annonce
annonce

Panasonic Lumix TZ100

Maj 2016Panasonic Lumix TZ100

Panasonic Lumix TZ100

Med 4K-video og 10x zoom kan du komme langt med Panasonics lommevenlige kompaktkamera.

Fornem video- og billedkvalitet plus hurtig autofokus giver skarpe billeder i de fleste situationer. Kraftig zoom, indbygget søger og touch-skærm gør det meget anvendeligt.
En vipbar skærm havde være praktisk, og batteri til 250 billeder er lidt lavt på et så rejsevenligt kamera.

Man skal ikke lede længe for at finde lyspunkter på kameramarkedet. F.eks. oplever de såkaldte superzoomkameraer stigende popularitet. Forbrugerne har taget kameraer med meget zoom til sig, fordi man i manges øjne kan erstatte et gammelt kamera med et nyt, der har en meget mere zoom – og kan være i en lomme.

Det har gjort, at salget af de såkaldte superzoomkameraer faktisk stiger. Selv om det ikke handler så meget om billedkvalitet som om bekvemmelighed. Men der er undtagelser.

F.eks. Panasonics Lumix lille TZ100. Et lille kamera med 10x zoom, der modsiger myten om, at små kameraer med meget zoom giver dårlige billeder. Her får man forbandet gode billeder – og 4K-video – i en pakke, der er kompetent nok til at kaldes et allround-kamera. Et kamera, der passer til det meste, er lille og let, har meget zoom og er nemt at bruge. Et kompaktkamera til både vandreture, ferier, hverdagsliv og store begivenheder.

Hemmeligheden i TZ100 er en stor 1 tommers billedsensor og et tilpasset zoomobjektiv, som spiller godt sammen og formår at give god billedkvalitet. Mange vil måske bare bruge det som peg-og-skyd kamera, men det er faktisk så avanceret, at viderekomne fotografer næppe vil savne noget.

Kameraet har ikke mange konkurrenter. I denne klasse kan man vælge imellem det lille Sony RX100 IV, der koster mere og har mindre zoom, og Panasonic Lumix FZ1000, der har endnu mere zoom, men er meget større og slet ikke kan være i lommen.

Ja, TZ100 stiller nærmest op i en klasse for sig, for 25-250 mm zoom, 1 tommes billedsensor på 20 megapixel, 4K-video med 8 megapixel stillbilleder, touch-skærm, elektronisk søger og valgbar fokus, efter at billedet er taget, findes ikke i noget andet lommekamera til under 10.000 kroner.

Man kan f.eks. vælge brændvidde med ringen omkring objektivet og blænde med hjulet på toppen. (Foto: Producent)
Man kan f.eks. vælge brændvidde med ringen omkring objektivet og blænde med hjulet på toppen. (Foto: Producent)

 

4K-valg og Post Focus

Flere og flere kameraer får 4K-video, der kan vises i 8 megapixel opløsning på et 4K-tv i stuen. Også TZ100, men her får man oven i hatten mulighed for at bladre i 4K-streamen med 4K Photo og plukke stillbilleder ud med samme opløsning. Det kan gøres ved at swipe langs touch-skærmen på bagsiden og gemme det bedste billede som stillbillede på hukommelseskortet.

En anden fiks funktion er Post Focus, hvor man kan vælge, hvor billedet skal være skarpest, efter at det er taget. Tryk på skærmen på det sted i motivet, som du vil have skarpt, og vælg Gem bagefter. Smart.

Fire af knapperne bag på kameraet kan programmeres til at aktivere en foretrukken funktion, og fem kan tilføjes i skærmmenuen på touch-skærmen. Ringen rundt om objektivet kan også programmeres, f.eks. som zoomring med trinløs eller trinvis zoom, og det samme kan indstillingshjulet på toppen.

Der er også en række andre funktioner, såsom råfiloptagelse, HD-konvertering af 4K-video, Wi-Fi og panoramabilleder, og så er optisk billedstabilisering selvfølgelig integreret.

Det samme er en elektronisk søger. Den er lidt lille, men skarpt nok til, at den fungerer fint, når man ikke så godt kan se skærmen i skarpt lys. Dog er den ikke lige så stor og lys som søgeren i RX100 IV. Den har en anden praktisk funktion, nemlig at give stabilitet. For når man holder kameraet op til ansigtet og kigger i søgeren, stabiliserer man kameraet bedre på lange brændvidder – og længere lukkertider.

Fremragende touch-skærm, men den er ikke vip- eller drejbar. (Foto: Producent)
Fremragende touch-skærm, men den er ikke vip- eller drejbar. (Foto: Producent)

 

Leica-objektiv

Valget af 1 tommes billedsensor vidner om, at Panasonic mener det alvorligt. Meget mindre sensorer med den halve billedflade er normen i denne type kamera. Der som regel giver køb på billedkvaliteten til gengæld for store mængder zoom. En billedsensor af denne størrelse betyder, at der er en større flade til at fange lyset, og det giver bedre billeder, især i svagt lys. Men det stiller også krav til den optiske kvalitet af zoomen.

Det gør det også her, så Leica-objektivet på kameraet er lavet specielt til dette kamera og er relativt lysstærkt med blænde f/2.8 på vidvinkel, men blænden stiger hurtigt til over f/4.0, når man drejer zoomringen. Hvor stor lysåbning man kan have, er altid et kompromis. Med blænde f/2.8 hele vejen til 250 mm ville det blive et meget større og dyrere kamera, og så går pointen ligesom fløjten. Så kunne man lige så godt købe FZ1000.

Den Leica-mærkedede zoom er i stedet meget rettegnende og ensartet skarp på de fleste blænder og næsten alle brændvidder. Processoren retter på f.eks. linjefortegning på jpeg-billederne (det er synligt på råfiler), men objektivet har kun lidt af den kromatiske fejlbrydning og fortegning, der er almindeligt for en 10x zoom.

Det er også skarpt i det vigtige område i centrum, og det er kun på f/2.8 og 25 mm brændvidde, at faldet i hjørneskarphed er alvorligt. Her er der også en del vignettering – dvs. lystab – i hjørnerne, men som sagt løser kameraet til dels problemet ved at blænde hurtigt ned på øget brændvidde.

Billedstøjen er godt under kontrol op til ISO 800, hvor den gradvis øges, og ved ISO 3200 er omfanget af støj ikke så slemt som normalt for et kompaktkamera. Man kan faktisk slippe med moderat støj selv ved ISO 6400, men vi fraråder at tage andet end sort-hvide billeder, der skal se kornede ud, ved højere ISO-værdier.

Billedkvaliteten minder i det hele taget meget om, hvad vi har set fra Sony RX100 IV og FZ1000, og TZ100 fremstår som et godt kompromis mellem de to kameraers egenskaber.

Videokvaliteten, især 4K, er forbavsende god. Panasonics autofokus er hurtig til at fokusere på actionscener, og følgefokus fungerer fint i godt lys. Muligheden for at hente stillbilleder med 4K Photo er faktisk vældig nyttig i mange situationer, og nogle gange er Post Focus-funktionen også vældig rar.

 

Konklusion

Panasonic Lumix TZ100 kommer som kaldet til dem, der har brug for et godt og alsidigt kompaktkamera til festlige og andre lejligheder. Her får man billedkvalitet på højde med de bedste, men med 10x zoom og touch-skærm oveni. At det mangler vejrtætning, ekstrem lysstyrke og vipbar skærm, er ikke så vigtigt. Vi kunne godt have tænkt os en større søger, længere batterilevetid og et bedre håndgreb, men man kan ikke få alt i denne verden.

Det er det kamera, du skal købe, hvis du gerne vil have vellykkede billeder oftere og have mest muligt samlet i et lommekamera.

Bedste pris på Panasonic Lumix TZ100
Pricerunner.dk er en kommerciel partner til lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 20 MP kompaktkamera med 1" billedsensor
  • Optik: 25-250 mm f/2.8-5.9
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
  • Søger: 116 MP elektronisk, 0,46x forstørrelse
  • Højdepunkter: Wi-Fi, 4K-video, DFD-fokus, touch-skærm, 10 fps, 10x zoom
Pris: 6395,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Vær altid opdateret!

Fri adgang til Lyd & Billede digitalt i en måned

0,-