annonse
annonse

Test af: Pentax K-50

Stænksikkert spejlrefleks

Hvis du har brug for et robust vejrsikret systemkamera med fremragende billedkvalitet, så er Pentax K-50 svaret.

Lyd & Billede mener

Høj opløsning og skarphed Solidt, vejrtætnet hus God brugervenlighed
Fokushastighed ved live view Ingen mikrofonindgang
annonse

Med så små ændringer er det let at tænke: If it ain’t broke, don’t fix it. For der var ikke meget galt med Pentax K-30. Måske med undtagelse af et lige lovlig frisk design, som gav delte meninger om, hvorvidt kameraet var grimt eller cool.

Efterfølgeren K-50 træder i K-30’s fodspor og lægger sig i det smørhul, hvor konkurrenterne hedder Canon EOS 700D og Nikon D5200. Med andre ord i prisklassen omkring 5.000 kroner, hvor vi finder godt udrustede spejlreflekser, som ofte giver mere kamera for pengene, end de dyrere modeller gør.

Pentax har næsten ikke lavet nogen ændringer af betydning på K-50. Ud over et mere konservativ design er billedprocesseringen forbedret, og kameraet har fået ISO 51.200 som højeste lysfølsomhed. Så kan man fotografere i næsten komplet mørke.

Vejrtætnet hus
Alt, hvad der var godt ved K-30, er videreført i K-50. Såsom klassens eneste kamerahus med integreret billedstabilisering og et stålchassis betrukket med slidstærkt polykarbonat, hvor åbninger, knapper og hjul er forseglet med gummipakninger mod støv, snavs og regn. Det gælder også den nye 18-55 mm f/3.5-5.6 WR zoom og 18-135 mm f/3.5-5.6 WR (7.000 kroner med K-50), som bl.a. forsegler åbningen omkring metalbajonetten med en O-ring.

Dermed er Pentax K-50 det smarteste valg, hvis du ofte er ude i dårligt vejr, når du fotograferer.

Billedsensoren er den samme, som vi har testet med et godt resultat i K-5 og K-30, dvs. en CMOS-sensor med 16 megapixel i almindeligt APS-C format, som understøtter 1080p HD-video. Ligesom K-30 mangler K-50 indgang til ekstern mikrofon og har kun monomikrofon integreret.

Skærmen er ikke berøringsfølsom og kan heller ikke vippes ud.

Skærmen er ikke berøringsfølsom og kan heller ikke vippes ud.

Masser af brugerfunktioner
Kameraet har mange muligheder for at skræddersy indstillingsvalg efter eget behov. Foretrukne indstillinger kan gemmes i hukommelsen og hentes frem med funktionsvælgeren på toppen. Kameraet er udstyret med Pentax’ unikke TAV-indstilling på funktionshjulet, hvor fotografen bestemmer blænde og lukkertid, mens kameraet justerer ISO-værdien, så du får korrekt eksponering.

Med 11 fokuspunkter og hjælpelys i dårlig belysning fungerer autofokussen rigtig godt under de fleste forhold. Men når man bruger skærmvisning – live view – bruger kameraet længere tid på at finde fokus, og ved video-optagelse må man enten fokusere manuelt eller trykke AF-knappen på bagsiden ind. Et tryk aktiverer fokus, men brummen fra motoren sniger ind på optagelserne.

K-50 er forholdsvis hurtigt på aftrækkeren, og med serieoptagelse på 6 billeder i sekundet er det det hurtigste kamera i mellemklassen.

Billedkvalitet
Der var ikke noget i vejen med billedkvaliteten fra ​​K-30, og det er der heller ikke med K-50. Den står sig rigtig godt i sammenligning med Nikon D5200 og især Canon EOS 700D, men er kun marginalt bedre ved høj ISO end K-30. Forskellen er altså ikke stor og egentlig ikke af betydning, da den knap nok er synlig på andet end testfotos.

I praksis betyder det, at billedstøjen er meget lav op til ISO 1600 og først bliver synlig ved ISO 3200, mens kornstøj øges markant fra ISO 6400. Da bliver farvestøjen også påtrængende. Sammenlignet med 700D er opløsning og detaljeskarphed ved høj ISO bedre med K-50, mens der ikke er meget forskel på K-50 og D5200.

Ligesom med K-30 er der meget billeddynamik til dem, der vil efterbehandle råfiler. Kameraet har flere valgmuligheder for justering af parametre som kontrast, farvemætning, farvetemperatur, skygger/højlys og skarphed i plus/minus fire trin, og man kan vælge at lade kameraet selv justere skygger og højlys.

Farvegengivelsen på ​​jpeg-billeder skuffer heller ikke med nydelige hudtoner og fin tonalitet. Det eneste, der trækker ned, er videoegenskaberne. Som er bedre på EOS 700D og D5200, der også har vridbar skærm og lydløs autofokus. Pentax-kameraet mangler kun velfungerende AF ved video-optagelse, og uden mikrofonindgang er det lidt bag efter konkurrenterne på dette område.

Men Pentax byder på et attraktivt udvalg af optik til K-50, bl.a. DA 16-50 mm f/2.8 og DA 50 mm f/1.4, som vi har rigtig gode erfaringer med på K5 og K-30, men også lysstærke objektiver med fast brændvidde, vejrtætnet optik og det smukke, pandekageflade 40 mm f/2.8.

Konklusion
Pentax K-50 er et kamera til aktive mennesker, der ofte færdes ude om vinteren og i regn og rusk om efteråret, og som gerne vil have et solidt spejlreflekskamera til al slags vejr. Billedkvaliteten står til topkarakter, og det samme gør byggekvaliteten på ​​kameraet, som er et af ​​de bedste køb i prisklassen.

Fakta & Rating:
  • Type: Spejlrefleks med 16,3 MP APS-C billedsensor
  • Optik: 18-55 mm f/3.5-5.6 zoom, tilsv. 27-82 mm
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
  • Højdepunkter: Vejrtætnet kamerahus, 100 % søgerdækning, billedstabilisering
  • Billedformater: RAW (DNG), JPEG, MPEG4
  • Følsomhed: ISO 100-51.200
  • Serieoptagelse: 6 fps
  • Video: 1920 x 1080p, 30/25/34 fps
  • Lukkertider: 30-1/6.000 s.
  • Billedstabilisering: Ja
  • Søger: 100 % prismesøger
  • Blitz: Indbygget, TTL blitzsko
  • Batteri: Litium-ion, 410 billeder
  • Mål: 130 x 97 x 71 mm
  • Vægt: 650 g (m. batteri)
  Producent:
  Pentax
  Pris:
  5.500,-

  Læs også:

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  Nyttig makrotele

  Makro-objektiver behøver ikke at have begrænsninger. Se bare
  denne makrotele fra Fujifilm.

  Fortræffelig Fuji-optik

  Den lille 23 mm vidvinkel giver skarpe billeder under alle forhold.

  Guide til valg af kameraobjektiver

  Glasset er vigtigere end antallet af megapixel. Her er en hurtig guide til de mest almindelige kameraobjektiver.

  Toptrimmet videokamera

  Panasonic Lumix GH5S er et unikt systemkamera med rendyrkede egenskaber til professionel video.

  Seriøs rejsekompakt

  Det lille Canon-kamera har egenskaber, som man normalt ikke forbinder med kompaktkameraer.

  Friday Lock

  Det smarte hjem er andet og mere end kameraer og lys i tusindvis af farver. I USA har de længe...

  4 Gaming-tastaturer

  Gaming er hot, og tilbehør til spil sælger som varmt brød. Vi har på det seneste testet gaming-mus, gaming-headsets og...

  Philips 65OLED873

  Mens de andre tv-producenter har travlt med at finpudse, har Philips formået at få deres første 2018-modeller klar i butikkerne....

  Geostorm 3D

  Lad det være sagt med det samme: Vi har ikke noget imod “hjernedøde” actionfilm uden andet formål end ren popcorn-underholdning....

  Sony DSC-RX0

  Sony har længe været specialister i miniaturisering. De har lavet de mindste videokameraer, de mindste stillbilledkameraer og de mindste Walkmen....

  Hasselblad X1D

  Engang for længe siden var alle kameraer store, tunge og uhåndterlige. De glasplader, de anvendte, fyldte meget, de var skrøbelige...

  9 rejseradioer

  Du behøver kun en radiomodtager, så er du klar til sportsudsendelser, debatprogrammer og musik. Og hvis du har en rejseradio,...

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  KONKURRENCE

  Nu lanceres en af de mest succesrige filmserier gennem tiderne på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7b.

  DELTAGE

  I samarbejde med Fox/Paramount giver Lyd & Billede nu DIG chancen for at vinde alle otte film på Blu-ray/4K UHD.