annonse
annonse

Samsung NX1

Skarpskåret udfordrer

02 2015Samsung NX1

Samsungs første professionelle kamera udfordrer Canon og Nikon, og lykkes med det meste.

Lyd & Billede mener

Lynhurtig autofokus og 15 fps skudtakt betyder, at Samsung har det hurtigste kamera i klassen. Det er også et af de få kameraer med 4K-video, som man rent faktisk kan bruge til noget. Kvalitet og betjening er gennemført.
Nogle logiske brister i betjeningen, manglende batterioplader og relativt moderat batteritid trækker ned. Og der er kun én hukommelseskortplads.

Samsung NX1Mens Samsung er vokset enormt hurtigt på andre områder, har de kæmpet for at øge deres markedsandel på systemkameraer. Mange steder er de størst på fjernsyn, og de er den største aktør på smartphones over næsten hele verden. Men på kameramarkedet lever de i skyggen af Canon og Nikon – giganter, som hvis man slår dem sammen, nærmest ejer markedet.

De har også fået hård konkurrence om resten af markedet – altså det, Canon og Nikon er ikke store på, nemlig det voksende marked for kompakte systemkameraer. Her er Sony blandt de mest profilerede med stadig nye kameraer, og Olympus og Panasonic har et kæmpe forspring på tilbehørssiden med over 60 objektiver at vælge imellem til deres fælles kamerasystem, Micro Four Thirds.

Trods mange innovationer er det ikke rigtig lykkedes Samsung at knække koden, men vi ved, at de kan. Deres NX300 – et lækkert kompakt systemkamera – kårede vi som Årets Kamera for to år siden.

Derfor er det glædeligt at kunne meddele, at Samsung har ramt en guldåre med NX1. Som er et relativt kompakt systemkamera med spejlrefleksdesign, rettet mod action-fotografering og fotografer, der har brug for et robust og vejrtætnet værktøj. Canon EOS 7D Mark II er den nærmeste konkurrent, men NX1 har flere megapixel, omfattende trådløs tilslutning og højere skudtakt.

NX1 er simpelthen et af de hurtigste kameraer, vi har testet, og et stort spring fremad for Samsung. Som endelig har et kamera, Nikon og Canon bør være bekymrede for.

 

Trådløst fartmonster

Kameraet er bygget op omkring en ny 28 megapixel APS-C billedsensor, har lynhurtig hybrid autofokus og en skudhastighed på hele 15 billeder i sekundet. 205 fasedetekterende fokuspunkter dækker så meget som 90 procent af billedfladen. Det giver fotografen et bredere fokusfelt samt fokussporing, som er nødvendigt, når skudtakten er så høj.

Billedbufferen kan ikke helt følge med EOS 7D II, der ikke stopper før efter 1.000 jpeg-eksponeringer. NX1 kan klare næsten 75 jpeg-eksponeringer i træk, før bufferen er fuld og kameraet stopper. Det er stadig langt bedre end de fleste systemkameraer, og ingen er i nærheden af skudhastigheden på 15 fps i fuld opløsning med autofokus mellem hvert billede. Bortset fra Nikon 1 V3, der klarer 60 fps, men det er et kamera i en helt anden klasse med meget mindre billedsensor og lavere datastrøm.

Samsung-kameraet har fordelen af, at det er spejlløst. Der er ikke noget spejl, som skal vippes væk mellem hvert billede, når man tager billedserier – som der er på EOS 7D II – og fraværet af spejlhus gør kameraet lidt mindre og lettere.

Uden et spejlhus må man ty til elektronisk søger, og Samsung har givet NX1 en af de bedste søgere, vi har set. Den er superhurtig med kun marginal forsinkelse, knivskarp med 2,36 megapixel opløsning, og man kan selv vælge, hvilke informationer man vil se i søgeren.

Kameraet har naturligvis Wi-Fi (802.11ac) til trådløs betjening og overførsel af billeder fra kameraet, ligesom der er mikrofonindgang og hovedtelefonstik samt volumenjustering på mikrofonerne.

 

I brug

Mens tidligere Samsung-kameraer har givet en følelse af billig plastic, virker NX1 bundsolidt. Kamerahuset er bygget op omkring et chassis af en magnesiumlegering for at holde vægten nede og stivheden oppe.

Der er omfattende vejrtætning rundt om knapper, hjul og åbninger, og det har et næsten perfekt udformet gummieret greb i højre side. Der findes også et vertikalgreb med plads til ekstra batteri, som øger batteriets kapacitet og giver et bedre greb om kameraet, når man fotograferer i højformat.

Enkelte af knapperne er stadig lidt fesne, nogle er for små (f.eks. dem på firevejshjulet på toppen til venstre), og der kunne med fordel have været flere programmérbare knapper på kamerahuset. For det er meget avanceret med en lang række muligheder for tilpasning og skræddersyning af funktioner.

Den skarpe – og vipbare – touch-skærm fungerer også som palet for indstillingsvalg og programmérbare funktioner (Fn), og man kan vælge fokuspunkt ét sted, lysmålepunkt et andet sted og tage et billede med pegefingeren på skærmen. Den er mærkeligt nok ikke kalibreret fra fabrikken, i hvert fald ikke særlig godt, men man kan selv ændre farvebalancen live på skærmen.

NX1 har også en lille LCD-skærm på toppen, som viser de vigtigste indstillingsvalg. Men jeg fandt desværre ikke nogen indstilling til visning af indstillinger på skærmen bagpå, når jeg vælger at bruge søgeren. I stedet insisterer kameraet på at skifte mellem Live View og sort skærm. Mærkeligt. Måske fatter Samsung pointen senere og kommer med en opdatering, der kan fikse det.

Der er et væld af andre funktioner, som vi kunne have skrevet tykke bøger om, men der er noget andet, som er vigtigere at bruge spaltepladsen på …

  • Type: Systemkamera med 28 MP APS-C billedsensor
  • Optik: Samsung NX-objektiver
  • Skærm: 7,6 cm vipbar LCD, 1 mio. billedpunkter
  • Højdepunkter: Wi-Fi, NFC, Bluetooth, 4K-video, 15 fps, 1/8000 s. lukkertid, hybrid autofokus, touch-skærm, 2,36 MP elektronisk skærm, vejrtætnet
Pris: 12000,-