annonse
annonse
Oktober 2017
Pentax KP
Oktober 2017
Pentax KP
Test af: Pentax KP

Vellykket entusiastkamera

Pentax beviser, at man ikke har brug for et spejlreflekskamera fra Canon eller Nikon for at få fantastiske billeder.

Lyd & Billede mener

Vejrtætnet kamera med billedkvalitet i top, velfungerende billedstabilisering og fremragende ergonomi. Udskiftelige håndgreb er også et plus.
Moderat batterilevetid, unøjagtig følgefokus, hverken 4K-video eller touch-skærm.
annonse

De fleste tænker på Canon eller Nikon, når det gamle spejlreflekskamera skal skiftes ud med et nyt. Men det er ikke sikkert, at det er det rigtige valg. Det kan også være værd at tage Pentax med i overvejelserne, for de laver kameraer med fremragende billedkvalitet. Alligevel er de langt mindre udbredt, men det er heller ikke let at gøre sig gældende på et marked, der er så domineret af to producenter.

Pentax giver sig nu ikke af den grund. De har allerede rigtig gode kameraer i K-1 og K-3 II, som er fuldt på højde med tilsvarende kameraer fra Canon og Nikon. Og nu er en tredje model så tilgængelig: Pentax KP, som med en 24 megapixel billedsensor i APS-C-format, en skudtakt på op til 7 billeder i sekundet (fps), indbygget billedstabilisering samt lydløs elektronisk lukker ned til 1/24.000 sekund stiller op i den hurtige liga.

Det er et kamera, der konkurrerer direkte med Canon EOS 80D og Nikon D7500 – de to bedste spejlreflekser hidtil i entusiastsegmentet over 10.000 kroner for kamerahus alene.

Pentax KP er det tætteste, man kommer på et spejlløst systemkamera fra Pentax. Det er relativt lille og let, men vejrtætnet og solidt bygget. Kameraet har en stor og lys optisk prisme-søger, aftageligt håndgreb samt forbedret billedprocessor og billedstabilisering. Knapper og hjul er hentet fra det dyrere K-1, mens billedchip og autofokus er hentet fra K-3 II.

Kameraets 24 megapixel billedchip er uden lavpasfilter for maksimal skarphed, og det har lysfølsomhed helt op til ISO 819.000. Det har også Pixel Shift, hvilket gør kameraet til lidt af en dark horse i forhold til Canon og Nikon.

I praksis betyder alt dette, at Pentax KP er velegnet til stillbilledfotografer, der har brug for et kamera, som kan tåle at være ude i al slags vejr. Og som har billeddynamik nok til naturbilleder, er kompakt nok til rejser og skarpt nok til portrætfotografering.

Pixel Shift-teknologi

Pentax har ikke udstyret KP med 4K-video, og det har ikke engang HDMI-udgang – så skal man i stedet vælge Nikon D7500 – men det har nogle andre funktioner, som konkurrenterne ikke har. F.eks. kan kameraet simulere effekten af et lavpasfilter. På den måde undgår man moirémønstre i tøj, f.eks. når man tager modebilleder.

Aktiverer man Pixel Shift, kan kameraet give ekstra detaljeskarphed. Når Pixel Shift er tændt, bruger Pentax KP bittesmå magneter, der flytter billedchippen. Så flyttes fotosensorerne fire gange, og hver gang tages en eksponering. Her registrerer kameraet fuld farveinformation på hver pixel, i stedet for kun én gang pr. pixel.

Det øger farvedybden i billedfilen, reducerer billedstøj og giver lidt bedre detaljeskarphed. Kameraet skal dog stå på stativ, når Pixel Shift er aktiveret.

Det har også en AstroTracer-indstilling til at fotografere stjernehimlen. Det kræver et GPS-modul, som er ekstraudstyr. Så kan man også aktivere Night Vision, der giver et rødt skærmbillede på den vipbare skærm på bagsiden, for at man ikke skal blive blændet.

Ergonomi

De fleste kameraer leveres med et gummieret håndgreb foran. For nogle er det for stort, for andre er det for lille. Det har Pentax fundet en løsning på. Håndgrebet er nemlig aftageligt, og der medfølger tre forskellige.

Det øger afgjort muligheden for at finde et, der passer til dig. Ellers kan man vælge det mindste greb for mest mulig bærbarhed og det største, når man har brug for et bedre greb om kameraet, f.eks. når det har et tungt teleobjektiv påmonteret.

Det vejrtætnede kamerahus er relativt kompakt, meget robust bygget, og bortset fra at det ikke har touch-skærm, er knapper og hjul eksemplarisk udformet. OK-knappen på bagsiden kan holdes inde et par sekunder for at skifte mellem flytning af op til 27 fokuspunkter, valg af ISO, skudtakt, blitzfunktion og hvidbalance.

Et stort indstillingshjul er delvis skjult af håndgrebet foran. Der sidder et mindre på bagsiden og endnu et oven på kameraet, og disse og mange af knapperne kan konfigureres og programmeres til ens foretrukne funktioner.

Ved siden af den store søger med 0,95x forstørrelse sidder programhjulet til venstre og et gribevenligt hjul til valg af bl.a. HDR-billeder, skudtakt, tre grupper med selvvalgte indstillinger og mere endnu.

KP har også en særlig Pentax-specialitet: Drej programhjulet til Sv, så vælger kameraet udløser og blænde efter den ISO-følsomhed, fotografen foretrækker. Skifter man til Tav, indstiller man blænde og lukkertid manuelt, og kameraet vælger så ISO.

Autofokus

27 fokussensorer er ikke alverden nu om dage, og Pentax KP’s autofokus er heller ikke lige så hurtig eller præcis som f.eks. Nikon D7500’s. Selv om 25 af sensorerne er krydssensorer, kan autofokus ikke følge med i alle situationer.

Det afhænger selvfølgelig af objektivet, og vores testbilleder af cykler i høj fart – med Pentax’ fine 16-50 mm f/2.8 zoom – gav mange skarpe billeder på fuld skudhastighed. Med følgefokus og panorering. Men det var som regel de første billeder i en serie; resten af billederne blev uskarpe, fordi kameraets følgefokus efterhånden mistede grebet om motivet.

Man kan som nævnt vælge fokusområde, og kameraets farvefølsomme lysmåler med 86.000 målepunkter hjælper til en vis grad på præcisionen. Men så skal kameraet selv vælge fokuspunkter.

Billedkvalitet

Der er imidlertid ikke meget at udsætte billedkvaliteten fra Pentax KP. Jeg vil vove at påstå, at det ikke alene er Pentax’ bedste kamera, men også et af de bedste spejlreflekser på markedet.

Råfilerne fra kameraet står ikke tilbage for tilsvarende fra Nikon D7500, og giver man jpeg-filerne lidt mindre støjreduktion og hæver skarpheden, er der kun lidt forskel mellem Canon, Nikon og Pentax.

Man behøver ikke at bekymre sig om billedstøj – billeder taget ved ISO 12.800 og 25.600 er fuldt anvendelige. Alt over det, og kornstøjen bliver meget grov med grumset farvestøj. Men skarphed, billedkontrast, dynamik og farvemætning står ikke tilbage for nogen.

Stærk udfordrer

Billedkvaliteten og brugervenligheden på Pentax KP er er helt i top i forhold til, hvad man kan forvente i denne klasse. Det er ikke muligt at se nogen fordel til Canon eller Nikon på billedkvalitet, men de har bedre ydelse på autofokus. D7500 har også 4K-video.

Pentax-kameraet har dog nogle funktioner, som ingen andre har, og har uden tvivl det, der skal til for at blive populært blandt entusiaster, der går meget op i billedkvalitet, men ikke har brug for et actionkamera.

Fakta & Rating:
 • Pris: 10.295,-

  Type: 24 MP spejlrefleks med APS-C billedsensor
  Optik: Pentax
  Skærm: 7,6 cm LCD, 921.000 billedpunkter
  Søger: 100 % optisk prisme 0,95x
  Højdepunkter: Wi-Fi, 7 fps, Pixel Shift, elektronisk lukker ned til 1/24.000 s., 1080p HD-video, 5-aksers billedstabilisering, vejrtætnet, udskifteligt håndgreb, 390 skud/opladning
  Web: focusnordic.dk

  Læs også:

  Årets anbefalede kameraer

  Man behøver ikke at være professionel fotograf med ubegrænset budget for at få fine billeder.

  Tynd topklasse

  Vil man have et lille kamera uden unødvendige finesser, som tager gode billeder, er det Ixus det gælder.

  Til eventyr og vand

  Panasonic fortsætter med at dominere blandt de vandtætte kameraer og byder i år på endnu flere finesser til en lavere pris. Det er bare at takke og tage imod.

  Et skridt foran

  Som alternativ til et spejlreflekskamera er der få kompakte, som kommer så nært som dette.

  Passer til de fleste

  Dette er måske det mest anvendelige kompakte systemkamera, der passer til de fleste.

  Allround-vinderen

  Med faldende priser kan man lave stadig bedre kamerakøb. Dette er et af de bedste eksempler på det.

  Gennemført og elegant

  Forgængeren var længe blandt vores favoritter. Efterfølgeren NX200 er et endnu bedre kamera. Godt egnet til ivrige amatørfotografer.

  Prisgunstig men funktionsfattig

  Overraskende flotte billeder fra en billig printer, som egentlig ikke er beregnet til billeder.

  Fleksibel budgetprinter

  Til dokumenter er det en praktisk lille printer, men billeder tager for lang tid og bliver dårlige.

  Finesserig billedflop

  Lækre funktioner og mange trådløse udskriftsmuligheder.

  Hat trick for Epson (bedst i test)

  For tredje år i træk tager PX7-serien sejren hjem i vores test til trods for barsk konkurrence.

  Opkoblet fotoprinter

  Al ære til let håndtering og mange finesser, men billedkvaliteten er ikke lige så imponerende.

  På forsiden nå

  6 trådløse fitnesspropper

  Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

  Focal Kanta No.2

  Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

  Annihilation

  Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

  Olympus PEN E-PL9

  For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

  5 streaming-forstærkere

  For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

  The Man With the Iron Heart

  Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

  Klipsch Heritage HP-3

  Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
  annonse
  annonse
  annonse
  annonse