annonse
annonse

Panasonic Lumix LX15

Hurtigt og praktisk kompaktkamera

Februar 2017Panasonic Lumix LX15

Panasonics lille ny passer lige godt til både begyndere og viderekomne.

Lyd & Billede mener

Skarptegnende zoom giver høj billedkvalitet i de fleste situationer. Lysstærk vidvinkel, touch-skærm og hurtig autofokus på stillbilleder.
Ingen søger, skærmen kan kun vippes i én retning, lille buffer stopper serieoptagelser tidligt.

Nye kompaktkameraer bliver stadig mere avancerede, grænsende til små computere, og de kræver meget af brugerne. Man skal ikke bare tage fine billeder, man skal også kæmpe med mange små knapper og komplicerede menuer for at lave selv den mindste indstilling.

En touch-skærm løser langt hen ad vejen problemet med betjeningen, for her kan man få plads til flere funktioner, end det er muligt at få plads til knapper på et lommekamera.

Det er en af fordelene ved Panasonic Lumix LX15. Det, som kameraet mangler – en søger er der f.eks. desværre ikke – opvejes i høj grad af gennemtænkte skærmmenuer, som man betjener med pegefingeren, ligesom på mobilen. Det er godt for både nybegyndere og erfarne. De sidste kan også glæde sig over rigtig gode råfiler til efterbehandling af billederne og praktiske detaljer såsom en blændering på zoomobjektivet.

Lumix LX15 hører til entusiastsegmentet med små kameraer og har en 1 tommes billedsensor på 20 megapixel kombineret med 4K-video og lysstærk zoom.

Zoomobjektivet skiller sig lidt ud fra konkurrenternes, selv om 24-72 mm næsten er identisk med f.eks. Sonys RX100-modeller. Her får man optisk billedstabilisering kombineret med en lysstyrke på f/1.4 ved 24 mm vidvinkel. Det springer hurtigt til f/2.8, når man zoomer, og bliver der til 72 mm tele, men det er stadig rigtig godt for et kompaktkamera med 3x zoom.

(Foto: Producent)

Med høj skudtakt, vipbar touch-skærm, hurtig autofokus og Panasonics 4K Photo-funktion er det et kamera, der passer godt til landskabsfotografering og portrætter eller som feriekamera. Det er ikke lige så velegnet til sport, for bufferen stopper én, før man får taget særlig lange billedserier med 12 fps. Eller 7 fps, hvis man vil have autofokus mellem hvert billede.

Som på de fleste nyere Panasonic-kameraer med 4K-video kan man vælge 8 megapixel stillbilleder fra videostrømmen med 30 fps, når 4K Photo er valgt. Lumix LX15’s nærmeste konkurrenter er Sony RX100IV og RX100V, Canon PowerShot G7X II samt Lumix LX100.

Billedkvalitet
Da en 1 tommes billedsensor har større billedflade end almindelige kompaktkameraer med 1/2,3 tommers sensor, fanger den mere lys. Det giver bedre billeder pga. mindre støj og bedre billeddynamik.

Kameraet har samme autofokus med 49 punkters dybdebaseret fasefokus, som vi kender fra andre Panasonic-kameraer med samme sensor. Fokus er lynhurtig på stillbilleder, men ved serieoptagelser stopper bufferen kameraet alt for hurtigt, mens det lagrer billederne. Det lægger lidt en dæmper på glæden over den hurtige fokusering og den høje skudtakt.

  • Type: 20 MP kompaktkamera med 1" billedsensor
  • Optik: 24-72 mm f/1.4-2.8
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
  • Søger: Nej
  • Højdepunkter: Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, touch-skærm, 10 fps, 20x zoom, 260 skud pr. opladning
Pris: 6495,-