Sony a6500

Kostbare forbedringer

Sony har lagt sig i selen og forbedret et af de bedste kameraer, vi har testet, men det har sin pris.

Plus
Upåklagelig billedkvalitet, 4K-video, høj skudtakt, vipbar touch-skærm og praktisk billedstabilisering.
Minus
Opgraderingerne er få og koster meget, hvilket trækker ned på det, der ellers er et af de bedste kompakte systemkameraer.

Hvis man gerne vil have et rigtig godt systemkamera, der er lille og let, er Sony a6300 et af de bedste valg. Kameraets meget høje billedkvalitet fra billedsensoren på 24 megapixel samt knivskarp 4K-video gav det prisen som Årets Kompakte Systemkamera i 2016.

Velfortjent, selv om det manglede billedstabilisering og touch-skærm. Nu, knap et år senere, er Sony a6500 så kommet. Som ikke erstatter a6300, men supplerer det og befinder sig i en højere prisklasse.

Det forsvarer Sony med, at a6500 er mere avanceret med integreret femaksers billedstabilisering, der giver op til fem eksponeringstrins kompensation og gør det lettere at få skarpe billeder og video, og – endelig! – touch-skærm. Som vi har kritiseret 6300 for at mangle. Et fantastisk kompetent allround-kamera til stillbilleder og video i høj kvalitet, pakket ind i et solidt bygget og kompakt kamerahus.

Kameraet har samme 24 megapixel billedsensor som a6300, men Sony siger, at en ny Bionz X billedprocessor har fintrimmet billedkvaliteten yderligere. Mon dog.

Touch-skærm, langt om længe, men vi havde håbet på en bedre løsning. (Foto: Producent)

Ergonomien er der ikke ændret meget ved, bortset fra den nævnte touch-skærm, men Sony har flyttet to programmérbare knapper til toppen af kameraet og ryddet lidt op i menugrafikken.

Håndgrebet er ændret lidt til det bedre, men start/stop-knappen til video-optagelse er stadig klodset placeret på hjørnet af kameraet. a6500 er vejrtætnet, lukkeren er testet til op til 200.000 eksponeringer, og det har både Wi-Fi og Bluetooth for tilslutning til andre enheder, enten til fjernstyring eller overføring af billeder. Det har også Sonys PlayMemories integreret, hvor man kan downloade foto-apps for at tilføje f.eks. filtereffekter til kameraet.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Skudtakt og autofokus
Den elektroniske søger er den samme, som vi kender fra a6300, med 2,36 megapixel opløsning og 100 fps billedfrekvens. Den giver meget kort blackout-tid (sort skærm) mellem billederne ved serieoptagelse, men går i sort ved den maksimale skudtakt på 11 fps. Hvis man har brug for at se motivet på serieoptagelser, må man vælge 8 fps.

Sony har også opgraderet bufferen, der nu giver op til 100 råfiler – eller 300 jpeg-billeder – i hurtige serier med 11 fps. Det kan vi godt lide. Så slipper man for at vente på, at kameraet gemmer billederne på kortet, når man har taget mange billeder i serie.

a6300’s autofokus med 425 fasesensorer over tre fjerdedele af billedfladen er lynhurtig med rigtig god følgefokus. Den samme teknik sidder også her og gør a6500 til et af de hurtigste og mest velegnede systemkameraer til actionfotografering.

Avanceret 4K-video
Sony har bevaret samme 4K-video med mikrofonindgang, tidskode på optagelserne og videoprofiler med S-log2 og S-log3 gammakurver. Praktisk for dem, der vil sammensætte optagelser fra flere kameraer, men ikke livsnødvendigt for de fleste amatører.

De to C-mærkede knapper er guld værd for fotografer, der gerne vil vælge funktioner hurtigt. (Foto: Producent)

4K-video kan også her gemmes i XAVC S-format med op til 100 Mbit/s video-stream og 30 eller 24 fps, og man kan lave slowmotion i 1080p HD-kvalitet med 120 fps.

Endelig touch-skærm
Vi har længe efterlyst touch-skærm på Sonys kameraer. De fleste konkurrenter har haft det i lang tid, og fordelene er indlysende. Ud over at kunne gennemse billederne som på enhver mobiltelefon kan man f.eks. også vælge fokuspunkt og på visse kameraer tage et billede med en let berøring på skærmen. Man kan også bruge fingeren på skærmen til at flytte fokus, når søgeren er i brug.

Desværre virker implementeringen af touch-skærm noget halvhjertet. Det går frygtelig langsomt at flytte fokuspunkt på skærmen, så efter et stykke tid gav jeg simpelthen op.

Vi har også efterlyst et ekstra indstillingshjul. Det har vi ikke fået. Et hjul foran kunne ellers forbedre brugervenligheden og gøre det lettere at vælge blænde og lukkertid manuelt.

Fornem billedkvalitet
Kameraet kan gemme billeder som ukomprimerede 14 bit råfiler (12 bit på serieoptagelser, og når elektronisk lukker er valgt), hvilket giver lidt bedre dynamik og farvedybde.

Det er ikke let at se, hvor Sony har forbedret billedprocesseringen på a6500. Ikke at det gør så meget, for der er nærmest ikke noget at udsætte på billedkvaliteten. Her får du nemlig bedre og skarpere detaljegengivelse end med mange andre kameraer i samme segment.

Sony Zeiss 16-70 mm f/4.0 er den bedste zoom til kameraet, men den er dyr. (Foto: Producent)

Bl.a. er kornstøj knap nok synlig op til ISO 6400. Billedstøj påvirker ikke billedkvalitet, farvegengivelse og opløsning, før man passerer ISO 12.800. Derfra og op øges kornstørrelsen og farvestøjen gradvist, og ISO 25.600 eller mere er kun til nødstilfælde.

Men Sony-kameraet er i godt selskab, ikke kun med a6300, men også med Nikon D500 og Fujifilm X-T2. Som er to af de allerbedste kameraer i dette segment, hvad billedkvalitet angår.

4K-video er det samme her som på a6300, og på vores reference-tv fra Panasonic – som vi også testede de andre på – er video-optagelserne knivskarpe.

Kameraet fås enten som hus alene eller med zoomen Sony Zeiss 16-70 mm f/4.0. Det fås ikke med Sonys kompakte 16-50 mm f/3.5-5.6, som er en udmærket budgetzoom. Det gør pakken med 16-70 mm forfærdelig dyr, men også kamerahuset alene er meget dyrere end at købe et a6300 med den lille 16-50 mm zoom.

Man kan fint rigge a6500 op til professionel 4K-video, men at tilslutte hovedtelefoner kræver ekstraudstyr. (Foto: Producent)

Et Olympus OM-D E-M1 II med 12-40 mm f/2.8 eller et Fujifilm X-T2 med 18-55 mm f/2.8-4.0 koster ca. det samme eller mindre. De er lidt større og tungere, men bedre køb end a6500.

Konklusion
Der er ingen tvivl om, at Sony a6500 er et fænomenalt kamera. Men bortset fra at det endelig har fået ordentlig billedstabilisering indbygget, synes vi ikke, at de andre “forbedringer” er prisforskellen i forhold til a6300 værd. Touch-skærmen er en skuffelse, og Sony har ikke lavt forbedringer nok til, at vi bliver begejstret.

Vælger du i stedet a6300 med den fremragende 16-70 mm f/4.0 zoom, så sparer du flere tusind kroner. For Sony a6300, der stadig er i salg, er klart det bedste køb af de to.

Bedste pris på Sony a6500
Pricerunner.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.
  • Type: 24 MP systemkamera med APS billedsensor
  • Optik: Sony E-fatning
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
  • Søger: 2,36 MP OLED
  • Højdepunkter: 4K-video, 4D hybridfokus, Wi-Fi, Bluetooth, 11 fps, 14 bit ukomprimeret råfil-lagring, billedstabilisering, vipbar touch-skærm, mic-indgang, vejrtætnet
Pris: 13295,-

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Gruppetest
Seks kompakthøjttalere

Vanvittig lyd på lidt plads

Det er utroligt, så god lyd man kan få fra en kompakthøjttaler, hvis man er villig til at gå op i pris.

Duel
Gaming laptops

Ny sherif i byen

De første maskiner med Nvidias hidtil hurtigste PC-grafikprocessor er ankommet. Hvem kommer først over målstregen?

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den alligevel ikke nogen letvægter!

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater beslutter sig for at røve en sydamerikansk narkobaron. Det går helt ikke helt efter planen.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.

Test
IKEA TRÅDFRI Sæt med udtag

Tænd og sluk med mere

Gør dum elektronik lidt smartere. Især sammen med TRÅDFRI Gateway.

Test
IKEA TRÅDFRI Gateway

IKEAs port til det smarte hjem

Skal man have mest muligt ud af sine TRÅDFRI Smart Home-produkter, kommer man ikke uden om TRÅDFRI Gateway.