annonce
annonce

Panasonic Lumix LX15

Februar 2017Panasonic Lumix LX15

Hurtigt og praktisk kompaktkamera

Panasonics lille ny passer lige godt til både begyndere og viderekomne.

Skarptegnende zoom giver høj billedkvalitet i de fleste situationer. Lysstærk vidvinkel, touch-skærm og hurtig autofokus på stillbilleder.
Ingen søger, skærmen kan kun vippes i én retning, lille buffer stopper serieoptagelser tidligt.

Nye kompaktkameraer bliver stadig mere avancerede, grænsende til små computere, og de kræver meget af brugerne. Man skal ikke bare tage fine billeder, man skal også kæmpe med mange små knapper og komplicerede menuer for at lave selv den mindste indstilling.

En touch-skærm løser langt hen ad vejen problemet med betjeningen, for her kan man få plads til flere funktioner, end det er muligt at få plads til knapper på et lommekamera.

Det er en af fordelene ved Panasonic Lumix LX15. Det, som kameraet mangler – en søger er der f.eks. desværre ikke – opvejes i høj grad af gennemtænkte skærmmenuer, som man betjener med pegefingeren, ligesom på mobilen. Det er godt for både nybegyndere og erfarne. De sidste kan også glæde sig over rigtig gode råfiler til efterbehandling af billederne og praktiske detaljer såsom en blændering på zoomobjektivet.

Lumix LX15 hører til entusiastsegmentet med små kameraer og har en 1 tommes billedsensor på 20 megapixel kombineret med 4K-video og lysstærk zoom.

Zoomobjektivet skiller sig lidt ud fra konkurrenternes, selv om 24-72 mm næsten er identisk med f.eks. Sonys RX100-modeller. Her får man optisk billedstabilisering kombineret med en lysstyrke på f/1.4 ved 24 mm vidvinkel. Det springer hurtigt til f/2.8, når man zoomer, og bliver der til 72 mm tele, men det er stadig rigtig godt for et kompaktkamera med 3x zoom.

(Foto: Producent)

Med høj skudtakt, vipbar touch-skærm, hurtig autofokus og Panasonics 4K Photo-funktion er det et kamera, der passer godt til landskabsfotografering og portrætter eller som feriekamera. Det er ikke lige så velegnet til sport, for bufferen stopper én, før man får taget særlig lange billedserier med 12 fps. Eller 7 fps, hvis man vil have autofokus mellem hvert billede.

Som på de fleste nyere Panasonic-kameraer med 4K-video kan man vælge 8 megapixel stillbilleder fra videostrømmen med 30 fps, når 4K Photo er valgt. Lumix LX15’s nærmeste konkurrenter er Sony RX100IV og RX100V, Canon PowerShot G7X II samt Lumix LX100.

Billedkvalitet
Da en 1 tommes billedsensor har større billedflade end almindelige kompaktkameraer med 1/2,3 tommers sensor, fanger den mere lys. Det giver bedre billeder pga. mindre støj og bedre billeddynamik.

Kameraet har samme autofokus med 49 punkters dybdebaseret fasefokus, som vi kender fra andre Panasonic-kameraer med samme sensor. Fokus er lynhurtig på stillbilleder, men ved serieoptagelser stopper bufferen kameraet alt for hurtigt, mens det lagrer billederne. Det lægger lidt en dæmper på glæden over den hurtige fokusering og den høje skudtakt.

(Foto: Producent)

Så det er ikke noget actionkamera, men billederne bliver knivskarpe alligevel. Især pga. høj optisk kvalitet. Man forventer et synligt skarphedsfald på 24 mm, især på fuld blænde, men her er det forbavsende skarpt. Der er selvfølgelig lidt vignettering at se på råfilerne, som ikke er så synlig på de korrigerede jpeg-billeder, men skarphed i hjørnerne er relativt god.

Fortegningen er heller ikke dårlig for en 24 mm, og zoomer man til 72 mm, holder den optiske kvalitet sig godt. Husk i øvrigt, at brændviddeomfanget ændrer sig til 36-108 mm, når man optager video. Det skyldes, at 4K-video beskæres på billedsensoren. En ulempe for dem, der kan lide at filme med vidvinkel, men en fordel for dem, der i højere grad bruger tele, når de filmer.

Zoomen på LX15 giver lidt finere detaljeskarphed end den på Sony RX100V, så længe man holder sig under ISO 1600. Kameraet er på sit bedste under de 1600, men billedstøjen er ikke værre, end at man fint kan leve med det. Over ISO 3200 bliver det straks værre. Ikke kun på grund af den grumsede støj, men også fordi Panasonic har valgt en hård støjalgoritme, som reducerer skarpheden markant ved høje ISO-værdier.

Ingen søger og glat håndgreb, men knivskarp optik, og blænderingen er guld værd!

Så hold dig under ISO 1600.

Man kan optage 4K-klip i 15 minutters sekvenser. Det er godt, for det er et kamera, man kan lide at filme med. Den praktiske touch-skærm i kombination med den lydløse zoom og den præcise autofokus gør det nemt at bruge. Videokvaliteten er langt finere end på almindelig HD-video, hvilket vi hurtigt kunne konstatere på vores reference-tv fra Panasonic.

Vellykket kompakt
Panasonic Lumix LX15 er et af de bedste kompaktkameraer, vi har testet. Det mangler en søger, og touch-skærmen har begrænsede bevægelsesmuligheder, men billedkvaliteten og brugervenligheden i øvrigt er der ikke meget at udsætte på.

Nogle vil savne mere zoom, andre et ND-filter, men sammenfattende kan vi roligt sige, at LX15 er et af de bedste køb i premium-segmentet. Det er billigere end Sony RX100IV og RX100V, og dermed et bedre køb, hvis du kan leve med ulighederne.

Bedste pris på Panasonic Lumix LX15
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 20 MP kompaktkamera med 1" billedsensor
  • Optik: 24-72 mm f/1.4-2.8
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
  • Søger: Nej
  • Højdepunkter: Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, touch-skærm, 10 fps, 20x zoom, 260 skud pr. opladning
Pris: 6495,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-