annonse
annonse

Sony RX100 IV

Det dyreste lommekamera

WebSony RX100 IV

Det bedste lommekamera er blevet endnu bedre – og meget dyrere.

Lyd & Billede mener

Fantastisk billedkvalitet og lille nok til, at det kan være i en lomme. Forbedret søger, ægte 4K-video i høj kvalitet, lysstærk optik og hurtig skudtakt.
Så lille, at knapperne virker små. Moderat batterilevetid og høj pris.

Gode kompaktkameraer vokser ikke på træerne. De bedste koster som regel en del, men så er de ofte også gode alternativer til større kameraer. Såsom et spejlrefleks. Bare uden udskiftelig optik og uhandy design, og altså væsentlig mindre.

Sony RX100 var det første ægte lommekamera med en stor 1 tommes billedsensor og lysstærk optik, og det satte en ny standard for billedkvalitet i letvægtsklassen. Senere er der kommet flere modeller i serien – senest RX100 III – og nu er vi så kommet til det fjerde i rækken: RX100 IV, med samme 24-70 mm f/1.8-2.8 objektiv, der giver virkelig skarpe billeder.

Priserne har været vores største ankepunkt, når vi har testet Sonys seje lommekompakter. Siden da er de faldet, og den mest simple version koster nu under 3.000 kroner, mens det hidtil dyreste, RX100 III, koster 5.000 kroner. Nu er det nye RX100 IV så kommet – med en noget højere prisseddel: 8.500 kroner! Dermed er det det dyreste digitale lommekamera på markedet.

Sony forsvarer prisen med, at kameraet har fået 4K-video (dog kun i fem minutter ad gangen), ny billedsensor, elektronisk lukker ned til 1/32.000 sekund og stærkt forbedret elektronisk OLED-søger. Der er flere forandringer i forhold til RX100 III, men det er de vigtigste.

Læs testen af RX100 III her.

I denne test skal vi se på de mest markante ændringer med fokus på den nye billedsensor, søgeren og videofunktionerne i RX100 IV. For en gennemgang af de andre funktioner kan du læse starten på testen af RX100 III.

De nærmeste konkurrenter er Canon PowerShot G7X, som koster det halve, Panasonic Lumix LX100 (med 4K-video) og Leica D-Lux, som er meget større – men også Nikon 1 J5, der har udskiftelig optik.

sony-rx100-iv

 

Ægte 4K

Sony har givet kameraets billedsensor et twist. Den er stadig på en tomme – altså fire gange større end normalt for et kompaktkamera – og 20 megapixel. Men her har Sony sat billedsensorens dele sammen på en uvant måde.

Databehandlingen fra fotosensorerne i det øverste lag er flyttet om på bagsiden af sensorerne for at få hurtigere dataoverførsel til Bionz X-processoren. Som har fået DRAM-hukommelse, der gør det muligt for processoren at tackle den øgede datamængde, som 4K-video og en skudhastighed på 16 fps giver.

Dermed kan dette lillebitte kamera skyde ægte 4K-video i op til 100 Mbit/s! Dog maksimalt i fem minutter, og man skal bruge et af de nye klasse U3 SDXC-hukommelseskort med hastighedsklasse UHS-I eller II for at udnytte hastigheden til 100 Mbit/s i 4K.

Ud over 16 fps skudtakt og 4K-video er ND-filter samt understøttelse af filmformatet XAVC S og videoprofilen S-Log2 blandt nyhederne i RX100 IV. Der er også en større 2,6 megapixel OLED-søger – stadig af den type, der popper op og skal trækkes lidt ud for at give et skarpt billede – og slowmotion med op til 1000 fps!

  • Type: 20 MP kompaktkamera med 1" billedsensor
  • Optik: 24-70 mm f/1.8-2.8
  • Skærm: 7,6 cm vipbar, 1,28 mio. billedpunkter
  • Søger: OLED, 2,36 MP
  • Højdepunkter: Wi-Fi, 16 fps, 1/32.000 s., touch-skærm, 4K-video, 1000 fps slowmotion
Pris: 8500,-