annonce
annonce

Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12 mm f/1.4 ASPH

Leica-ydelse til Leica-pris

Denne solide 12 mm vidvinkel lever op til sit navn i ét og alt. På godt og ondt.

Rettegnende og skarptegnende lysstærk vidvinkel i vejrtætnet kvalitet.
en afstandsskala, høj pris, og blænderingen virker ikke på Olympus.

Når der står Leica på objektivet, kan man være sikker på tre ting: Solid kvalitet, solid ydelse og solid pris. Det er også tilfældet for Panasonics Leica Summilux til Micro Four Thirds-kameraer såsom Lumix GX8 og Olympus PEN-F.

Den relativt kompakte vidvinkel svarer til 24 mm på et Micro Four Thirds-kamera, og med en lysstyrke på f/1.4 er Summilux-objektivet super til landskaber, arkitektur og reportage under de fleste lysforhold. De fleste vejrforhold også, for objektivet er vejrtætnet og kan tåle snefygning eller regnskyl.

Blændering har det også, men den virker kun med Panasonics egne kameraer; Olympus-kameraer understøtter ikke blændering på Lumix-objektiver.

Der findes i øvrigt en anden 12 mm til disse kameraer: Olympus 12 mm f/2.0, som er mindre, billigere og næsten lige så god. Men er man meget kræsen mht. optisk ydelse, er Summilux et (lidt) bedre objektiv.

 

Nul fortegning, høj pris

Den mættede farvegengivelse og den høje kontrast gør det perfekt til landskabsfoto, og den meget lave fortegning gør det fremragende til arkitektur. Vel at mærke med korrigerede billeder, for på råfilerne kan man se tøndeformet fortegning. Det er ekstremt lidt strølys – bemærkelsesværdigt for så bred en vidvinkel – og kromatisk aberration er rigtig godt dæmpet.

Skarpheden er forbløffende jævn helt ned til blænde f/2.8 og moderat faldende i hjørnerne ved fuld blændeåbning. Den er også høj og giver en mere ensartet og meget tydeligere detaljeskarphed end med tilsvarende brændvidde på en zoom.

Fra blænde f/5.6 falder skarpheden, og her øges diffraktionen også, som dæmper detaljeskarpheden. Jeg vil sige, at f/8.0 er grænsen for acceptabel skarphed. I hvert fald hvis man vil have ensartet skarphed over hele billedfladen.

Panasonics egne målinger indikerer meget ensartet skarphed for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheden. (Foto: Producent)
Panasonics egne målinger indikerer meget ensartet skarphed for en vidvinkel. Det stemmer godt med virkeligheden. (Foto: Producent)

 

Konklusion

Man kommer ikke uden om den høje pris, når Leica/Panasonic-objektiver skal opsummeres. Således også her, for prisen er høj. Selv for en så godt korrigeret vidvinkel med god lysstyrke. Dermed bliver det en 12 mm for de få – de allermest kræsne – andre vil komme langt med Olympus’ 12 mm til den halve pris.

Bedste pris på Panasonic Lumix Leica DG Summilux 12 mm f/1.4 ASPH
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 12 mm vidvinkel (tilsv. 24 mm)
  • Lysstyrke: f/1.4
  • Korteste fokusafstand: 20 cm
  • Filterdiameter: 62 mm
  • Linseelementer: 15 i alt, i 12 grupper
  • Mål & vægt: Ø 70 mm, 70 mm / 335 gram
  • Andet: Modlysblænde, blændering, vejrtætnet
  • Til: Olympus og Panasonic Micro Four Thirds
Pris: 11695,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk. [Heateor-SC]

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-