annonse
annonse

Test af: Sony SLT a99 II

Sonys bedste prof-kamera

Bedre sent end aldrig, og a99 II vil afgjort tilfredsstille Sonys professionelle brugere.

Lyd & Billede mener

Lynhurtig skudtakt og præcis autofokus plus god ergonomi og ekstrem skarphed. Meget høj videokvalitet i både 4K og 1080p, hvor billedstabiliseringen virkelig kommer til sin ret.
Visse fokusproblemer på video, moderat batterilevetid og afvigende farvebalance på jpeg-filer.
annonse

Sonys flagskib a99 II er lavet til at tage skarpe billeder i krævende situationer. Kameraet er stopfyldt med teknologi, der skal give fotografen garanti for, at billederne sidder lige i øjet. Avanceret femaksers billedstabilisering, en stor full-frame billedsensor på 42 megapixel, en skudtakt på 12 billeder i sekundet (fps) og avanceret 4K-video skal sørge for, at fotografen ikke bliver skuffet.

Med vertikalgrebet kan batteritiden fordobles og ergonomien yderligere forbedres.

Hvilket lover godt. For med dette kamera skal Sony tilfredsstille en kræsen brugergruppe. Professionelle eller amatører, som måske er godt vant med Canons og Nikons flagskibskameraer, eller dem, der har lagt penge i Sonys Alpha-serie og har brug for et bedre kamera end det aldrende a99. Et kamera fra 2012, som for længst er overhalet af både konkurrenterne og Sonys egne kameraer.

Her har de forsøgt at lave en direkte konkurrent til Canon EOS 1DX Mark II og Nikon D5 på den ene side og EOS 5DS R og D810 på den anden. Med andre ord et professionelt kamera for fotografer, der har brug for noget solidt, vejrtætnet og ikke mindst lynhurtigt.

For at lykkes med det har Sonys ingeniører fornuftigvis baseret sig på den fantastiske 42 megapixel billedsensor fra a7R II og et hybridt autofokussystem med hele 399 fokussensorer. 79 er af krydstypen, og med en skudtakt på 12 fps – med fokus på hvert billede! – spiser kameraet actionscener til morgenmad.

Så det er hurtigt. Lynende hurtigt. Faktisk er det fuldt på højde med EOS 1DX Mark II og D5, men her får du desuden bedre detaljeskarphed. Især når du bruger nogle af Sonys bedste objektiver. F.eks. Zeiss Planar FE 50 mm f/1.4, som sammen med Sonys 90 mm makro er de to skarpeste objektiver i Alpha-serien.

Sonys SLT-teknologi anvender et gennemsigtigt spejl, der slipper lys igennem til sensoren og reflekterer det til den elektroniske søger.

Gennemsigtigt spejl

Selv om det ligner et spejlreflekskamera, er det egentlig en hybrid. Spejlet er fastmonteret og gennemsigtigt. Det sparer tid, fordi spejlet ikke skal flyttes væk, når billederne eksponeres. Sådan set kunne kameraet have haft optisk søger, men Sony har valgt en stor og skarp elektronisk søger i stedet.

Det har minimal blackout-tid (sort skærm) mellem billederne ved serieoptagelser, og når man har brug for at følge motivet uafbrudt i billedserier, vælger man 8 fps.

a99 II har plads til to hukommelseskort. Man kan vælge, om man vil gemme billederne på dem begge, bruge det ene som backup eller gemme forskellige filtyper på de to kort.

Det er et stort og tungt kamera, især med vertikalgreb påmonteret, men det ligger godt i hånden. Med et stort gummibelagt greb og god plads til hånden samt et passende stort tommelfingergreb på bagsiden.

Der er knapper overalt på kameraet. De fleste er lettilgængelige – måske med undtagelse af knappen for dybdeskarphed, der sidder nederst til højre for bajonetfatningen. Det kræver, at man bruger tohåndsgreb, for man er nødt til at bruge venstre hånd her.

Fakta & Rating:
 • Type: 42,4 MP systemkamera med full-frame billedsensor
  Optik: Sony A-fatning
  Skærm: 7,6 cm LCD, 1,28 mio. billedpunkter
  Søger: 2,36 MP OLED
  Højdepunkter: 4K-video, Wi-Fi, 12 fps, 14 bit
  ukomprimeret råfil-lagring, 5-aksers billed­-
  stabilisering, vipbar skærm, mic ind/hovedtelefon
  ud, ISO 102.400, 490 skud/opladning, vejrtætning
  Pris: 27.999 kroner
  Web: sony.dk

  Pris: 27999

  Læs også:

  Praktisk greb

  Sæt Pictar på mobilen, hvis du savner dit kamera.

  Superskarp sportstele

  Panasonics 200 mm lever op til Leica-navnet både optisk og prismæssigt.

  Svinedyr Leica-vidvinkel

  Her får gade- og rejsefotografer, der sværger til Leica, lige hvad de har brug for.

  Moderat vidvinkel med ekstrem skarphed

  Olympus’ PRO-objektiver er blandt de bedste, vi har testet, og det her er ingen undtagelse.

  Canon for begyndere

  Glem spejlrefleks – for de fleste vil Canon EOS M50 være et meget bedre valg.

  Verdens mindste prof-kamera

  Sonys mindste videokamera er en kraftkilde til videofotografer.

  Billedkvalitet i en klasse for sig

  Hasselblad stiller nærmest op i deres helt egen klasse med dette spejlløse mellemformatkamera.

  Systemkamera for de stilbevidste

  Størrelsen taget i betragtning er Olympus’ nye PEN-kamera en lille kraftkarl.

  Superb rejsezoom til Sony

  Hvis man kan give afkald på lidt lysstyrke, er det denne Sony-zoom, man skal have.

  Specialobjektiv til portrætter

  Hvis du vil have et andet udtryk på portrætterne, er dette objektiv til dig.

  Nikon-tele i en klasse for sig

  Prisen er svær at sluge, men billedkvaliteten opvejer den til fulde.

  Ekstrem portrættele

  Olympus’ lille 45 mm er et af de skarpeste og mest lysstærke
  objektiver, vi har testet.

  annonse
  annonse
  annonse
  annonse
  -

  Lyd & Billede

  Som læser har du kun ret til at benytte indholdet på lydogbillede.dk til personlige og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål, forudsat at du henviser til kilden og respekterer eventuelle rettighedsangivelser og/eller -forbehold. Du må ikke bruge indhold til andre formål eller på andre måder end dem, der udtrykkeligt er tilladt.