annonce
annonce
Sommertilbud: Få fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 kr Prøv i 4 uger
annonce
annonce
annonce

Feriekameraer med superzoom

Køb et superzoomkamera, hvis du vil have et lille kamera med meget zoom. Så får du også langt bedre billeder end med mobilen.

Du har nok oplevet, at mobilkameraet ikke slår til. Billederne bliver ofte grumsede, af og til uskarpe, og hvis motivet er for langt væk, zoomer man ind – bare for at konstatere, at de blev endnu mere grumsede.

De fleste nyere smartphones tager gode billeder, bevares, men de kan ikke zoome ordentligt, og billedkvaliteten halter bagefter kvaliteten fra et rigtigt kamera. Selv et lille, billigt kamera kan give bedre billeder. Alligevel foretrækker de fleste at bruge mobilen, simpelthen fordi man altid har den med – og som man siger: Det bedste kamera er det, du har med dig.

Men der er mange situationer, hvor en zoom giver langt bedre billeder. Hvis du vil fotografere podens første cykeltur uden støttehjul, en vens forsøg på at lave en salto fra timetervippen eller et dyr et stykke væk, kommer du bogstavelig talt længere med 30x zoom.

De kameraer, vi tester her – såkaldte superzoomkameraer – dækker et meget større område, end mobilen kan. De er simpelthen mere anvendelige. Med et let tryk på knappen kan man zoome ud til en bredere billedvinkel for at fotografere landskaber eller bygninger, eller få alle med på holdbilledet. Og lige så hurtigt zoome ind for at fange motiver langt væk, f.eks. datterens mål i fodbold-cuppen eller en ørn på en gren i det fjerne.

En anden fordel ved disse kameraer er meget bedre billedkvalitet i situationer, hvor mobilkameraet ikke slår til.

 

Superzoom

Hvor de fleste kameraer har to eller tre gange zoom, har de heftigste superzoomkameraer mindst 30x zoom. De dækker som regel området fra 24 mm vidvinkel til 720 mm ekstrem tele. Det er lige så kraftig tele, som du ser sportsfotografer bruge, når de skal tage billeder af f.eks. atletik eller fodboldkampe.

Tag f.eks. et typisk feriebillede af en person foran en historisk bygning. På 24 mm vidvinkel får man hele bygningen med på billedet. Når man zoomer ind til 720 mm brændvidde, kan man tage et billede af den ørering, vedkommende har på.

Så meget zoom har også sine ulemper. De tre, vi tester her – fra Canon, Sony og Panasonic – har alle sammen meget større billedsensorer end et mobilkamera. Alligevel er de langt mindre end billedsensoren i et systemkamera og kan ikke fange nær så meget lys.

Jo mindre billedfladen på billedsensoren er, jo mere støj og grums kommer der på billederne, især i svagt lys. Med moderat lysstyrke (største blændeåbning) oveni vil kameraet prøve at skrue op for lysfølsomheden (ISO), for at lukkertiden ikke skal blive så lang, så billederne bliver uskarpe.

Kameraerne kan kompensere med aktiv billedstabilisering og avanceret billedprocessering, men det er ikke til at komme uden om, at billedkvaliteten ikke er lige så god som med et spejlreflekskamera.

De tre kameraer i testen er næsten identiske, hvis man ser på specifikationerne. De har lige store billedsensorer – omkring 20 megapixel – og er små nok til at kunne være i en lomme. Men der er nogle forskelle mellem de tre, som ikke er helt uvæsentlige.

Canon PowerShot SX720 HS er det eneste kamera i testen med hele 40x zoom – temmelig ekstremt for et så lille kamera. Det betyder, at hvor de andre strækker sig til 720 mm, går Canon-kameraet helt til 960 mm. Næsten 1000 mm brændvidde. Sådan et objektiv ville koste flere hundrede tusind kroner, hvis det var lavet til et spejlreflekskamera. Her koster det under 3.000 kroner.

Panasonic TZ80 er testens største kamera og det eneste, der kombinerer elektronisk søger med touch-skærm. Ligesom Sony-kameraet har det 30x zoom, men her får man 4K-video og 4K-stillbilleder oveni. Det har en praktisk indstillingsring omkring zoomobjektivet, som kan programmeres til forskellige funktioner.

Sony HX90V, ligeledes med 30x zoom og indstillingsring omkring objektivet, er testens mindste kamera. Det er også det eneste i testen med vipbar skærm og opklappelig OLED-søger. Her får man desuden GPS-logging, der mærker billederne med det sted, de blev taget, hvilket gør det nemmere at finde rundt i feriebillederne.

De tre kameraer har lige stor billedsensor på 1/2,3 tomme, hvor billedfladen er større end på de mest almindelige kompaktkameraer og langt større end på mobilkameraer. Det giver bedre billedkvalitet, især i svagt lys.

Som referencekamera har vi valgt Panasonic Lumix TZ100, der er det bedste kompaktkamera med meget zoom. Det har en større 1 tommes billedsensor og mere lysstærk optik med 10x zoom, som giver endnu bedre billedkvalitet.

Alle opgivne priser er baseret på gennemsnitlige markedspriser i april 2016.

 

Testkriterier og karakterer

Alle kameraerne har været igennem den samme tjekliste. Gribevenlighed, hvor god adgang der er til de vigtigste funktioner, responstid, fokushastighed og præcision. Kvaliteten af kamera, skærm og optik er også vurderet nøje.

Testbilleder blev taget i vores faste opsætning af testplancher og farvekort under kontrollerede lysforhold. De dannede grundlag for tjek af skarphed, opløsning, optisk kvalitet, farvegengivelse og billedstøj. Kvaliteten af stillbilleder og video-optagelser blev vurderet på en kalibreret 27 tommers iMac og et 65 tommers Panasonic AX900 4K-tv.

Karaktererne er givet efter en samlet vurdering af egenskaber, hvor billedkvaliteten vejer tungest. Brugervenlighed, funktionalitet, kvalitetsindtryk og ydelse udgør de andre elementer, som den samlede vurdering er baseret på. Der er ikke lagt vægt på videokvaliteten i karaktergivningen.

Produkter i testen
Meget kamera for pengene
Sonys lille superzoomkamera kombinerer kraftig zoom med skarpe billeder til en favorabel pris.

Sony er specialister i at lave små, lækre og funktionelle produkter. Her har de formået at klemme 30x zoom, vippeskærm og en opklappelig OLED-søger ind i det mindste superzoomkamera, vi har set i lang tid. Det har også GPS-logging af billederne, så de kan sorteres efter sted og ikke bare dato.

Ligesom de andre kameraer har det integreret billedstabilisering, så det er lettere at få skarpe billeder på fuld tele, og skudtakten er høj med 10 fps. Det har ikke 4K-video, men meget kapabel 1080p HD-video, der viste sig at være forbavsende skarp og støjfri.

 

Billedkvalitet

Det samme kan siges om stillbilledkvaliteten – til et vist punkt. Kameraets zoomobjektiv er det af de tre, der har den mest jævne skarphed ved alle brændvidder, og det med den bedste detaljeskarphed. Især på 720 mm tele. Farvegengivelsen er god, men farverne kan fremstå lidt for kraftige, og kontrasten i billederne kan blive lidt for meget. Så drukner detaljer i mørke områder.

Billedstøjen er meget bedre under kontrol, end vi har set på tidligere superzoomkameraer fra Sony, men også her må man regne med meget grums, når kameraet skruer ISO-følsomheden op over 1600. Især i svagt lys, hvor farvestøj tværer detaljer ud, og kornstøj dræber skarpheden.

Opklappelig søger og vipbar skærm. (Foto: Producent)
Opklappelig søger og vipbar skærm. (Foto: Producent)

Konklusion

Med høj skudtakt og præcis fokusering får man også skarpe billeder med Sony-kameraet. Som altid for kameraer med så lille billedsensor er der synlige begrænsninger på billedkvaliteten i dårligt lys ved høje ISO-indstillinger. Men ellers er billedkvaliteten lige så god som på Panasonic TZ80, omend ikke så god som på det dyrere TZ100, der har meget større billedsensor.

Knapperne er små, og søgeren er ikke lige så skarp som på Panasonic-kameraet. Men hvis man kan undvære touch-skærm og 4K-video, er Sonys kamera et godt køb og et klart bedre valg for de rejseglade end Canon-kameraet.

Det dyreste er bedst
Det mest anvendelige kamera i testen kommer fra Panasonic.

Med indbygget elektronisk søger, touch-skærm og indstillingsring omkring objektivet er Panasonic TZ80 det mest brugervenlige kamera i testen. Læg hertil en lynhurtig skudtakt på 10 fps og 4K-video, og man forstår, hvorfor Panasonics kamera koster lidt mere.

Men det er ikke alt. Kameraet har også Panasonics særlige 4K Photo-funktion, som giver mulighed for at gemme stillbilleder i 8,3 megapixel fra video-optagelser i 4K. Før pegefingeren hen over skærmen, til du finder dit favoritbillede fra video-streamen, og vælg Gem.

Lige så let er det at fokusere, efter at billedet er taget. Post Focus er måske ikke det fedeste ved kameraet, men det kan være praktisk at vælge, hvor billedet skal være skarpest, efter at det er taget.

 

Billedkvalitet

Entusiaster vil sætte pris på kameraets mulighed for at lagre råfiler til efterbehandling af billederne. Så kan man selv bestemme farvebalance, kontrast, skarphed og hvidbalance. Andre kan trygt overlade billedprocesseringen til kameraet, for det gør et godt stykke arbejde med støjreduktion, skarphed, farver og hvidbalance. Kontrasten er mere jævn og detaljeskarpheden højere på det dyrere TZ100, men her er der ikke de store forskelle mellem TZ80 og referencekameraet.

Det er der derimod på billedstøj. Panasonic-kameraet klarer sig bedre end Canon, og skæmmende billedstøj får man ikke, før kameraet passerer ISO 1600. Så falder skarpheden til gengæld også som en sten, og grums og farvestøj tager over, især på billeder taget i dårligt lys.

Med søger og touch-skærm er Panasonics kamera det mest brugervenlige. (Foto: Producent)
Med søger og touch-skærm er Panasonics kamera det mest brugervenlige. (Foto: Producent)

Konklusion

Den integrerede søger er lidt større, men meget skarpere end den på Sony-kameraet. Her kan flere af knapperne programmeres, så meget anvendte funktioner kan tages fra skærmmenuerne og hentes frem med et hurtigt knaptryk. Den fine touch-skærm kan ikke vippes eller vrides, men ellers er ergonomien på det lille kamera rigtig god.

Den integrerede billedstabilisering er den bedste i testen, og kameraet fokuserer som regel så hurtigt og præcist, at du sjældent får uskarpe billeder. Ikke uventet er videokvaliteten en klasse bedre end på Canons og Sonys kameraer, og det er næsten kun prisen, der giver os noget væsentligt at trække ned for.

Praktisk megazoomkamera
Med 40x zoom og testens laveste pris er SX720 er en fristende mulighed.

Canon har lagt afstand og sat rekord med 40x zoom i et lommekamera. Det har selvfølgelig sine ulemper. På 960 mm brændvidde er det unægtelig svært at holde kameraet stille nok til, at billederne bliver skarpe, men Canon har en praktisk løsning på problemet.

Den indbyggede billedstabilisering kompenserer for nogle af bevægelserne, men det er nødvendigt at sørge for, at lukkertiderne ikke bliver for lange. Med andre ord er godt lys næsten påkrævet for at få skarpe billeder på 960 mm.

For at det ikke skal være alt for svært at få motivet med på billedet ved så kraftig tele, har kameraet en knap på siden, der zoomer lidt ud og markerer udsnittet med en ramme på skærmen. Det kaldes Zoom Framing og fungerer fint, da det gør det nemmere at sigte.

 

Billedkvalitet

Billederne bliver skarpe i godt lys, også på ekstrem tele. Så længe kameraet ikke skal slås med ISO-spøgelset. I svagt lys vil kameraet øge lysfølsomheden, og så bliver det processorens opgave at dæmpe billedstøj uden at reducere detaljeskarpheden for meget. Det klarer den fint op til ISO 800, men derover bliver billederne fulde af grums, og detaljer forsvinder. De er altså ikke længere helt så skarpe.

I dagslys er billedkvaliteten fin nok, men billederne bliver ikke lige så skarpe som fra referencekameraet Panasonic TZ100, og detaljeskarpheden ligger et stykke efter Sony HX90V. Farvegengivelsen er god med fine, mættede farver, der giver knald på sommerbillederne, god kontrast og fine hudtoner.

Hverken søger eller touch-skærm. (Foto: Producent)
Hverken søger eller touch-skærm. (Foto: Producent)

 

Konklusion

Canons kamera har hverken søger eller touch-skærm, men det har den mest overskuelige skærmmenu og ligger godt i hånden. Autofokus er hurtig, og skudtakten er høj nok til, at man får skarpe billeder i de fleste situationer.

Det er et kamera, hvor brugervenligheden er høj, og det er let at få gode billeder med, så længe man fotograferer i godt lys og ikke strækker zoomen alt for meget på tele. Desværre falder det igennem i dette selskab på billedkvalitet i svagt lys ved høj ISO, og det er som bekendt den vigtigste disciplin for et kamera.

  Læs også

  Supertele og zoom fra Sony

  Supertele og zoom fra Sony

  Dyreliv og actionfoto med 600 mm tele og 200-600 mm zoom.Tilføj som favorit
  8 rejsekameraer

  8 rejsekameraer

  Tag et af disse otte kameraer med ud og rejse, så er du næsten garanteret flotte feriebilleder.

  Tilføj som favorit
  Først med 6K-video

  Først med 6K-video

  Panasonic S1H bliver et professionelt 10 bit 6K-kamera.Tilføj som favorit
  Lysstærk 35 mm til Canon og Nikon

  Lysstærk 35 mm til Canon og Nikon

  Tamrons nye vidvinkel er skræddersyet til fuldformat.Tilføj som favorit
  Panasonic Lumix S1

  Panasonic Lumix S1

  Panasonics billigste full-frame-kamera kan være det bedste valg for seriøse fotografer.

  Tilføj som favorit
  Først med 100 megapixel

  Først med 100 megapixel

  Fujifilm GFX 100 er lige på trapperne.Tilføj som favorit
  Olympus’ mest hårdføre bliver bedre

  Olympus’ mest hårdføre bliver bedre

  Skal bl.a. give dig bedre undervandsbilleder.Tilføj som favorit