Billede mener

Super billedkvalitet Fremragende farvegengivelse Praktisk vippesøger Solid kvalitet
Relativt lille søgerbillede Knapper bagpå sidder for tæt
annonse

Nogle gange er det klogt at tage et skridt tilbage, viske tavlen ren og tænke sig om. Det kan man forestille sig, at Panasonic har gjort med Lumix GX7. Et kompakt systemkamera, som bejler til fotoentusiaster, der føler, at et spejlrefleks er for stort og klodset. Men som både forlanger høj billedkvalitet og et højt funktionsniveau. Hvilket de til fulde får med GX7.

Panasonic var først ude med et kompakt systemkamera i 2008. Siden er alle de store kameraproducenter kommet på banen med versioner af kameraer i segmentet mellem kompakt og spejlrefleks. Denne kameratype er fysisk mindre og lettere end spejlreflekser, men mere avancerede end kompaktkameraerne. Med udskiftelig optik og masser af tilbehør er de også langt mere anvendelige til forskellige typer fotografering. Og vigtigst af alt: Billedkvalitet og egenskaber står ikke tilbage for spejlreflekskameraerne.

Konkurrenterne
I hvert fald ikke når vi taler om Lumix GX7, som sammen med Lumix GH3 er det mest avancerede kamera fra Panasonic. Et kamera, der skal tilfredsstille både ambitiøse amatørfotografer og krævende professionelle.

GX7 stiller op i samme klasse som Olympus OM-D, Sony NEX-7 og Fujifilm XE-1. Alle med indbygget elektronisk søger og i prisklassen omkring 10.000 kroner. Men GX7 adskiller sig fra de nævnte konkurrenter på flere punkter. Den integrerede og frem for alt vipbare elektroniske søger er kun ét af dem.

Trådløst og NFC
Netop fraværet af søger har ofte været et ankepunkt på kompakte systemkameraer. Spejlreflekser har den så at sige af natur, og endda optisk, mens kompakte systemkameraer i givet fald kommer med elektronisk søger. Ligesom videokameraer.

Derudover har GX7 kortere lukkertid end sine konkurrenter – 1/8000 sekund – hvilket gør det nemmere at fotografere i godt lys med stor blænde. Der er også Wi-Fi indbygget i kameraet, så man kan overføre billeder trådløst til sin mobil eller tablet. Man downloader en kamera-app til mobilen, og så kan man fjernstyre kameraets udløser samt overføre billeder og video.

Panasonic-GX7-bak

Den indbyggede søger kan vippes op til 90 grader.

Hvis man har en telefon med NFC (Near Field Communication), er det nok at holde mobilen hen til kameraets NFC-logo, når man har startet Wi-Fi, så bliver trådløs overføring automatisk sat op. Altså ingen tidskrævende indtastning af ID-nummer og adgangskode.

Vipbar søger
Touch-skærmen på GX7 kan vippes op og ned, og kobler automatisk fra, når man sætter øjet til kameraets OLED-søger. Men da søgeren er i 16:9 bredformat – ligesom tv’et derhjemme – er det kun midten af ​​søgeren, der bruges, når man tager stillbilleder. Selve søgerbilledet er derfor ikke lige så stort som på Olympus’ knivskarpe VF-4 til PEN E-P5 eller i søgeren i ​​Sony NEX-6 og 7, men den har en opløsning på 2,3 megapixel og 0,7x (svarende til 35 mm format).

Søgerbilledet er af god kvalitet i den forstand, at opløsningen er tilstrækkelig, og der er relativt lidt “mørketid” mellem eksponeringerne. Men der er stadig lidt farveskift på pixelniveau, når man panorerer, og farvebalancen i søgeren er mere kølig (med blåstik) end virkeligheden. Heldigvis kan man selv justere farvebalance og -mætning, både på skærmen og i søgeren.

At søgeren kan vippes 90 grader op, er en velkommen tilføjelse. Så kan man holde kameraet ind til kroppen i vanskelige vinkler og kort sagt bruge søgeren i kameraet langt oftere, end hvis den ikke var vipbar.

Solidt kamerahus
Foruden NFC er Focus Peaking – fokusmarkering – populært i dag. Det bruges til at stille skarpt under manuel fokusering. Når peaking er aktiveret, ser man gule eller hvide markeringer i søgeren eller på skærmen, dér hvor motivet er skarpt.

Fakta & Rating:
  • Type: Systemkamera med 16 MP Micro Four Thirds billedsensor
  • Optik: G Vario 14-42 mm f/3.5-5.6 (tilsv. 28-84 mm)
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
  • Højdepunkter: Wi-Fi og NFC, vipbar touch-skærm og elektronisk søger, integreret billedstabilisering, 1/8000 s. lukkertid
  • Billedformater: RAW, JPEG, AVCHD, MPEG4
  • Følsomhed: ISO 125-25.600
  • Serieoptagelse: 5 fps
  • Video: 1920 x 1080p, 50 fps
  • Lukkertider: 60-1/8000 s.
  • Billedstabilisering: Ja
  • Søger: Elektronisk
  • Blitz: Indbygget, TTL blitzsko
  • Batteri: Litium-ion, 350 billeder
  • Mål: 123 x 71 x 55 mm
  • Vægt: 402 g (m. batteri)

   

  Producent:
  Panasonic
  Pris:
  9.000,-

  Læs også:

  Praktisk greb

  Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200 mm lever op til Leica-navnet både optisk og prismæssigt.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphed

  Olympus’ PRO-objektiver er blandt de bedste, vi har testet, og det her er ingen undtagelse.

  Canon for begyndere

  Glem spejlrefleks – for de fleste vil Canon EOS M50 være et meget bedre valg.

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.