annonse
annonse

Sony a5100

Selfie-kamera for begyndere

Sonys mindste systemkamera er fristende for nybegyndere, der bare vil tage billeder og lave sjove videoer.

Lyd & Billede mener

Sony a5100 er et lille, simpelt og billigt systemkamera med rigtig god billedkvalitet. Det har vipbar selfie- og touch-skærm og er et godt valg for alle, der går op i gode billeder – og ikke i mange funktioner.
For kraftig støjdæmpning giver et markant fald i skarphed, og glat plastic samt kun ét indstillingshjul trækker ned.

Hvis man har brug for et simpelt kamera med god billed- og videokvalitet, er Sonys mindste systemkamera et godt valg. Det gør det ikke svært at få gode billeder, og med flere opdateringer, siden vi testede forgængeren i 2014, er det også blevet et ganske brugervenligt kamera.

Som så ofte, når man udsender en ny model, sætter man en ny billedsensor i. Således også her. Sony har givet a5100 en 24 megapixel sensor med potentiale til meget høj detaljeskarphed, men endnu vigtigere er den forbedrede hybridfokus, som gør det meget lettere at få billederne i fokus.

Med 179 fasesensorer og 25 kontrastsensorer overbeviser fokus klart i forhold til den langsommere forgænger, a5000. Skudtakten er respektable seks billeder i sekundet, hvilket gør det nemmere at få skarpe billeder af motiver i bevægelse. Kameraet har naturligvis Wi-Fi med NFC til at forbinde kamera og mobil trådløst. Det har også en ny 20 megapixel billedsensor samt Sonys nye Bionz X billedprocessor.

Man kan installere foto-apps i kameraet, som downloades fra Sonys kamera-app univers, PlayMemories. De kan tilføre kameraet flere funktioner og fungerer som apps på mobilen.

a5100 har ikke blitzsko eller søger, men har endelig fået touch-skærm, som kan vippes 180 grader, så man kan tage selfies. Sony har også tilføjet det nye videoformat XAVC S, som giver 1080p HD-video med 50 fps og hele 50 Mbit/s datastrøm.

Det giver kameraet bedre videokvalitet end a5000, fordi videofilerne er pakket med mindre tab end i AVCHD-formatet. Men man kan stadig ikke sætte en mikrofon på eller tilslutte den noget sted, så selv om videokvaliteten er rigtig god, vil lyden være af varierende kvalitet.

En lille kuriositet er muligheden for at optage 1080p og 720p HD-video samtidig. Så kan man bruge den lavopløste fil på nettet og Full HD-filen på tv’et derhjemme. Kameraet streamer i øvrigt HD-video direkte fra HDMI-udgangen.

Siden det er så lille – verdens mindste APS-C kamera med udskiftelig optik – er der ikke meget at holde på for folk med store hænder. Desuden er håndgrebet glat og ikke særlig stort, og udløserknappen på fronten er ikke vinklet. Som den er på det mere avancerede a6000, der også har indbygget optisk søger.

  • Type: Kompakt systemkamera med 24 MP APS-C billedsensor
  • TOptik: 16-50 mm (tilsv. 24-75 mm) f/3.5-5.6 zoom
  • TSkærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
  • THøjdepunkter: Vipbar touch-skærm, Wi-Fi med NFC, 6 fps, app-installation
Pris: 4899,-