Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

: Fusion Garage Grid 10

Innovativ, anderledes … og besværlig!

Grid 10 er en Android-tablet, der skiller sig ud fra alt andet derude med en forfriskende anderledes brugergrænseflade og gode ideer. Desværre er den også irriterende besværlig i brug.

Skrevet af / 08/06/2011 - 17:01
Fusion Garage Grid 10
Peter Gotschalk

Vi har efterhånden set et væld af Android-tablets, men ingen skiller sig lige så meget ud fra mængden som Grid 10 fra det lille firma, Fusion Garage, med hovedkvarter i Singapore. Maskinen er baseret på Android 2.3-operativsystemet, men Fusion Garage har udstyret Googles opfindelse med en helt ny brugergrænseflade, der byder på mange gode, innovative ideer, men som desværre trænger til en stor finpolering for at kunne levere en behagelig oplevelse.

Når du pakker den 10-tommer store tablet ud af æsken er førstehåndsindtrykket gennemgående positivt. Den har et elegant minimalistisk design, og selvom den virker lidt buttet i forhold til Apple iPad 2 eller Samsung Galaxy Tab 10.1, så hjælper det, at den buer ind af ved hjørnerne. De er desværre lidt spidse, hvilket kan føles lidt ubehageligt i hænderne efter længere tids brug, og både skærm og den koksgrå bagside suger nemt fedtfingre til sig. I venstre side sidder tænd/sluk-knappen og mikrofon, og i højre side en multiport, minijackstik og plads til MicroSD-kort.

Welcome to the grid
Når du tænder for maskinen bliver du mødt af en nem guide, hvor du indstiller Wi-Fi, tilmelder dig til en Fusion Garage-konto og kan indstille eksterne konti som Google, Twitter, Facebook og Twitter. Du får også vist en fem-minutter lang video, der introducerer dig til GridOS – operativsystemet, der er baseret på Android-kernen, men leverer en helt anderledes brugergrænseflade med fokus på fingerkommandoer. Fusion Garage drager selv paralleller til Apples Mac OS X-operativsystem, der har sine rødder i Unix.

Den store fokus på fingerkommandoer betyder, at Grid 10 ikke har nogen som helst fysiske knapper ud over tænd/sluk-knappen på siden. På skærmen mødes du at et stort gitter (deraf navnet, red.) hvor apps, genveje og indstillinger er samlet i forskellige klynger. Gitteret er meget større end selve skærmen og du kan derfor navigere rundt på en stor virtuel flade. Klyngerne kan være inddelt i emner eller i typer af apps, og du kan selv flytte rundt på dem, oprette nye og endda minimere en klynge, så den kun optager en enkelt plads i gitteret.

Vi kan godt se ideen med gitteret, men det bliver hurtigt svært at overskue og selvom du har et lille kort over hele gitteret i øverste, højre hjørne, så hjælper det ikke rigtigt. Her på Gear tænker vi, at hvis du har brug for et kort til at hjælpe med din brugergrænseflade, så er du allerede ude på dybt vand.

Brug dine fingre
Fire fingerkommandoer bruges gang på gang i GridOS. Kører du to fingre ned af skærmen, så kommer du altid tilbage til hjemmeskærmen med dit gitter. Kører du to fingre fra venstre mod højre, så aktiverer du funktionen ”Heartbeat,” der viser meddelelser, aktive downloades, aktuelle kalenderaftaler og giver adgang til åbne apps og indstillinger. Kører du to fingre fra højre mod venstre, så fungerer det som en ”Tilbage”-kommando. Det virker umiddelbart enkelt nok, men desværre reagerer skærmen ikke altid helt præcist på dine ønsker, og når du holder maskinen i hånden med den ene hånd, så er det nogle gange lidt akavet at skulle bruge to fingre på samme tid.

Webbrowseren viser som udgangspunkt websider i fuldskærmstilstand, og viser kun virtuelle knapper samt adressebar, når du har brug for det. Kører du en finger over skærmen fra enten venstre eller højre nederste hjørne, så får du adgang til de virtuelle elementer samt et frækt hjul nede i venstre hjørne, hvor du kan scrolle imellem åbne websider og eventuelt lukke en eller flere af dem.

Grid 10 understøtter ikke Flash, i alt fald ikke endnu, men websider loades forholdsvis hurtigt og vises for det meste korrekt. Weboplevelsen er ikke helt så flydende og behagelig som på Apples iPad, men byder på et par smarte funktioner. Holder du nede på et link kommer der kontroller til at åbne websiden i et nyt vindue, eller du kan splitte skærmen op i to dele og have de to websider ved siden af hinanden.

Smart søgefunktion
Du kan også markere tekst på en webside, og GridOS vil så forsøge at tolke hvad du er interesseret i. Du får mulighed for at søge på Wikipedia, i Amazons bogbutik eller gå direkte til IMDB.com. En søgealgoritme holder øje med, hvad det er du markerer og prøver at give dig de mest aktuelle steder på nettet at finde mere information. Markerer du en filmtitel får du således også muligheden for at se trailere, og med en musikkunstner henvises du til steder, hvor du kan købe musikken.

Vil du have fat i flere apps, så kan du downloade Amazons AppStore og derfra hente nye applikationer. Udvalget er okay, men kan slet ikke sammenlignes med Googles eget Android Marked, og vi kunne eksempelvis ikke få fingrene i Facebooks egen app.

Føles ufærdigt og groft i kanterne
Det største problem med Grid 10 er dog, at produktet ikke rigtig føles færdigt. GridOS er flot og har nogle interessante ideer, men det er også langsomt og ustabilt, og i testperioden stødte vi ofte på apps og indstillinger, der frøs eller crashede. Skærmen er heller ikke helt så responsiv, som vi kunne tænke os, og ej heller lysstærk nok. Glem alt om at bruge den udenfor i dagslys. Batterilevetiden kan kun beskrives som middelmådig, og efter fem timers blandet brug havde vi kun 20 procent batterilevetid tilbage – den kan altså ikke holde til en hel dags brug eller en flyvetur over Atlanten. Nå ja, kameraet på fronten leverer også forfærdelig billedkvalitet, og det indbyggede Wi-Fi lader til at være særdeles følsomt overfor svage signaler.

Fusion Garage arbejder på et program, så du kan overføre film og musik fra din computer via USB, men det er i skrivende stund (slutningen af oktober, red.) endnu ikke tilgængeligt, selvom det skulle have været lanceret allerede tilbage i september. Den eneste måde at få indhold over på maskinen er derfor ved at smide det på et MicroSD-kort.

Grid 10 kan endnu ikke købes i Danmark, men Fusion Garages webbutik sælger pt. maskinen i USA, Storbritannien samt Tyskland, Frankrig og Spanien. For en Grid 10 med 16-gigabyte lagerplads og Wi-Fi beder firmaet om 299 dollars/euro eller 259 pund. Det lyder umiddelbart billigt for en 10-tommer tablet-computer, men det er simpelthen alt for meget taget i betragtning, at softwaren trænger til et væld af forbedringer og fejlrettelser og at dele af indmaden føles af tvivlsom kvalitet. Grid 10 byder på en masse interessante og spændende ideer, men fumler et godt stykke før målstregen.

Lyd & Billede mener

Innovativ brugergrænseflade Fleksibel webbrowser Gennemtænkt søgefunktion Til tider ustabil og langsom i brug Skærmen ikke responsiv eller lysstærk nok Middelmådig billedkvalitet Delkomponenter af tvivlsom kvalitet

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lyd & Billede
Scroll to Top