Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: 5 MESH-routere

Internet i hele hytten

Der er ikke noget mere irriterende end huller i internetforbindelsen. Heldigvis er der kommet en nem løsning – mesh!

Skrevet af / 09/08/2018 - 14:37
5 MESH-routere
Mikael Hansen

Produkter i denne test

Har du problemer med at få dit trådløse internet til at dække, og har radiosignalerne svært ved at trænge igennem vægge, etageadskillelser og genstridige byggematerialer, så er det måske på tide at skifte din hårdt trængte router ud. Særligt med introduktionen af det smarte hjem og de mange nye IOT-produkter er stabiliteten og dækningen af dit netværk vigtig.

En normal router kan have vanskeligheder med at nå rundt i alle kroge af hjemmet, og selv om man ganske vist kan forlænge og øge dækningen via en extender, komplicerer det kun sagen yderligere at tilføje ekstra trådløse netværk til ligningen. Nej, så skal du hellere overveje et såkaldt mesh-system, der spreder det samme netværk rundt i hele hytten. Det er ganske vist lidt dyrere end en traditionel router, men glæden ved et net, der dækker, er også tilsvarende større.

Et mesh-system består af flere små enheder, der placeres rundt om i huset. Som en anden trådløs forlængerledning taler de sammen og er herved med til at sprede dit trådløse internet ud over et større areal, end den gamle router var i stand til. Hver enhed er nemlig i sig selv en lille trådløs router med indbyggede antenner. Radiosignalerne kommer nu langt lettere rundt i alle krogene, og de bare pletter rundt om i huset bliver nu i teorien dækket. Det er ganske simpelt og ret smart.

Det har flere og flere producenter naturligvis også indset, hvorfor der i dag er et kæmpe marked for disse mesh-systemer. Vi har tidligere kigget på enkelte af dem, men har denne gang skrabet lidt flere sammen for at prøve at danne et større overblik. Er de pengene værd, og kan de reelt erstatte en fuldfed router til gaming og 4K-streaming? Det har vi sat os for at undersøge.

Et par ting du bør være opmærksom på…

Er der porte nok?

Går du fra en traditionel router med en masse WAN-porte (kabel), kan det være noget af en omvæltning at gå over til et mesh-system. Antallet af udgange varierer meget, og det kan derfor blive nødvendigt at rokere rundt på dine dimser, så de alle beholder deres forbindelse til netværket.

Har du eksempelvis som jeg en masse smart home-bridges på netværket, så alle mine enheder kan tale sammen, er du ganske afhængig af den kablede forbindelse, da ingen af disse kan kobles op trådløst. En løsning kan her være tilkøb af en såkaldt netværks-switch, der giver dig flere porte.

Hastigheden – ren markeds­føring.

Stort set alle trådløse routere navngives i dag med AC i deres navn efterfulgt af et tal. Tallet er i teorien med til at angive, hvor hurtige routerne er, men er i realiteten mere udtryk for smart markedsføring end den reelle hastighed. Tallet relaterer nemlig til summen af hastigheden på de indbyggede frekvensbånd og altså ikke den reelle maksimale hastighed, du kan opnå fra en enkelt tilsluttet enhed.

De fleste routere har i dag flere frekvensbånd. Mesh-systemerne i denne test har hver to eller tre. Fordelen ved at have flere er, at man kan opnå henholdsvis højere hastighed og bredere dækning på samme tid. 2,4 GHz båndet når langt, men er ikke så hurtigt. 5 GHz er meget hurtigere, men når ikke så langt.

Ved at have begge bånd indbygget i samme router får man i teorien det bedste af begge verdener. Fordi mesh-systemerne benytter sig af et enkelt netværks-ID, behøver du desuden ikke at tænke over, hvilket bånd du er tilsluttet. Systemet vælger selv det optimale.

Fordi sættene minder så meget om hinanden, er forskellene også meget små. De bruger stort set de samme processorer, har samme mængde ram og giver på papiret samme hastighed på de indbyggede frekvensbånd. Installationen af dem foregår ligeledes på samme måde, ligesom priserne er nogenlunde identiske. Det er de små ting, der skiller fårene fra bukkene.

Produkter i denne test

Asus Lyra Trio

Strygejern med stråler i

Asus Lyra er et simpelt system med et udsædvanligt udseende.

Anderledes design, nem opsætning og tilfredsstillende hastigheder.
App’en kunne godt trænge til en kærlig hånd, ligesom det ville være rart med flere funktioner.
Læs hele testen

Linksys Velop

De tre tårne

Linksys leverer, trods frustrationer, hurtigt trådløst internet.

Nydelige enheder med gode specifikationer. Linksys er kendt for kvalitet.
Opsætningen tager tid, app’en er rodet, og firmwaren lader til at indeholde fejl, der giver svingende signalstyrke.
Læs hele testen

TP-Link Deco M5

Fine til prisen

TP-Links skiver ser ikke ud af meget, men dækker godt.

Nemme at sætte op, god dækning og gode betjeningsmuligheder.
Et ekstra frekvensbånd til at forbedre forbindelsen mellem satellitterne og en USB-indgang til eksternt udstyr havde været rart.
Læs hele testen

Google WiFi

I al sin enkelhed

Google WiFi gør det let at kommet på nettet.

Selve enhederne er ganske nydelige at se på og er ufattelig nemme at sætte op.
Fuldt indblik i eget netværk kræver aktivering af Googles skytjenester. Hastigheden falder, jo længere ude i kæden du befinder dig.
Læs hele testen

Netgear Orbi RBK50 AC3000

Orbi dækker bredt

Netgears Orbi-system når helt ud i krogene.

Orbi giver dig fuld hastighed rundt i hele hytten. Det er nemt at sætte op og komme i gang.
Der er lidt få indstillingsmuligheder, og prisen er temmelig høj.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Køb en – betal for tre

To-i-en-PC med det hele

For syv.. den er hurtig!

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Lyd & Billede
Scroll to Top