annonse
annonse

Test af: Sony a6500

Kostbare forbedringer

Sony har lagt sig i selen og forbedret et af de bedste kameraer, vi har testet, men det har sin pris.

Lyd & Billede mener

Upåklagelig billedkvalitet, 4K-video, høj skudtakt, vipbar touch-skærm og praktisk billedstabilisering.
Opgraderingerne er få og koster meget, hvilket trækker ned på det, der ellers er et af de bedste kompakte systemkameraer.
annonse

Hvis man gerne vil have et rigtig godt systemkamera, der er lille og let, er Sony a6300 et af de bedste valg. Kameraets meget høje billedkvalitet fra billedsensoren på 24 megapixel samt knivskarp 4K-video gav det prisen som Årets Kompakte Systemkamera i 2016.

Velfortjent, selv om det manglede billedstabilisering og touch-skærm. Nu, knap et år senere, er Sony a6500 så kommet. Som ikke erstatter a6300, men supplerer det og befinder sig i en højere prisklasse.

Det forsvarer Sony med, at a6500 er mere avanceret med integreret femaksers billedstabilisering, der giver op til fem eksponeringstrins kompensation og gør det lettere at få skarpe billeder og video, og – endelig! – touch-skærm. Som vi har kritiseret 6300 for at mangle. Et fantastisk kompetent allround-kamera til stillbilleder og video i høj kvalitet, pakket ind i et solidt bygget og kompakt kamerahus.

Kameraet har samme 24 megapixel billedsensor som a6300, men Sony siger, at en ny Bionz X billedprocessor har fintrimmet billedkvaliteten yderligere. Mon dog.

Touch-skærm, langt om længe, men vi havde håbet på en bedre løsning. (Foto: Producent)

Ergonomien er der ikke ændret meget ved, bortset fra den nævnte touch-skærm, men Sony har flyttet to programmérbare knapper til toppen af kameraet og ryddet lidt op i menugrafikken.

Håndgrebet er ændret lidt til det bedre, men start/stop-knappen til video-optagelse er stadig klodset placeret på hjørnet af kameraet. a6500 er vejrtætnet, lukkeren er testet til op til 200.000 eksponeringer, og det har både Wi-Fi og Bluetooth for tilslutning til andre enheder, enten til fjernstyring eller overføring af billeder. Det har også Sonys PlayMemories integreret, hvor man kan downloade foto-apps for at tilføje f.eks. filtereffekter til kameraet.

Skudtakt og autofokus
Den elektroniske søger er den samme, som vi kender fra a6300, med 2,36 megapixel opløsning og 100 fps billedfrekvens. Den giver meget kort blackout-tid (sort skærm) mellem billederne ved serieoptagelse, men går i sort ved den maksimale skudtakt på 11 fps. Hvis man har brug for at se motivet på serieoptagelser, må man vælge 8 fps.

Sony har også opgraderet bufferen, der nu giver op til 100 råfiler – eller 300 jpeg-billeder – i hurtige serier med 11 fps. Det kan vi godt lide. Så slipper man for at vente på, at kameraet gemmer billederne på kortet, når man har taget mange billeder i serie.

a6300’s autofokus med 425 fasesensorer over tre fjerdedele af billedfladen er lynhurtig med rigtig god følgefokus. Den samme teknik sidder også her og gør a6500 til et af de hurtigste og mest velegnede systemkameraer til actionfotografering.

Avanceret 4K-video
Sony har bevaret samme 4K-video med mikrofonindgang, tidskode på optagelserne og videoprofiler med S-log2 og S-log3 gammakurver. Praktisk for dem, der vil sammensætte optagelser fra flere kameraer, men ikke livsnødvendigt for de fleste amatører.

De to C-mærkede knapper er guld værd for fotografer, der gerne vil vælge funktioner hurtigt. (Foto: Producent)

4K-video kan også her gemmes i XAVC S-format med op til 100 Mbit/s video-stream og 30 eller 24 fps, og man kan lave slowmotion i 1080p HD-kvalitet med 120 fps.

Endelig touch-skærm
Vi har længe efterlyst touch-skærm på Sonys kameraer. De fleste konkurrenter har haft det i lang tid, og fordelene er indlysende. Ud over at kunne gennemse billederne som på enhver mobiltelefon kan man f.eks. også vælge fokuspunkt og på visse kameraer tage et billede med en let berøring på skærmen. Man kan også bruge fingeren på skærmen til at flytte fokus, når søgeren er i brug.

Fakta & Rating:
  • Type: 24 MP systemkamera med APS billedsensor
  • Optik: Sony E-fatning
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 921K billedpunkter
  • Søger: 2,36 MP OLED
  • Højdepunkter: 4K-video, 4D hybridfokus, Wi-Fi, Bluetooth, 11 fps, 14 bit ukomprimeret råfil-lagring, billedstabilisering, vipbar touch-skærm, mic-indgang, vejrtætnet
  Pris: 13295

  Læs også:

  Praktisk greb

  Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200 mm lever op til Leica-navnet både optisk og prismæssigt.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphed

  Olympus’ PRO-objektiver er blandt de bedste, vi har testet, og det her er ingen undtagelse.

  Canon for begyndere

  Glem spejlrefleks – for de fleste vil Canon EOS M50 være et meget bedre valg.

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.