annonse
annonse

Pentax K-3 II

Entusiastkamera udfordrer giganterne

September 2015Pentax K-3 II

Hvis du vil have spejlrefleks, findes der et godt alternativ til Canon og Nikon.

Lyd & Billede mener

Meget solidt bygget kamera med upåklagelig billedkvalitet og funktioner, som mange af konkurrenterne mangler.
Autofokus er stadig en tand efter de bedste i klassen.

Med få opdateringer at fremvise er det let at affeje Pentax K-3 II med et skuldertræk. Spejlreflekskameraet har den samme billedsensor som forgængeren og næsten ingen forbedringer af betydning – med én undtagelse.

Faktisk er kameraet næsten identisk med forgængeren K-3. Her får man et seriøst bygget kamerahus med omfattende vejrtætning, en 24 megapixel billedsensor i APS-C format, hurtig skudtakt på op til 8,3 billeder i sekundet og forbedret indbygget billedstabilisering. Der virker med alle objektiver.

Til sammenligning har Canon EOS 70D og Nikon D7200 – der stiller op i samme prisklasse som K-3 II – lavere skudhastighed og mindre omfattende forsegling. Prisen på Pentax-kameraet starter ved 7.995 kroner for kamerahuset. Eller 12.000 kroner med 16-85 mm zoom, som vi tester det med her.

Pentax vil altså slås med de store og klarer sig faktisk overraskende godt i betragtning af, at billedkvaliteten er den samme som på forgængeren. Men som antydet har Pentax et lille trick oppe i ærmet på den nye version.

 

Pixel Shift

Kameraet har ikke fået Wi-Fi eller touch-skærm, og der er i det hele taget få nyheder under skallen. Bortset fra at den indbyggede blitz er erstattet af en GPS-modtager til logning af, hvor billederne er taget. Ulempen ved det er selvfølgelig, at uden indbygget blitz er det heller ikke så let at udløse separate blitz.

Kameraets 24 megapixel billedsensor er uden fysisk lavpasfilter for at få maksimal detaljeskarphed, men Pentax har beholdt forgængerens simulering af lavpasfilter, som aktiveres i menuen. Med et par knaptryk kan man tilføje effekten af et lavpasfilter, f.eks. når man skal fotografere mønstre, objekter eller landskaber, hvor der kan opstå moirémønster. Man kan vælge imellem to tilstande.

Men Pixel Shift er nyt. Det opfører sig omtrent som den højopløste indstilling på Olympus OM-D E-M5 II. Billedstabiliseringen – der bruger små magneter til at flytte billedsensoren – flytter fotosensorerne fire gange, og hver gang tages en eksponering. Fordelen er, at kameraet så registrerer fuld farveinformation på hver pixel i stedet for kun én gang pr. pixel.

Pentax K3II skjerm

Normalt registreres farveinformationen i et kamera med én farve for hver pixel, fordelt på rød, grøn og blå. Men her registrerer kameraet farveinformationen for hver pixel fire gange: Rød, blå og to gange grøn. Det øger farvedybden i billedfilen, og resultatet er lidt bedre detaljeskarphed.

Ulempen er, at kameraet skal stå på stativ, når Pixel Shift er aktiveret. Ellers må man være meget rolig på hånden og motivet stå bomstille.

En anden ting, kameraet har, som forgængeren ikke havde, er AstroTracer-funktionen. Her bruges GPS’en i kameraet til at beregne stjernernes bevægelse, og derefter flyttes billedsensoren en smule, så man kan få skarpe billeder uden efterslæb på stjerner, der bevæger sig under eksponeringen.

 

I brug

Fysisk set er den vigtigste ændring i forhold til K-3, at blitzknappen er erstattet af GPS-knappen. Som aktiverer GPS-tracking og tænder en rød lampe.

  • Type: 24 MP spejlrefleks med APS-C billedsensor
  • Optik: 16-85 mm f/3.5-5.6 (tilsv. 24-127 mm)
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 1 mio. billedpunkter
  • Søger: 100 % optisk prisme
  • Højdepunkter: GPS, 8,3 fps, Pixel Shift, billedstabilisering, vejrtætning, to hukommelseskortpladser
Pris: 11999,-