annonse
annonse
annonse

Pentax K-1

Canon- og Nikon-killer

Pentax’ nye full-frame kamera passer bedst til kræsne fotografer med god tid.

Plus
Ekstremt høj billedkvalitet og mange unikke funktioner. Velfungerende billedstabilisering, overbevisende konstruktion og meget fleksible indstillingsmuligheder.
Minus
Lav skudtakt, begrænset følgefokus, få tilgængelige full-frame objektiver og bedaget videofunktion.

De fleste full-frame kameraer er store, dyre og rettet mod alle andre end jævne amatørfotografer. De passer bedst til landskabs, bryllups- eller portrætfotografer og er – med undtagelse af de dyreste professionelle kameraer fra Nikon og Pentax – ikke egnet til sport og action.

Med en enkelt undtagelse passer netop den beskrivelse godt på Pentax’ nye digitale spejlreflekskamera. Et kamera, der adskiller sig fra de fleste kameraer ved, at billedsensoren har større billedflade – 24 x 36 mm – som fanger mere lys end små sensorer.

Oftest kaldet APS- eller Micro Four Thirds-billedsensorer, som er de mest almindelige formater til systemkameraer, altså kameraer med udskiftelig optik. Også Pentax K-3 II, som vi testede i 2015. Et strålende APS-kamera for viderekomne.

Det er nok også viderekomne, der først og fremmest vil omfavne et kamera som K-1. Det kan sætte kryds i alle boksene for et moderne full-frame kamera: Stort, tungt, kompliceret og med fremragende opløsning. Men det er ikke dyrt. I hvert fald ikke i forhold til konkurrerende kameraer fra Sony, Canon og Nikon.

Under 20.000 kroner for et vejrtætnet spejlreflekskamera med 36 megapixel billedsensor, integreret femaksers billedstabilisering (som det eneste i klassen), GPS, Wi-Fi og en lang række indstillingsmuligheder er ikke værst. Det placerer K-1 i den overkommelige ende af full-frame markedet.

Det har vi ikke set før: LED-lys på bagsiden af skærmen. (Foto: Producent)
Det har vi ikke set før: LED-lys på bagsiden af skærmen. (Foto: Producent)

De, der vælger et full-frame kamera med en større billedsensor, gør det ikke, fordi de har brug for en masse megapixels, men bl.a. fordi de gerne vil udnytte lysstærk optik. F.eks. for at få smallere skarphedsdybde og større uskarphed i baggrunden på portrætter. Et full-frame kamera med en 85 mm blænde f/1.4 giver bedre kontrol over skarphedsdybden end et kamera med et tilsvarende objektiv og mindre billedflade.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

På et full-frame kamera ændrer billedvinklen sig ikke, når man sætter en 85 mm på. På et APS-kamera vil billedvinklen svare til 128 mm, fordi den mindre sensor beskærer billedfladen.

Landskabsfotografer og folk, der tager mange makrobilleder, portrætter og stills, som ikke kræver ekstremt hurtig autofokus eller 4K-video, kommer definitivt i mål med Pentax K-1. Det er som hugget ud af et stykke granit, vejrtætnet og med store knapper; søgeren er enorm, og det har nogle smarte tricks oppe under manchetterne, som en del fotografer vil værdsætte.

To kortpladser, der også er belyst. (Foto: Producent)
To kortpladser, der også er belyst. (Foto: Producent)

Visse begrænsninger

Kameraet er først og fremmest lavet til stillbilledfotografer med høje krav til farvegengivelse, detaljeopløsning, skarphed og fotografisk kontrol. I disse 4K-tider er 1080p HD-video ikke rigtig noget salgsargument. Kontrollen over video-optagelser er også begrænset, så her vil vi koncentrere os om de fotografiske egenskaber.

Som nævnt er det ikke noget actionkamera. Skudtakten er kun 4,4 fps (6,5 fps i APS-tilstand), og autofokussystemet er heller ikke skabt for at imponere nogen. Men det er faktisk Pentax’ bedste, med et nyt SAFOX-fokusmodul udstyret med 33 fokuspunkter. 25 af dem er krydssensorer, følsomme ned til -3 EV.

Fokuspræcisionen er der ikke meget at udsætte på. Med Pentax’ 24-70 mm f/2.8 objektiv låser kameraet fokus lynhurtigt, også i dårligt lys, men det kan ikke rigtig følge med motiver i bevægelse.

Både Nikon D810, Sony a7R II og Canon EOS 5D Mark IV er hurtigere og følger meget bedre med i svingene på action. Så regn ikke med, at K-1 er det bedste valg til sport eller fotografering af dyr i naturen.

Unik skærm, der kan roteres, vrides og vippes i alle retninger. (Foto: Producent)
Unik skærm, der kan roteres, vrides og vippes i alle retninger. (Foto: Producent)

Solid kvalitet

Pentax-kameraet er gedigent bygget. Faktisk er det massive og vejrtætnede K-1 noget af det mest solide, jeg har haft i hænderne – professionelle kameraer inklusive.

Det er ikke smukt på samme måde som et Canon EOS 5D eller så stilrent minimalistisk som Leica SL. Det virker snarere, som om man har tænkt, at symmetri ødelægger brugervenligheden. For ved første øjekast ser det ud, som om knapper og hjul er kastet på, men efter man har brugt kameraet i et stykke tid, går det op for én, at der er en gennemtænkt logik bagved.

Der er tre indstillingshjul. Et foran, et bagpå og et på toppen. Mange af knapperne kan programmeres af fotografen, og man kan lagre hele fem forskellige kameraopsætninger, som så er tilgængelige i indstillingsbanken (U1-U5) på programhjulet.

Der er også et par valgmuligheder, som er unikke for Pentax. Vælger man Sv, overlades ISO-indstillingerne til fotografen, og så vælger kameraet blænde og lukkertid. Drejer man det låsebare hjul om til Tav, bestemmer man selv blænde og lukkertid, og så styrer kameraet ISO-værdierne.

Femaksers billedstabilisering og Pixel Shift er ret unikt for et full-frame kamera. (Foto: Producent)
Femaksers billedstabilisering og Pixel Shift er ret unikt for et full-frame kamera. (Foto: Producent)

På den anden side af det store prismehus sidder et nyt funktionshjul, hvor man kan ændre indstillinger for ni funktioner: Wi-Fi, APS-C tilstand, billedstabilisering, gitternet, HR, bracketing, skudtakt, ISO og +/- 5 EV eksponeringskompensation. Drej hjulet til den ønskede funktion og brug indstillingshjulet på toppen til at ændre indstillingerne.

En anden smart detalje (som også er praktisk) er den udtagelige drejelige og vipbare skærm. Den sidder på fire teleskopstænger, som gør det muligt at dreje den til den foretrukne position. På bagsiden af skærmen sidder fire små lysdioder. Træk skærmen ud og tryk på lampeknappen på toppen, så tændes dioderne og lyser bagsiden af kameraet op.

Åbner man hukommelseskortlugen – med plads til to SD-kort – er den også belyst. Det samme er bajonetfatningen. Det er faktisk mere praktisk, end det måske lyder. Lysdiodernes funktion og lysstyrke kan du selv bestemme i den omfattende indstillingsmenu.

Med vertikalgrebet påmonteret. (Foto: Producent)
Med vertikalgrebet påmonteret. (Foto: Producent)

Billedkvalitet

Her finder man også flere nyttige indstillinger, som direkte påvirker billedkvaliteten. Horisontkorrektion, astro-indstilling til lange eksponeringer af stjernehimlen, simulering af lavpasfilter samt Pentax’ Pixel Shift (pixelforskydning). Sidstnævnte er måske den mest interessante, da den kan give endnu mere ekstrem detaljeopløsning, når man har brug for det.

Så skal kameraet stå på stativ, og motivet stå stille. Når Pixel Shift er aktiveret, bruger kameraet billedstabiliseringen til at flytte billedsensoren fire gange. Hver gang tages en eksponering, og så registrerer kameraet farveinformationen for hver pixel fire gange: Rød, blå og to gange grøn. Det øger farvedybden, og man får lidt bedre detaljeskarphed.

Det er muligt at kompensere – lidt – for bevægelse i motivet med Motion Correction aktiveret. Så regner kameraet selv ud, hvor tingene skal være, hvis det registrerer, at noget har flyttet sig under eksponeringen, og kompenserer for det. Det fungerer, men regn med, at dele af billedet (der hvor bevægelsen har været) ikke bliver helt så knivskarpe som resten.

Som hugget i sten. (Foto: Producent)
Som hugget i sten. (Foto: Producent)

Man kan tænke sig, at Pixel Shift kan være nyttigt til f.eks. makro- eller produktfotografering, men det kan også være brugbart til landskaber og arkitektur. Eksempelvis hvis man har brug for øget billeddynamik og farvedybde til at fange alle nuancerne i udsmykningen i en katedral.

Hvilket så leder mig til billeddynamikken. Som er fremragende. Jeg har ikke set bedre siden testen af Nikon D810, der er klasseledende inden for disciplinen. Pentax-kameraet er fuldt på højde med dette, og råfilerne er fantastiske for fotografer, der vil have det bedst mulige udgangspunkt for efterbehandlingen.

Her er der rigtig meget at arbejde med, både i eksponering, dynamik og ikke mindst farveomfang. Især på billeder taget med Pixel Shift. Der er mere farveinformation at hente, og på billeder taget med ISO-værdier over 12.800 er det lettere at farvekorrigere og justere for billedstøj, fordi der er mere information i råfilerne.

Billedstøjen er rigtig godt under kontrol op til ISO 25.600. Herfra og op øges den proportionalt med faldet i detaljeskarphed, men det er fuldt ud muligt at få brugbare resultater ved ISO 51.200. “Smørhullet” er ISO 100-1600, men man ser knap nok billedstøj fra ISO 3200 til 12.800, medmindre man er meget følsom over for den slags – og bruger en lup.

Det nye funktionshjul til højre for prismehuset. (Foto: Producent)
Det nye funktionshjul til højre for prismehuset. (Foto: Producent)

Konklusion

Pentax K-1 er et fantastisk full-frame kamera til kræsne stillbilledfotografer. Det er ikke specielt velegnet til sport og action, og udvalget af full-frame objektiver er foreløbig meget begrænset. Især sammenlignet med Canon og Nikon, men også i forhold til Sony.

Men kameraets billedkvalitet står ikke tilbage for det bedste fra hverken Canon, Nikon eller Sony. Billeddynamik og detaljeskarphed er fuldt på højde med det bedste, vi har set – især på råfiler med Pixel Shift – og kameraets byggekvalitet er upåklagelig.

Der er heller ikke meget at udsætte på prisen, hvilket gør K-1 til et af de mest spændende professionelle kameraer lige nu.

De fleste full-frame kameraer er store, dyre og rettet mod alle andre end jævne amatørfotografer. De passer bedst til landskabs, bryllups- eller portrætfotografer og er – med undtagelse af de dyreste professionelle kameraer fra Nikon og Pentax – ikke egnet til sport og action. Med en enkelt undtagelse passer netop den beskrivelse godt på Pentax’ nye digitale spejlreflekskamera. Et kamera, der adskiller sig fra de fleste kameraer ved, at billedsensoren har større billedflade – 24 x 36 mm – som fanger mere lys end små sensorer. Oftest kaldet APS- eller Micro Four Thirds-billedsensorer, som er de mest almindelige formater til systemkameraer, altså kameraer med udskiftelig optik. Også Pentax K-3 II, som vi testede i 2015. Et strålende APS-kamera for viderekomne. Det er nok også viderekomne, der først og fremmest vil omfavne et kamera som K-1. Det kan sætte kryds i alle boksene for et moderne full-frame kamera: Stort, tungt, kompliceret og med fremragende opløsning. Men det er ikke dyrt. I hvert fald ikke i forhold til konkurrerende kameraer fra Sony, Canon og Nikon. Under 20.000 kroner for et vejrtætnet spejlreflekskamera med 36 megapixel billedsensor, integreret femaksers billedstabilisering (som det eneste i klassen), GPS, Wi-Fi og en lang række indstillingsmuligheder er ikke værst. Det placerer K-1 i den overkommelige ende af full-frame markedet. [caption id="attachment_66471" align="alignnone" width="460"]Det har vi ikke set før: LED-lys på bagsiden af skærmen. (Foto: Producent) Det har vi ikke set før: LED-lys på bagsiden af skærmen. (Foto: Producent)[/caption] De, der vælger et full-frame kamera med en større billedsensor, gør det ikke, fordi de har brug for en masse megapixels, men bl.a. fordi de gerne vil udnytte lysstærk optik. F.eks. for at få smallere skarphedsdybde og større uskarphed i baggrunden på portrætter. Et full-frame kamera med en 85 mm blænde f/1.4 giver bedre kontrol over skarphedsdybden end et kamera med et tilsvarende objektiv og mindre billedflade. På et full-frame kamera ændrer billedvinklen sig ikke, når man sætter en 85 mm på. På et APS-kamera vil billedvinklen svare til 128 mm, fordi den mindre sensor beskærer billedfladen. Landskabsfotografer og folk, der tager mange makrobilleder, portrætter og stills, som ikke kræver ekstremt hurtig autofokus eller 4K-video, kommer definitivt i mål med Pentax K-1. Det er som hugget ud af et stykke granit, vejrtætnet og med store knapper; søgeren er enorm, og det har nogle smarte tricks oppe under manchetterne, som en del fotografer vil værdsætte. [caption id="attachment_66470" align="alignnone" width="460"]To kortpladser, der også er belyst. (Foto: Producent) To kortpladser, der også er belyst. (Foto: Producent)[/caption]

Visse begrænsninger

Kameraet er først og fremmest lavet til stillbilledfotografer med høje krav til farvegengivelse, detaljeopløsning, skarphed og fotografisk kontrol. I disse 4K-tider er 1080p HD-video ikke rigtig noget salgsargument. Kontrollen over video-optagelser er også begrænset, så her vil vi koncentrere os om de fotografiske egenskaber. Som nævnt er det ikke noget actionkamera. Skudtakten er kun 4,4 fps (6,5 fps i APS-tilstand), og autofokussystemet er heller ikke skabt for at imponere nogen. Men det er faktisk Pentax’ bedste, med et nyt SAFOX-fokusmodul udstyret med 33 fokuspunkter. 25 af dem er krydssensorer, følsomme ned til -3 EV. Fokuspræcisionen er der ikke meget at udsætte på. Med Pentax’ 24-70 mm f/2.8 objektiv låser kameraet fokus lynhurtigt, også i dårligt lys, men det kan ikke rigtig følge med motiver i bevægelse. Både Nikon D810, Sony a7R II og Canon EOS 5D Mark IV er hurtigere og følger meget bedre med i svingene på action. Så regn ikke med, at K-1 er det bedste valg til sport eller fotografering af dyr i naturen. [caption id="attachment_66469" align="alignnone" width="460"]Unik skærm, der kan roteres, vrides og vippes i alle retninger. (Foto: Producent) Unik skærm, der kan roteres, vrides og vippes i alle retninger. (Foto: Producent)[/caption]

Solid kvalitet

Pentax-kameraet er gedigent bygget. Faktisk er det massive og vejrtætnede K-1 noget af det mest solide, jeg har haft i hænderne – professionelle kameraer inklusive. Det er ikke smukt på samme måde som et Canon EOS 5D eller så stilrent minimalistisk som Leica SL. Det virker snarere, som om man har tænkt, at symmetri ødelægger brugervenligheden. For ved første øjekast ser det ud, som om knapper og hjul er kastet på, men efter man har brugt kameraet i et stykke tid, går det op for én, at der er en gennemtænkt logik bagved. Der er tre indstillingshjul. Et foran, et bagpå og et på toppen. Mange af knapperne kan programmeres af fotografen, og man kan lagre hele fem forskellige kameraopsætninger, som så er tilgængelige i indstillingsbanken (U1-U5) på programhjulet. Der er også et par valgmuligheder, som er unikke for Pentax. Vælger man Sv, overlades ISO-indstillingerne til fotografen, og så vælger kameraet blænde og lukkertid. Drejer man det låsebare hjul om til Tav, bestemmer man selv blænde og lukkertid, og så styrer kameraet ISO-værdierne. [caption id="attachment_66467" align="alignnone" width="460"]Femaksers billedstabilisering og Pixel Shift er ret unikt for et full-frame kamera. (Foto: Producent) Femaksers billedstabilisering og Pixel Shift er ret unikt for et full-frame kamera. (Foto: Producent)[/caption] På den anden side af det store prismehus sidder et nyt funktionshjul, hvor man kan ændre indstillinger for ni funktioner: Wi-Fi, APS-C tilstand, billedstabilisering, gitternet, HR, bracketing, skudtakt, ISO og +/- 5 EV eksponeringskompensation. Drej hjulet til den ønskede funktion og brug indstillingshjulet på toppen til at ændre indstillingerne. En anden smart detalje (som også er praktisk) er den udtagelige drejelige og vipbare skærm. Den sidder på fire teleskopstænger, som gør det muligt at dreje den til den foretrukne position. På bagsiden af skærmen sidder fire små lysdioder. Træk skærmen ud og tryk på lampeknappen på toppen, så tændes dioderne og lyser bagsiden af kameraet op. Åbner man hukommelseskortlugen – med plads til to SD-kort – er den også belyst. Det samme er bajonetfatningen. Det er faktisk mere praktisk, end det måske lyder. Lysdiodernes funktion og lysstyrke kan du selv bestemme i den omfattende indstillingsmenu. [caption id="attachment_66474" align="alignnone" width="460"]Med vertikalgrebet påmonteret. (Foto: Producent) Med vertikalgrebet påmonteret. (Foto: Producent)[/caption]

Billedkvalitet

Her finder man også flere nyttige indstillinger, som direkte påvirker billedkvaliteten. Horisontkorrektion, astro-indstilling til lange eksponeringer af stjernehimlen, simulering af lavpasfilter samt Pentax’ Pixel Shift (pixelforskydning). Sidstnævnte er måske den mest interessante, da den kan give endnu mere ekstrem detaljeopløsning, når man har brug for det. Så skal kameraet stå på stativ, og motivet stå stille. Når Pixel Shift er aktiveret, bruger kameraet billedstabiliseringen til at flytte billedsensoren fire gange. Hver gang tages en eksponering, og så registrerer kameraet farveinformationen for hver pixel fire gange: Rød, blå og to gange grøn. Det øger farvedybden, og man får lidt bedre detaljeskarphed. Det er muligt at kompensere – lidt – for bevægelse i motivet med Motion Correction aktiveret. Så regner kameraet selv ud, hvor tingene skal være, hvis det registrerer, at noget har flyttet sig under eksponeringen, og kompenserer for det. Det fungerer, men regn med, at dele af billedet (der hvor bevægelsen har været) ikke bliver helt så knivskarpe som resten. [caption id="attachment_66472" align="alignnone" width="460"]Som hugget i sten. (Foto: Producent) Som hugget i sten. (Foto: Producent)[/caption] Man kan tænke sig, at Pixel Shift kan være nyttigt til f.eks. makro- eller produktfotografering, men det kan også være brugbart til landskaber og arkitektur. Eksempelvis hvis man har brug for øget billeddynamik og farvedybde til at fange alle nuancerne i udsmykningen i en katedral. Hvilket så leder mig til billeddynamikken. Som er fremragende. Jeg har ikke set bedre siden testen af Nikon D810, der er klasseledende inden for disciplinen. Pentax-kameraet er fuldt på højde med dette, og råfilerne er fantastiske for fotografer, der vil have det bedst mulige udgangspunkt for efterbehandlingen. Her er der rigtig meget at arbejde med, både i eksponering, dynamik og ikke mindst farveomfang. Især på billeder taget med Pixel Shift. Der er mere farveinformation at hente, og på billeder taget med ISO-værdier over 12.800 er det lettere at farvekorrigere og justere for billedstøj, fordi der er mere information i råfilerne. Billedstøjen er rigtig godt under kontrol op til ISO 25.600. Herfra og op øges den proportionalt med faldet i detaljeskarphed, men det er fuldt ud muligt at få brugbare resultater ved ISO 51.200. “Smørhullet” er ISO 100-1600, men man ser knap nok billedstøj fra ISO 3200 til 12.800, medmindre man er meget følsom over for den slags – og bruger en lup. [caption id="attachment_66475" align="alignnone" width="460"]Det nye funktionshjul til højre for prismehuset. (Foto: Producent) Det nye funktionshjul til højre for prismehuset. (Foto: Producent)[/caption]

Konklusion

Pentax K-1 er et fantastisk full-frame kamera til kræsne stillbilledfotografer. Det er ikke specielt velegnet til sport og action, og udvalget af full-frame objektiver er foreløbig meget begrænset. Især sammenlignet med Canon og Nikon, men også i forhold til Sony. Men kameraets billedkvalitet står ikke tilbage for det bedste fra hverken Canon, Nikon eller Sony. Billeddynamik og detaljeskarphed er fuldt på højde med det bedste, vi har set – især på råfiler med Pixel Shift – og kameraets byggekvalitet er upåklagelig. Der er heller ikke meget at udsætte på prisen, hvilket gør K-1 til et af de mest spændende professionelle kameraer lige nu.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave
Bedste pris på Pentax K-1
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 36,4 MP spejlrefleks med full-frame sensor
  • Optik: Pentax FA
  • Skærm: 8 cm vipbar og drejelig LCD, 1 mio. billedpunkter
  • Søger: Optisk prisme, 0,7x forstørrelse, 100 % dækning
  • Højdepunkter: GPS, Wi-Fi, anti-moiré, 5 trins billedstabilisering, Pixel Shift, vejrtætnet hus, 14 bit råfiler
Pris: 15300,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Samsung slår sine folder Den første foldbare mobil på markedet er en realitet. Sig velkommen til Samsung Galaxy Fold. Og hav den store pengepung parat, hvis du vil købe den.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
annonse
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.