Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Asus UX430UQ-Pure4

Rejsevenlig luksus-laptop

En imponerende maskine til en så absolut rimelig pris.

Skrevet af / 12/06/2017 - 11:59
Asus UX430UQ-Pure4
Mikael Hansen

Er du på udkig efter en let og lækker laptop med en god skærm, et godt tastatur, lang batterilevetid og god ydelse, har du muligvis allerede skævet til Zenbook-serien fra Asus. Maskinerne fås i flere konfigurationer og passer derfor til enhver pengepung.

Vi har kigget nærmere på den nyeste model fra øverste hylde og er ganske begejstrede. Maskinen er både tynd og let, har en større skærm, end man lige skulle tro, og kan alligevel klare de fleste dagligdagsopgaver. What’s not to like?

En smuk maskine

UX430UQ er en såkaldt ultra-bærbar, hvilket design og materialer bærer tydeligt præg af. Her er egentlig tale om en 13 tommers maskine, men fordi Asus har minimeret spildpladsen omkring skærmen – i stil med Dells XPS 13, der kom på markedet i 2015 – er der blevet plads til en ekstra tomme. Det skal vi bestemt ikke være kede af, da hver en tomme tæller, når maskinen samtidig skal være rejsevenlig.

Den ydre skal er af aluminium, som det efterhånden er standard på dyrere maskiner. Det giver et luksuriøst udtryk og betyder samtidig, at maskinen føles meget let og solid i hånden. Ligesom på MacBook Pro er skærmen hægtet fast med ét stort hængsel i midten. Det bidrager til den solide konstruktion og giver samtidig plads til maskinens udluftning.

Fordi den sidder i midten, blokeres den ikke, hvis man f.eks. sidder med maskinen i skødet på sofaen. Her er det særlig rart, at skærmen kan tiltes temmelig langt tilbage, ca. 145 grader, så man stadig har en behagelig arbejdsposition.

Matte pixels

Opløsning på skærmen er på 1920 x 1080 pixel. Umiddelbart virker det ikke af meget, men det er faktisk alt rigeligt. Betragtningsvinklen er god, og den matte overflade gør, at maskinen også er anvendelig i sollys. Den slags er en smagssag, men igen fordi maskinen er lavet til at blive taget med rundt, ser vi det som et stort plus.

De indbyggede højttalere sidder på undersiden. Lydsiden er blevet til i samarbejde med Harman Kardon, og det må vi sige, at de er sluppet rimelig godt fra. Der kan skrues godt op, og dimensionerne taget i betragtning lyder det særdeles hæderligt.

Det indbyggede tastatur er naturligvis bagbelyst. Når man først vænner sig til den slags, går man ikke tilbage. Tasterne rager ikke ret meget op og har derfor heller ikke ret meget vandring. Det er en smagssag, om man foretrækker et længere “klik”, men det er nu stadig noget, man sagtens kan vænne sig til.

Trackpad’en har en tilpas størrelse og er dækket af glas. Her er modsat tasterne et tydeligt klik. Indlejret i den sidder en fingeraftrykslæser, hvilket normalt kun ses på dyre businessmaskiner.

In- og outputs

Den smalle profil betyder, at Asus har måttet spare lidt på ind- og udgange. Det kan i hvert fald være ræsonnementet, når man konstaterer, at her mangler noget. Vi savnede noget så simpelt som en HDMI-udgang i normal størrelse.

De indbyggede USB-porte lader også lidt tilbage at ønske. Du får én USB 2.0. én USB 3.0 og én USB 3.1 (Type C) Gen 1, og altså ikke den hurtigere Thunderbolt 3-variant. Det er lidt skuffende på en maskine, der ellers er så langt fremme i bussen. Hvad du til gengæld stadig får – og f.eks. må undvære på den nyeste MacBook Pro – er en port til SD-kort, så du hurtigt kan overføre billederne fra dit digitalkamera. Tak for det.

Benchmarks

Vores testmodel er som nævnt taget fra øverste hylde og derfor udstyret med de bedste specs. Vi har en Core i7 Kaby Lake-processor, 16 gigabyte ram, en stor SSD-harddisk på 512 gigabyte og sågar et dedikeret grafikkort fra Nvidia. Sidstnævnte skal man dog ikke forvente alt for meget af.

Maskinen kan ganske vist godt bruges til visse spil, men 3DMark-testen afslørede ikke overraskende, at du ikke skal kaste de nyeste spil efter den og regne med et godt resultat. Chippen er simpelthen for gammel og for ringe til at håndtere nyere spil, medmindre du skruer langt ned for både detaljer og opløsning. Hertil kommer batteriet desuden så meget på overarbejde, at det drænes alt for hurtigt.

Overvej derfor nøje, om den ekstra GPU overhovedet er noget, du vil betale ekstra for, og se i stedet UX430 som en regulær arbejdshest, der kan håndtere almindelig dagligdagsbrug og lettere kontoropgaver. Processoren gør sig godt til både billed- og videoredigering, men også almindelig tekstredigering samt browsing på internettet klares uden problemer.

Holder du dig til lettere brug, kan du samtidig forvente en rimelig batterilevetid. Asus oplyser selv, at du får op til ni timer ud af det 50 watt store batteri. Det passede nogenlunde med vores oplevelse, hvilket er fint for en bærbar i denne størrelse. Skruer du langt ned for lysstyrken, kan du måske endda klemme op til ti timer ud af den.

En ting, vi dog bemærkede, når maskinen begyndte at blive presset, var at den indbyggede blæser begyndte at kunne høres. Ja, faktisk lod det til, at den satte ind, før maskinen reelt kom under pres, hvilket var lidt irriterende.

Konklusion

Asus har med UX430 skabt en utrolig lækker laptop, som egner sig særlig godt til folk på farten grundet sin lave vægt. Maskinen er både veldesignet og velkonstrueret, og uanset hvilken konfiguration du vælger, får du meget for pengene. Det er småting, der trækker ned, og de positive sider opvejer klart de negative.

Sammenlignet med, hvad der ellers findes på markedet, har vi derfor ingen problemer med at anbefale Asus UX430. Kan du ikke leve uden en normal HDMI-udgang, og vil du gerne have både touch og højere skærmopløsning, kan du alternativt overveje fætteren Zenbook Flip, der har nogenlunde samme specs og koster ca. det samme.

picture1 picture2 picture3
<
>
Skærmen kan tiltes temmelig langt tilbage.

Home mener

Design og formfaktor er helt i top. Dertil får du en god skærm, fin ydelse og lang batterilevetid. Vi savner en HDMI-udgang i normal størrelse samt flere og hurtigere USB-porte. Blæseren larmer lidt meget under pres.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

For to år siden havde den kostet det dobbelte

Fremragende allround iMac

Mesh-netværk der tåler at blive set

Mac in Black

Sej egoist-router

Laptopbrugere bliver afhængige

Chromebooks på skolebænken

Grønt fremskridt i små trin

Betalelig og superlet uden kompromiser

Trådløst internet - også I den anden ende af haven

Den bedste Mac til de fleste mennesker

Den dyreste computer vi har testet

Scroll to Top