annonse
annonse

Sony Cyber-shot RX10 III

Suverænt superzoomkamera

Sony har drejet på alle håndtag og lavet det bedste superzoomkamera til dato.

Lyd & Billede mener

Skarpeste 25x zoom hidtil, avanceret 4K-video og god billedkvalitet i et gennemført og vejrtætnet allround-kamera.
Autofokus er ikke egnet til actionbilleder, prisen er høj, og kameraet er stort og tungt.

Prisen, størrelsen og kompleksiteten gør næppe Sony-kameraet til førstevalg for dem, der savner et allround rejsekamera. Men for viderekomne, der har brug for den rækkevidde, som 25x zoom giver, og ønsker avanceret 4K-video, er det måske det bedste kamera i klassen.

For det er ikke kun billedkvaliteten, der holder et højt niveau. Her får man nærmest i både pose og sæk, idet kameraet kombinerer ekstrem zoom med meget høj billedkvalitet og god brugervenlighed.

Det største minus er egentlig prisen, der er på niveau med spejlreflekskameraer og visse avancerede full-frame kameraer. Som vel at mærke ikke har 25x zoom.

Og det er netop zoomen, der er rosinen i pølseenden her. Som vi ved, er det en kæmpe udfordring at lave en zoom med så stor rækkevidde, hvis man samtidig stiller høje krav til billedkvaliteten.

To gange, tre gange, selv fem gange zoom kan fint konstrueres med slebne glas, avancerede kurver og optiske belægninger, og resultere i meget høj optisk kvalitet. Men 25x zoom er en udfordring, der som regel ender i et halvgodt kompromis, hvor bekvemmeligheden ved stor zoom overtrumfer billedkvaliteten.

Derfor var Sony relativt beskedne, da de sammen med Zeiss lavede den fine 8,3x zoom på RX10, senere kendt som RX10 II. Den test kan du i øvrigt læse her.

Det kamera stiller – ligesom det aktuelle RX10 III (dvs. Mk III) – op i samme klasse som Canon PowerShot G3X, Nikon DL 24-500 og Panasonic Lumix FZ1000. Tre kameraer, der har lige stor 1 tommes billedsensor (13,2 x 8,8 mm) kombineret med høj zoom.

 

Avanceret 4K-video

Det her er altså tredje udgave af kameraet, der næsten er lige så stort som et spejlrefleks. Bare uden udskiftelig optik. Sonys kamera er dog en hel del mere avanceret end et spejlreflekskamera og adskiller sig fra forgængeren (som stadig er i handelen), ved at det har 24-600 mm zoom med rigtig god lysstyrke – f/2.4-4.0 – samt optisk bildestabilisering. En superzoomudgave af RX10 II, om man vil.

Ellers er der meget lidt, der adskiller de to kameraer. Man får samme lynhurtige skudtakt på serieoptagelser med op til 14 billeder i sekundet (fps), elektronisk lukker ned til 1/32.000 sekund og op til 960 fps ved højhastigheds video-optagelser til langsom afspilning.

Kameraets videoegenskaber er velegnet til viderekomne. For her er også 4K-optagelse på 3840 x 2160 pixel og understøttelse af professionelle formater med valgbare billedprofiler som XAVC S og S-Log2/3 gammaprofil. Læg hertil hovedtelefon- og mikrofontilslutning, og der danner sig et klart billede af et meget kompetent videokamera.

Sonys kamera er større og tungere, end det ser ud, takket være den kraftige zoom. (Foto: Producent)
Sonys kamera er større og tungere, end det ser ud, takket være den kraftige zoom. (Foto: Producent)

Ligesom RX10 II har kameraet en fremragende elektronisk søger med 2,36 megapixel opløsning og vipbar (men ikke touch-) skærm med 1,2 megapixel opløsning. Ergonomien er rigtig godt, selv om kameraet er stort og tungt. En ekstra programmérbar funktionsknap er placeret på toppen af kameraet (C2), og den nykonstruerede zoom har både zoom- og blændering på objektivet, hvor der også er en fokusring, samt en fokusknap på siden.

Desuden har kameraet en nyttig funktion, der gør det nemmere at zoome ind til fuld tele og få alt, hvad man vil have, med på billedet. Sony kalder det Zoom Assist, og Canon har en lignende funktion på deres superzoomkameraer.

  • Type: 20 MP kompaktkamera med 1" billedsensor
  • Optik: 24-600 mm f/2.4-4.0
  • Skærm: 7,6 cm LCD, 1,23 mio. billedpunkter
  • Søger: 2,36 MP elektronisk
  • Højdepunkter: 4K-video, Wi-Fi, NFC, 14 fps, vipbar skærm, billedstabilisering, vejrtætning
Pris: 12599,-